Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

recept

 • apoteka

  Hronični bolesnici ostali bez terapije, iz Apotekarske ustanove poručuju da e-recepte potraže telefonom

  Pored odluke Vlade Srbije da se rok važenja elektronskih recepata produži sa 6 na 9 meseci, neki od građana kažu da nisu uspeli da dobiju lekove u apotekama. Iz Apotekarske ustanove objašnjavaju da je situacija nastala kod ljudi koji nisu imali prethodno prepisane e-recepte i savetuju građanima da telefonom pozovu izabranog lekara, kako bi ih dobili.

  (11) detaljnije
 • apoteka

  Elektronski recepti zamenili papirne, ali zbunjuju građane

  Od 1. marta e-recept je potpuno zamenio papirne, ali ujedno, kako sami kažu, zbunjuje pacijente i stvara pometnju. Mnogi su nezadovolji, žale se da se vraćaju i po nekoliko puta od doktora do apoteke, kao i da ne mogu na vreme da dobiju terapiju koju godinama uzimaju. Farmaceuti tvrde da se radi na otklanjanju svih grešaka.

  (13) detaljnije
 • studentska poliklinika

  E-recepti zvanično zamenili papirne, ali sistem u Nišu već ne radi

  Studentkinja koja boluje od fridrihove ataksije, retke bolesti zbog koje ima i dijabetes, ostala je bez terapije jer u Studentskoj poliklinici u Nišu sistem izdavanja elektronskih recepata, koji je nedavno zvanično zamenio papir, danima ne radi, kaže njen otac Goran Ilić. Direktor ove zdravstvene ustanove Radomir Pešić nije precizirao kada će sistem opet početi da radi, ali kaže da je popravka u toku. Recepte na papiru ne izdaju, pa je sistem koji ne radi jedina mogućnost za pacijente.

  (11) detaljnije
 • recelj

  Rečelj - poslastica od bundeve i vina iz vlasotinačkog kraja

  Slatko od bundeve, takozvani rečelj ili recelj bilo je nekada obavezna poslastica u svakom domaćinstvu u vlasotinačkom kraju. I dok danas na stolovima preovlađuju kupovni slatkiši, mnogi se i dalje sećaju mirisa bakine kuhinje dok sa velikim umećem kuva ovo jelo od bundeve i slatkog vina, kao i neizvesnosti i radosti kada baka kaže da je poslastica spremna.

  (3) detaljnije
 • Detalji još uvek nepoznati; ilustracija; foto: A. K.

  Niški Dom zdravlja i Medicina rada počeli da izdaju elektronske recepte

  Oni koji imaju hronične bolesti ubuduće neće morati svakog meseca kod lekara da im propiše terapiju, jer su niške zdravstvene ustanove Dom zdravlja i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika počele da pišu elektronske recepte, preko kojih pacijenti mogu da dobiju terapiju za narednih šest meseci. Iz "Apoteka Niš" kažu da u svim njihovim objektima u Nišu, Ražnju, Svrljigu, Gadžinom Hanu, Merošini, Doljevcu i okolnim selima, primaju elektronske recepte.

  (4) detaljnije
 • samsa

  Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja samse

  Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.

  (6) detaljnije
 • autorke-kuvara.jpg

  Promovisan kuvar sa receptima tradicionalnih jela

  Kako se na tradicionalan način pripremaju meze, salate, glavna jela i dezert u vranjskom, niškom i pirotskom kraju detaljno je opisano i ilustrovano kroz 90 recepata dvojezičnog “Starinskog kuvara južne Srbije” koji je promovisan u Vranju. 

  detaljnije
 • Natalija Stanković

  pomoćnik direktora za farmaceutske poslove ustanove "Apoteka Niš"

  detaljnije