Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pritisak na medije

 • Bulatovic, cenzura, mediji

  Bulatović pokušavao da uređuje medije sa skupštinske govornice

  Pored stalnog repliciranja opoziciji, gradonačelnik Niša Darko Bulatović juče je skupštinsku govornicu koristio da pokaže nezadovoljstvo izveštavanjem gradskih medija. Kritikovao je novinare zašto nema pozitivnih vesti, zašto se prenose stavovi opozicionih lidera, zadirući tako u osnovna načela slobode medija - uređivačku politiku i sučeljavanje mišljenja.

  (14) detaljnije
 • vukašin obradović-15 minuta

  Obradović o (ne)slobodi medija: Vlast traži da lažete za njih i to sa oduševljenjem

  U Srbiji je na delu polu-totalitarni sistem čija je logična posledica nepostojanje slobode medija, kaže bivši urednik bivših "Novina Vranjskih" Vukašin Obradović. Objašnjava i da je Srpska napredna stranka autokratska stranka koja misli da može da vlada samo uz medije koji su "produžena ruka" vlasti.

  (6) detaljnije
 • Južne vesti

  Poreska uprava vrši pritisak na "Južne vesti"

  Ovih dana čak dve poreske kontrole „češljaju papire” "Južnih vesti", a u poslednjih pet godina ovaj niški portal poreska inspekcija posetila je još tri puta. Zaposleni u ovom mediju su ubeđeni da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, osveta lokalnih vlasti zbog kritičkog pisanja. „Jasno je da na prvom mestu postoji interes da se utvrdi ko to nas, kako i zašto finansira, pod velom neke teorije zavere ili izdaje“, kaže za "Raskrikavanje" direktor "Južnih vesti" Vitomir Ognjanović.

  (13) detaljnije
 • Eduard Kukan

  Kukan "diplomatski" o stanju slobode medija u Srbiji

  "Sloboda medija u mnogome ostaje na željama", ocenjuje šef Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Evdard Kukan u intervjuu za Balkanpres mrežu. Istovremeno, Kukan je kritikovao civilni sektor i medije u Srbiji, zaključujući da često "nisu realni".

  (2) detaljnije
 • Nenad Popović

  "Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija"

  "Gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala KRIK predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja", saopštila je koalicija novinarskih i medijskih udruženja nakon što je ministar Popović predao i četvrtu tužbu protiv KRIK-a.

  detaljnije
 • Bojan Avramović

  Naprednjak Avramović bi da se “malo pritegnu” mediji, NUNS i UNS to osuđuju

  Iako se i sam predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odrekao “svog” Zakona o informisanju iz 1998, direktor Regionalne razvojne agencije “Jug” i funkcioner SNS Bojan Avramović rekao je, komentarišući taj zakon, da i “sad treba malo pritegnuti stvari”. Novinarska udruženja osuđuju ovakvu izjavu uz reči - “ne daj, Bože, ni Z od tog zakona”.

  (8) detaljnije
 • Mogens Bjeregord

  Evropska federacija novinara: Stanje loše, Vučić obećao da će braniti slobodu medija

  Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bjeregord je ukazao da rastu pritisci na medije u Srbiji i poručio da novinarima mora da se omogući da rade bez straha, a kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu je obećao da će “bezuslovno” braniti slobodu medija. Vučić mu je rekao i da nikad ne odbija da ide na intervjue, što je propraćeno smehom okupljenih novinara i aplauzom.

  (10) detaljnije
 • Autonomija NDNV redakcija

  "Crowdfunding" kao garancija nezavisnosti medija

  Nakon perioda u kome su novac pretežno zarađivali od reklama, sve više medija širom sveta podršku traži od svojih čitalaca, a pozitivna su i iskustva iz Srbije. Time se, smatraju stručnjaci, ne umanjuje samo mogući uticaj oglašivača na uređivačku politiku, već se značajno uvećava poverenje čitalaca u takve medije.

  detaljnije
 • Veran Matić Zoran Pašalić

  Država kao nezavisni zaštitnik novinara

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavljuje osnivanje nove, paradržavne, „potpuno nezavisne medijske organizacije“. Vukašin Obradović podseća na sličnu ideju Verana Matića od pre dve godine.

  (2) detaljnije
 • novinari

  Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

  Ujedinjene nacije pre 4 godine donele su odluku da 2. novembar bude Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kada se sve svetske vlade pozivaju na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare.

  detaljnije
 • novinari

  Predstavnici EU zabrinuti zbog medijskih (ne)sloboda u Srbiji

  Evropski parlamentarci, predstavnici Evropske komisije i drugih institucija u Briselu, pored zabrinutosti najavljuju i da će reagovati zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura, ali i netransparentnog sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • medijski mrak

  Tačno u podne “pomračenje” - akcija za slobodu medija

  Svi medijski portali koji žele da skrenu pažnju na medijski mrak, danas će u 12 zacrniti svoje ekrane, a novine koje učestvuju u akciji izašle su jutros sa crnom naslovnicom. Više od 150 medija i NVO priključili su ovom simboličnom protestu, a mogu učestvovati i građani preko društvenih mreža.

  detaljnije
 • Radio 021

  Brutalne sudske kazne ugrozile opstanak novosadskog portala 021

  Uz presude da je novosadski portal 021 kriv, Viši sud u Beogradu je u dva slučaja maksimalnim propisanim iznosima kaznio taj medij, sa ukupno 780.000 dinara. Izricanje maksimalnih kazni novinarska i medijska udruženja ocenjuju kao pritisak na slobodu izveštavanja.

  (1) detaljnije