Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

reciklaza

 • kreativna-reciklaza2-foto-indigo

  Pirotska deponija raspisala nagradni konkurs na temu recikliranja

  Kako bi podigla i razvijala ekološku svest kod dece, upoznala ih sa pravilnim odlaganjem smeća i recikliranjem, Regionalna deponija Pirot objavila je nagradni konkurs za učenike osnovnih škola i decu svih predškolskih ustanova iz okruga. Konkurs ima 3 kategorije - predmet od reciklažnog materijala, fotografija i literarni rad.

  detaljnije
 • Eko kviz

  Kviz o ekologiji po četvrti put u Vranju

  Učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola iz Vranja imaće priliku da pokažu svoje znanje iz ekologije i da pobedom na opštinskom takmičenju “Eko kviz” koje počinje 13. marta u Omladinsko - kulturnom centru, steknu pravo učešća na polufinalnom takmičenju koje će početkom maja biti održano u Vršcu.

  detaljnije
 • Izgoreli kontejner-JKP Mediana FB

  Izgoreli kontejner i kanta kod Čaira

  Kontejner za otpad koji se reciklira kod "Ušitelj Tasine" škole u Nišu, potpuno je izgoreo. Kako se može videti na fotografijama koje je JKP "Mediana" objavila na društvenim mrežama, gorela je i kanta u parku Čair.

  (5) detaljnije
 • Da li je na pomolu rešenje za prenapunjene kontejnere?

  Kante za separaciju otpada u Pirotskom okrugu od naredne godine

  Građani u Pirotskom okrugu početkom naredne godine dobiće posebne kante za đubre, kako bi sami odvajali komunalni otpad koji će se dodatno separatisati na deponiji, najavljuju u Regionalnoj deponiji Pirot. Pored velikog broja kanti za domaćinstva, biće obezbeđena i 3 vozila koja će prevoziti đubre do deponije, gde će se odvajati staklo, plastika, papir i drugi materijali koji će se reciklirati.

  (1) detaljnije
 • devlja deponija Sokobanja

  Ekološko društvo u Sokobanji kreće u borbu protiv divljih deponija

  Svega 2 od 25 sela, koliko ih je u opštini Sokobanja, ima organizovan odvoz smeća, zbog čega na svakom koraku niču divlje deponije i pretpostavlja se da ih ima stotinak. "Sokobanjsko ekološko društvo" rešilo je da to promeni, pa planiraju da u svakom od sela nađu makar jednu osobu za saradnju, koja će im pomoći da popišu sve divlje deponije i prošire ekološku svest među meštanima.

  detaljnije
 • Najveći broj flaša sakupili đaci

  Novcem od reciklaže kupili Hitnoj pomoći neophodan aparat

  Prodajom plastičnih flaša koji su sakupljali đaci i nastavnici Osnovne škole “8. septembar” u Pirotu, obezbeđen je novac kojim je kupljen UV sterilizator, a učenici škole su ga zajedno sa predstavnikom Udruženja Leka predali Hitnoj službi. Flaše su učenici počeli da sakupljaju od početka godine.

  detaljnije
 • kreativna-reciklaza2-foto-indigo

  Mladi od odbačenih stvari pravili odeću, lampe i druge kreativne predmete

  Da se od otpadaka lima mogu napraviti lampe i lusteri, odbačene gume mogu iskoristiti kao žardinjere za baštu, i od razne reciklažne robe napravi odeća - naučili su mladi Romi iz Niša koji su prošli kroz radionice koje su deo projekta “Papirnati život 2”.

  (2) detaljnije
 • reciklažna dekoracija

  Mladi umetnici ukrašavaju Palilulsko veče otpadom za reciklažu

  Drvored ukrašen plastikom u različitim bojama, foto-panele od automobilskih guma kraj kojih će posetioci Palilulske večeri moći da se fotografišu i druge umetnine, napravili su učenici niške Umetničke škole od materijala spremnog za reciklažu, koji su dobili od preduzeća "Mediana".

  (5) detaljnije
 • flase-skulptura-rotarakt-foto-tz

  Skulpturom od plastičnih flaša mladi ukazuju na značaj reciklaže

  U dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović” u niškom selu Malča đaci su zajedno sa članovima Rotarakt klubova iz 9 zemalja napravili zanimljivu privremenu skulpturu koju čine plastične flaše nanizane na žice od gvožđa. Ideja je, kaže mlada arhitektica Teodora Živković, da se pošalje poruka da je reciklaža zaista bitna.

  (2) detaljnije
 • Konkurs traje do 28. maja

  Literarni konkurs o ekologiji Regionalne deponije Pirot

  Sa literarnim radovima na temu ekologije i zaštite životne sredine mogu se prijaviti učenici svih osnovnih škola u Pirotskom okrugu na konkursu Regionalne deponije Pirot, a najbolji radovi biće novčano nagrađeni. Mališani iz vrtića će raditi grupne radove, a najbolji će postati zaštitni znak deponije. Radovi se mogu slati od 14. do 28. maja.

  (1) detaljnije
 • Mediana čišćenje korita

  U Nišu 2019. postrojenje za biorazgradivi otpad i sakupljački centar

  Kako bi i Niš učestovao u očuvanju sredine i smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte, sledeće godine bi trebalo da bude otvoreno postrojenje za preradu biorazgradivog otpada. Kako objašnjava Sonja Popović iz Javnog komunalnog preduzeća "Mediana", u kome bi se ovo postrojenje napravilo, otpad sa zelenih površina bi se obrađivao kako bi mogao da se dalje koristi.

  (4) detaljnije
 • reciklaža

  "Isplatite milionska dugovanja ili prestajemo da prerađujemo otpad"

  Već treću godinu zaredom se za tretman opasnog otpada izdvaja manje para nego što se u toku godine preradi, upozoravaju iz Udruženja reciklera Srbije, a zbog toga je reciklažna industrija pred zatvaranjem. Pozivaju Ministarstvo zaštite životne sredine da reaguje, jer će u suprotnom sledeće godine da zaustave pogone i prestati da prerađuju otpad.

  detaljnije
 • romi

  Nemci finansiraju pokušaj "legalizacije" niških sakupljača smeća

  Kroz obuke, edukacije i opremu, vredne 50.000 evra, kaže u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, nemačka organizacija GIZ pokušaće da pomogne sakupljačima sekundarnih sirovina u Nišu. Kako je ovo samo privremena pomoć ljudima koji se bave ovim za državu nepriznatim poslom, paralelno će Grad Niš pokušati da nađe način da ih uvede u uređeni sistem upravljanja otpadom.

  (10) detaljnije
 • izobilbord

  Idejom da plakate pretvore u izolaciju, Nišlije pobedile na takmičenju preduzetništva

  Dvojica mladih Nišlija, Vojislav Kevrešan i Filip Lazarević, osmislili su kako da plakati koji se po svuda lepe po gradu i predstavljaju ruglo i otpad budu iskorišćeni za pravljenje termoizolacionih ploča, sa idejom da ova izolacija bude besplatna za socijalno ugrožene porodice. Tim projektom nedavno su pobedili na takmičenju za mlade na temu socijalnog preduzetništva "Social Impact Award“.

  (2) detaljnije
 • Svako domaćinstvo dobiće po 2 kante

  Domaćinstva u pirotskom okrugu bez kontejnera do sledeće godine

  Do kraja 2019. godine sve domaćinstva u pirotskom okrugu, kako kaže direktor regionalne deponije Nebojša Petrov, dobiće kante za separaciju otpada, tako da će građani sami odvajati otpad, što do sada nije bio slučaj.

  detaljnije
 • radio

  Niška firma odvozi stare aparate, zauzvrat daje vaučere

  Građani koji imaju aparate na struju koji ne rade ili im više ne trebaju, mogu da ih se otarase, a da ne ugroze životnu sredinu. Za ovo će, kako kažu iz " Jugoimpeks E-reciklaže" koja je zadužena da u Nišu uklanja električni otpad, dobiti i vaučere koje mogu da iskoriste za kupovinu.

  (10) detaljnije
 • Kontejner staklo foto i.m

  Vranjanci prikupljali staklenu ambalažu u centru grada

  Međunarodni dan životne sredine bio je povod da se u centru grada postavi kontejner za prikupljanje staklene ambalaže, a za uzvrat su Vranjanci dobijali platnene torbe. Bila je ovo prilika da se bacanjem nepotrebne staklene ambalaže rasterete podrumi, ali i probudi ekološka svest građana.

  detaljnije
 • romi

  Porez i doprinosi za niške sakupljače sekundarnih sirovina

  Oko 2.000 onih koji u Nišu sakupljaju i prodaju plastiku, kako kaže Direktor centra za cirkularnu ekonomiju Slaviša Mitrović, moglo bi da se registruje od naredne godine i da na taj način ovaj posao obavlja legalno. Tako bi, dodaje, sakupljači plaćali porez Državi, ali bi sa druge strane njima bio uplaćivan doprinos za posao koji obavljaju.

  (22) detaljnije