Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

razvoj preduzetnistva

 • kapital softver

  Novi besplatni radni prostor u Nišu za start-apove i frilensere

  Kako bi organizacijama, filenserima i početnicima u biznisu pružili “odskočnu dasku” jer troškovi za lokal i opremu često budu preveliki da bi pokrenuli posao, novi IT centar Kapital Softver otvara “coworking” prostor u Nišu koji će stanari, koji budu izabrani na aktuelnom konkursu, moći besplatno da koriste godinu dana.

  (1) detaljnije
 • eneka

  Uskoro rezultati konkursa "Pokreni se za posao" i novac za najbolje preduzetničke ideje

  Najmanje 23 preduzenika dobiće do 10.000 dolara za pokretanje sopstvenog biznisa ili kupovinu opreme za postojeći, i to preko programa “Pokreni se za posao”, a kome će ova pomoć otići biće poznato narednih dana, najavljuju organizatori konkursa. Od ukupno 44 kandidata koliko ih se plasiralo u finalni krug, skoro polovina su mladi, dok trećina biznis ideja pripada preduzetnicima sa juga Srbije.

  detaljnije
 • preduzetnik

  Učešće udruženja zanatlija i sindikata neophodno za kvalitetan zakon

  Brojni problemi sa kojima se susreću zanatlije i manji preduzetnici u Srbiji posledica su neusklađenog i starog Zakona o zanatstvu, pošto na novi čekaju već deset godina. Da bi on bio kvalitetan, objašnjava predsednik Udruženja zanatlija i preduzetnika Niša Goran Popadić, neophodno je da se prilikom izrade konsultuju sindikati i uduženja poslodavaca, kao što to Evropska unija radi sa Evropskom asocijacijom zanatlija, malih i srednjih preduzeća.

  (1) detaljnije
 • nagrada misa anastasijevic

  Vladičin Han najbolja lokalna samouprava u regionu

  Zbog razvojnih potencijala, oživljavanja industrije i energičnog rukovodstva, Opština Vladičin Han dobila je priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”. Među 20 nagrađenih u oblasti preduzetništva i društvenog stvaralaštva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu su predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, kao i Opšta bolnica Leskovac.

  detaljnije
 • šivenje

  50 niških preduzeća dobiće novac za kupovinu opreme i razvoj biznisa

  Preduzeća u nastajanju, mikro i mali biznismeni, mladi bez posla, žene, nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom i oni koji teže dolaze do posla, njih 50 u Nišu, dobiće novac koji će moći da koriste za kupovinu opreme, da bi se istakli na tržištu i razvili svoj biznis.

  detaljnije
 • DISKUSIJA ilustracija foto A.K.

  U Nišu diskusija o preduzetništvu, obrazovanju i kulturi

  Ambasador Bugarske Radko Vlajkov, uz predstavnike brojnih udruženja, razgovaraće sa građanima o stanju, uslovima i mogućnostima u preduzetništvu, kulturi i obrazovanju u Srbiji. Konferenciji “EU, Srbija i Zapadni Balkan” održaće se u niškom hotelu “Panorama”, 27. aprila.

  detaljnije
 • Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla"

  Škola preduzetništva za mlade Nišlije

  Studenti iz Kine i Turske, kako najavljuju u omladinskoj organizaciji AIESEC, podučavaće preduzetništvu mlade Nišlije, a mogu se pridružiti svi studenti i učenici, nezavisno do toga na kom su fakultetu ili srednjoj školi. Radionice će početi 22. januara i trajaće pet nedelja, a potrebno je prijaviti se ranije.

  detaljnije
 • ilustracija biznis

  Predavanje o osnovima preduzetništva za mlade privrednike

  Svi privrednici koji su pokrenuli posao u prethodnih 6 meseci, ali i oni koji planiraju da otvore svoju radnju ili firmu, kako kažu organizatori, mogu da prisustvuju predavanju, na kome će se diskutovati o pravnim i finansijskim procedurama preduzetnika. Radionica “Startuj legalno”, zakazana je za 27. oktobar u EU info pointu u Nišu.

  (3) detaljnije
 • Vujacic-foto-Evropski-progres

  “Poslovni ambijent treba da ohrabruje mlade na preduzetništvo”

  Obrazovni sistem koji se ne poklapa sa potrebama tržišta rada, nedostatak prakse i veština koje traže poslodavci, nedovoljno prilika za radna iskustva, loša ekonomska situaciju, ali i strah od nepoznatog, razlozi su visoke stope nezaposlenosti mladih, smatra nacionalni menadžer programa „Evropski progres“ Marko Vujačić.

  detaljnije
 • Škola traje 5 nedelja

  Škola preduzentištva u Nišu sa studentima iz Australije i Italije

  Srednjoškolci i studenti u Nišu, koji žele da nauče više o svetu biznisa i preduzetništva, razviju liderske sposobnosti i nauče kako da realizuju svoje ideje, mogu da se prijave za Globalnu školu preduzetništva. Kroz teorijske i praktične zadatke prolaziće zajedno sa studentima iz Australije i Italije.

