Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

rep

  • "Centrifuga"

    Niška rep pesma o decentralizaciji i dalje "odzvanja", stručnjaci tvrde da je "nikad aktuelnija"

    Pesma "Centrifuga", o problemu centralizacije Srbije, niških repera u žižu javnosti dospela je pre 17 godina kada je u nekoliko minuta postala glas jedne generacije nezadovoljne centralizacijom u Srbiji. Nastala iz dubokog nezadovoljastva prema sistemskoj nejednakosti, fokusirana na probleme unutrašnjosti zemlje, te pozivala je na promene, smatraju neki od autora Marjan Todorović i Ivica Blanuša. Tadija Mitić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša smatra da je tema centralizacije i dalje aktualena.

    (8) detaljnije
  • Ding Dong (2)

    "Ding Dong": Kada ne bismo repovali na niškom, lagali bismo i nas i publiku

    "Tvrdim" niškim govorom, specifičnim humorom i tematikom pesama, hip-hop trojac iz Niša "Ding Dong" od druge polovine devedesetih profiliše se u javnosti kao jedan od najboljih niških rep sastava. Prvi su niški rep bend koji je snimio album, a kultni status numerom "Ćelav sam pa šta", koja je početkom ovog veka bila druga najslušanija pesma u zemlji. Za "Južne vesti" govore o tome koliko je nekad bilo teško sakupiti novac za snimanje pesme, o tome kako je atmosfera u Nišu bila "zdravija" i o spotu za novu pesmu, koji će uskoro biti objavljen.

    (1) detaljnije
  • Prti-bee-gee-5

    "Who See" i "Prti Bee Gee" na festivalu u Prokuplju

    Peto izdanje prokupačkog muzičkog “3D Festa” ovog leta u dva dana, 14. i 15. jula okupiće neka od poznatih imena domaće i regionalne rep scene, a pored njih nastupiće i reperi sa juga zemlje na terenu pored gradskog bazena.

    detaljnije
  • senidah

    Senida početkom leta u Nišu

    Slovenačka hip-hop trep zvezda Senida nastupiće u Nišu 30. juna na festivalu "South dance" u rovovima Tvrđave. Drugi dan festivala nastupiće DJ Marko Nastić. Ulaznice su već u prodaji po ceni od 1.200 do 2.000 dinara.

    (7) detaljnije
  • demonio emisija

    Reper u belom mantilu: Mladi treba da budu željni da nešto sebi stvore

    Početkom 2000-ih Nikola Gligorijević Demonio bio je jedan od niških pionira novog talasa srpskog hip-hopa, a ljubav prema uličnoj umetnosti uspeo je da naknadno uskladi sa karijerom asistenta na Medicinskom fakultetu. U emisiji “15 minuta” otkriva kako mu je pošlo za rukom da kao reper iz kraja postane doktor stomatologije, a mladima poručuje da im je pored učenja i usavršavanja neophodna i žeđ za stvaranjem nečega za sebe.

    detaljnije
  • marčelo2 (1)

    Marčelo u "15 minuta": Svrha borbe je tvoj neizdrž pred nepravdom

    Zbog toga što je cilj angažovane umetnosti da ponešto menja, pisac, kolumnista i reper Marko Šelić Marčelo kaže da se mora priznati poraz, jer kao društvo nismo mnogo uradili. U jeku mnogih malih borbi građana, gde se različite grupe bore za svoja prava, Marčelo poručuje da nas sve čeka lekcija saosećanja i zajedništva, kao i da je svrha borbe "neizdrž" čoveka pred nepravdom, a ne zagarantovana pobeda.

    (1) detaljnije
  • Marčelo Nebojša Babić

    Koncert Marčela krajem oktobra u Nišu

    Ljubitelji repa i dobre lirike sa kritičkim osvrtom, nakon nekoliko godina, biće ponovo u prilici da u Nišu prisustvuju koncertu umetnika Marka Šelića Marčela koji će biti održan 21. oktobra od 21 sat u klubu Carpe Diem. Ulaznice po ceni od 1.200 dinara su već u prodaji, dok će na dan koncerta koštati 1.500.

    (3) detaljnije
  • reperi

    Vlasotinački reperi u "15 minuta": Rep je muzika ljutih dečaka

    Četvorka iz Vlasotinca Vlascoastin Crew, dobila je priliku da nastupa na ovogodišnjm Nišvil džez festivalu na Hip-hop bini, ali do toga nije došlo, jer su nakon dva odlaganja njihovog koncerta odlučili da ne nastupaju. Požalili su se na organizaciju i ističu da izvođači sa juga nisu dovoljno uvaženi, već je prednost data reperima koji dolaze sa strane. Direktor Nišvila rekao je da prednost uvek imaju bendovi koji dolaze iz malih gradova, kao i da je slučajnost što reperi nisu uspeli da nastupaju, te da će im svakako biti isplaćen honorar.

    (6) detaljnije
  • dođi na amfi2

    Juice, Edo Maajka i Prti Bee Gee na ovogodišnjem niškom hip-hop festivalu "Dodji na Amfi"

    Grafiti, nastupi neafirmisanih izvođača, hip-hop plesno takmičenje, basket 1 na 1, kao glavni muzički program na kom će nastupiti Aristokrat, Edo Maajka, Bcrew, Prti Bee Gee i Juice, obeležiće ovogogodišnji festival "Dođi na Amfi" koji će biti oržan 22. i 23. jula

    (6) detaljnije
  • 1642453875033

    Niški reper grad zamenio selom i pokrenuo mali biznis sa lešnicima

    I dok se sve manje ljudi opredeljuje za život na selu, reper Nišlija Borko Marjanović odlučio je da muzičku karijeru i gradski život zameni poljoprivredom i pokrene mali biznis. Kako je taj put bio pun rizika i izazova, kaže da su mu tamo gde prestaje podrška države, porodica i prijatelji najviše pomogli da uspe.

    (6) detaljnije
  • reper

    Vlasotinački reper i bunt zbog nestašice vode: Ljudima je najteže što ne mogu da se okupaju

    Dok vode u nekim mestima nema zbog poplava i teških elementarnih nepogoda, u Vlasotincu je, prema rečima repera Aleksandra, nema ni kad ogreje sunce, ni kada padne kiša. Zbog toga oni uvek u rezervama imaju pune balone sa vodom. Kako kaže, često istovremeno nema ni struje ni vode, a ljudima najteže pada kada ne mogu da se okupaju.

    (9) detaljnije
  • cisterna

    "Nema voda, al' račun uvek naplate", vlasotinački reper od životnih problema pravi hitove

    "Znaš li kvo je toj kad nema voda, znaš li kvo je toj kad greješ lonac, znaš li kvo je borba. Nisu geto pištolj i droga, u pravi geto nema voda" - stihovi su pesme Nema voda vlasotinačkog repera Big Benz-a koji na lokalnom dijalektu kroz rime ukazuje na sve česće probleme sa vodosnabdevanjem u Vlasotincu. Oni su ga naterali da kroz svoju najnoviju rep pesmu ukaže na to kako se u živi u 21. veku u toj opštini i da tako pokaže svoj građanski bunt.

    detaljnije
  • straight jackin printscreen zoutube

    "Straight jackin" nastupa u petak u Nišu

    Posle više od 10 godina, kako najavljuju organizatori, srpska rep-kor grupa "Straight jackin" nastupiće u petak 12. oktobra u klubu "Feedback". Bend koji kombinuje hip-hop sa živom svirkom muzički presek svoje 25-godišnje karijere počeće od 22 sata.

    detaljnije
  • rep

    Hip-hop koncert na Niškom sajmištu

    Oko dvadesetak mladih repera i hip-hopera nastupiće u petak, 17. oktobra na Niškom sajmištu na koncertu “Hoodstock”.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: