Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

reportaža

  • Kamion smeće Mediana

    Niška "Mediana" plaća 2,5 miliona dinara reportaže o poslovima za koje je svakako zadužena

    Nove reportaže o svojim aktivnostima niška JKP "Mediana" platiće parama građana 2,5 miliona dinara televiziji koju izabere na tenderu. Informativni filmovi o poslovima za koje je Mediana svakako zadužena koštali su građane u poslednje tri godine više od 9 miliona dinara.

    (10) detaljnije
  • otc 1

    OTC - deo Niša gde je sve stalo osim naplaćivanja zakupa

    Nehigijena i nestabilni limovi koji čine deo “krova” Otvorenog tržnog centra u Nišu glavni su problem, kažu zakupci, koji mesečno za tezgu plaćaju oko 9.000 dinara. Cene robe znatno su niže nego u drugim prodavnicama, ali kupaca svakako ima manje. CD bačen iza tezgi, na kome piše “Grad duhova”, možda najbolje opisuje stanje u niškom OTC-u.

    (17) detaljnije
  • Narodno pozorište Niš

    Niški hram boginje Talije ogledalo vremena i kulture

    Decenijama Sinđelićev trg ulepšava zgrada Narodnog pozorišta satkana od upornosti, ljubavi i želje za razvijenjim kulturnim životom u Nišu. Moderna građevina preživela je neke od najtežih trenutaka naše istorije i pokazala da je umetnost zaista večna. Brojni umetnici su ostavili pečat u niškom teatru i većina ga doživljava kao svoj dom, a ne poslovni prostor. Na ulazu vas dočekuju Stevan Sremac i Branko Miljković, a kada izađete, iznova se vraćate.

    (4) detaljnije
  • Nagrada Slađana Veljković

    Poznati dobitnici novinarskih priznanja “Slađana Veljković”

    Novinarka "Večernjih novosti" Daliborka Alihodžić, urednica portala "Slobodna reč" Sanja Petrov i novinar "Kurira" Zoran Šaponjić dobitnici su priznanja "Slađana Veljković" koje se ove godine dodeljuje po treći put u čast preminule dopisnice "Večernjih novosti" iz Pčinjskog okruga.

    detaljnije
  • Temska reportaža 2; foto: JV

    Selo Temska – od srednjovekovne naseobine do mesta onih koji srcem brane reke

    Severozapadno od Pirota, skutano nedaleko od kanjona reke Temštice na Staroj planini, naselje Temska već vekovima dočekuje putnike namernike. Poznato je po manastiru Sveti Đorđe, vodopadu Bukovački dol, odmaralištu HE Temac i brojnim drugim prirodnim i istorijskim karakteristikama. Poslednjih decenija možda najviše po borbi njenih meštana da sačuvaju reke.

    (6) detaljnije
  • kanjon jerme

    Prirodne lepote - razvojna šansa turizma u Dimitrovgradu

    Vlaška i planina Greben, deo Stare planine i njeni vodopadi, nezaobilazni kanjon reke Jerme ili Smilovsko jezero, gotovo su neotkrivene destinacije za većinu domaćih turista, a mnogi su ih spoznali tek ove godine, kada zbog epidemiološke situacije nije moglo da se putuje u inostranstvo na letovanje i odmor. Ove destinacije su dobro poznate sa druge strane granice, u Bugarskoj, ali su zbog zatvaranja granica i svih mera u borbi protiv kovida, turisti iz susedne zemlje ove godine bili u manjini.

    (5) detaljnije
  • Poljoprivredna_skola_PK_foto_JV (3)

    Praksa na školskom poljoprivrednom imanju - đaci gaje kukuruz, detelinu, voće, povrće

    Đaci Poljoprivedne škole "Radoš Jovanović Selja“ iz Prokuplja na stručnoj praksi zajedno sa nastavnicima obrađuju školsko poljoprivredno imanje od petnaest hektara. Ovih dana su brali papriku i pripremali kontejnere za zasejavanje zelene salate u plasteniku, a u voćnjaku je održan čas rezidbe šljiva. Gaje i druge vrste voća, zatim kukuruz, detelinu, krompir... Posla ima i preko zime.

