Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

prosveta

 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

  Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

  (15) detaljnije
 • šumarks škola

  Ministarstvo: Smena direktora škole u Surdulici u skladu sa zakonom

  I dok Vladica Gavrilov tvrdi da je sa mesta direktora Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” u Surdulici smenjen neosnovano i nezakonito, te da će pravdu tražiti na sudu, iz Ministarstva prosvete navode da je sve urađeno po zakonu. Gavrilov je razrešen sa funkcije nakon inspekcijskog nadzora, ali napominje da je zapisnik zaveden dan pre nego što je poslao dokumentaciju bez koje nije moguće završiti zapisnik.

  (11) detaljnije
 • šumarks škola

  Još jedna smena direktora škole u Surdulici

  Pre više od mesec dana u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, a početkom avgusta ozvaničena je još jedna smena sa direktorskog mesta. Ovog puta bez posla je ostao direktor Poljoprivredno-šumarske škole koji kaže da ne zna da li se radi o prepucavanju SNS-a i SPS-a jer nije član ni jedne stranke i da će pravdu tražiti i preko suda. Ovog puta Novica Tončev se ne oglašava, a predsednica Opštine kaže da je u pitanju nedopustivo i neobjašnjivo ponašanje koje mora odmah da prestane.

  (11) detaljnije
 • ucionica (2) foto aleksandar kostic

  Nova školska godina - kraći časovi, smenski rad, onlajn nastava i maske u školama

  Nestabilna epidemiološka situacija u zemlji, prema najavama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, doneće novine u predstojećoj školskoj godini, a kako je on izjavio za Blic, pripremljeno je nekoliko modela nastave i prosveta je spremna da se prilagodi novonastaloj situaciji. Škole će same moći da se opredele za određeni model nastave - onlajn ili standardni odlazak u školu, a već sada je sigurno da će đaci morati da odgovaraju u školi.

  (12) detaljnije
 • Vladica Nikolić

  Direktor “Zmajeve” škole u Surdulici otpušten tokom polaganja mature, razrešenje mu stiglo na mejl

  Bivši direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Surdulici Vladica Nikolić tvrdi da ga je ministar prosvete, tokom trajanja završnih ispita prošlog meseca, nezakonito otpustio i nije mu data šansa da otkloni nedostatke koje je inspekcija prilikom posete školi utvrdila. Zapisnik mu je, kaže, stigao 18. juna i dobio je rok od 8 dana da obavesti inspekciju o tome šta je preduzeo, a samo dva i po sata kasnije, stiglo je, na osnovu istog zapisnika, i razrešenje iz kabineta ministra. U Ministarstva prosvete ćute.

  (19) detaljnije
 • Živadin Disić

  Apelacioni sud presudio u korist niškog profesora - školi naloženo da ga vrati na posao

  Posle 5 godina sudske borbe, štrajka glađu i hitnih odluka ministra prosvete da se vrati na posao, profesor istorije Živadin Disić, dobio je spor protiv Osnovne škole “Sveti Sava” kojoj je Apelacioni sud naložio da ga vrati na posao.

  (11) detaljnije
 • skola trnava foto M.R

  Pripremna nastava u dvorištu škole u Donjoj Trnavi - zbog prirode i korone

  Dok se direktori škola dovijaju kako da obezbede propisane uslove za osmake koji su odlučili da na pripremnu nastavu dođu u školu, kako kaže Marko Ristić, direktor Osnovne škole “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi kraj Niša, oni sa tim nemaju problema. Inače, kako kaže, kada je lepo vreme praktikuju nastavu u svojoj botaničkoj bašti, a sada je to još korisnije zbog mera koje se preduzimaju u vezi sa virusom korona.

  (4) detaljnije
 • ucionica

  Osmaci sutra rade probni prijemni u školama, u Nišu u ponudi više IT odeljenja

  Prijava za prijemni ispit i preuzimanje probnog kombinovanog i testa iz srpskog jezika današnje su obaveze osmaka, a sutra ih očekuje i povratak u školske klupe nakon dva i po meseca, jer će tamo raditi probni prijemni iz matematike. U Nišavskom okrugu će ove godine biti oko 3.800 mesta u srednjim školama, a najveće novine tiču se specijalnih odeljenja u gimnazijama i IT smerova.

