Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

prosveta

 • zapisnik

  Ministarstvo selektivno primenjuje zakon, štite samo jednog kandidata za direktora škole u Brzom Brodu

  Iz Ministarstva prosvete su se u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja pozvali na zaštitu podataka od ličnosti, pa zaštitili i zatamnili ime samo jednog kandidata za direktora OŠ “Dr Zoran Đinđić” u Brzom Brodu. Potrudili su se da jedino ime Miljana Milenkovića i rezultati glasanja koje je izgubio ostanu nevidljivi, a sva stala su vidljiva, za šta advokat Rodoljub Šabić kaže da nema zakonskog razloga da se “štiti” samo jedno ime.

  (5) detaljnije
 • USPRS

  Problemi zaposlenih u školi u Jelašnici se nastavljaju, direktor tvrdi da iza svega stoji SPS

  Nakon što je v.d. direktor OŠ "Bora Stanković" u Jelašnici kod Surdulice Miloš Stojanović poništio odavno završen konkurs za radna mesta i ugovore zaposlenih na neodređeno, a protiv onih koji su se zakonskim štrajkom upozoronja pobunili pokrenuo disciplinski postupak, zaposleni su sa Unijom sindikata prosvetnih radnika iz Vranja i Leskovca apelovali na Ministarstvo i Inspekciju da im pomognu da zaustave mobing i maltretiranje. Sa druge strane, direktor tvrdi da je bilo grešaka u konkursu, a da se kampanja protiv njega vodi iz kuhinje SPS-a sa predstavnicima lokalne samouprave.

  (5) detaljnije
 • Skola korona4; foto: JV

  Na jugu Srbije četiri učenika zaražena kovidom

  Jedan učenik vranjske osnovne škole zaražen je virusom korona, potvrđuju u Zavodu za javno zdravlje u ovom gradu. Ujedno to je i jedini slučaj zaražavanja učenika u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu od početka školske godine, dok su u školama pod upravom Školske uprave Niš trenutno aktuelna 3 slučaja zaraze kovidom.

  (3) detaljnije
 • Surdulica

  Četvrta smena direktora škole u Surdulici za dva i po meseca

  Nakon što su za dva meseca hitno i bez objašnjenja smenjena tri direktora škola u Surdulici, pre nedelju dana ozvaničena je još smena sa direktorskog mesta. Ovog puta Rešenje o razrešenju sa funkcije stiglo je direktorki Osnovne škole “Pera Mačkatovac” u Belom Polju Sanji Novković Đorđević koja kaže da je već podnela tužbu. Iz Ministarstva navode da je njena smena u skladu sa zakonom.

  (19) detaljnije
 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Zaposleni u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici štrajkuju zbog samovolje novog direktora

  Samo mesec dana nakon što je smenjenog direktora Zorana Petkovića u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici zamenio Miloš Stojanović, organizovan je jednočasovni štrajk upozorenja povodom nagomilanih problema od dolaska novog direktora, saopštavaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika u Jelašnici. Najveći revolt je, kako se navodi, izazvalo poništavanje konkursa koji su već okončani ugovorima na neodređeno vreme. Stojanović nije želeo da govori za Južne vesti o problemima u školi.

  (6) detaljnije
 • studenti

  Pojedinim niškim studentima cena upisa povećana skoro sedam puta

  U vreme virusa korona, kada su se i studenti iz Niša priključili inicijativi za smanjenje školarine, državna Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija povećala je cenu upisa u narednu godinu i sada umesto 750 dinara, odnosno 950 za one koji se ne finansiraju iz budžeta, studenti će dva puta godišnje plaćati 5.000 dinara. V.d. Predsednik ove Akademije Saša Nikolić navodi da je tolika cena u Vranju i Pirotu, gde takođe postoji odsek Akademije, te da je od ove godine tako i za niške studente.

  (25) detaljnije
 • kavcic tulare foto fondacija

  Fondacija "Alek Kavčić" donirala 3 računara i štampač školi u Tularu

  Osnovna škola “Vladimir Bukulić” u Tularu kod Medveđe, “bogatija” je za 3 računara koje im je donirala Fondacija “Alek Kavčić”. Kako kaže Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije, školu pohađa 20 đaka, pa će tako svako moći da radi na računaru, a štampač će koristiti za štampanje udžbenika kada oni postanu besplatni i dostupni na internetu, što je glavni projekat Fondacije.

  (1) detaljnije
 • sindikat

  Sindikat: Ni jug nije spreman za početak nastave, škole nemaju para za adekvatnu zaštitu od korone

  Nakon što nije prihvaćen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika da se početak školske godine odloži za dve nedelje zbog korone, njihovi predstavnici u Nišu upozorili su danas da sistem ni na jugu nije spreman za povratak đaka u klupe. Takođe napominju da lokalne samouprave i škole nemaju para za dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, te se nadaju da se nakon ovog eksperimenta neće proširiti epidemija.

  (19) detaljnije
 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

  Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

  (15) detaljnije
 • šumarks škola

  Ministarstvo: Smena direktora škole u Surdulici u skladu sa zakonom

  I dok Vladica Gavrilov tvrdi da je sa mesta direktora Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” u Surdulici smenjen neosnovano i nezakonito, te da će pravdu tražiti na sudu, iz Ministarstva prosvete navode da je sve urađeno po zakonu. Gavrilov je razrešen sa funkcije nakon inspekcijskog nadzora, ali napominje da je zapisnik zaveden dan pre nego što je poslao dokumentaciju bez koje nije moguće završiti zapisnik.

  (11) detaljnije
 • šumarks škola

  Još jedna smena direktora škole u Surdulici

  Pre više od mesec dana u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, a početkom avgusta ozvaničena je još jedna smena sa direktorskog mesta. Ovog puta bez posla je ostao direktor Poljoprivredno-šumarske škole koji kaže da ne zna da li se radi o prepucavanju SNS-a i SPS-a jer nije član ni jedne stranke i da će pravdu tražiti i preko suda. Ovog puta Novica Tončev se ne oglašava, a predsednica Opštine kaže da je u pitanju nedopustivo i neobjašnjivo ponašanje koje mora odmah da prestane.

  (11) detaljnije
 • ucionica (2) foto aleksandar kostic

  Nova školska godina - kraći časovi, smenski rad, onlajn nastava i maske u školama

  Nestabilna epidemiološka situacija u zemlji, prema najavama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, doneće novine u predstojećoj školskoj godini, a kako je on izjavio za Blic, pripremljeno je nekoliko modela nastave i prosveta je spremna da se prilagodi novonastaloj situaciji. Škole će same moći da se opredele za određeni model nastave - onlajn ili standardni odlazak u školu, a već sada je sigurno da će đaci morati da odgovaraju u školi.

  (12) detaljnije
 • Vladica Nikolić

  Direktor “Zmajeve” škole u Surdulici otpušten tokom polaganja mature, razrešenje mu stiglo na mejl

  Bivši direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Surdulici Vladica Nikolić tvrdi da ga je ministar prosvete, tokom trajanja završnih ispita prošlog meseca, nezakonito otpustio i nije mu data šansa da otkloni nedostatke koje je inspekcija prilikom posete školi utvrdila. Zapisnik mu je, kaže, stigao 18. juna i dobio je rok od 8 dana da obavesti inspekciju o tome šta je preduzeo, a samo dva i po sata kasnije, stiglo je, na osnovu istog zapisnika, i razrešenje iz kabineta ministra. U Ministarstva prosvete ćute.

  (19) detaljnije
 • Živadin Disić

  Apelacioni sud presudio u korist niškog profesora - školi naloženo da ga vrati na posao

  Posle 5 godina sudske borbe, štrajka glađu i hitnih odluka ministra prosvete da se vrati na posao, profesor istorije Živadin Disić, dobio je spor protiv Osnovne škole “Sveti Sava” kojoj je Apelacioni sud naložio da ga vrati na posao.

  (11) detaljnije
 • skola trnava foto M.R

  Pripremna nastava u dvorištu škole u Donjoj Trnavi - zbog prirode i korone

  Dok se direktori škola dovijaju kako da obezbede propisane uslove za osmake koji su odlučili da na pripremnu nastavu dođu u školu, kako kaže Marko Ristić, direktor Osnovne škole “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi kraj Niša, oni sa tim nemaju problema. Inače, kako kaže, kada je lepo vreme praktikuju nastavu u svojoj botaničkoj bašti, a sada je to još korisnije zbog mera koje se preduzimaju u vezi sa virusom korona.

  (4) detaljnije
 • ucionica

  Osmaci sutra rade probni prijemni u školama, u Nišu u ponudi više IT odeljenja

  Prijava za prijemni ispit i preuzimanje probnog kombinovanog i testa iz srpskog jezika današnje su obaveze osmaka, a sutra ih očekuje i povratak u školske klupe nakon dva i po meseca, jer će tamo raditi probni prijemni iz matematike. U Nišavskom okrugu će ove godine biti oko 3.800 mesta u srednjim školama, a najveće novine tiču se specijalnih odeljenja u gimnazijama i IT smerova.

  (4) detaljnije
 • Gimnazija Stevan Sremac

  U Gimnaziji “Stevan Sremac” otvara se posebno odeljenje za istoriju i geografiju

  Učenici koji su nadareni za istoriju i geografiju od školske godine 2020/2021 mogu da upišu specijalno odeljenje u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”, a kako kažu u školi, obezbeđen je i novac za opremanje posebnog istorijsko-geografskog kabineta.

  (7) detaljnije
 • šarčević

  Šarčević: Nema povratka u školske klupe ove godine

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da raspust počinje krajem maja i da će to značiti i kraj ove školske godine, koja je u jednom delu bila “onlajn”. U narednim nedeljama, kako je rekao, objaviće se model završnog ispita koji će biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi.

  (22) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

  Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja crta strip prema priči Bukovskog

  Miomir Dejanović, učitelj iz Vranja koji svoje obrazovne stripove koristi kao nastavna sredstva u radu sa učenicima i autor strip - radionica za decu, ovih dana crta svoj novi projekat prema priči “Đavo je bio vruć” Čarlsa Bukovskog. Za Južne vesti kaže da ovaj to radi za svoju dušu i da će za sve ljubitelje stripa biti besplatan.

  (5) detaljnije