Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

priroda

 • sićevačka klisura

  "Bitka za južnu prugu" - da se stanovništvo uključi u upravljanje parkovima prirode

  Sićevačka i Jelašnička klisura, Stara i Suva planina, Radan i Jerma bogatstva su jugoistočne Srbije kojima se pak, smatraju ljudi iz Društva za zaštitu životne sredine "Stara planina", ne upravlja kako treba. Glavna pritužba je što se lokalno stanovništvo ne uključuje u upravljanje, zbog čega su pokrenuli kampanju "Bitka za južnu prugu", a u kojoj predlažu model Francuske.

  (2) detaljnije
 • svrljig-priroda2

  U prirodi oprezno zbog zmija i krpelja

  Posle boravka u prirodi savet je da se pregleda celo telo, a naročito mesta koja svrbe, jer postoji mogućnost da se baš tu uhvatio krpelj. Lekari i stručnjaci savetuju i oprez zbog zmija, jer već izlaze iz jazbina, a i sezona je parenja.

  (1) detaljnije
 • biciklizam-Kosta-ilustracija.jpg

  Prolećna biciklistička vožnja u subotu u Bojniku

  Profesionalci i rekreativci u biciklizmu moći će zajedno da “otvore” sezonu u subotu, 27. aprila. Okupljanje biciklista je od 9 do 10 sati kod spomenika u bojničkom selu Donje Konjuvce, odakle će krenuti vožnja.

  detaljnije
 • dragana-stojcic-foto-privatna-arhiva

  Ljubav prema prirodi Leskovčanka pretočila u kozmetiku i pokrenula svoj biznis

  Nakon što je na fakultetu izučila komercijalnu kozmetiku i videla koje negativne posledice može da ima zdravlje ljudi, te shvatila da želi da sama stvara preparate od biljnih ulja, meda, mleka i drugih prirodnih sastojaka, Dragana Stojčević je počela da pravi sapune. Posle 3 godine snalaženja i napredovanja krajem 2018. godine je registrovala radnju u Leskovcu i “otisnula” se u preduzetničke vode.

  (3) detaljnije
 • kamp glas prirode

  Utočište za ljubitelje prirode nadomak Sokobanje [video]

  Skriven na obroncima planine Rtanj, u selu Sesalac, nalazi se eko-kamp “Glas prirode“ čiji je idejni tvorac Pančevac Marjan Arsenov. U nadi da će u kampu okupiti istomišljenike koji prihvataju načelo saglasja sa prirodom, nekonzumiranje alkohola i mesa, Marjan nudi besplatan smeštaj svima onima koji bi da se odmore od gradske svakodnevice.

  detaljnije
 • Dani gljiva Vlasotince foto agencija pUblika

  U Vlasotincu održani “Dani gljiva”

  Oko 30 gljivara iz Srbije i Hrvatske, ali i desetak lokalnih iz Vlasotinca i okoline učestvovalo je proteklog vikenda na “Danima gljiva”. Pronađeno je i obeleženo oko 68 vrsta, a čak 4 vrste poslate su na ispitivanje jer nikom od gljivara nije bilo poznato o kakvim se vrstama radi.

  detaljnije
 • Razvoj parkova prirode u EU nije samo pitanje države

  Lokalno stanovništvo gotovo isključeno iz razvoja parkova prirode, za sve se pita država

  Dok se u Srbiji na teritoriji svih parkova prirode lokalna zajednica skoro ništa ne pita i sve naredbe se sprovode sa vrha države ka lokalu, kako kaže predsednik pirotskog društva "Stara planina" Dragan Taškov, u Evropskoj uniji je situacija obrnuta, sve inicijative počinju sa najnižeg nivoa i bez lokalne zajednice država gotovo ne može da radi ništa na svoju ruku. Kao dobar primer očuvanja parkova prirode inicijativama meštana navodi Francusku.

  (1) detaljnije
 • naucnici

  Biolozi i ekolozi i ove godine istražuju prirodu Vlasine

  Na Vlasini je počeo tradicionalni letnji Naučno-istraživački kamp pod nazivom “Vlasina 2018” koji će trajati do 29. jula i na kome će 15 istraživača raditi na prikupljanju što većeg broja podataka o prisutnosti i brojnosti zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja na ovom zaštićenom području.

  detaljnije
 • Edukativno turistički kamap na Staroj planini

  Učenje o življenju u skladu sa prirodom na Staroj planini

  Radionice o proizvodnji zdrave hrane i organskog pčelarstva, predavanja o zaštiti voda i permakulturi, ali i upoznavanje učesnika sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima okoline sela Temska i ruralne arhitekture, samo su neke od teme kampa u ovom pirotskom selu na kome će moći da učestvuju ljubitelji prirode iz cele Srbije.

  detaljnije
 • Učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada uživali u lepotama Stare planine

  Upoznavanje sa Starom planinom za bolje razumevanje prirode

  Obilaskom vodopada, upoznavanjem sa autohtonim rasama i njihovim prednostima i upoznavanjem sa mogućnostima razvoja seoskog i eko turizma, učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada proveli su 2 dana na Staroj planini i uživali u jedinstvenim lepotama i predelima sa idejom da izađu iz učionica i upoznaju se sa prirodom.

  detaljnije
 • Maze up trka

  Trka avanturista po "lavirintu" Jelašničke klisure

  Preko 500 avanturista okupiće se 16. juna u selu Jelašnica nadomak Niša, gde se četvrtu godinu zaredom održava neobična trka “The maze up”. Osim što staza vodi kroz lep, ali i nezgodan teren Jelašničke klisure, ona je puna najrazličitijih prepreka, pa će takmičari morati da se provlače, puze, izvlače teret, penju, valjaju u vodi i blatu.

  detaljnije
 • bovan-foto-mbrankovic-(1)

  Bovan - omiljena destinacija za pecaroše

  Obala jezera Bovan prepuna je izletnika i kampera kada je lepo vreme, a tokom skoro cele godine omiljeno je mesto za ribolovce. Neki od njih kažu da je to zbog toga što je bogatije ribom od Zavojskog, Brestovačkog i drugih jezera u blizini.

  (3) detaljnije
 • bogova vrata

  Kroz "Bogova vrata" do vodopada i pećina

  "Bogova vrata“ na planini Krstatac, vodopad, pećine i izvor Buk koji se nalaze nedaleko od Sokobanje u ataru sela Milušinac, mnoge će ostaviti bez daha i pravi su izbor za one koji vole nešto izazovnije izlete u prirodu.

  detaljnije
 • Žuta kuća zaštitni znak etno sela koje nastaje u Lipovcu; foto: JV/J. A.

  U Lipovcu kraj Aleksinca niče etno-selo

  Na kraj sela žuta kuća, a oko nje brvnare u kojima će gosti moći da spavaju i potok kraj kojeg će moći da uživaju. Tako će, plan je porodice Milošević, sledeće godine izgledati etno-selo koje prave u Lipovcu nadomak Aleksinca.

  (1) detaljnije
 • Zavojsko jezero

  Kampovanje i izlet na Zavojskom jezeru za decu i omladinu

  Veštine boravka u prirodi, te upoznavanje biljnog i životinjskog sveta, kojima okolina Zavojskog jezera obiluje, uz nezaobilaznu zabavu, organizovaće Sportski klub Oxygen za svu zainteresovanu decu i omladinu 26. i 27. avgusta.

  (1) detaljnije
 • Na džez festivalu i spotovi o značaju zaštite prirode

  Na “Nišvilu” i spotovi o prirodi i lepotama Srbije

  Svakog festivalskog dana od 10. do 13. avgusta, dok traje “Nišvil”, od 21 do 22 sata će se na “Movie stage 77” u niškoj Tvrđavi prikazivati spotovi o prirodi. Cilj je da se domaća i svetska javnost koja dolazi da sluša džez, upozna i sa prirodnim lepotama Srbije i odluči da ih poseti.

  (1) detaljnije
 • U blizini Poganovskog manastira

  U kanjonu Jerme sredinom avgusta festival za avanturiste

  Penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam i joga, neke su od zanimljivih aktivnosti u kojima će moći da se oprobaju ljubitelji sporta i avanturisti koji žele deo leta da provedu u aktivnom odmoru. Prvi avanturistički festival na otvorenom održaće se od 16. do 20. avgusta, u specijalnom rezervatu prirode Jerma.

  (1) detaljnije
 • Trka avanturistička sa preprekama

  Avanturistička trka sa preprekama po treći put u Jelašnici

  Blato, voda, puzanje, penjanje, provlačenje, izvlačenje tereta, samo su jedan deo onoga sa čime će se susresti oko 500 takmičara na avanturističkoj trci u subotu 17. juna u Jelašnici. Cilj je preći celu stazu za što kraće vreme, ali uz savladavanje 40 prepreka, o kojima trkači ne znaju ništa unapred.

  (1) detaljnije
 • Promovisanje zdravih stilova života i druženje u prirodi; foto: Odred izviđača "Remizijana"

  Izviđači iz Bele Palanke i Pirota se družili i učili u Krupcu

  Četvorodnevni kamp u Krupcu, mestu nadomak Bele Palanke, na kome je boravilo oko 40 izviđača odreda Remizijana i Pirot, omogućio im je da provedu vreme drugačije u odnosu na većinu njihovih vršnjaka, uživaju u prirodi, nauče nešto novo o životu u njoj i oprobaju se u različitim igrama i sportovima.

  detaljnije
 • Vlasinsko jezero foto i.m.

  Surduličani apeluju na izletnike da ne pale vatru u prirodi

  Turistička organizacija Surdulice apeluje na građane koji borave u prirodi da ne pale vatru na mestima koja za to nisu predviđena zbog šumskih požara, kao i da za sobom ne ostavljaju smeće.

  (1) detaljnije