Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pretnje novinarima

 • jugmedia redakcija

  Zbog stalnih pretnji novinari "Jugmedie" u strahu

  Već skoro 2 meseca novinar Dragan Marinković, ali i cela redakcija portala "Jugmedia" dobijaju pretnje, podnose prijave, a od Tužilaštva traže da hitno reaguju. Dok novinari kažu da se osećaju ugroženo, da su uznemireni kad bilo ko zakuca na vrata, iz Tužilaštva poručuju da na predmetu rade, ali optužnice još nema.

  (1) detaljnije
 • sud

  Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv muškarca koji je pretio novinarima "Južnih vesti"

  Pošto je 67-godišnjak Radoslav Milovanović na saslušanju rekao da je komentar na Fejbuku Južnih vesti, u kojem između ostalog poručuje novinarima “da paze kako prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum”, napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, odbacilo je prijavu protiv njega, iako nikog iz redakcije nije ni saslušalo.

  (10) detaljnije
 • telefon

  Urednici “Jugpresa” pretili “surovim progonom”

  Nakon okruglog stola koji se održao početkom aprila u Vranju, čija je tema bila dijalog o Kosovu, urednica Regionalne informativne agencije Jugpress Ljiljana Stojanović dobila je preteću poruku u kojoj se njoj preti “surovim progonom”, a kako kaže, od kad je dala izjavu nadležnima pre 2 meseca, nema informacija o svom slučaju.

  (2) detaljnije
 • sarcevic

  Novinaru zbog teksta tužbom zapretio pomoćnik predsednika Opštine Vlasotince

  Pomoćnik predsednika Opštine Vlasotince Vladimir Kocić zapretio je da će tužiti dopisnika Regionalne informativne agencije "Jugpress" Vladimira Stamenkovića, objavljeno je na tom sajtu, a razlog je objavljivanje teksta o prostorijama Opštinskog veća, koje su bile prazne u toku radnog vremena.

  (3) detaljnije
 • Viši sud u Nišu

  Viši sud u Nišu: Pronašli smo presudu, greška nastala u pisarnici

  Nakon što je godinu i po dana bila izgubljena, samo dan nakon što je o tome objavljen tekst, iz Višeg suda je saopšteno da su pronašli spornu presudu po kojoj bi visoki funkcioner SNS Bojan Marinković Bojzi trebalo da uredniku "Južnih vesti" plati 250.000 dinara odštete jer mu je pretio.

  (43) detaljnije
 • mediji

  Odšteta zbog pretnji novinaru: Presuda se izgubila

  Iako je niški Osnovni sud još avgusta 2016. Bojanu Marinkoviću Bojziju, visokom funkcioneru SNS, naložio da uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću isplati 250.000 dinara odštete zbog toga što mu je prethodno pretio, po Marinkovićevoj žalbi ni posle bezmalo dve godine nije čak ni zakazano nijedno suđenje. Pritom, prema podacima iz sudova, više se i ne zna gde je dokumentacija u vezi sa ovim predmetom.

  (8) detaljnije
 • kola snimanje sud golf 5

  Istraga o praćenju urednika “Južnih vesti” tačno godinu dana bez pomaka

  Ni nakon godinu dana otkako je glavni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević prijavio policiji da ga nepoznata osoba snima kamerom iz automobila parkiranog ispred Suda u centru Niša, kako kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu, istraga ne napreduje. U Tužilaštvu dodaju da su im iz Policijske uprave Niš poslednji put poslali izveštaj pre 8 meseci. Policija i dalje ćuti.

  (3) detaljnije
 • Nils Muiznieks

  "Politički signali su od najveće važnosti za slobodu medija"

  Odlazeći komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks je, nakon svoje posete zemljama Balkana, u intervjuu za Balkanpres ponovio svoj stav da je neophodno da politički i javni funkcioneri javno i jasno osude sve napade na novinare.

  detaljnije
 • upss

  “Tužbe protiv urednika “Južnih vesti” - nasilje nad slobodom medija”

  Niški Udruženi pokret slobodnih stanara najoštrije osuđuje to što su pukovnik Dobrivoje Stanimirović i privatni detektiv Mija Janković glavnom uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću pretili, a potom ga tužili “za povredu ugleda i časti” i za to traže 700.000 dinara. Ocenjuju i da je to “najnoviji slučaj nasilja nad slobodom medija”.

  (4) detaljnije
 • Sud Palata pravde

  Pretili glavnom uredniku "Južnih vesti", pa ga tužili i traže 700.000

  Nakon što su oslobođeni krivice za pretnje koje su uputili uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću, pukovnik Dobrivoje Stanimirović i privatni detektiv Mija Janković su podneli protiv Blagojevića protivtužbe zbog “povrede časti i ugleda”. Njima je sporno to što su "Južne vesti" izveštavale sa javnih suđenja.

  (11) detaljnije
 • tribina

  “Kazne za pušenje veće nego kazne za pretnje novinarima”

  Napadi i pretnje novinarima intenzivirali su se prethodne godine, a njihovim nekažnjavanjem oni koji napadaju i prete se stimulišu, zaključci su skupa o bezbednosti novinara, održanom u Nišu. Učesnici su napomenuli da će se bez slobodnih medija “ugasiti društvo”.

  (3) detaljnije
 • emisija

  “Deo vlasti stoji iza napada na novinare”

  Izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja da novinari sami treba da se zaštite, ali i njegove sumnje da su uopšte napadnuti, za novinarku Tamaru Skrozzu nisu iznenađenje, jer smatra da deo vlasti zapravo stoji iza tih napada. Novinar Vlado Mareš ističe i da vladajuća garnitura u inostranstvu govori kako su mediji u Srbiji slobodni i time se diči, a onda se vrate “i sve nas podave”.

  (3) detaljnije
 • Automobil iz kog je sniman Blagojević

  Istraga o snimanju urednika “Južnih vesti” i dalje "tapka u mestu"

  Skoro godinu dana je prošlo otkako je glavni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević prijavio da ga je nepoznati muškarac ispred Suda, u centru Niša, snimao kamerom iz automobila, ali, kako kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu, istraga nije makla dalje od početka.

  (9) detaljnije
 • Diktafon i olovka

  Dobitnik Pulicerove nagrade: "Srbija je zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar"

  "Atmosfera koja je stvorena u Srbiji jasno govori da će se u toj zemlji desiti sledeće ubistvo novinara", rekao je Metju Karuana Galicija, malteški novinar i sin nedavno ubijene istraživačke novinarke i blogerke koja je radila na dokumentima objavljenim u okviru projekta "Panamski papiri".

  (1) detaljnije
 • printscreen

  Nove pretnje "Južnim vestima": Pazite kako prelazite ulicu

  Nakon što je na Fejsbuk strani "Južnih vesti", između ostalog, novinarima poručio “da paze kako prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum”, zbog pretnji je podneta krivična prijava protiv 67-godišnjeg muškarca iz Ražnja.

  (17) detaljnije
 • Sud Palata pravde

  Justicija na kolenima

  Pretnje su u Srbiji mutirale do takvih krajnosti da nas gotovo i ne tangiraju. Sem kad imbecilna presuda nekog suda na njih skrene pažnju. Ili kad se dotaknu političara čija sigurnost bude "objektivno ugrožena"!

  (2) detaljnije
 • Palata-pravde-u-Nisu-foto-P-Blagojevic-juzne-vesti

  Napadi i pretnje novinarima i dalje prolaze nekažnjivo

  Četiri godine otkako su policiji i tužilaštvima na jugu Srbije prijavljeni prvi slučajevi pretnji upućeni novinarima, a u međuvremenu ih je bilo više od 10, pravosnažno je za to osuđen samo jedan čovek i to onaj koji je priznao. Novinari i građanski aktivisti optužuju vlast da kroz uticaj na pravosuđe stimulišu pretnje novinarima.

  detaljnije
 • sud

  Oslobođena i druga dvojica koja su pretila uredniku Južnih vesti

  Umesto uslovne zatvorske kazne zbog "ozbiljnih pretnji" koje su uputili uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću, na zahtev Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovni kasacioni sud preinačio je presudu niškog suda i oslobodio pukovnika Dobrivoja Stanimirovića i privatnog detektiva Miju Jankovića.

  (4) detaljnije
 • Automobil iz kog je sniman Blagojević

  8 meseci kasnije: Još se ne zna ko je pratio Blagojevića

  Punih 8 meseci otkako je glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević prijavio da ga je nepoznati muškarac ispred Suda, u centru Niša, snimao kamerom, policija nije uspela da otkrije identitet te osobe, a ni pored fotografija i video snimaka sigurnosnih kamera MUP ne uspeva da pronađe automobil iz koga je snimano. Policija ćuti.

  (5) detaljnije
 • EUtanazija Evropa iza gvozdene zavese

  EUtanazija

  Tolerisanje diktature, samovolje, korupcije, pravnog nasilja, gušenje građanskih sloboda.. zarad navodnog "očuvanja stabilnosti u regionu", u sebi može da sadrži "EU", ali samo kao početna slova eutanazije svih onih ideja zbog kojih verujemo u Evropsku uniju.

  (5) detaljnije