Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

reditelj

  • Aca Đorđević

    Aca Đorđević - režiser serija koje smo svi voleli dao je 9 godina i niškom pozorištu

    Poznati pozorišni, televizijski i filmski reditelj Alekandar Aca Đorđević, koji je, između ostalog, režirao popularne serije "Otpisani", "Vruć vetar", "Majstori", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago" i brojne filmove i predstave, devet godina je proveo u Narodnom pozorištu u Nišu. Tu je režirao 19 predstava, sarađivao sa legendama srpskog i niškog glumišta, a počeo je nakon diplomiranja na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Nakon odlaska iz Niša posvetio se filmskoj i TV kameri, a trag koji je ostavio u niškom teatru je nemerljiv.

    detaljnije
  • nagrada

    Prve večeri festivala "LIFFE" Goranu Markoviću uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović"

    Nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu uručena je reditelju, scenarisi i dramskom piscu Goranu Markoviću na otvaranju 14. Internacionalnog festivala Filmske režije LIFFE u Leskovcu. Festival je otvorio film Nebesa reditelja Srđana Dragojevića.

    (1) detaljnije
  • LIFFE

    Film "Nebesa" Srđana Dragojevića večeras u Narodnom pozorištu otvara leskovački festival "LIFFE"

    Izložbom fotografija ”40 godina filma Majstori, Majstori” u Narodnom muzeju u Leskovcu danas u 18 sati počeće 14. Internacionalni festival Filmske režije LIFFE. Svečano otvaranje uz brojne zvanice zakazano je za 18:45 u Narodnom pozorištu, a festival će zvanično otvoriti reditelj Srđan Dragojević, nakon čega će biti prikazana projekcija njegovog filma "Nebesa". Današnji program u bioskopskoj sali od 21 sat zatvoriće film "Lihvar".

    (1) detaljnije
  • Miki Manojlović

    Počinje snimanje filma "Trag divljači" – Niš jedna od lokacija

    Priča o ambicioznom novinaru koji otkriva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina, izveštavajući o ubistvu u Jugoslaviji krajem sedamdesetih godina, radnja je filma „Trag divljači“ čiju režiju i scenario potpisuje Nenad Pavlović, a produkciju Miloš Avramović. Među glavnim ulogama našli su se Radivoje Bukvić, Nada Šargin i Predrag Miki Manojlović, a ekipa će u Nišu provesti pet nedelja snimanja.

    (2) detaljnije
  • 800x600_Zoran-Lozancic-in-memoriam-foto-Pozoriste-lutaka-Nis

    Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu posthumno dodeljena Zoranu Lozančiću

    Glumcu i reditelju niškog Pozorišta lutaka Zoranu Lozančiću na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici posthumno je dodeljena Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu.

    (1) detaljnije
  • liffe 2019

    Dodelom nagrada završen 12. “LIFEE”

    Glumcima i rediteljima su u punoj sali Narodnog pozorišta u Leskovcu sinoć dodeljene nagrade čime je završen program 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije. Nakon svečane ceromonije, festival je zatvorio glumac Mima Karadžić.

    detaljnije
  • dizdarević liffe 2019

    Makedonskoj rediteljki Gran-pri ovogodišnjeg “LIFFE”-a

    Teona Strugar Mitevska dobitnica je glavne nagrade, Gran pri “Živojin Žika Pavlović”, 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, jednoglasno je odlučio ovogodišnji žiri. Njoj je nagrada pripala za film "Gospod postoji, njeno ime je Petrunija". Za najbolju produkciju proglašen je film "Osmi povjerenik" hrvatskog reditelja Ivana Salaja.

    detaljnije
  • lazar ristovski

    Ristovski: Nema mnogo festivala u svetu kao što je “LIFFE”

    Da je Leskovački internacionalni festival filmske režije poseban i značajan jer afirmiše reditelje, bez kojih filmova ne bi ni bilo, smatra srpski glumac Lazar Ristovski, jedan od prvih dobitnika nagrade “Živojin Žika Pavlović”, koja se na ovom festivalu dodeljuje za afirmaciju filmske umetnosti.

    (1) detaljnije
  • liffe 2019

    Glumci i reditelji saglasni - "LIFFE" važan regionalni festival

    Da je Leskovački internacionalni festival filmske režije važan jer podstiče decentralizaciju kulture i okuplja filmske umetnike iz regiona, te da ga domaćini moraju čuvati, ocenili su na sinoćnjem otvaranju 12. "LIFFE"-a glumci i reditelji. Crvenim tepihom prošetali su brojni umetnici, a publika će u narednih nekoliko dana moći da uživa u filmovima iz zemlje i regiona.

    detaljnije
  • Nišvil Džez muzej

    Kod Džez muzeja u Nišu druženje sa rediteljem Nikitom Milivojevićem

    Ove godine Nišvil će otvoriti Šekspirov komad "Kako vam drago", a u četvrtak 25. jula, građani u Nišu imaće priliku da razgovaraju sa rediteljem te predstave Nikitom Milivojevićem. Kako najavljuju iz EU info kutka, razgovor je zakazan za 18 sati ispred Džez muzeja u Tvrđavi.

    detaljnije
  • Zoran Lozančić in memoriam

    Preminuo reditelj i glumac niškog Pozorišta lutaka Zoran Lozančić

    Pozorišni čarobnjak, nagrađivani i plodni reditelj i glumac niškog Pozorišta lutaka Zoran Lozančić preminuo je u svojoj 66. godini. Potpisao je brojne predstave, među kojima i onu najnagrađivaniju u istoriji niškog teatra za najmlađe, a od uglednog evropskog lutkarskog reditelja Zvonka Festinija dobio je pohvalu da je “trenutno najznačajnije rediteljsko ime u Srbiji”.

    (1) detaljnije
  • Limunacija-04

    "Limunacija": Priča aktuelna i danas jer demokratija u Srbiji nije evoluirala

    Četvrti komad po tekstu Dušana Kovačevića koji se igra u Narodnom pozorištu u Nišu, društveno i politički angažovana Limunacija , svoj "sudar sa publikom" imaće u subotu 1. decembra, a direktor ove ustanove Spasoje Ž. Milovanović kaže da je predstava uvrštena u repertoar jer je tematika i dalje aktuelna. Kao sliku o našim naravima i običajima komad opisuje reditelj Nebojša Bradić.

    (2) detaljnije
  • Limunacija-04

    "Limunacija" Sremca, Kovačevića i Bradića premijerno u niškom teatru

    Premijera predstave “Limunacija“, za koju je tekst pisao Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca, a režirao je Nebojša Bradić, biće odigrana u subotu, 1. decembra, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. To će biti druga ovosezonska premijera u ovom teatru i druga režija Bradića u Nišu, nakon što je pre skoro 4 decenije režirao svoju diplomsku predstavu na daskama niškog pozorišta.

    (4) detaljnije
  • Darko Bajic

    Bajić: Da je država odlučivala, nikada ne bih snimio film “Crni bombarder”

    Reditelj i scenarista Darko Bajić, koji je režirao neke od omiljenih filmova mnogih generacija, kaže da je film poslednjih godina odjednom ušao u fokus političara, koji pokušavaju da odlučuju šta je dobro, a šta nije dobro, ali napominje da niko ne sme da zabrani rad na filmu. Da je u njegovo vreme država odlučivala, dodaje, nikada ne bi bili snimljeni kultni film “Crni bombarder” i serija “Sivi dom”.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: