Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

razvoj preduzetnistva

 • nakit3-cilim-foto-mstojev

  Bedževima na pirotskom dijalektu i nakitom sa šarama ćilima osvojila kupce

  Duhoviti izrazi iz pirotskog kraja poput “Imam si rabotu”, “Če si bude”, “Urini se” i “Njeknja” krase bedževe, a tradicionalne šare pirotskog ćilima nalaze se na unikatnim ogrlicama, prstenju i minđušama koje pravi Marija Stojev. Ova mlada Piroćanka pre 8 godina počela je da se bavi izradom nakita i suvenira kako bi zaradila za džeparac, a sada od toga živi.

  detaljnije
 • preduzetnice leskovac

  Preduzetnice iz Leskovca dobile novac za razvoj sopstvenog biznisa

  Radionice za pravljenje torti i kolača, slanih grickalica, dekorativnih jastuka, kao i kozmetički i frizerski saloni i edakacione radionice za decu, poslovi su koje će ubuduće razvijati leskovačke preduzetnice. Njih 22 danas su potpisale ugovore o finansijskoj podršci, za koju je ukupno 7,6 miliona dinara izdvojeno i iz državnog i iz gradskog budžeta.

  detaljnije
 • future-realty-sistem2-foto-privatnaarhiva

  Niški start-ap donosi revoluciju u arhitektonskom projektovanju

  Mobilna aplikacija “52 vikenda u Srbiji”, virtuelna tura Novog dvora, kao i platforma koja služi za dizajn enterijera, neki su od radova kompanije Future Reality Systems koju je nedavno Grad Niš nagradio priznanjem za najboljeg početnika u poslovanju.

  (3) detaljnije
 • Programiranje

  Od igranja kompjuterskih igara može se doći do svetske karijere u IT-u

  Bilo da ste samostalni preduzetnik, frilenser ili deo neke velike kompanije, recept za uspeh u IT sektoru je isti – pristup internetu i konstantno učenje, informisanje o aktuelnostima, povezivanje sa ljudima kroz konferencije i radionice, ali pre svega istrajnost i posvećenost. Ovo su saveti koje su uspešni IT preduzetnici uputili mladima na konferenciji „Put od ideje do globalnog uspeha“ održanoj proteklog vikenda u Nišu.

  (2) detaljnije
 • ilustracija biznis

  Obuke i bespovratna sredstva za mlade iz Lebana

  Mladi od 18 do 35 godina koji žive na teritoriji Lebana i žele da započnu ili unaprede svoj posao, mogu se do 5. novembra prijaviti na konkurs za besplatne obuke i bespovrtana sredstva.

  detaljnije
 • Milan-Ivković-Unique-workshop--Foto-A.-Stojanović

  Od "bolesnog" drveta i starih aparata pravi jedinstvene stone lampe

  Iako se često može čuti da zanatske radionice odumiru, te da mladi nisu zainteresovani za njih, mladi arhitekta Milan Ivković u Nišu skoro dve godine stvara biznis neobičnim lampama koje pravi od ručno obrađenih komada “odbačenog” drveta, a u koje kombinuje delove starih kućnih aparata.

  (4) detaljnije
 • fond inovacije

  Niški start-ap kreira prototip koji "dovodi" sluh u "pametne kuće"

  Ideja niškog tima “InnSono” za jedinstveni audio interfejs za “pametne” uređaje koji će prepoznati lomljavu stakla, plač bebe i druge zvuke, ali i utvrditi gde se to dogodilo, jedan je od 22 inovativna projekta kojima je Fond za inovacionu delatnost dodelio ukupno 3 miliona evra.

  detaljnije
 • kapital softver

  Novi besplatni radni prostor u Nišu za start-apove i frilensere

  Kako bi organizacijama, filenserima i početnicima u biznisu pružili “odskočnu dasku” jer troškovi za lokal i opremu često budu preveliki da bi pokrenuli posao, novi IT centar Kapital Softver otvara “coworking” prostor u Nišu koji će stanari, koji budu izabrani na aktuelnom konkursu, moći besplatno da koriste godinu dana.

  (1) detaljnije
 • eneka

  Uskoro rezultati konkursa "Pokreni se za posao" i novac za najbolje preduzetničke ideje

  Najmanje 23 preduzenika dobiće do 10.000 dolara za pokretanje sopstvenog biznisa ili kupovinu opreme za postojeći, i to preko programa “Pokreni se za posao”, a kome će ova pomoć otići biće poznato narednih dana, najavljuju organizatori konkursa. Od ukupno 44 kandidata koliko ih se plasiralo u finalni krug, skoro polovina su mladi, dok trećina biznis ideja pripada preduzetnicima sa juga Srbije.

  detaljnije
 • preduzetnik

  Učešće udruženja zanatlija i sindikata neophodno za kvalitetan zakon

  Brojni problemi sa kojima se susreću zanatlije i manji preduzetnici u Srbiji posledica su neusklađenog i starog Zakona o zanatstvu, pošto na novi čekaju već deset godina. Da bi on bio kvalitetan, objašnjava predsednik Udruženja zanatlija i preduzetnika Niša Goran Popadić, neophodno je da se prilikom izrade konsultuju sindikati i uduženja poslodavaca, kao što to Evropska unija radi sa Evropskom asocijacijom zanatlija, malih i srednjih preduzeća.

