Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

prosveta

 • ucionica

  Osmaci sutra rade probni prijemni u školama, u Nišu u ponudi više IT odeljenja

  Prijava za prijemni ispit i preuzimanje probnog kombinovanog i testa iz srpskog jezika današnje su obaveze osmaka, a sutra ih očekuje i povratak u školske klupe nakon dva i po meseca, jer će tamo raditi probni prijemni iz matematike. U Nišavskom okrugu će ove godine biti oko 3.800 mesta u srednjim školama, a najveće novine tiču se specijalnih odeljenja u gimnazijama i IT smerova.

  (4) detaljnije
 • Gimnazija Stevan Sremac

  U Gimnaziji “Stevan Sremac” otvara se posebno odeljenje za istoriju i geografiju

  Učenici koji su nadareni za istoriju i geografiju od školske godine 2020/2021 mogu da upišu specijalno odeljenje u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”, a kako kažu u školi, obezbeđen je i novac za opremanje posebnog istorijsko-geografskog kabineta.

  (7) detaljnije
 • šarčević

  Šarčević: Nema povratka u školske klupe ove godine

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da raspust počinje krajem maja i da će to značiti i kraj ove školske godine, koja je u jednom delu bila “onlajn”. U narednim nedeljama, kako je rekao, objaviće se model završnog ispita koji će biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi.

  (22) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

  Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja crta strip prema priči Bukovskog

  Miomir Dejanović, učitelj iz Vranja koji svoje obrazovne stripove koristi kao nastavna sredstva u radu sa učenicima i autor strip - radionica za decu, ovih dana crta svoj novi projekat prema priči “Đavo je bio vruć” Čarlsa Bukovskog. Za Južne vesti kaže da ovaj to radi za svoju dušu i da će za sve ljubitelje stripa biti besplatan.

  (5) detaljnije
 • dobitni Svetosavskih nagrada

  Škola iz Žitkovca, niški student i nastavnik iz Vranja dobitnici Svetosavske nagrade

  Među 28 dobitnika Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Žitkovca, Mario Cekić, student osnovnih akademskih studija na Filozofskom fakultetu u Nišu i Saša Ristić, nastavnik vranjske Osnovne škole "Svetozar Marković".

  detaljnije
 • skola-foto-aleksandar-kosti

  Kako bi sprečili rodbinsko i partijsko zapošljavanje prosvetara, sindikati najavili kontrolu konkursa

  Zabrana zapošljavanja u prosveti nije ukinuta, ali će konačno oni koji godinama čekaju ugovor za stalno moći da se jave na konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama. U Uniji sindikata prosvetnih radnika ističu da u Školskoj upravi Niš trenutno ima 174 prosvetara koji čekaju takav ugovor i kontrolisaće da baš oni prođu na konkursu, kako bi sprečili rodbinsko i partijsko zapošljavanje ljudi bez iskustva.

  (19) detaljnije
 • 82929347_2536749396613684_3973649032965783552_n

  Prosvetari najavljuju protest jer već 5 godina nisu ispunjeni zahtevi iz sporazuma sa Vladom

  Zato što Vlada Srbije na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vučić nije ispunila ni jednu stavku iz sporazuma koji je još pre 5 godina potpisala sa prosvetnim radnicima - iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju štrajk na dan godišnjice 17. marta. Protestovaće ispred Ministarstva prosvete i časovi će tog dana biti skraćeni na 30 minuta.

  (19) detaljnije
 • Hologram - reč nedelje

  Da li je novogodišnja žurka eksperata pri ministarstvu prosvete bila u onoj Jovanjici u cilju proslave ali i edukacije o duhu preduzetništva u našim školama, ili je to deo nekog dila sa jednim mudrim Grkom oko uvođenja STEM obrazovanja, kako bi se malo izmuzle pare od lakoverne EU u ime perspektivnih projekata iz oblasti „kako se igrati sa sistemom obrazovanja svoje države“.

  (6) detaljnije
 • Peta škola

  U školi kod Vranja za godinu dana promenjena 3 učitelja, roditelji nezadovoljni

  Deca izdvojenog odeljenja vranjske “Pete škole” u Donjem Neradovcu za godinu dana promenila su 3 učitelja. Trenutno im predaje Miomir Dejanović, koji je zbog premeštaja štrajkovao glađu, a pošto će on iz škole otići sledećeg septembra, roditelji su nezadovoljni. Zbog konstantnog menjanja predavača, roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole, što može dovesti do gašenja odeljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je problem jer direktori škola imaju previše ovlašćenja. Direktorka na ove probleme ćuti.

  (1) detaljnije
 • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

  Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

  (5) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

  Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

  detaljnije
 • Međunarodna konferencija

  Vranjskom učitelju titula najboljeg nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije

  Učitelj vranjske osnovne škole "Svetozar Marković" Miomir Dejanović, svestrani predavač koji piše pesme, crta stripove, ilustracije i koristi ih kao nastavna sredstva, proglašen je za jednog od najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije na međunarodnoj konferenciji "Svet obrazovanja briše granice", koja je nedavno održana u Skoplju.

  detaljnije
 • Bora gimnazija

  Prosvetna inspekcija u vanrednoj kontroli Gimnazije "Bora Stanković"

  Nakon optužbi profesora i kandidata na konkursu za direktora ugledne niške Gimnazije "Bora Stanković" da je favorizovan jedan kandidat i da su izbor pratile nepravilnosti i pretnje, iz niške Prosvetne inspekcije novinarima "Južnih vesti" stigao je odgovor da je u toku vanredni inspekcijski nadzor u ovoj školi.

  (10) detaljnije
 • vlasta-cenic-1

  Štrapke, šušumige i brobinjci u pesmama o detinjstvu pesnika iz Kočana

  Da bi opevao svoje detinjstvo i događaje iz tog perioda u selu Kočane kraj Doljevca, pesnik za decu Vlasta Cenić piše upravo na dijalektu kojim se služio kao dete. "Štrapke", "Volele se šušumige" i "Bate će se ženi" samo su neki od naslova zbirki ovog autora koji smatra da je "narodni jezik izuzetno muzikalan i lepo zvuči" i da pesma uvek dođe do ljubitelja poezije, iako ima reči koje možda ne razumeju.

  (7) detaljnije
 • Gordana Arsić

  "Prosvetari žive bedno, ali ne štrajkujemo zbog para"

  Prosvetari koji štrajkuju će do 4. oktobra, kada se očekuju novi pregovori sa državom, imati skraćene časove, navela je u emisiji "15 minuta" Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnikajer na dosadašnjim nije ispunjen njihov jedini zahtev - da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi. Ističe i da je protest u Nišu masovan, jer se odvija u 33 od 40 škola, kao i da ova pobuna nema nikakve veze sa novcem, iako je njihov materijalni položaj bedan.

  (44) detaljnije
 • doček Vučića

  I prosvetari pozivani da dočekaju Vučiča u Nišu?

  Osim onih koji rade u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi u Nišu, redakciji "Južnih vesti" javilo se i nekoliko nastavnika iz niških škola koji tvrde da se od njih traži da ne idu nastavu, već da odu do fabrike “Cumtobel”, koja će uskoro biti otvorena u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

  (2) detaljnije
 • skola

  Prosvetari: Novi predlozi Ministarstva su nas dodatno uvredili

  Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata, a novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali.

  (30) detaljnije
 • skola

  Prosvetari u Nišu skratili časove: Država nas marginalizuje

  Sa zahtevom da budu u istoj platnoj grupi kao lekari, prosvetni radnici su sa početkom školske godine započeli štrajk, a kako najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, štrajkovaće do kraja septembra po jedan dan u nedelji tako što će nastavu držati 30 minuta. Kako su kazali iz Unije, danas je u prepodnevnoj smeni bilo prosvetara koji su štrajkovali u 29 škola na teritoriji Niša.

  (21) detaljnije