Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pretnje novinarima

 • novocti

  Pretnje smrću novinarki “Novosti” nakon teksta o dešavanjima među osnovcima u Vranju

  Nakon što su “Večernje novosti” pisale o fotografijama obnažene učenice OŠ “Radoje Domanović” u Vranju, koje su se proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola, autorka teksta, novinarka Jelena Stojković dobila je pretnje smrću od žene koja se predstavila kao majka devojčice. Novinarka ističe da ne postoji nijedan kodeks koji nije ispoštovan, kao i da je problem tretiran kao fenomen, a ne tabloidno. UNS osudio pretnje.

  (4) detaljnije
 • skup

  I u Nišu protestni skup zbog napada na N1

  Niški novinari će se večeras, u Media centru solidarisati sa kolegama iz Beograda, koji će protestovati zbog učestalih napada na televiziju N1. Poziv je otvoren i za sve građane koji žele da osude napad na ovaj medij.

  (5) detaljnije
 • Okrugli-sto-odnos-sudova-i-medija-foto-Južne-vesti-Milica-Jovanović

  Za sigurnije novinare - kontakt tačke u tužilaštvima i policiji

  Apelaciona tužilaštva, policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal od sada će imati kontakt tačke, odnosno osobe posebno zadužene za rad sa novinarima. Cilj je njihova veća sigurnost, te brži rad na prijavama pretnji i napada, a predviđeno je i hitno postupanje.

  detaljnije
 • protest baklje

  NUNS: Da se omogući novinarima da bezbedno izveštavaju sa protesta

  Ocenivši da su novinari koji izveštavaju sa protesta koji se nedeljama održavaju širom Srbije, dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere demonstracija da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. NUNS traži i da javni funkcioneri prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema televiziji N1, koja je počela nakon njihovog izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta.

  (8) detaljnije
 • pretnja

  Republičko tužilaštvo preispituje odluke niškog u slučaju "Južnih vesti"

  Odluka niških tužilaštava da komentar na Fejsbuku “Južnih vesti” upućen novinarima da “paze kad prelaze ulicu da ne bi bilo tras, tras, bum”, nije pretnja, biće preispitana, najavljuje zamenik republičkog javnog tužioca i član Radne grupe za bezbednost novinara Branko Stamenković i kaže da su, ukoliko se utvrde propusti, moguće sankcije i za tužioce.

  (2) detaljnije
 • sud

  Novinarska udruženja o pretnji “Južnim vestima”: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva

  Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je sudska i tužilačka tolerancija prema pretnjama medijima zabrinjavajuća. Novi pokazatelj je odluka Osnovnog, a potom i Višeg javnog tužilaštva da odbace prijavu "Južnih vesti" protiv čoveka koji je poručio novinarima da se “paze kad prelaze ulicu”.

  detaljnije
 • NUNS N1

  NUNS i NDNV: Aktuelna vlast neposredno odgovorna za pretnje novinarima TV N1

  Za preteće pismo koje je juče stiglo na adresu TV N1 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) krive aktuelni režim, zbog atmosfere mržnje koju kreiraju. Udruženja traže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić javno osude pretnje upućene ovoj televiziji, a istražnim organima da što pre reše slučaj.

  (4) detaljnije
 • sud

  Više javno tužilaštvo: "Pazite se kad prelazite ulicu" nije pretnja novinarima, već kritika

  Nakon što je advokat uložio žalbu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva da odbaci prijavu protiv 67-godišnjeg Radoslava Milanovića koji je na Fejsbuku "Južnih vesti", između ostalog, poručio novinarima da “da paze kad prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum” i Više javno tužilaštvo je odbacilo prigovor. Smatraju da Milanović nije pretio, već je “izrazio kritički stav”. Niko od novinara i urednika nije saslušan u ovom postupku.

  (15) detaljnije
 • jugmedia redakcija

  Zbog stalnih pretnji novinari "Jugmedie" u strahu

  Već skoro 2 meseca novinar Dragan Marinković, ali i cela redakcija portala "Jugmedia" dobijaju pretnje, podnose prijave, a od Tužilaštva traže da hitno reaguju. Dok novinari kažu da se osećaju ugroženo, da su uznemireni kad bilo ko zakuca na vrata, iz Tužilaštva poručuju da na predmetu rade, ali optužnice još nema.

  (1) detaljnije
 • sud

  Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv muškarca koji je pretio novinarima "Južnih vesti"

  Pošto je 67-godišnjak Radoslav Milovanović na saslušanju rekao da je komentar na Fejbuku Južnih vesti, u kojem između ostalog poručuje novinarima “da paze kako prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum”, napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, odbacilo je prijavu protiv njega, iako nikog iz redakcije nije ni saslušalo.

