Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

projekti

 • pisanje projekata vranje obuka foto i.m.

  U Vranju počela obuka za pisanje projekata

  U Vranju su počele radionice na kojima 20 polaznika ima priliku da nauči koji je put od ideje do krajnje realizacije projekta kroz vežbe i praktična izlaganja. Pored edukacije za pisanje predloga projekta, polaznici će imati priliku da nauče da pišu svoj CV motivaciono i propratno pismo i steći veštine liderstva i zastupništva.

  detaljnije
 • Nišvil

  "Nišvilu" 3 miliona iz republičkog budžeta, organizatori kažu nedovoljno

  Iako ove godine dovodi u Niš zvučna imena poput bendova "Gipsy Kings", "Inner Circle " , "Matt Bianco", i izvođače kao što su Omar Hakim i Lisa Simon, Nišvilu je iz Ministarstva kulture za organizaciju ovogodišnjeg festivala odobreno svega 3 miliona dinara. Da ova cifra nije u skladu sa značajem niškog džez festivala, smatra i direktor " Nišvila" Ivan Blagojević.

  (15) detaljnije
 • Projekat Iskoreni predsrasude

  Niški sredjnoškolci “isključili” predrasude

  O tome koliko su zapravo govor mržnje i ekstremizam opasni, kako ih prepoznati i kako se ponašati u situacijama kada se uvide, oko 120 srednjoškolaca iz Niša učilo je pomoću posebnih metoda. Nastavnici građanskog vaspitanja, koji su radili sa njima, složni su u tome da su deca dobro prihvatila ove, i te kako bitne teme i način rada, pa je sve dalo rezultate kojima su i težili.

  detaljnije
 • Dodela zahvalnica

  Novom opremom i obukama do novih radnih mesta na jugu Srbije

  Novac za kupovinu opreme, treninzi, obuke, te učestvovanje na međunarodnim sajmovima, kako kažu u Razvojnoj agenciji Srbije, doprineli su širenju poslovanja i stvaranju oko 500 novih radnih mesta na jugu i jugozapadu Srbije. Cilj projekta, koji se realizuje u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj, vrednog 4 miliona dolara, bio je pomoć firmama i preduzetnicima da rastu i razvijaju se.

  detaljnije
 • rukovanje

  Nedostatak kontinuiteta u radu institucija problem uključivanja Roma u zajednice

  Iako se na nivou cele države sprovode različiti projekti i programi koji manjinskim zajednicama, naročito romskoj populaciji, pomažu da se uključe u većinsko društvo, prema rečima eksperta za socijalnu inkluziju Brankice Jeremić, problemi često leže u nekontinuiranom radu sa ovim zajednicama. To nije slučaj u Evropskoj uniji gde su prava manjina regulisana i posebnim konvencijama.

  (2) detaljnije
 • pesnica

  Za decu nasilje normalno, neophodan sistemski rad

  "Psihčko nasilje je postalo kao šala", "nasilje je normalno", "dobio sam batine i niko mi nije pomogao", "u školi ima mnogo nasilja", neke su od stvari koje su se čule na radionicama u niškim školama. Iako je glavni cilj projekta "Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu" bio upravo rad sa mladim navijačima, odgovori školaraca skrenuli su pažnju edukatora na nasilje u svim sferama, jer su mu deca svakodnevno izložena.

  (3) detaljnije
 • zastava

  “Niške opštine neodgovorne prema EU projektima”

  Iako mogu da dobiju ozbiljne pare koje bi uložili u neke infrastrukturne projekte važne za građane, kako kaže dugogodišnji saradnik na Evropskim projektima Dragan Petković, nedavne izjave predsednika niških opština da nemaju dovoljno para da uopšte konkurišu na njima, pokuzuju da su neodgovorni i da nisu na vreme isplanirali da iskoriste mogućnost koju ovi fondovi nude.

  (13) detaljnije
 • Nišavski upravni okrug

  Niške opštine nemaju dovoljno para da konkurišu za evropske projekte

  Nezaposlenost, loša infrastruktura, ali i manjak para u gradskim budžetima kako bi konkurisali za evropske IPA projekte, kako kaže načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, neki su od problema na koje su joj ukazali predsednici opština na zajedničkoj sednici.

  (13) detaljnije
 • Fagot u glavnoj ulozi na koncertu; foto: JV

  Simfonijski odustao od para EU za kupovinu instrumenata

  Pare za harfu, tubu i dva timpana, kao i koncerte u Bugarskoj, Simfonijski orkestar dobio je od Evrospke unije, iz prekograničnog projekta sa Filharmonijom iz Vidina. Međutim, niški simfoničari ipak neće muzicirati na novim instrumentima, niti će svirati u Bugarskoj, jer je ustanova odustala od projekta, za koji iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kažu da je bio loš.

  (7) detaljnije
 • Vanja-Unbox-hub--foto--JV-J.-A

  U Nišu otvoren prostor gde mladi mogu da uče i rade na svojim projektima

  Takozvani Unbox Hub , odnosno prostor gde mladi mogu da „oslobode svoje ideje“ prema rečima osnivača iz organzacije „Nauči me“, otvoren je u Takovskoj ulici na Paliluli. Tamo stariji osnovci i srednjoškolci mogu da idu na različite edukacije, ali i da koriste tehnologije poput 3D štampača, robota i tač-tabli, koje imaju u ovom prostoru.

  (1) detaljnije
 • Mladi aktivizam ilustracija

  Otvoren 8. konkurs za omladinske projekte na jugu Srbije

  Formalne i neformalne organizacije mladih, koje imaju kreativnu ideju o tome kako mogu da omoguće kvalitetniji život svojim vršnjacima, mogu se do 18. jula prijaviti na konkurs za finansiranje i pomoć u njihovom sprovođenju.

  detaljnije
 • Snimanje filma scenografija

  EU podrška onima koji se bave audio i vizuelnim stvaralaštvom

  Kakve su mogućnosti finansiranja razvoja evropskih filmova, televizijskih serijala, novih medijskih sadržaja, usavršavanja filmskih profesionalaca, zainteresovani mogu da saznaju u EU info kutku u Nišu. Prezentacija MEDIA potprograma Kreativne Evrope najavljena je za 11. jul, od 11 sati.

  (1) detaljnije
 • Sajam Pirot gajde

  Himna na gajdama i domaći proizvodi na sajmu EU projekata u Pirotu

  Proizvodnja sira, vina, rakije i meda, načini za suzbijanje narkotika u prekograničnoj saradnji, borba protiv korupcije i zaštita uzbunjivača, opisani su, između ostalog, u projektima koji su predstavljeni juče u pirotskoj hali “Kej”.

  detaljnije
 • Nišvil

  “Nišvilu” 2,4 miliona dinara od Republike, direktor festivala kaže da nije dovoljno

  Iako je ove godine niški džez festival finansiran sa duplo više para nego 2016, na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja, direktor festivala Ivan Blagojević smatra da je model preraspodele para “na štetu svih muzičkih festivala”, a da je opredeljen novac “neadekvatan značaju "Nišvila" za kulturnu sliku Srbije”.

  (1) detaljnije
 • Bosilegrad foto UNDP

  Bosilegrad dobio projekat za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

  Kompletnu tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja, ali i za adaptaciju stare bolnice za potrebe Centra za socijalni rad Opština je dobila kroz Program UN-a za razvoj u okviru projekta "Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize". Opštini uručena i 3 računara.

  detaljnije
 • Konkurs za medije u Preševu nezakonit

  Preševski konkurs za medije diskriminiše one koji nisu na albanskom

  Da je medijski konkurs u Preševu diskriminatorski, složili su se i u ministarstvima informisanja i državne uprave. Konkurs bi, kako su saopštili, trebalo da se poništi jer pravo na finansiranje projekata imaju samo albanski mediji.

  detaljnije
 • Pusta-reka-foto-Evropski-progres

  "Evropski progres" pomaže zaštitu od poplava, proizvodnju, zapošljavanje

  Radovi na slivu Puste reke kod Bojnika, osnivanje preduzeća "Radanska ruža" u Lebanu za zaposlenje žena iz marginalizovnaih grupa, poboljšanje proizvodnje voća i donacije za vranjske preduzetnike projekti su na jugu koje finansiraju EU u Vlada Švajcarske.

  detaljnije
 • Gradska kuća

  Grad formira projektni centar koji bi "punio" budžet

  Zakon o finansiranju lokalnih samouprava o kome danas odlučuje Skupština Srbije, a po kome je snižen deo poreza na zarade koji ide u budžet lokalnih samouprava, neće “značajno oštetiti” Niš, kazao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. U planu formiranje Projektnog centra. 

  (15) detaljnije
 • oficirski-dom-april2016.jpg

  Konferencija "Partnerstvo za održivi razvoj" u Nišu

  Da bi se ojačala saradnja i poboljšala komunikacija između organizacija civilnog društva i medija sa lokalnim vlastima i institucijama u Nišu, 29. septembra u 11 sati u Oficirskom domu će biti održana konferencija "Partnerstvo za održivi razvoj".

  (1) detaljnije
 • Progres.jpg

  Više od 2 i po miliona evra za projekte 34 opštine

  Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES obezbediti više od dva i po miliona evra za nove projekte koji za cilj imaju poboljšanje života stanovnika 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije.   

  (2) detaljnije