Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

protest

 • Prokuplje foto aleksandar kostic

  Od subote protesti protiv vlasti i u Prokuplju

  Nakon Kuršumlije, koja je krajem decembra prošle godine prva u Topličkom okrugu započela proteste, od ove subote će i građani Prokuplja iskazati svoje nezadovoljstvo radom lokalne vlasti i režimom Aleksandra Vučića, najavljeno je putem društvenih mreža i flajera izlepljenih po gradu. Okupljanje je zakazano od 18 sati na platou ispred Trga Topličkih junaka u ovom gradu.

  (1) detaljnije
 • niš protest

  Nišlije opet protestovale - "Srbija je ustala i više se ovo ne da zaustaviti"

  Sa istim zahtevima kao i prošlog petka, oko 2.000 građana okupilo se na drugom protestu "1 od 5 miliona" održanom u Nišu. Transparentima poput “Mi volimo zemlju, ali ona ne voli nas”, “Isključi TV, uključi mozak" i “Zarade hoćemo, izvršitelje nećemo” građani su pokazali šta misle o aktuelnom režimu i proneli ih od Trga kralja Milana, pored Gradske uprave, pa nazad do centra Niša.

  (34) detaljnije
 • Protesti bez lokalnih zahteva

  Protestima se od sutra pridružuju i Piroćanci

  Pod sloganom “Da ostanemo svi u Srbiji” građani Pirota okupiće se sutra na Trgu Pirotskih ratnika od 18 sati kako bi protestovali protiv režima Aleksandra Vučića, piše u pozivima na skup koji se šire preko društvenih mreža, dok zvanično nije objavljeno ko je organizator protesta. Skup, za sada, bez lokalnih zahteva.

  detaljnije
 • Pavićević

  Pavićević: Vlast želi da spreči da se protesti šire

  Prebrojavanje nezadovoljnih građana na ulicama, prebrojavanje učesnika protesta koji su počeli u Kruševcu pa se “prelili” na prestonicu, Niš i druge gradove, prema oceni profesora Đorđa Pavićevića, može da ima efekat grudve snega koja se gomila, a to je ono što vlast pokušava da spreči.

  detaljnije
 • protest

  Na protestu u Kuršumliji poručili: Ako Vučić ne odgovori, za 14 dana blokada na Merdaru

  Najmasovniji, 4. po redu protesti u Kuršumliji protiv lokalne vlasti i režima Aleksandra Vučića, okupio je stotinak građana ove opštine. Nakon što su pre nekoliko dana predsedniku Republike i Vlade Srbije uputili konkretne zahteve, večeras je najavljeno da će u slučaju da ne dobiju odgovor, za 14 dana proteste organizovati na Merdaru, administrativnom prelazu sa Kosovo i Metohijom.

  (6) detaljnije
 • protest 1 od 5 miliona

  Drugi niški protest za promenu vlasti - zahtevi isti

  “Građani koji su hrabro, dostojanstveno i odlučno pokazali da ne žele Niš po meri režima”, kako kažu u Pokretu mladih “Za Niš bez straha”, pozvani su da ponovo dođu na Trg kralja Milana u petak 18. januara u 18 sati na protest i ponove svoje zahteve - smenu gradonačelnika Darka Bulatovića, ministarke Zorane Mihajlović, ali i vraćanje aerodroma Nišlijama i slobodu medija.

  (28) detaljnije
 • 2 Protest Kuršumlija 1 foto lj.m

  Čekajući odgovor Vučića, u Kuršumliji zakazani novi protesti

  Prvi put sa konkretnim zahtevima koje su ranije uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, uz najavljenu podršku i učešće beogradskog novinara i publiciste Srđana Škora, u Kuršumliji su za četvrtak od 18 sati zakazani novi protesti protiv režima Aleksandra Vučića i lokalne vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka.

  (3) detaljnije
 • 3 Protest Kuršumlija 2 foto lj.m

  Organizatori protesta u Kuršumliji poslali pismo zahteva Vučiću

  Smena gradske vlasti i uvođenje privremenih mera, pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih za zloupotrebu funkcija zarad ličnog bogaćenja, zahtev da se Kuršumlija proglasi opštinom od strateške važnosti za državu Srbiju, samo su neki od zahteva koji su upućeni u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a iza koga stoji "Pokret mladih Kuršumlije“, organizatori poslednjih protesta u ovom gradu.

  (1) detaljnije
 • Ibarski-mars-ka-Lazarevcu;-foto:-Lokalni-front

  Podrška iz Niša za “Ibarski marš”

  Ekipa Lokalnog fronta je pre dva dana iz Kraljeva krenula pešaka za Beograd, na protest koji će biti održan 16. januara kada je godišnjica nerešenog ubistva Olivera Ivanovića. Mnogo građana podržalo je “Ibarski marš”, a među njima i Nišlije - Udruženi pokret slobodnih stanara i Niška inicijativa, a neki od članova najverovatnije će ih dočekati kada budu stigli do cilja.

  (3) detaljnije
 • tribina

  Basara: Promene moguće samo ako se nezadovoljstvo pretoči u političku formu, a ne uličarsku

  Apsurd i samozavaravanje je nadati se da demonstracije na kojima se okuplja kritična masa mogu da reše situaciju u Srbiji, smatra pisac u kolumnista Svetislav Basara, a jedino rešenje vidi u formiranju tri autentične i potpuno nove političke stranke - centra, desnice i levice, te građanima poručuje da “utiču na svoju sudbinu”, a ne da očekuju od glumaca ili omladine da to radi.

  (5) detaljnije
 • protest

  Nekoliko hiljada nezadovoljnih Nišlija protestovalo protiv režima i tražilo Bulatovićevu smenu

  Uz brojne parole i transparente poput “AV, AV”, “lopovi, lopovi” i “Darko Vučiću” i govor dve profesorke niškog Univerziteta, više od 3.000 Nišlija je po hladnom vremenu pokazalo revolt prema režimu Aleksandra Vučića i SNS. Demonstranti okupljeni na Trgu kralja Milana su pošli u šetnju centralnim niškim ulcima - od Lešjaninove, do Gradske uprave, Narodnog pozorišta i šetnju završili pred Gradskom kućom. Tu su zakazali novi protest “1 od 5 miliona” za naredni petak.

  (246) detaljnije
 • bane jovanović

  Bane Jovanović: Ja predstavljam Đilasa u Nišu

  Iako se spekulisalo da je poznati niški političar Branislav Jovanović postao lokalni koordinator Saveza za Srbiju, on kaže da to nije tačno, da do sada nije prisustvovao nijednom sastanku ovog Saveza, ali da jeste dogovorio sa Draganom Đilasom da bude njegov predstavnik u Nišu, kao i da pomogne u formiranju stranke. Tvrdi da ih spajaju uspesi iz prošlosti. Ipak, Đilas kaže da se trenutno ne bavi formiranjem stranke.

  (41) detaljnije
 • Protest Trg kralja Milana

  Večerašnji protest u Nišu - deo beogradskih “1 od 5 milona”, ali sa lokalnim zahtevima

  Građani nezadovoljni vlašću Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na čijem je čelu, večeras od 18 sati, okupiće se na Trgu kralja Milana u Nišu gde će pokazati svoj revolt. Organizatori protesta iz Pokreta mladih “Niš bez straha” kažu da su “deo brenda” beogradskih demonstracija “1 od 5 miliona”, ali da imaju lokalne zahteve.

  (74) detaljnije
 • kursumlija,-protest,-foto-jv-ljm

  Najuporniji Kuršumličani ponovo protestovali protiv vlasti i diktature

  Stotinak najupornijih građana Kuršumlije okupilo se i večeras u centru grada, što je treći četvrtak zaredom, kako bi još jednom javno iskazalo svoje nezadovoljstvo i protest protiv lokalne vlasti i režima Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  (6) detaljnije
 • protesti kuršumlija foto lj.m.

  I večeras u Kuršumliji protesti protiv vlasti

  Roditelji, penzioneri, profesori, doktori, radnici, seljaci i svi građani Kuršumlije pozvani su na protest koji se trećeg četvrtka zaredom organizuje u centru ovog grada. Iako su se do sada oni održavali spontano, samoorganizovanjem nezadovoljnih građana stanjem u lokalnoj samoupravi, ali i čitavoj državi, skup koji je zakazan za večeras od 18 sati, ovoga puta potpisuje "Pokret mladih Kuršumlije“.

  (3) detaljnije
 • Sporni skup i broj ljudi

  Laž prikriva strah

  Znaju i oni da će protesti napredovati. Znaju i da moraju da imaju neki epilog. Osećaju da nešto ne štima, da je napeto i klimavo. Ali za razliku od nas, običnih građana, koji smo "za" ili "protiv" protesta, za njih krajnji ishod može da znači i gubitak svega što se steklo u prethodnih sedam godina. A nije to kratak period, navikne se čovek. Ulog je veliki, a takav je i strah.

  (5) detaljnije
 • Protest Trg kralja Milana

  PSG poziva članove i simpatizere na protest u Nišu

  Iako se Pokret mladih “Niš bez straha”, koji organizuje protest u petak, 11. januara na Trgu kralja Milana, ogradio od političara, Pokret slobodnih građana podržao je protest “Stop teroru - za Niš bez straha” i pozvao sve članove i simpatizere da mu se pridruže.

  (56) detaljnije
 • Protest-Zivic1;-foto:-JV

  Nekoliko stotina ljudi na protestu doktora Živića zatražilo smenu vlasti

  Na protestu koji je u Nišu organizovao lekar i član Nove stranke Saša Živić “raspalila se vatra”, kako je i najavio organizator protesta kome se na Trgu kralja Milana pridružilo nekoliko stotina ljudi, koji su istakli da nisu protiv države, već protiv ove vlasti, čiju smenu i traže. Živić je pozvao ljude da se u petak, 11. januara. svi zajedno pridruže protestu koji organizuje Pokret mladih “Niš bez straha”.

  (98) detaljnije
 • policajci protest

  Policajci ne odustaju - traže da se poštuje zakon, a ne samovolja nadređenih

  Po drugi put za samo nekoliko dana, predstavnici Policijskog sindikata Srbije okupili su se ispred zgrade prokupačke policije kako bi još jednom ukazali široj javnosti na problem koji imaju policajci iz Prokuplja, ali i u policijskim stanicama širom Srbije, a nakon sprovedene sistematizacije koja je počela da se primenjuje od 1. januara ove godine.

  (6) detaljnije
 • aerodrom

  Niški aerodrom u 2018. - za jedne na dobrom putu, za druge žrtvovan zbog interesa SNS

  Uz političke potrese i građanske proteste, prethodnu godinu obeležilo je poklanjanje niškog aerodroma državi. Sa šestomesečne vremenske distance, jedan od lidera otpora poklanjanju kaže da je niški aerodrom najveća afera vlasti od 1996. godine i da je žrtvovan da bi se očuvala iluzija bezgrešnosti SNS, kao i zbog interesa privatnika - "Vansija" i "Air Serbia". U niškoj vazdušnoj luci ocenjuju uspešnom 2018. i očekuju još bolju 2019. godinu.

  (2) detaljnije