    (2) detaljnije
  • Bombardovanje_Klinicki_foto_arhiva_Milorad_Mitkovic

    Američki istoričar i novinar prikuplja svedočanstva o bombardovanju Niša kasetnim bombama

    Da bi se o bombardovanju civila kasetnim bombama u Nišu 1999. godine stvorila celovita slika i taj događaj ostao upamćen, novinar, istoričar i borac za ljudska prava Pol Polanski iz Amerike razgovara sa Nišlijama koje su tim napadima svedočile.

    (18) detaljnije
  • Aleksandar_Nikolić_1

    O borbi protiv leukemije godinu i po dana posle izlečenja - pobeda i kad nisi favorit

    I u najpopularnijem timskom sportu, on na koš baca sam jer u društvu ne sme. Sportski novinar iz Niša Aleksandar Nikolić posle transplantacije matičnih ćelija koštane srži imunitet gradi od nule, pa je na oprez, na kakav je zbog pandemije sada prinuđen ceo svet, već navikao. Odgovoran i vedrog duha, ali ne uplašen – takav je bio i tokom bolničkih izolacija, pa čak i u trenucima kada su lekari izlečenju davali šansu od samo 10 odsto.

    (3) detaljnije
  • Zaplanjske vodenice

    Sve se manje kamena vrti u oronulim i zaraslim zaplanjskim vodenicama, sada samo privlače turiste

    Čak 17 vodenica na potezu od nepuna 2 kilometra između sela Donji i Gornji Dušnik, u opštini Gadžin Han, i dalje ima čar da zavede prolaznike koji ih, najčešće, posete i slikaju. Meštani o njima sa setom pričaju, a većini zaplanjskih potočara samo u sećanjima starijih stanovnika, zidovi stoje uspravno i kamen se i dalje vrti. U stvarnosti ih grli korov, savijaju snegovi i lome vetrovi.

    detaljnije
  • VAK_4573

    Niš u policijskom času: Usamljeni grad, kad su i vrane glasne [foto-galerija]

    Svetla i reklame koje pojačavaju usamljenost grada sa tek po kojim zalutalim čovekom, policijske patrole i crne mačke, ali i gospođe koje sa terase ljubazno otpozdravljaju na “dobro veče, kako ste” - tako je izgledao prvi policijski čas u Nišu u 21. veku.

    (23) detaljnije
  • Mašne izrađuje tek 2 meseca, ali su već najprodavanije

    Belopalančanin čuva srpsku tradiciju etno-motivima na garderobi, šalovima i leptir-mašnama

    Odevni predmeti nastali od materijala koji se tkaju u Centru za stare i umentničke zanate u Beloj Palanci našli su se na pistama najvećeg modnog događaja u Srbiji, a njihov dizajner Slobodan Mitrović krenuo je i u izradu leptir-mašni sa etno motivima, za koje kaže, da su jedinstvene u Srbiji. Sledeći poduhvat mladog Belopalančanina su kravate sa motivima njegovog kraja.

    detaljnije
  • Kroz festival za 3 godine prošlo više od 10 orkestara

    U Dimitrovgradu žele da ožive tradiciju dužu od veka i da oforme duvački orkestar

    Vekovna tradicija duvačkog orkestra, bio on vojni, đački ili gradski, prekinuta je pre nekoliko godina u Dimitrovgradu odlaskom u penziju profesora isturenog odeljenja muzičke škole iz Pirota. Kako bi ponovo oformili kvalitetan duvački orkestar, grupa entuzijasta pokrenula je Festival duvačkih orkestara Caribrod koji se već 3 godina održava i ima internacionalni karakter.

    (2) detaljnije
  • Georgi Dimitrov bo je bugarski revolucionar i predsednik

    Od Tekvin binarija, preko Caribroda do Dimitrovgrada i želje da se vrati stari naziv

    Iako tragovi naselja datiraju iz vremena pre nove ere, u zvaničnim spisima ime Dimitrovgrada prvi put se pominje u 15. veku u osmanlijskim dokumentima pod imenom Tekvin binari. Od tada je promenio više naziva, Spribrod, Carski brod, Zarinbrod, da bi se za vreme Turaka ustalio naziv Caribrod, ali nije ustanovljeno kada je i zvanično dobio taj naziv. Tako se i zvao do 1950. kad je promenio ime u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgi Dimitrovu koji je bio optužen za paljenje Rajhstaga, da bi se ove godine pokrenula inicijativa da mu se vrati naziv Caribrod.

    (8) detaljnije
  • autogrami

    Vlasotince dom ljubitelja sakupljanja autograma

    Autogrami ličnosti poput Angele Merkel, Bila Gejtsa, Andree Bočelija, Sebastijana Kurca i drugih poznatih sportista, javnih ličnosti, glumaca i političkih lidera iz Srbije i sveta deo su kolekcije mladog Vlasotinčaninina Jovana Stankovića. U svojoj kolekciji ima preko 500 autograma, a ljubav prema ovom hobiju podstakla ga je da osnuje prvo Srpsko filografsko društvo.

    detaljnije
  • Omladinac osnovan pod imenom POLSK

    Vek fudbala u Pirotu - od krpenjače do terena sa veštačkom travom

    U godini kada se obeležava 100 godina od osnivanja Fudbalskog saveza Jugoslavije, fudbalski radnici i ljubitelji fudbala u Pirotu obeležili su svoj jubilej - vek fudbalske igre u Pirotu. Prvu utakmicu odigrali su u dvorištu Gimnazije saveznički vojnici, a za prvu pravu fudbalsku loptu zaslužni su braća Nikolić koji su je doneli iz Francuske. Danas, u Pirotskom okrugu ima 35 registrovanih klubova i preko 2.000 fudbalera, sudija i fudbalskih radnika.

    (1) detaljnije
  • KK Napredak 10; foto: JV-J. A

    Aleksinačka Mladost iskusnim timom napredovala do istorijskog uspeha - uz trud, rad i navijače

    Samo jedan klub igra Košarkašku ligu Srbije na jugu zemlje nekada svetskih i evropskih prvaka, aktuelnih olimpijskih i evropskih vicešampiona. Nekadašnja Mladost , sada Napredak iz Aleksinca, u svojoj 62 godine dugoj istoriji ovu godinu će upisati zlatnim slovima. Plasman u najviši rang, posle Superlige, istorijski je uspeh kluba koji je zato i dobio nagradu Sportskog saveza opštine.

    detaljnije
  • Knjigu vukovaca popunjava od 1966. godine

    Za 53 godine pirotski nastavnik napravio preko 750 portreta najboljih đaka

    Zbirka Knjiga vukovaca u kojoj se od 1966. godine nalaze biografije, slike i portreti najboljih đaka koji su pohađali Osnovnu školu “Sveti Sava” u Pirotu jedinstvena je u Srbiji, a njen autor Nikola Nikolić, slikar i nekadašnji nastavnik ove škole, i nakon odlaska u penziju 2002. godine je nastavio da popunjava sveske-albume najboljim učenicima. Zbirka danas sadrži 12 albuma, sa preko 750 portreta pirotskih đaka, među kojima se nalaze i poznati naučnici, doktori, nastavnici i profesori, od kojih neki i danas predaju u školi “Sveti Sava”.

    (4) detaljnije
  • parasina

    Anti-ratni simbol Dimitrovgrada kao nauk i opomena

    Visoko iznad grada, koji je nekada nosio ime Caribrod, sa pogledom koji stremi prema srpsko-bugarskoj granici, jedinstvena je kosturnica “Pametnik“ u kojoj zajedno počivaju srpski i bugarski vojnici i oficiri iz bratoubilačkog rata 1885. godine.

    (29) detaljnije
  • crkva

    Parasina kod Dimitrovgrada – mistično "sveto mesto" sa tri crkve

    Iako veliki broj ljudi odbacuje legende u kojima se govori o mestu za isceljivanje bolesti, postoje oni žitelji Dimitrovgrada koji čvrsto veruju da se kod crkve Svete Trojice odvajkada događaju čuda.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: