Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

prosveta

 • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

  Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

  (5) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

  Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

  detaljnije
 • Međunarodna konferencija

  Vranjskom učitelju titula najboljeg nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije

  Učitelj vranjske osnovne škole "Svetozar Marković" Miomir Dejanović, svestrani predavač koji piše pesme, crta stripove, ilustracije i koristi ih kao nastavna sredstva, proglašen je za jednog od najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije na međunarodnoj konferenciji "Svet obrazovanja briše granice", koja je nedavno održana u Skoplju.

  detaljnije
 • Bora gimnazija

  Prosvetna inspekcija u vanrednoj kontroli Gimnazije "Bora Stanković"

  Nakon optužbi profesora i kandidata na konkursu za direktora ugledne niške Gimnazije "Bora Stanković" da je favorizovan jedan kandidat i da su izbor pratile nepravilnosti i pretnje, iz niške Prosvetne inspekcije novinarima "Južnih vesti" stigao je odgovor da je u toku vanredni inspekcijski nadzor u ovoj školi.

  (10) detaljnije
 • vlasta-cenic-1

  Štrapke, šušumige i brobinjci u pesmama o detinjstvu pesnika iz Kočana

  Da bi opevao svoje detinjstvo i događaje iz tog perioda u selu Kočane kraj Doljevca, pesnik za decu Vlasta Cenić piše upravo na dijalektu kojim se služio kao dete. "Štrapke", "Volele se šušumige" i "Bate će se ženi" samo su neki od naslova zbirki ovog autora koji smatra da je "narodni jezik izuzetno muzikalan i lepo zvuči" i da pesma uvek dođe do ljubitelja poezije, iako ima reči koje možda ne razumeju.

  (7) detaljnije
 • Gordana Arsić

  "Prosvetari žive bedno, ali ne štrajkujemo zbog para"

  Prosvetari koji štrajkuju će do 4. oktobra, kada se očekuju novi pregovori sa državom, imati skraćene časove, navela je u emisiji "15 minuta" Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnikajer na dosadašnjim nije ispunjen njihov jedini zahtev - da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi. Ističe i da je protest u Nišu masovan, jer se odvija u 33 od 40 škola, kao i da ova pobuna nema nikakve veze sa novcem, iako je njihov materijalni položaj bedan.

  (44) detaljnije
 • doček Vučića

  I prosvetari pozivani da dočekaju Vučiča u Nišu?

  Osim onih koji rade u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi u Nišu, redakciji "Južnih vesti" javilo se i nekoliko nastavnika iz niških škola koji tvrde da se od njih traži da ne idu nastavu, već da odu do fabrike “Cumtobel”, koja će uskoro biti otvorena u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

  (2) detaljnije
 • skola

  Prosvetari: Novi predlozi Ministarstva su nas dodatno uvredili

  Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata, a novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali.

  (30) detaljnije
 • skola

  Prosvetari u Nišu skratili časove: Država nas marginalizuje

  Sa zahtevom da budu u istoj platnoj grupi kao lekari, prosvetni radnici su sa početkom školske godine započeli štrajk, a kako najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, štrajkovaće do kraja septembra po jedan dan u nedelji tako što će nastavu držati 30 minuta. Kako su kazali iz Unije, danas je u prepodnevnoj smeni bilo prosvetara koji su štrajkovali u 29 škola na teritoriji Niša.

  (21) detaljnije
 • promocija udžbenika

  Profesorke iz Niša autorke Čitanke i Gramatike za osnovce

  Đaci koji septembra budu krenuli u 5. razred mogli bi da uče iz udžbenika koji su napisale Nišlijke. Profesorke Filozofskog fakulteta u Nišu osmislile su Čitanku, dok su Gramatiku zajedno uradile docent sa Departmana za srbistiku i nastavnice iz niških osnovnih škola. Kažu da je ovo prvi put da udžbenike za osnovce piše neko van beogradskog Univerziteta.

  (8) detaljnije
 • predlozi

  Savet roditelja: U leskovačkim školama se neće tolerisati nasilje

  Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

  (3) detaljnije
 • dualno

  Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

  Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

  (5) detaljnije
 • klupa

  Prosvetari skraćenjem časova samo upozorili, moguć i prekid nastave

  Povlačenje Zakona o zaposlenima u javnim službama, koji prosvetari nazivaju nakaradnim, veće plate, jer su im manje od republičkog proseka i ukidanje smanjenja broja odeljenja po školama, jer tako nastavnici ostaju bez posla, glavni su zahtevi prosvetnih radnika koji su održali štrajk upozorenja, a najavljuju i potpunu obustavu radu.

  (11) detaljnije
 • Štrajk ispred Ministarstva prosvete

  Nastavniku istorije iz Niša vraćena licenca, prekinuo štrajk glađu

  Nakon što je 5 dana štrajkovao glađu ispred Ministartva prosvete i u beogradskom Urgentnom centru tvrdeći da mu je nelegalno oduzeta licenca, nekadašnjem nastavniku niške OŠ "Sveti Sava" Živadinu Disiću je dozvola za rad vraćena. Ipak, on se ne vraća u školu jer još traje sudski spor u kome je on tužio školu.

  (4) detaljnije
 • Štrajk upozorenja i u Nišu Foto: JV

  Štrajk upozorenja prosvetnih radnika i u niškim školama

  Časove od 30 minuta danas će imati deca u 23 škole u Nišu jer su njihovi nastavnici započeli štrajk upozorenja kojim žele da se materijalni položaj zaposlenih u prosveti pobošlja. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u Nišu traži povećanje zarade za 12 %, umesto predloženih 6 %.

  (5) detaljnije
 • edukatori

  Predložite najbolje nastavnike osnovnih i srednjih škola

  Ako poznajete učitelja, učiteljicu, nastavnika, nastavnicu, profesora ili profesorku za koje smatrate da su najbolji u svom poslu, možete ih do 1. jula predložiti za nagradu na konkursu "Najbolji edukatori Srbije", na kom su za 2 godine nagrađena 32 edukatora, od čega 6 njih iz Niša.

  (4) detaljnije
 • Nagrade

  Najbolji edukatori Srbije i iz Niša, Prokuplja i Aleksinca

  Među 16 najboljih edukatora Srbije, koji su odabrani među kolegama, nalaze se i četiri prosvetne radnice sa juga - dve Nišlijke, Aleksinčanka i Prokupčanka.

  (11) detaljnije
 • skola

  Đaci u klupama od 1. septembra, štrajka zasad neće biti

  Ukoliko prosvetni sindikati ne postignu dogovor sa Ministarstvom oko pojedinih zahteva, moguće je da će oktobra stupiti u štrajk, ali će zasada školska godina početi regularno.

  (1) detaljnije
 • anazivkovic.jpg

  Niška nastavnica “Majkrosoftov” predavač za 21. vek

  Profesorka engleskog u niškoj OŠ “Čegar” Ana Živković jedna je od 3 nastavnika iz Srbije i njih 800 na svetu koje je kompanija “Majkrosoft” uvrstila u inovativne predavače za 2015. godinu.

  (8) detaljnije