Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ptice

 • ptica

  U Nišu otvorena izložba ptica [foto]

  Papagaje, kanarince, hibride i mnoge druge egzotične ptice, Nišlije će moći da vide do 10. novembra u klubu studenata Pravnog fakulteta.

  (6) detaljnije
 • Riđogrli morski gnjurac

  Veoma retka ptica pala u dvorište niške firme, spasili je čuvar i "Zoo planet"

  Riđogrli morski gnjurac, izuzetno retka vrsta ptice na ovim prostorima, pao je u dvorište jedne niške firme, a spasio ga je čuvar, koji je pozvao Udruženje "Zoo planet". Niška organizacija, poznata po zbrinjavanju najrazličitijih vrsta životinja, pregledala ga je i, kako je ustanovila da nije povređen, vratiće ga u prirodu.

  (3) detaljnije
 • slatina-4

  U Nišu i Leskovcu premijera dokumentarca o trovanju ptica u Srbiji

  Sudbina Bore i Eržike, jedina dva preostala orla krstaša u Srbiji ni danas nije izvesna zbog sve češćeg postavljanja otrova koji, pored toga što ubijaju ptice, mogu da naštete i ljudima. Upravo su ova dva orla protagonisti filma “Protivotrov” koji će premijerno biti prikazan 30. i 31. oktobra u Nišu i Leskovcu.

  (3) detaljnije
 • Roda Zoo planet

  Iznemogla roda pala u dvorište u selu kraj Leskovca, "Zoo planet" je zbrinuo

  Ekipa Zoo planeta bila je u Donjem Bunibrodu kod Leskovca gde je, kako su kazali, devojka spasila povređenu pticu - belu rodu. Ovih dana niško Udruženje zbrinulo je i vetrušku i mišara, a ptice će kod njih biti do oporavka.

  (6) detaljnije
 • Roda Zoo Planet

  Zbrinute dve rode povređene u nevremenu u okolini Niša i Surdulice

  Tokom nevremena koje je zadesilo Niš i okolinu u petak, 2. avgusta, u Donjem Međurovu je oboreno veliko stablo na kome se nalazilo gnezdo belih roda. Iz njega je ispalo 4 mladunca, a jedno je povređeno, zbog čega ga je zbrinulo Udruženje Zoo Planet.

  (5) detaljnije
 • Sova

  Foto-vest: Mladunče sokola odmara na krovu automobila u centru Niša

  Iza niškog Narodnog pozorišta prolaznici su uočili neobičan prizor - mali soko vetruška stajalo je na krovu parkiranog automobila, a kažu da je delovao uplašeno. Ipak, on nije ugrožen, navode u Udruženju "Zoo Planet", s obzirom na to je ovo period kada ptići uče da lete, pa je moguće da je samo stao da odmori.

  (4) detaljnije
 • Goran Cvetanović i štiglić

  Gradonačelnikov nagrađeni štiglić na zvaničnom Tviter nalogu Leskovca

  Na javnom Tviter nalogu Grada Leskovca objavljena je vest o nagradi koju je osvojio štiglić gradonačelnika Gorana Cvetanovića. I dok administratori grupe nemaju komentar, a tvit su nakon reakcija javnosti obrisali, stručnjaci ocenjuju da je reč o neetičnom ponašanju i korišćenju zvaničnih kanala za ličnu promociju.

  (18) detaljnije
 • Sovica

  U Nišu spasili sovicu pogođenu vazdušnom puškom

  Mladunčetu sove povređeno je krilo, nakon što je pogođena iz vazdušnog oružja u Pasi Poljani. Kako kažu iz ZooPlaneta, sugrađanka koja je donela pticu u Zavod za zaštitu prirode pronašla ga je na zemlji, gde su bile i dijabole.

  (6) detaljnije
 • ptice

  U Nišu trodnevna izložba ptica

  Kanarince, egzotične ptice, papagaje, raznovrsne bastarde i hibride građani će u Nišu moći vide na izložbi koja se u 15 sati otvara u Mesnoj kancelariji Medijana u Ulici Branka Miljkovića. Ptice će biti izložene do nedelje 18. novembra.

  detaljnije
 • ptice, nisava

  Foto-vest: Dva lica Nišave - u reci ptice, na obali đubre

  Vreli prolećni dani naterali su ptice da se osveže u Nišavi. Međutim, tu idilčnu sliku prirode kvari ljudska priroda da za sobom ostavlja gomilu đubreta. Kako izgledaju oba lica Nišave možete da pogledate na fotografijama koje je zabeležio Vanja Keser.

  (3) detaljnije
 • rode

  Rode naselile banderu u Niškoj Banji

  Ovog proleća par roda napravilo je gnezdo na banderi u naselju Ženeva kraj Niške Banje, a meštani apeluju na nadležne da im obezbede sigurniju “kuću”. Iz Zavoda za zaštitu prirode objašnjavaju da će ovim pticama biti napravljena platforma, ali na jesen.

  (1) detaljnije
 • stablo

  Betonom ispunjene šupljine drveća na pirotskom keju

  Radnici komunalca ovih dana šokirali su građane Pirota kada su stabla na gradskom keju napunili betonom. Dok su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica zabrinuti da će ovim postupkom biti ugrožen životinjski svet, u gradskom komunalnom preduzeću kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi produžili životni vek stabala.

  (3) detaljnije
 • ptice

  Apel na građane da zaštite ptice pevačice

  Da ne bi završile u kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, u Društvu za zaštitu i proučvanje ptica ohrabruju građane da prijavljuju krivolovce na retke i zaštićene ptice pevačice.

  detaljnije
 • Rode gnezdo Medoševac

  Rode u Medoševcu dobile sigurniju “kuću”

  Kada se na proleće par roda bude vratio u svoje gnezdo u Medoševcu kraj Niša, podignuto na banderi, biće mnogo sigurniji, jer su Zavod za zaštitu prirode i Elektropriveda popeli gnezdo na platformu. Time je, kako kažu, sprečeno i stradanje ovih ugroženih ptica, a sprečeni su i kvarovi na mreži, koji su mogli da se dese zbog uplitanja gnezda u provodnike.

  (1) detaljnije
 • sova

  Brojanje sova na jugu Srbije

  Gnezdećih parova sove utine, kako kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u našoj zemlji ima između 19.000 i 28.000, ali njihov broj u Evropi se smanjuje iz godine u godinu. Kako bi se vrsta zaštitila neophodno je utvrditi tačan broj, pa iz Društva pozivaju južnjake da im pomognu u brojanju.

  (5) detaljnije
 • Ptica sova

  U Nišu otvorena izložba ptica

  Više od 900 vrsta ptica prijavljeno je za učešće na Ornitološkom šampionatu koji je počeo u Nišu, kažu organizatori iz Društva za zaštitu ptica Gaj. Ova manifestacija trajaće do 13. do 17. decembra, ali će za posetioce izložba biti otvorena od petka 15. decembra od 12 sati u Naserovoj ulici u Duvaništu.

  (1) detaljnije
 • kucice za ptice foto lj.m.

  Prokupčani u parkovima postavljaju kućice za ptice

  Članovi prokupačkog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u parku kod spomenika Topličkim junacima postavili su kućice za ptice, a u nastavku ove akcije narednih dana kućice će biti postavljene i u ostalim parkovima i zelenim površinama u gradu.

  (1) detaljnije
 • priprema za prihranu ptica foto lj.m. 1

  Prokupčani zbog hladnoće prihranjuju divlje ptice

  Kako bi pomogli divljim pticama da prežive ledene dane, Udruženje ljubitelja i odgajivača ptica “Hameum” Carina postavilo je na raznim lokacijama u okolini Prokuplja improvizovane hranilice. Prihrana će se ostavljati i tokom predstojećeg vikenda.

  detaljnije
 • Lete i piju vodu iz reke; foto: JV

  Jato ptica na zaleđenoj reci

  Na ledu koji se zbog niskih temperatura formirao na Južnoj Moravi, a može se videti sa Mramorskog mosta, okupilo se jato divljih pataka. Verovatno su svoje svakodnevno stanište zamenile privremenom “kućom”, jer su u potrazi za vodom i hranom.

  detaljnije
 • papagaj

  Preko 400 vrsta ptica na izložbi u Nišu

  Nišlije koje žele da vide ptice iz fauna Evrope mogu da posete Međunarodnu izložbu ptica koja će biti otvorena 28. oktobra u 16 sati, u centru Niša, nedaleko od nekadašnjeg bisokopa “Park”.

  detaljnije