  (1) detaljnije
 • nikola cvetkovic vranje

  Pravom podrškom od ideje do posla i zarade

  Da radi ono što voli i pokrene svoj biznis, a da to bude kreativno i isplativo, 30-godišnjem Nikoli Cvetkoviću iz Vranja omogućila je podrška koju je dobio putem konkursa „Tvoja ideja, naša podrška“.

  (2) detaljnije
 • Nišlijke napravile najbolji biznis plan; foto: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo

  Ideja niških učenica o biogorivu najbolji biznis plan na takmičenju u Beogradu

  Proizvodnja specijalnog biogoriva koje bi smanjivalo štetne gasove i potrošnju, ideja je niških učenica Pravno-poslovne škole koja je nagrađena kao najbolja na takmičenju “Mali preduzetnik”. One su, prema mišljenju stručnog žirija, najbolje osmislile i prezentovale svoj biznis plan.

  detaljnije
 • Otvoren za sve mlade sa idejama; foto: JV

  U Nišu otvoren Regionalni centar za mlade preduzetnike

  Budući preduzetnici, učenici uzrasta od 15 do 19 godina, koji bi da obogate svoje znanje, dobiju praksu u nekim kompanijama i odmalena uče kako da budu konkurentni na tržištu, ubuduće mogu to da učine u Regionalnom centru za omladinsko preduzetništvo koji se nalazi u niškoj Ekonomskoj školi. 

  (2) detaljnije
 • sajam

  Sajam preduzetništva jugoistočne Srbije biće održan u Nišu

  Stvaranje prilika za regionalnu saradnju u preduzetništvu, stimulisanje poslovnog povezivanja privrednika jugoistočne Srbije, kao i promocija preduzetništva i mogućnost samozapošljavanja, osnovni su ciljevi Sajma preduzetništva jugoistočne Srbije, koji će biti održan u niškoj hali “Čair” 13. aprila od 10 do 19 sati.

  (2) detaljnije
 • Izazovi romskih preduzetnika; foto: JV

  Novac, konkurencija i predrasude izazovi za preduzetnike Rome

  Romi najčešće obavaljaju poslove vezane za pružanje usluga, održavanje čistoće i reciklažu otpada, a izazovi sa kojima se suočavaju su novac, konkurencija koja im snižava cenu proizvoda i predrasude kupaca, rezultati su istraživanja Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj „Inter“.

  detaljnije
 • Bilbord

  Godina izgubljenog preduzetništva

  Umesto da smanji porez na rad, ukine nepotrebne propise, pojednostavi procedure, otpusti partijski višak u administraciji koji guta novac svih građana, naša Vlada pokreće novu inicijativu, plaćenu našim novcem, kako bi nas “podstakla” da u postojećem sistemu derikoža, korupcije i mita pokrećemo posao!

  (19) detaljnije
 • Kuriri

  Preduzetništvo - šansa ili problem za mlade?

  Nakon što je Poreska uprava zabranila dvojici niških studenata da posluju kao kuriri jer su radili "na divlje", u niškom Media centru će danas od 19 sati biti održana debata o načinima da se mladima pomogne da se bave preduzetništvom.

  (3) detaljnije
 • eu progres

  Podrška malim preduzećima pokreće privredu

  I dok su u zemljama Evropske unije mikro, mala i srednja preduzeća stub ekonomije i razvoja, u Srbiji se, iako čine većinski deo privrede, često bore za opstanak. Zato razvojni program EU Progres kroz bespovratnu pomoć preduzećima na jugu zemlje želi da razvije ovaj sektor.

  (5) detaljnije
 • biznis

  Iz Niša predlog o osnivanju institucije zaštitnika preduzetnika

  Grupa niških preduzetnika osmislila je instituciju takozvanog zaštitnika preduzetnika koji bi, kako objašnjavaju, bio spona između preduzetnika i republičkih i lokalnih institucija, a predlog o osnivanju ovog nezavisnog tela uputili su premijeru Srbije.

  (10) detaljnije
 • pokreni se za posao

  U toku konkurs “Pokreni se za posao”

  Oni koji imaju dobru poslovnu ideju da započnu ili unaprede sopstveni mali biznis, mogu se prijaviti na konkurs “Pokreni se za posao” i tako dobiti neophodnu opremu, obuku i savetodavnu pomoć.

  (1) detaljnije