Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pšenica

  • trule trešnje

    Kiša ugrozila rod voća na jugu, neophodna zaštita od štetočina i bolesti

    Obilne padavine i vlažnost zemljišta ne pogoduju gotovo svim poljoprivrednim proizvodima, a naročito voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje koja sada stiže, a proizvođači sa juga Srbije plaše se da će slično zadesiti višnju i šljivu, kulture koje su najrasprostranjenije. Nestabilne vremenske prilike utiču i na pojavu bolesti i štetočina kod voća i useva pa je neophodno, čim to vreme dozvoli, uraditi prskanje odgovarajućim preparatima

    (2) detaljnije
  • pšenica

    Zahlađenje loše utiče na voće i useve, neophodan sneg za zaštitu od smrzavanja

    Visoke temperature u decembru i prvim danima januara loše utiču na pšenicu i druge ozime useve jer podstiču vegetaciju pa bi eventualno zahlađenje i niske temperature u narednom periodu oštetili biljke i loše uticali na prinose. Poljoprivredni stručnjaci u Prokuplju kažu da blaga zima ne pogoduje ni voću, što bi moglo da se odrazi na ukupne prinose domaćih proizvođača.

    (1) detaljnije
  • setva

    Setva u Toplici pri kraju, najveći broj zasada pod pšenicom

    Od planiranih 8.000 hektara jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga, prema proceni stručnjaka, završena je na površinama od oko 80 odsto. U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da će i ove godine najveći zasadi biti pod pšenicom, dok će na manjem delu od oko 1.500 hektara biti zasejana ostala ozima strna žita.

    detaljnije
  • pšenica

    Završena žetva pšenice u Toplici, prinosi oko 4 tone po hektaru

    Na području Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe završena je ovogodišnja žetva pšenice, a prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, prinosi su na nivou višegodišnjeg proseka - oko 4 tone po hektaru.

    (1) detaljnije
  • zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Počela žetva u Toplici, prinosi na nivou prošlogodišnjih

    Na površini od preko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je u toku žetva pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. Prinos je kako kažu stručnjaci za poljoprivredu na nivou višegodišnjeg proseka i kreće se od 3,5 do 4 tone po hektaru.

    detaljnije
  • pšenica, setva

    Suša preti da prepolovi prinose pšenice u Toplici

    Toplo vreme i nedostatak kišnih dana, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka prepoloviće ovogodišnji rod pšenice i drugih useva zasejanih prethodne jeseni. Ukoliko kiša ne padne u narednom period, posledice će se osetiti i na zasadima kukuruza.

    (2) detaljnije
  • Aleksandar Vučić

    Vučić o potencijalnoj gasnoj krizi: Ako Bugarska prekine dotok gasa iz Rusije biće potpuna katastrofa

    Najavu da će Bugarska zaustaviti tranzit ruskog gasa ukoliko ga Rusija bude plaćala u rubljama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje kao katastrofalnu za Srbiju. On je najavio i pomoć poljoprivrednicima s gorivom i istakao da svega ima dovoljno i da će se pšenica uskoro izvoziti u Albaniju i druge zemlje u regionu.

    (23) detaljnije
  • pšenica, setva

    Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

    Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

    detaljnije
  • Pšenica poljoprivreda ALEKSANDAR KOSTIC

    Počela žetva u Toplici, prinosi veći od prošlogodišnjih

    Na površini od preko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela žetva pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. Prinos je, kako kažu stručnjaci za poljoprivredu, bar 10% veći od prošlogodišnjeg i kreće se od 3,5 do 4 tone za ječam, odnosno 4,5 do 5 tona po hektaru za pšenicu.

    detaljnije
  • sljive

    Rod kajsije, trešnje i breskve u Toplici manji i do 70 odsto, ratarske kulture u dobrom stanju

    Zbog mrazeva tokom marta i aprila ovogodišnji rod kajsije i breskve biće slabiji od 50 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šljiva je pretrpela manju štetu od mraza i za sada je u dobrom stanju, dok je višnja nešto slabije rodila, kažu iz prokupačke Poljoprivredne stručne službe. Pšenica, ječam i druge ratarske kulture na teritoriji Toplice posejane tokom jesenje setve prošle i prolećne ove godine za sada nalaze u dobrom stanju.

    detaljnije
  • pšenica

    Dobar kvalitet pšenice u Toplici, ali prinosi manji

    Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva pšenice na teritoriji Prokuplja i Žitorađe trebalo bi da se završi do kraja meseca, dok će u Blacu i Kuršumliji ona biti završena do sredine avgusta. Uz kukuruz, pšenica je najzastupljenija ratarska kultura na ovom području i zasejana je na površini od preko 6.000 hektara, prinos se kreće od 2 do 4 tone, dok kombajneri naplaćuju po prošlogodišnjim cenama - 12.000 bez i 14.000 dinara sa baliranjem po hektaru.

    detaljnije
  • psenica

    Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

    Jutarnji mraz i temperature koje su 10 stepeni ispod nule ozbiljno će ugroziti ozime useve, posebno pšenicu, ukoliko je narednih dana ne zaštiti snežni pokrivač, smatraju nadležni u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi. Ističu da su se prethodnih dana temperature kretale od -10 do -13 stepeni, te da pšenici preti izmrzavanje bez snega u narednom periodu.

    detaljnije
  • zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Počela žetva ječma i pšenice u Toplici

    Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva ječma i pšenice na teritoriji Prokuplja trebalo bi da se završi do kraja ovog meseca. Stručnjaci kažu da su prinosi i kvalitet zadovoljavajući, a ove dve kulture su zasejane na površini od oko 2 000 hektara, dok kobajneri naplaćuju od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru.

    detaljnije
  • njiva

    U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

    Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

    detaljnije
  • sneg njiva foto aleksandar kostic

    Sneg štiti ječam i pšenicu od smrzavanja

    Snežni pokrivač koji se zadržao već desetak dana na teritoriji Topličkog okruga, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, pogoduje i štiti ozime kulture i useve od mraza. Stručnjaci naglašavaju da je sneg najbolja zaštita kako bi usevi sa što manje posledica dočekali proleće.

    detaljnije
  • žito, žetva ALEKSANDAR KOSTIC foto - ne menjajte fotku u JV

    Prokupčani sutra organizuju "Dane strnih žita" u Velikoj Plani

    Procena stanja useva, kao i prognoza prinosa po hektaru, samo su neke od aktivnosti kojom će se u utorak, 26. juna, na oglednom polju u Velikoj Plani, baviti učesnici ovogodišnje manifestacje "Dani polja strnih žita“, koju organizuje Poljoprivredno-savetodavna stručna služba Prokuplje.

    detaljnije
  • Vocnjak pod snegom foto LJ.M.

    Sneg štiti pšenicu i ječam od smrzavanja

    Niske temperature zabeležene proteklih dana koje su se kretale i do minus 20 stepeni, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka nisu štetile ozimim kulturama jer ih je štitio snežni pokrivač.

    detaljnije
  • Dani-polja-u-prokuplju-foto-Lj.-M.-Juzne-vesti.jpg

    Do boljeg roda pšenice i ječma na oglednim poljima u Prokuplju

    Koje sorte pšenice i ječma daju najbolji rod i kvalitet i kako zaštiti useve, poljoprivrednici su mogli da se uvere i steknu nova znanja na oglednim poljima u okviru manifestacije “Dani polja” u Prokuplju.

    (1) detaljnije
  • 490x370-otd-Zetva.jpg

    Počela žetva u Pčinjskom okrugu

    Na poljima Pčinjskog okruga počela je žetva pšenice na oko 16000 hektara, od čega je oko 40% oranica na području Vranja.

    detaljnije
  • zetva

    Počela žetva pšenice u niškom ataru

    Nakon što je posle kišovitog vremena sunce ogrejalo niške njive, pre dva dana su kombajni počeli da žanju žito u selima oko Niša. Prinos je, kako kažu u Upravi za poljoprivredu, u proseku 3,5 tone po hektaru.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: