Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

reportaža

 • vodenica bela palanka

  Vodenica koju nije samlelo vreme

  Proizvodnja brašna na starinski način i vodenice koje još uvek rade u Srbiji su prava retkost, a jedna od onih čiji se točkovi još uvek okreću nalazi se u samom centru Bele Palanke, na ulazu u kompleks Vrelo.

  (1) detaljnije
 • Danica Mirić foto i.m.

  Novinarki iz Vranja nagrada za reportažu

  Na 8. Festivalu autorskog filma zemalja Podunavskog regiona "Profest 2017" održanom u Bačkoj Topoli, dokumentarni film "Vladimir" autorke Danice Mirić, u proizvodnji dopisništva RTS-a u Vranju, dobio je treću nagradu u kategoriji televizijskih reportaža.

  detaljnije
 • Planinarenje Jerma

  Kanjon Jerme - raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu

  Neobične stene, najuži kanjonski usek u Evropi, pećine i prelepi pejzaži krase kanjon reke Jerme, koji može biti idealno mesto za avanturiste, jer se u ovom specijalnom rezervatu prirode mogu oprobati u planinarenju, brdskom biciklizmu, planinskom trčanju ili se odvažiti da obiđu neosvetljenu pećinu.

  (1) detaljnije
 • Dragoljub Zlatković

  Više od pola veka beleži govor i čuva duh pirotskog kraja

  Abdal, odslni, oplazal, abar i druge reči koje koriste samo u Pirotu i okolini, pa teško mogu da ih razumeju ljudi koji nisu iz tog kraja, Dragoljub Zlatković preveo je na književni jezik. Čak 33.000 reči na dijalektu objasnio je i kroz primere kako ih Piroćanci koriste u svakodnevnom govoru.

  (2) detaljnije
 • Naslovna-foto-JV

  Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

  U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

  (1) detaljnije
 • Naslovna-JV

  Vranjanci ponosni na govor, trpezu i stare zanate

  Specifičan govor je jedna od prvih stvari koju gosti ptimete u Vranju. Vranjski dijalekt obiluje arhaičnim izrazima, pa se vrlo često mogu čuti reči poput ovam', tam', s'n, d'n, l'žov... Vranjanci kažu da iim je rečnik bogat, a govor ekonomičan.

  detaljnije
 • sokobanja

  U Sokobanji uživali Andrić, Nušić i kralj Petar (video)

  U Sokobanji su boravile su boravile mnoge poznate ličnosti - istaknuti književnik i nobelovac Ivo Andrić, književnik i komediograf Branislav Nušić koji je i napisao stih „Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. A ćešće od svih u Banji je boravio kralj Petar I Karađorđević.

  detaljnije
 • Borina kuća

  Vranje Borinog doba opstaje kroz pesmu i živi kroz tradiciju (video)

  Retko gde duh stare Srbije može da se oseti dobro kao u Vranju. Spoj orijentalnog i evropskog, istoka i zapada primećujete na svakom koraku. Srdačno gostoprimstvo i vranjanski govor ono je što daje dušu rodnom mestu Bore Stankovića.

  detaljnije
 • sokobanja-B.R

  Sokobanja - lečilište i inspiracija za umetnike

  Svake godine Sokobanja primi više od 100.000 gostiju u kojoj turizam, kao glavna privredna grana, živi više od 180 godina. Turiste privlače izletišta, a najatraktivnija su Lepterija, Sokograd, vodopad Ripaljka i okolna jezera.

  detaljnije
 • Svrljig

  Čuvari tradicije, nošnje, običaja i igara svrljiškog kraja

  Mnoge izvorne igre, pesme, instrumenti, običaji i nošnje iz siromašnog svrljiškog kraja sa bogatom tradicijom bili bi zaboravljeni da ih od zaborava ne čuvaju čak 3 kulturno-umetnička društva koja širom sveta upoznaju ljude sa svojim zavičajem.

  detaljnije
 • Naselje Jagodin mala - Pantelejska ulica

  Naselje na grobnicama starijim od milenijuma

  Prostor na kome se nalazi niška Jagodin-mala naseljavan je još od praistorije, a o bogatoj prošlosti i ukrštanju različitih civilizacija svedoči oko 200 grobnica zbog kojih žitelji kažu da "žive na kosturima".

  detaljnije
 • Naslovna-foto-arhiva-Bobana-Markovica

  Truba Bobana Markovića proslavila Vladičin Han

  Sigurno najreprezentativnija ličnost Vladičinog Hana i neko za koga se može reći da je potvrđeni i dokazani "majstor" svog zanata jeste Boban Marković, trubač koji je zvukom svog instrumenta učinio da se za Han čuje širom planete.

  detaljnije
 • autor-nmarkovic

  Grudonjska vodenica melje žito više od dva veka

  Još se u doba starih Slovena verovalo da su vodenice "pod velom nečastivog" iako su ova mesta uvek bila korisna jer se u njima mlelo žito. Mnogi su odvajkada izbegavali da tamo zalaze noću, verujući da je vodenice izmislio đavo koji ih po ponoći pohodi.

  (1) detaljnije
 • Hrast-Divljana-foto-JV

  Legende o starom hrastu i Belinom vrelu dovode turiste u Belu Palanku

  Hrast koji je napunio više od 1.000 godina, drugi od njega mlađi pola milenijuma, oaza mira u samom centru grada i bogata istorija - sve to u varošici staroj više od 2.300 godina koja se razvila na nekadašnjem rimskom putu Via Militaris - Beloj Palanci. 

  (1) detaljnije
 • Rasa-aforizmi-foto-IM

  Vranjanac niže aforizme više od pola veka

  Okružen knjigama, šahovskom tablom i neizbežnom kucaćom mašinom Vranjanac Radomir Raša Stanojković, iako je u devetoj deceniji života, i dalje neumorno stvara i beleži sve što smatra bitnim. Mnogi njegovi aforizmi iz devedesetih mogu se primeniti i na današnjicu. 

  detaljnije
 • Sokobanja

  Sokobanja sve češći izbor za odmore vikendom

  “ Sve se bojim – pročuće se ovo mesto, svet će nagrnuti amo i ja ću morati da bežim odavde i da tražim neku drugu banju “ govorio je nekada davno o Sokobanji nobelovac Ivo Andrić. Čini se da je pisac predvideo da će prirodne lepote Sokobanje i njene okoline privlačiti sve više gostiju koji tamo danas sve češće odlaze na vikend.

  detaljnije
 • Banica-vrtka-foto-JV

  Banica i paprika vrtka na jelovniku svakog domaćinstva u Beloj Palanci

  Obavljanje poslova u belopalanačkom kraju nije se moglo zamisliti bez banice koja je bila obavezan obrok radnicima u poljima, pogotovo tokom berbe paprike vrtke. Možda baš zato meštani kažu da uz razvlačenu, krpenu ili sukanu banicu najbolje idu specijaliteti od ove paprike.

  (4) detaljnije
 • Hisar

  O istoriji Hisara svedoče Herkulov hram, rimske terme i Jug-bogdanova kula

  Na brdo Hisar Prokupčani beže od vrućine, odmaraju, započinju ljubavi i venčavaju se. Mnogi i ne znaju da su se na njemu Rimljani, u doba kada se grad zvao Hameum, pre skoro dva milenijuma klanjali Herkulu i da je mnogo kasnije upravo tu počelo da se razvija današnje Prokuplje.

  detaljnije
 • Engleski dom

  Engleski dom - od utočišta za siročad, preko bolnice i zatvora, do đačkog smeštaja

  Generacije su odrasle u Engleskom domu u niškoj Jagodin-mali, a malo ko zna da je ova zgrada pre 90 godina napravljena novcem britanskog fonda kao Dom za decu bez roditelja i da je jedan od donatora bio i Čerčil. Sada je to Dom učenika srednjih škola.

  (5) detaljnije
 • DusanDJordjevic-foto-IM

  Istorijske i porodične priče Vranjanaca piše iz senke

  Dugogodišnji novinar, aforističar i književnik Dušan Đorđević, u Vranju poznat kao Dude, u brojnim reportažama i zavidnom književnom opusu pisao je o svom gradu, Vranjancima, njihovim nedaćama, radostima i specifičnom mentalitetu.

  (1) detaljnije