Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

prosveta

 • Peta škola

  U školi kod Vranja za godinu dana promenjena 3 učitelja, roditelji nezadovoljni

  Deca izdvojenog odeljenja vranjske “Pete škole” u Donjem Neradovcu za godinu dana promenila su 3 učitelja. Trenutno im predaje Miomir Dejanović, koji je zbog premeštaja štrajkovao glađu, a pošto će on iz škole otići sledećeg septembra, roditelji su nezadovoljni. Zbog konstantnog menjanja predavača, roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole, što može dovesti do gašenja odeljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je problem jer direktori škola imaju previše ovlašćenja. Direktorka na ove probleme ćuti.

  (1) detaljnije
 • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

  Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

  (5) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

  Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

  detaljnije
 • Međunarodna konferencija

  Vranjskom učitelju titula najboljeg nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije

  Učitelj vranjske osnovne škole "Svetozar Marković" Miomir Dejanović, svestrani predavač koji piše pesme, crta stripove, ilustracije i koristi ih kao nastavna sredstva, proglašen je za jednog od najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije na međunarodnoj konferenciji "Svet obrazovanja briše granice", koja je nedavno održana u Skoplju.

  detaljnije
 • Bora gimnazija

  Prosvetna inspekcija u vanrednoj kontroli Gimnazije "Bora Stanković"

  Nakon optužbi profesora i kandidata na konkursu za direktora ugledne niške Gimnazije "Bora Stanković" da je favorizovan jedan kandidat i da su izbor pratile nepravilnosti i pretnje, iz niške Prosvetne inspekcije novinarima "Južnih vesti" stigao je odgovor da je u toku vanredni inspekcijski nadzor u ovoj školi.

  (10) detaljnije
 • vlasta-cenic-1

  Štrapke, šušumige i brobinjci u pesmama o detinjstvu pesnika iz Kočana

  Da bi opevao svoje detinjstvo i događaje iz tog perioda u selu Kočane kraj Doljevca, pesnik za decu Vlasta Cenić piše upravo na dijalektu kojim se služio kao dete. "Štrapke", "Volele se šušumige" i "Bate će se ženi" samo su neki od naslova zbirki ovog autora koji smatra da je "narodni jezik izuzetno muzikalan i lepo zvuči" i da pesma uvek dođe do ljubitelja poezije, iako ima reči koje možda ne razumeju.

  (7) detaljnije
 • Gordana Arsić

  "Prosvetari žive bedno, ali ne štrajkujemo zbog para"

  Prosvetari koji štrajkuju će do 4. oktobra, kada se očekuju novi pregovori sa državom, imati skraćene časove, navela je u emisiji "15 minuta" Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnikajer na dosadašnjim nije ispunjen njihov jedini zahtev - da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi. Ističe i da je protest u Nišu masovan, jer se odvija u 33 od 40 škola, kao i da ova pobuna nema nikakve veze sa novcem, iako je njihov materijalni položaj bedan.

  (44) detaljnije
 • doček Vučića

  I prosvetari pozivani da dočekaju Vučiča u Nišu?

  Osim onih koji rade u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi u Nišu, redakciji "Južnih vesti" javilo se i nekoliko nastavnika iz niških škola koji tvrde da se od njih traži da ne idu nastavu, već da odu do fabrike “Cumtobel”, koja će uskoro biti otvorena u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

  (2) detaljnije
 • skola

  Prosvetari: Novi predlozi Ministarstva su nas dodatno uvredili

  Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata, a novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali.

  (30) detaljnije
 • skola

  Prosvetari u Nišu skratili časove: Država nas marginalizuje

  Sa zahtevom da budu u istoj platnoj grupi kao lekari, prosvetni radnici su sa početkom školske godine započeli štrajk, a kako najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, štrajkovaće do kraja septembra po jedan dan u nedelji tako što će nastavu držati 30 minuta. Kako su kazali iz Unije, danas je u prepodnevnoj smeni bilo prosvetara koji su štrajkovali u 29 škola na teritoriji Niša.

  (21) detaljnije
 • promocija udžbenika

  Profesorke iz Niša autorke Čitanke i Gramatike za osnovce

  Đaci koji septembra budu krenuli u 5. razred mogli bi da uče iz udžbenika koji su napisale Nišlijke. Profesorke Filozofskog fakulteta u Nišu osmislile su Čitanku, dok su Gramatiku zajedno uradile docent sa Departmana za srbistiku i nastavnice iz niških osnovnih škola. Kažu da je ovo prvi put da udžbenike za osnovce piše neko van beogradskog Univerziteta.

  (8) detaljnije
 • predlozi

  Savet roditelja: U leskovačkim školama se neće tolerisati nasilje

  Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

  (3) detaljnije
 • dualno

  Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

  Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

  (5) detaljnije
 • klupa

  Prosvetari skraćenjem časova samo upozorili, moguć i prekid nastave

  Povlačenje Zakona o zaposlenima u javnim službama, koji prosvetari nazivaju nakaradnim, veće plate, jer su im manje od republičkog proseka i ukidanje smanjenja broja odeljenja po školama, jer tako nastavnici ostaju bez posla, glavni su zahtevi prosvetnih radnika koji su održali štrajk upozorenja, a najavljuju i potpunu obustavu radu.

  (11) detaljnije
 • Štrajk ispred Ministarstva prosvete

  Nastavniku istorije iz Niša vraćena licenca, prekinuo štrajk glađu

  Nakon što je 5 dana štrajkovao glađu ispred Ministartva prosvete i u beogradskom Urgentnom centru tvrdeći da mu je nelegalno oduzeta licenca, nekadašnjem nastavniku niške OŠ "Sveti Sava" Živadinu Disiću je dozvola za rad vraćena. Ipak, on se ne vraća u školu jer još traje sudski spor u kome je on tužio školu.

  (4) detaljnije
 • Štrajk upozorenja i u Nišu Foto: JV

  Štrajk upozorenja prosvetnih radnika i u niškim školama

  Časove od 30 minuta danas će imati deca u 23 škole u Nišu jer su njihovi nastavnici započeli štrajk upozorenja kojim žele da se materijalni položaj zaposlenih u prosveti pobošlja. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u Nišu traži povećanje zarade za 12 %, umesto predloženih 6 %.

  (5) detaljnije
 • edukatori

  Predložite najbolje nastavnike osnovnih i srednjih škola

  Ako poznajete učitelja, učiteljicu, nastavnika, nastavnicu, profesora ili profesorku za koje smatrate da su najbolji u svom poslu, možete ih do 1. jula predložiti za nagradu na konkursu "Najbolji edukatori Srbije", na kom su za 2 godine nagrađena 32 edukatora, od čega 6 njih iz Niša.

  (4) detaljnije
 • Nagrade

  Najbolji edukatori Srbije i iz Niša, Prokuplja i Aleksinca

  Među 16 najboljih edukatora Srbije, koji su odabrani među kolegama, nalaze se i četiri prosvetne radnice sa juga - dve Nišlijke, Aleksinčanka i Prokupčanka.

  (11) detaljnije
 • skola

  Đaci u klupama od 1. septembra, štrajka zasad neće biti

  Ukoliko prosvetni sindikati ne postignu dogovor sa Ministarstvom oko pojedinih zahteva, moguće je da će oktobra stupiti u štrajk, ali će zasada školska godina početi regularno.

  (1) detaljnije