  (1) detaljnije
 • nagrada misa anastasijevic

  Vladičin Han najbolja lokalna samouprava u regionu

  Zbog razvojnih potencijala, oživljavanja industrije i energičnog rukovodstva, Opština Vladičin Han dobila je priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”. Među 20 nagrađenih u oblasti preduzetništva i društvenog stvaralaštva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu su predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, kao i Opšta bolnica Leskovac.

  detaljnije
 • šivenje

  50 niških preduzeća dobiće novac za kupovinu opreme i razvoj biznisa

  Preduzeća u nastajanju, mikro i mali biznismeni, mladi bez posla, žene, nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom i oni koji teže dolaze do posla, njih 50 u Nišu, dobiće novac koji će moći da koriste za kupovinu opreme, da bi se istakli na tržištu i razvili svoj biznis.

  detaljnije
 • DISKUSIJA ilustracija foto A.K.

  U Nišu diskusija o preduzetništvu, obrazovanju i kulturi

  Ambasador Bugarske Radko Vlajkov, uz predstavnike brojnih udruženja, razgovaraće sa građanima o stanju, uslovima i mogućnostima u preduzetništvu, kulturi i obrazovanju u Srbiji. Konferenciji “EU, Srbija i Zapadni Balkan” održaće se u niškom hotelu “Panorama”, 27. aprila.

  detaljnije
 • Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla"

  Škola preduzetništva za mlade Nišlije

  Studenti iz Kine i Turske, kako najavljuju u omladinskoj organizaciji AIESEC, podučavaće preduzetništvu mlade Nišlije, a mogu se pridružiti svi studenti i učenici, nezavisno do toga na kom su fakultetu ili srednjoj školi. Radionice će početi 22. januara i trajaće pet nedelja, a potrebno je prijaviti se ranije.

  detaljnije
 • ilustracija biznis

  Predavanje o osnovima preduzetništva za mlade privrednike

  Svi privrednici koji su pokrenuli posao u prethodnih 6 meseci, ali i oni koji planiraju da otvore svoju radnju ili firmu, kako kažu organizatori, mogu da prisustvuju predavanju, na kome će se diskutovati o pravnim i finansijskim procedurama preduzetnika. Radionica “Startuj legalno”, zakazana je za 27. oktobar u EU info pointu u Nišu.

  (3) detaljnije
 • Vujacic-foto-Evropski-progres

  “Poslovni ambijent treba da ohrabruje mlade na preduzetništvo”

  Obrazovni sistem koji se ne poklapa sa potrebama tržišta rada, nedostatak prakse i veština koje traže poslodavci, nedovoljno prilika za radna iskustva, loša ekonomska situaciju, ali i strah od nepoznatog, razlozi su visoke stope nezaposlenosti mladih, smatra nacionalni menadžer programa „Evropski progres“ Marko Vujačić.

  detaljnije
 • Škola traje 5 nedelja

  Škola preduzentištva u Nišu sa studentima iz Australije i Italije

  Srednjoškolci i studenti u Nišu, koji žele da nauče više o svetu biznisa i preduzetništva, razviju liderske sposobnosti i nauče kako da realizuju svoje ideje, mogu da se prijave za Globalnu školu preduzetništva. Kroz teorijske i praktične zadatke prolaziće zajedno sa studentima iz Australije i Italije.

  (1) detaljnije
 • nikola cvetkovic vranje

  Pravom podrškom od ideje do posla i zarade

  Da radi ono što voli i pokrene svoj biznis, a da to bude kreativno i isplativo, 30-godišnjem Nikoli Cvetkoviću iz Vranja omogućila je podrška koju je dobio putem konkursa „Tvoja ideja, naša podrška“.

  (2) detaljnije
 • Nišlijke napravile najbolji biznis plan; foto: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo

  Ideja niških učenica o biogorivu najbolji biznis plan na takmičenju u Beogradu

  Proizvodnja specijalnog biogoriva koje bi smanjivalo štetne gasove i potrošnju, ideja je niških učenica Pravno-poslovne škole koja je nagrađena kao najbolja na takmičenju “Mali preduzetnik”. One su, prema mišljenju stručnog žirija, najbolje osmislile i prezentovale svoj biznis plan.

  detaljnije
 • Otvoren za sve mlade sa idejama; foto: JV

  U Nišu otvoren Regionalni centar za mlade preduzetnike

  Budući preduzetnici, učenici uzrasta od 15 do 19 godina, koji bi da obogate svoje znanje, dobiju praksu u nekim kompanijama i odmalena uče kako da budu konkurentni na tržištu, ubuduće mogu to da učine u Regionalnom centru za omladinsko preduzetništvo koji se nalazi u niškoj Ekonomskoj školi. 

  (2) detaljnije