Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

presuda

 • visnjic

  Milan Višnjić oslobođen optužbi za korupciju

  Bivši dekan niškog Medicinskog fakulteta Milan Višnjić oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja pred Višim sudom u Nišu. Presuda još uvek nije pravosnažna, jer tužilaštvo ima pravo žalbe, a Višnjić kaže da je njegov slučaj otpočetka bio “političko hapšenje”.

  (17) detaljnije
 • žandarmerija

  Ukinute uslovne, slučaj “niški žandarmi - Andrej Vučić” sudi se ponovo

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu iz decembra 2017. godine kojom su sedmorica žandarma osuđeni za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjih premijera i gradonačelnika Beogradana. Predmet je vraćen na ponovno suđenje pred Višim sudom, a oslobađajuća presuda za komandanta tog žandarmerijskog voda je potvrđena.

  (8) detaljnije
 • Gradska toplana

  “Toplana” kažnjena zbog nepotpisivanja ugovora sa korisnicima

  Iako je imala dve godine da potpiše ugovore sa Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, a ministarstvo ih je više puta na to upozoravalo, "Gradska toplana" to nije učinila na vreme i time je prekršila Zakon o energetici. Zbog toga ih je Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) tužio i kažu da je ovo preduzeće kažnjeno sa pola miliona dinara. Aktuelni direktor Predrag Milačić kaže da će se žaliti.

  (6) detaljnije
 • tuzila komunalce zbog radva u dvristu foto lj.m.

  Sud naložio komunalcima da, nakon što su kopali bez saglasnosti vlasnika, vrate sve u prvobitno stanje

  Nakon što su februara, bez ikakvog projekta i saglasnosti vlasnice placa, kuršumlijski komunalci upali mašinama u dvorište Čedoslave Ristić, kako bi njenog komšiju povezali na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, JKP "Toplica" će morati da izvadi cevi iz zemlje i sve vrati u prvobitno stanje, uz plaćanje sudskih troškova od 69.550 dinara.

  (2) detaljnije
 • Sud Palata pravde

  Nekadašnji direktori Elektrodistribucije oslobođeni optužbi za korupciju

  Pravosnažnom presudom sud je oslobodio odgovornosti petoro nekadašnjih rukovodilaca niške Elekrodistribucije , koji su bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja, jer su bez tendera sklapali ugovore o kupovini softvera sa novosadskom firmom.

  (14) detaljnije
 • perisic

  Perišić izgubio na sudu od “Južnih vesti”

  Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu "Južne vesti" su oslobođene optužbi bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića, koji je tužio za "intenzivne duševne bolove, zbog povrede časti i ugleda" i tražio pola miliona dinara. On će morati da plati sve sudske troškove, ali i da vrati novac koji su izvršitelji već bili skinuli sa računa "Južnih vesti" i pre izricanja presude.

  (28) detaljnije
 • kafana ispred koje se desilo ubistvo foto lj.m.

  Za ubistvo mladića ispred prokupačke kafane 13 godina zatvora

  Za ubistvo 26-godišnjeg Vojislava Blagojevića iz sela Vidovača koji je prošle godine uboden nožem dok je pokušavao da razdvoji mladiće koji su tukli vlasnika kafane, nepravosnažno je na 13 godina osuđen 19-godišnjak iz Prokuplja koji je potegao nož, dok su 4 mladića koji su sa njim bili u društvu osuđeni na po 4 meseca zatvora. Tužilaštvo najavljuje žalbu na ovakvu presudu.

  (4) detaljnije
 • filip domazet

  Advokat niških žandarma: Žalićemo se i sudu u Strazburu

  Presuda niškim žandarmima trebalo je da bude ili jesu ili nisu krivi - u potpunosti, a uslovne kazne su “kompromis”, ocenjuje njihov advokat Filip Domazet. Dodaje da nisu zadovoljni presudom, da će se žaliti na nju, a ako bude potrebno ići će i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

  (7) detaljnije
 • zandarmerija

  Niški žandarmi dobili uslovne kazne zbog incidenta na “Paradi ponosa”

  Uslovne kazne zatvora u trajanju od 6 meseci dobila su šestorica žandarma, dok je jedan dobio osmomesečnu kaznu, zbog incidenta koji se pre nekoliko godina dogodio na “Paradi ponosa” u kojem su učestvovala i braća predsednika Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

  (8) detaljnije
 • groblje ilustracija foto aleksandar kostic

  Zatvor za kradljivce bakarnih bisti sa grobova

  Osnovni sud u Prokuplju nepravosnažno je osudio na po 2 godine zatvora dvojicu Nišlija zbog krađe bakarnih bisti sa grobova u Dubovu i Žitorađi 2011. godine, a reč je o istim osobama koje su ranije ukrale i biste sa grobova i u Medoševcu koje su potom prodavali na otpadu u Aleksincu.

  detaljnije
 • zgrada opstine prokuplje (2) (1) lj.m.

  Prokuplje četvrtinu budžeta mora da isplati zbog duga Direkcije

  Zbog duga prokupačke Direkcije nastalog od 2007. do 2009. godine, nakon izvedenih, a neplaćenih infrastrukturnih radova, Opština koja je preuzela obaveze stare Direkcije mora da po izvršnoj sudskoj presudi Apelacionog suda u Beogradu isplati "Univerzal banci" dug od 202,5 milona dinara, što je oko četvrtina godišnjeg budžeta.

  detaljnije
 • Radnički stadion Čair

  Kasacioni sud presudio u korist Bankovića, račun Radničkog u blokadi

  Saga, koja je obišla sve sudove u Srbiji i svaki je opovrgnuo presudu prethodnog, došla je i do najvišeg Kasacionog, iz koga su naložili Radničkom da isplati 15.000.000 bivšem predsedniku Zoranu Bankoviću, zbog njegovih pozajmica klubu. Dok u fudbalskom klubu smatraju da je presuda neosnovana, Banković se zahvaljuje Aleksandru Vučiću, a račun kluba je zbog naplate dugova blokiran.

  (7) detaljnije
 • Tuzilastvo i Viši sud zgrada Vranje foto .m.

  Za ubistvo majke 14 godina zatvora

  Zbog zločina u selu Rajčilovci u Bosilegradu koji se dogodio 12. septembra prošle godine kada nožem ispred porodične ubijena V. V, vranjski Viši sud nepravosnažno je za ubistvo osudio njenog sina na 14 godina zatvora. Branilac optuženog uložio žalbu na presudu.

  detaljnije
 • Sud poništio Rešenje Vlade o smeni načelnika Topličkog okruga

  Pravosnažnom presudom Upravnog suda u Nišu Bratislav Jovanović je dobio spor protiv Vlade Srbije koja ga je nezakonito smenila novembra 2014. godine, tako da je on, po trenutno jedinom validnom rešenju iz marta 2013. godine, i dalje načelnik Topličkog okruga.

  detaljnije
 • Protest boraca rata zbog dnevnica

  Vrhovni sud potvrdio: Ratni rezervisti diskriminisani, država mora da ih isplati

  Da je oko 15.000 rezervista iz Nišavskog kraja diskriminisano jer im nisu isplaćene ratne dnevnice odlučio je i Vrhovni kasacioni sud. Osim ratnih dnevnica, njima će država sada morati da isplati i to što nisu bili tretirani na isti način kao njihovi saborci iz ostalih delova Srbije.

  (10) detaljnije
 • droga skrivena u zvucniku golfa foto uprava carina

  Strancu uhvaćenom sa 5 kg kokaina zatvor od 5 godina

  Nakon što su ga carinici kod Preševa 3. aprila uhvatili sa oko 5 kilograma kokaina, turski državljanin sa prebivalištem u Nemačkoj i Više tužilaštvo u Vranju postigli su sporazum prema kome će on biti osuđen na 5 godina zatvora, uz 3 godine zabrane ulaska u Srbiju nakon isteka zatvorske kazne.

  (1) detaljnije
 • Radnički dobio presudu; foto: Vanja Keser

  Radnički dobio Crvenu zvezdu na sudu

  Tužbu, koju je Fudbalski klub Radnički uputio Arbitražnom sudu pre 2 meseca, a na račun toga što im Crvena zvezda nije isplatila novac za transfer Milana Pavkova, dobio je niški klub, potvrdio je njihov direktor Rade Basta.

  detaljnije
 • Viši sud u Nišu

  Viši sud u Nišu ne priznaje odluke Ustavnog i suda u Strazburu

  Bez obzira na to što je troje Nišlija, posle skoro 30 godina provedenih pred sudovima, naplatilo oko 100 miliona dinara od Grada, za zemljište na “Beverli Hilsu” koje im je oduzeto pre više od pola veka, Viši sud u Nišu je poništio “odluku o izvršenju” koju su doneli i Ustavni sud i sud u Strazburu i naložio im da vrate pare Gradu.

  (14) detaljnije
 • Protest Nišlija zbog ubistva

  3 godine od ubistva Vuka Stoiljkovića

  Ubistvo koje je uzdrmalo javnost u Srbiji a hiljade Nišlija "izvelo" na ulice, desilo se pre tačno 3 godine, kada je 19-godišnji Dimitrije Stevanović nožem ubio 22-godišnjeg studenta medicine iz Niša Vuka Stoiljkovića. 

  detaljnije
 • Sud u Nišu

  Nanogica i uslovne kazne zbog korupcije u niškoj Vojnoj bolnici

  Posle priznanja da je davao mito lekarima niške Vojne bolnice, vlasnik firme iz Niša koja se bavi ortopedskim pomagalima, osuđen je nepravnosnažno na godinu dana kućnog zatvora. Još trojica predstavnika ortopedskih firmi osuđeni su uslovno zbog davanja mita, dok je postupak protiv lekara Vojne bolnice još pred Tužilaštvom. 

  (6) detaljnije