Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ptice

 • Sova

  Foto-vest: Mladunče sokola odmara na krovu automobila u centru Niša

  Iza niškog Narodnog pozorišta prolaznici su uočili neobičan prizor - mali soko vetruška stajalo je na krovu parkiranog automobila, a kažu da je delovao uplašeno. Ipak, on nije ugrožen, navode u Udruženju "Zoo Planet", s obzirom na to je ovo period kada ptići uče da lete, pa je moguće da je samo stao da odmori.

  (4) detaljnije
 • Goran Cvetanović i štiglić

  Gradonačelnikov nagrađeni štiglić na zvaničnom Tviter nalogu Leskovca

  Na javnom Tviter nalogu Grada Leskovca objavljena je vest o nagradi koju je osvojio štiglić gradonačelnika Gorana Cvetanovića. I dok administratori grupe nemaju komentar, a tvit su nakon reakcija javnosti obrisali, stručnjaci ocenjuju da je reč o neetičnom ponašanju i korišćenju zvaničnih kanala za ličnu promociju.

  (18) detaljnije
 • Sovica

  U Nišu spasili sovicu pogođenu vazdušnom puškom

  Mladunčetu sove povređeno je krilo, nakon što je pogođena iz vazdušnog oružja u Pasi Poljani. Kako kažu iz ZooPlaneta, sugrađanka koja je donela pticu u Zavod za zaštitu prirode pronašla ga je na zemlji, gde su bile i dijabole.

  (6) detaljnije
 • ptice

  U Nišu trodnevna izložba ptica

  Kanarince, egzotične ptice, papagaje, raznovrsne bastarde i hibride građani će u Nišu moći vide na izložbi koja se u 15 sati otvara u Mesnoj kancelariji Medijana u Ulici Branka Miljkovića. Ptice će biti izložene do nedelje 18. novembra.

  detaljnije
 • ptice, nisava

  Foto-vest: Dva lica Nišave - u reci ptice, na obali đubre

  Vreli prolećni dani naterali su ptice da se osveže u Nišavi. Međutim, tu idilčnu sliku prirode kvari ljudska priroda da za sobom ostavlja gomilu đubreta. Kako izgledaju oba lica Nišave možete da pogledate na fotografijama koje je zabeležio Vanja Keser.

  (3) detaljnije
 • rode

  Rode naselile banderu u Niškoj Banji

  Ovog proleća par roda napravilo je gnezdo na banderi u naselju Ženeva kraj Niške Banje, a meštani apeluju na nadležne da im obezbede sigurniju “kuću”. Iz Zavoda za zaštitu prirode objašnjavaju da će ovim pticama biti napravljena platforma, ali na jesen.

  (1) detaljnije
 • stablo

  Betonom ispunjene šupljine drveća na pirotskom keju

  Radnici komunalca ovih dana šokirali su građane Pirota kada su stabla na gradskom keju napunili betonom. Dok su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica zabrinuti da će ovim postupkom biti ugrožen životinjski svet, u gradskom komunalnom preduzeću kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi produžili životni vek stabala.

  (3) detaljnije
 • ptice

  Apel na građane da zaštite ptice pevačice

  Da ne bi završile u kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, u Društvu za zaštitu i proučvanje ptica ohrabruju građane da prijavljuju krivolovce na retke i zaštićene ptice pevačice.

  detaljnije
 • Rode gnezdo Medoševac

  Rode u Medoševcu dobile sigurniju “kuću”

  Kada se na proleće par roda bude vratio u svoje gnezdo u Medoševcu kraj Niša, podignuto na banderi, biće mnogo sigurniji, jer su Zavod za zaštitu prirode i Elektropriveda popeli gnezdo na platformu. Time je, kako kažu, sprečeno i stradanje ovih ugroženih ptica, a sprečeni su i kvarovi na mreži, koji su mogli da se dese zbog uplitanja gnezda u provodnike.

  (1) detaljnije
 • sova

  Brojanje sova na jugu Srbije

  Gnezdećih parova sove utine, kako kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u našoj zemlji ima između 19.000 i 28.000, ali njihov broj u Evropi se smanjuje iz godine u godinu. Kako bi se vrsta zaštitila neophodno je utvrditi tačan broj, pa iz Društva pozivaju južnjake da im pomognu u brojanju.

  (5) detaljnije
 • Ptica sova

  U Nišu otvorena izložba ptica

  Više od 900 vrsta ptica prijavljeno je za učešće na Ornitološkom šampionatu koji je počeo u Nišu, kažu organizatori iz Društva za zaštitu ptica Gaj. Ova manifestacija trajaće do 13. do 17. decembra, ali će za posetioce izložba biti otvorena od petka 15. decembra od 12 sati u Naserovoj ulici u Duvaništu.

  (1) detaljnije
 • kucice za ptice foto lj.m.

  Prokupčani u parkovima postavljaju kućice za ptice

  Članovi prokupačkog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u parku kod spomenika Topličkim junacima postavili su kućice za ptice, a u nastavku ove akcije narednih dana kućice će biti postavljene i u ostalim parkovima i zelenim površinama u gradu.

  (1) detaljnije
 • priprema za prihranu ptica foto lj.m. 1

  Prokupčani zbog hladnoće prihranjuju divlje ptice

  Kako bi pomogli divljim pticama da prežive ledene dane, Udruženje ljubitelja i odgajivača ptica “Hameum” Carina postavilo je na raznim lokacijama u okolini Prokuplja improvizovane hranilice. Prihrana će se ostavljati i tokom predstojećeg vikenda.

  detaljnije
 • Lete i piju vodu iz reke; foto: JV

  Jato ptica na zaleđenoj reci

  Na ledu koji se zbog niskih temperatura formirao na Južnoj Moravi, a može se videti sa Mramorskog mosta, okupilo se jato divljih pataka. Verovatno su svoje svakodnevno stanište zamenile privremenom “kućom”, jer su u potrazi za vodom i hranom.

  detaljnije
 • papagaj

  Preko 400 vrsta ptica na izložbi u Nišu

  Nišlije koje žele da vide ptice iz fauna Evrope mogu da posete Međunarodnu izložbu ptica koja će biti otvorena 28. oktobra u 16 sati, u centru Niša, nedaleko od nekadašnjeg bisokopa “Park”.

  detaljnije
 • mini-zoo-vrt-lutalice-rastrgle-ptice.jpg

  Ukrasne ptice u mini zoo-vrtu žrtve pasa lutalica

  Preko 60 jedinki skupocenih fazana, papagaja, ukrasnih kokošaka i druge živine koje su činile privatni mini zoo-vrt u Vranju, stradali su od pasa lutalica u noći između nedelje i ponedeljka. Šteta se procenjuje na preko 5.000 evra.

  (1) detaljnije
 • patke-okolina-Pirota

  Kod Pirota vrste pataka koje nisu viđene decenijama

  Retke vrste pataka, prevez i mali ronac, uočene su u okolini Pirota ponovo posle više decenija, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je u našoj zemlji završilo Međunarodni popis ptica vodenih staništa.

  (1) detaljnije
 • ptice-vrucina.jpg

  Pojilišta za spas ptica u tropskim danima

  Vrućina i suša izuzetno je nepovoljno vreme i za ptice koje vodu, osim za piće, koriste da bi se u njij kupale, a nekima treba i da bi sagradile gnezdo. Zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva da im napravimo pojilišta sa dovoljno vode.  

  detaljnije
 • Mali soko

  Nakon što je ispao iz gnezda, prolaznici spasili malog sokola

  Mladunče ptice pronađeno je sasvim slučajno između parkiranih automobila u Pirotu. Sokolić na jednoj pirotskoj terasi na 5. spratu, po preporuci stručnjaka, sada čeka svoju majku iz obližnjeg gnezda.  

  (2) detaljnije
 • Beloglavi sup

  Moguć povratak "nebeskih kraljeva" na Staru planinu

  Beloglavi sup koji sa rasponom krila od tri metra krstari nebom iznad Stare planine prizor je koji pamte najstariji žitelji tamošnjih sela jer se ova vrsta u tom kraju poslednji put gnezdila 1948. Danas postoji ideja o njegovom vraćanju na staro stanište.

  detaljnije