  (4) detaljnije
 • Gimnazija Stevan Sremac

  U Gimnaziji “Stevan Sremac” otvara se posebno odeljenje za istoriju i geografiju

  Učenici koji su nadareni za istoriju i geografiju od školske godine 2020/2021 mogu da upišu specijalno odeljenje u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”, a kako kažu u školi, obezbeđen je i novac za opremanje posebnog istorijsko-geografskog kabineta.

  (7) detaljnije
 • šarčević

  Šarčević: Nema povratka u školske klupe ove godine

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da raspust počinje krajem maja i da će to značiti i kraj ove školske godine, koja je u jednom delu bila “onlajn”. U narednim nedeljama, kako je rekao, objaviće se model završnog ispita koji će biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi.

  (22) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

  Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja crta strip prema priči Bukovskog

  Miomir Dejanović, učitelj iz Vranja koji svoje obrazovne stripove koristi kao nastavna sredstva u radu sa učenicima i autor strip - radionica za decu, ovih dana crta svoj novi projekat prema priči “Đavo je bio vruć” Čarlsa Bukovskog. Za Južne vesti kaže da ovaj to radi za svoju dušu i da će za sve ljubitelje stripa biti besplatan.

  (5) detaljnije
 • dobitni Svetosavskih nagrada

  Škola iz Žitkovca, niški student i nastavnik iz Vranja dobitnici Svetosavske nagrade

  Među 28 dobitnika Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Žitkovca, Mario Cekić, student osnovnih akademskih studija na Filozofskom fakultetu u Nišu i Saša Ristić, nastavnik vranjske Osnovne škole "Svetozar Marković".

  detaljnije
 • skola-foto-aleksandar-kosti

  Kako bi sprečili rodbinsko i partijsko zapošljavanje prosvetara, sindikati najavili kontrolu konkursa

  Zabrana zapošljavanja u prosveti nije ukinuta, ali će konačno oni koji godinama čekaju ugovor za stalno moći da se jave na konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama. U Uniji sindikata prosvetnih radnika ističu da u Školskoj upravi Niš trenutno ima 174 prosvetara koji čekaju takav ugovor i kontrolisaće da baš oni prođu na konkursu, kako bi sprečili rodbinsko i partijsko zapošljavanje ljudi bez iskustva.

  (19) detaljnije
 • 82929347_2536749396613684_3973649032965783552_n

  Prosvetari najavljuju protest jer već 5 godina nisu ispunjeni zahtevi iz sporazuma sa Vladom

  Zato što Vlada Srbije na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vučić nije ispunila ni jednu stavku iz sporazuma koji je još pre 5 godina potpisala sa prosvetnim radnicima - iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju štrajk na dan godišnjice 17. marta. Protestovaće ispred Ministarstva prosvete i časovi će tog dana biti skraćeni na 30 minuta.

  (19) detaljnije
 • Hologram - reč nedelje

  Da li je novogodišnja žurka eksperata pri ministarstvu prosvete bila u onoj Jovanjici u cilju proslave ali i edukacije o duhu preduzetništva u našim školama, ili je to deo nekog dila sa jednim mudrim Grkom oko uvođenja STEM obrazovanja, kako bi se malo izmuzle pare od lakoverne EU u ime perspektivnih projekata iz oblasti „kako se igrati sa sistemom obrazovanja svoje države“.

  (6) detaljnije
 • Peta škola

  U školi kod Vranja za godinu dana promenjena 3 učitelja, roditelji nezadovoljni

  Deca izdvojenog odeljenja vranjske “Pete škole” u Donjem Neradovcu za godinu dana promenila su 3 učitelja. Trenutno im predaje Miomir Dejanović, koji je zbog premeštaja štrajkovao glađu, a pošto će on iz škole otići sledećeg septembra, roditelji su nezadovoljni. Zbog konstantnog menjanja predavača, roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole, što može dovesti do gašenja odeljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je problem jer direktori škola imaju previše ovlašćenja. Direktorka na ove probleme ćuti.

  (1) detaljnije
 • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

  Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

  (5) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

  Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

  detaljnije