  (10) detaljnije
 • telefon

  Urednici “Jugpresa” pretili “surovim progonom”

  Nakon okruglog stola koji se održao početkom aprila u Vranju, čija je tema bila dijalog o Kosovu, urednica Regionalne informativne agencije Jugpress Ljiljana Stojanović dobila je preteću poruku u kojoj se njoj preti “surovim progonom”, a kako kaže, od kad je dala izjavu nadležnima pre 2 meseca, nema informacija o svom slučaju.

  (2) detaljnije
 • sarcevic

  Novinaru zbog teksta tužbom zapretio pomoćnik predsednika Opštine Vlasotince

  Pomoćnik predsednika Opštine Vlasotince Vladimir Kocić zapretio je da će tužiti dopisnika Regionalne informativne agencije "Jugpress" Vladimira Stamenkovića, objavljeno je na tom sajtu, a razlog je objavljivanje teksta o prostorijama Opštinskog veća, koje su bile prazne u toku radnog vremena.

  (3) detaljnije
 • Viši sud u Nišu

  Viši sud u Nišu: Pronašli smo presudu, greška nastala u pisarnici

  Nakon što je godinu i po dana bila izgubljena, samo dan nakon što je o tome objavljen tekst, iz Višeg suda je saopšteno da su pronašli spornu presudu po kojoj bi visoki funkcioner SNS Bojan Marinković Bojzi trebalo da uredniku "Južnih vesti" plati 250.000 dinara odštete jer mu je pretio.

  (43) detaljnije
 • mediji

  Odšteta zbog pretnji novinaru: Presuda se izgubila

  Iako je niški Osnovni sud još avgusta 2016. Bojanu Marinkoviću Bojziju, visokom funkcioneru SNS, naložio da uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću isplati 250.000 dinara odštete zbog toga što mu je prethodno pretio, po Marinkovićevoj žalbi ni posle bezmalo dve godine nije čak ni zakazano nijedno suđenje. Pritom, prema podacima iz sudova, više se i ne zna gde je dokumentacija u vezi sa ovim predmetom.

  (8) detaljnije
 • kola snimanje sud golf 5

  Istraga o praćenju urednika “Južnih vesti” tačno godinu dana bez pomaka

  Ni nakon godinu dana otkako je glavni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević prijavio policiji da ga nepoznata osoba snima kamerom iz automobila parkiranog ispred Suda u centru Niša, kako kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu, istraga ne napreduje. U Tužilaštvu dodaju da su im iz Policijske uprave Niš poslednji put poslali izveštaj pre 8 meseci. Policija i dalje ćuti.

  (3) detaljnije
 • Nils Muiznieks

  "Politički signali su od najveće važnosti za slobodu medija"

  Odlazeći komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks je, nakon svoje posete zemljama Balkana, u intervjuu za Balkanpres ponovio svoj stav da je neophodno da politički i javni funkcioneri javno i jasno osude sve napade na novinare.

  detaljnije
 • upss

  “Tužbe protiv urednika “Južnih vesti” - nasilje nad slobodom medija”

  Niški Udruženi pokret slobodnih stanara najoštrije osuđuje to što su pukovnik Dobrivoje Stanimirović i privatni detektiv Mija Janković glavnom uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću pretili, a potom ga tužili “za povredu ugleda i časti” i za to traže 700.000 dinara. Ocenjuju i da je to “najnoviji slučaj nasilja nad slobodom medija”.

  (4) detaljnije
 • Sud Palata pravde

  Pretili glavnom uredniku "Južnih vesti", pa ga tužili i traže 700.000

  Nakon što su oslobođeni krivice za pretnje koje su uputili uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću, pukovnik Dobrivoje Stanimirović i privatni detektiv Mija Janković su podneli protiv Blagojevića protivtužbe zbog “povrede časti i ugleda”. Njima je sporno to što su "Južne vesti" izveštavale sa javnih suđenja.

  (11) detaljnije
 • tribina

  “Kazne za pušenje veće nego kazne za pretnje novinarima”

  Napadi i pretnje novinarima intenzivirali su se prethodne godine, a njihovim nekažnjavanjem oni koji napadaju i prete se stimulišu, zaključci su skupa o bezbednosti novinara, održanom u Nišu. Učesnici su napomenuli da će se bez slobodnih medija “ugasiti društvo”.

  (3) detaljnije
 • emisija

  “Deo vlasti stoji iza napada na novinare”

  Izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja da novinari sami treba da se zaštite, ali i njegove sumnje da su uopšte napadnuti, za novinarku Tamaru Skrozzu nisu iznenađenje, jer smatra da deo vlasti zapravo stoji iza tih napada. Novinar Vlado Mareš ističe i da vladajuća garnitura u inostranstvu govori kako su mediji u Srbiji slobodni i time se diči, a onda se vrate “i sve nas podave”.

  (3) detaljnije