Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pritisak na medije

 • vučić

  Vučić: Naprednjaci da pristojno odgovaraju medijima

  Da ne postoji bezobrazno pitanje već samo glup odgovor, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić članovima i funkcionerima Srpske napredne stranke i pozvao ih da pristojno odgovaraju na pitanja novinara i da nigde ništa ne govore protiv medija.

  (12) detaljnije
 • NUNS N1

  Novi pritisak na "Glas Šumadije" i njihovu glavnu urednicu

  Najnoviji pritisak države na medijske slobode je, prema oceni novinarskih udruženja, najnovija prijava direktorke Radio-televizije Kragujevac (RTK) Jelene Vuković koju je ponovo podnela protiv bivše direktorke i aktuelne glavne urednice nezavisnog portala "Glas Šumadije" Jovanke Nikolić, iako je prethodne dve prijave tužilac odbacio.

  detaljnije
 • mediji

  NUNS i NDNV pozivaju funkcionere da javno osude pritiske na novinare

  Zbog novčane kazne za "Kikindske" i tužbe potpredsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Branka Malovića za list "Danas" i portal "Pančevo Si Ti", Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju najviše državne funkcionere da javno osude pritiske na novinare.

  detaljnije
 • Vranje medijski konkurs

  Udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja navodi da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju – nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i "neposlušne" medije. Pozivaju novinare da napuštaju konferencije gde se napadaju i omalovažavaju njihove kolege.

  (6) detaljnije
 • južne vesti

  Naplatu izmišljenog poreskog duga "Južnim vestima" stopirao Vučić?

  Iako je pre dva meseca "Južnim vestima" stiglo rešenje Poreske uprave da ovaj medij plati nešto više od milion dinara na ime poreza i doprinosa za izmišljeno dugovanje, ova suma do danas nije ni prinudno naplaćena, iako je i u upozorenju pred prinudnu naplatu, koje je stiglo u avgustu, rok za plaćanje bio 5 dana. Kako kaže Dragan Petković iz "Južnih vesti", do rukovodstva ovog medija nezvaničnim kanalima stigla je informacija da je prinudnu naplatu zaustavio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (7) detaljnije
 • južne vesti

  Gradski forum o lokalnim medijima: Represija vlasti tek sledi, računamo na građane

  “Nakačeni” poreski dug "Južnih vesti" je način da vlast kazni medije koji neće da joj služe i rade propagandu, naveli su učesnici Gradskog foruma o problemima lokalnih medija. Zloupotrebom institucija, kako dodaju, država šalje poruku da svi koji “ne gledaju svoja posla” mogu da se nađu na udaru, a učesnici su posebno zabrinuti za manje lokalne medije. Ipak, računaju da će ih oni za koje rade, građani, podržati.

  (3) detaljnije
 • mediji

  O slučaju pritisaka na "Južne vesti" na Gradskom forumu u Media centru

  Na temu “Šta pritiska lokalne medije?”, kroz konkretan slučaj portala Južnih vesti, govoriće se na Gradskom forumu koji se održava u četvrtak, 4. oktobra od 16 sati, u niškom Media i reform centru.

  detaljnije
 • Dragan Petković Južne vesti

  Petković: Napad na Južne vesti kao upozorenje ostalim medijima

  Zašto ni nekoliko meseci nakon što je Poreska uprava u rekordno kratkim rokovima odbacila sve žalbe Južnih vesti i otpočela proces prinudne naplate navodnog milionskog duga za porez, novac još nije skinut sa računa tog medija i zašto su baš Južne vesti već mesecima na udaru državnih institucije, u intervjuu za "Balkanpres" govori jedan od osnivača Južnih vesti Dragan Petković.

  detaljnije
 • Južne vesti

  Izmišljeni poreski dug "Južnih vesti" stiže pred evropske institucije

  Zbog “nezakonitih radnji” i “zloupotreba državnih organa sa namerom da vlast ugasi Južne vesti”, iz beogradskog sedišta Demokratske stranke saopšteno da će o ovom slučaju obavestiti Partiju evropskih socijalista i ostale evropske institucije i organizacije u čijem radu učestvuju.

  (3) detaljnije
 • mediji

  Novinarska udruženja: Kontrola "Južnih vesti" nije bila u skladu sa zakonom, kako je saopštila Vlada

  Iako je Vlada Srbije, nakon jučerašnjeg sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u "Južnim vestima" sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevaju da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Traže i da se slučaj kažnjavanja "Južnih vesti" hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija.

  (6) detaljnije
 • Gašenje medija

  Novinarska udruženja traže od Vlade Srbije reviziju postupka protiv "Južnih vesti"

  Da se izvrši nezavisna revizija poreskog postupka koji se vodi protiv Južnih vesti, da se utvrdi odgovornost direktora Poreske uprave u Nišu Miće Jeremića i da se ispita da li su inspektori u slučaju Južnih vesti kršili zakon, zahtevi su novinarskih i medijskih udruženja koji su danas predati Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

  (1) detaljnije
 • Poreska uprava

  "Ugrožavanje opstanka medija kroz naplatu izmišljenog poreskog dugovanja"

  "Grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju" od strane poreskih inspektora, koji ni posle višemesečnih kontrola nisu pronašli nijedan prekršaj u poslovanju "Južnih vesti", a ipak utvrdili navodni milionski dug, predstavljaju "deo pritiska na medije", saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.

  (4) detaljnije
 • Južne vesti

  Novinarska udruženja: Vlast koristi inspekcije protiv medijskih sloboda

  Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine zahtevaju da se zaustave politički pritisci na "Južne vesti", dok iz Udruženja novinara Srbije pozivaju Poresku upravu da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije pošto su, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos.

  (2) detaljnije
 • Njuz net o pritiscima na Južne vesti

  Njuz.net: Grad Niš poklanja Južne vesti državi

  Vest o pritiscima Vlade Srbije na Južne vesti nije promakla satiričnom portalu Njuz.net. Aludirajući na veoma spornu odluku gradskih vlasti Niša da Državi poklone lokalni aerodrom, njuzovci su "zamislili" i malo izmenjen scenario poklanjanja, a za sve našli i ekonomsko opravdanje.

  (7) detaljnije
 • brnabić

  Brnabić: Ako “Južne vesti” misle da Poreska ne radi dobro, mogu da se žale

  Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da “Južne vesti” mogu da se žale.

  (20) detaljnije
 • Gašenje medija

  Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi "Južne vesti"

  Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju "Južnih vesti" pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos. Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

  (44) detaljnije
 • Bulatovic, cenzura, mediji

  Bulatović pokušavao da uređuje medije sa skupštinske govornice

  Pored stalnog repliciranja opoziciji, gradonačelnik Niša Darko Bulatović juče je skupštinsku govornicu koristio da pokaže nezadovoljstvo izveštavanjem gradskih medija. Kritikovao je novinare zašto nema pozitivnih vesti, zašto se prenose stavovi opozicionih lidera, zadirući tako u osnovna načela slobode medija - uređivačku politiku i sučeljavanje mišljenja.

  (14) detaljnije
 • vukašin obradović-15 minuta

  Obradović o (ne)slobodi medija: Vlast traži da lažete za njih i to sa oduševljenjem

  U Srbiji je na delu polu-totalitarni sistem čija je logična posledica nepostojanje slobode medija, kaže bivši urednik bivših "Novina Vranjskih" Vukašin Obradović. Objašnjava i da je Srpska napredna stranka autokratska stranka koja misli da može da vlada samo uz medije koji su "produžena ruka" vlasti.

  (6) detaljnije
 • Južne vesti

  Poreska uprava vrši pritisak na "Južne vesti"

  Ovih dana čak dve poreske kontrole „češljaju papire” "Južnih vesti", a u poslednjih pet godina ovaj niški portal poreska inspekcija posetila je još tri puta. Zaposleni u ovom mediju su ubeđeni da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, osveta lokalnih vlasti zbog kritičkog pisanja. „Jasno je da na prvom mestu postoji interes da se utvrdi ko to nas, kako i zašto finansira, pod velom neke teorije zavere ili izdaje“, kaže za "Raskrikavanje" direktor "Južnih vesti" Vitomir Ognjanović.

  (13) detaljnije