Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sednica Skupštine

 • prazna skupština

  Posle bojkota opozicije hodnik postao paralelna niška Skupština

  Kada je niška opozicija napustila skupštinu pre pola godine, očekivalo se da će se politička utakmica preseliti na ulice. Ipak, borba se prelila na hodnik. Maratonske konferencije za medije, verbalni obračuni između odbornika vlasti i opozicije, performansi sa toalet-papirom, ali i javni pritisak na koalicione partnere - sve je to deo niške političke hodničke parlamentarne (ne)kulture.

  (6) detaljnije
 • Odbornici jednoglasno doneli odluku

  Skupština Pirota odlučila: Brišu se sve lokacije za MHE iz prostornog plana

  Glasovima svih prisutnih odbornika, kako vlasti, tako i opozicije, na današnjoj sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada, koji se počeo da se izrađuje. Istovremeno, Skupština je donela odluku da se Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima uputi zahtev za moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji Parka prirode Stara planina.

  (8) detaljnije
 • vlasotince skupština

  Vlasotinčani podižu kredit za infrastrukturne projekte

  Iako je prethodnim rebalansom vlasotinački budžet smanjen jer se odustalo od kredita od 260 miliona dinara, većina odbornika izglasala je odluku da se podigne manji kredit. Vlasotinčani će se, kako je obrazložio predsednik Opštine Zoran Todorović, zadužiti 63,6 miliona dinara, a novac će iskoristiti, između ostalog, za trafostanicu u centru grada, klimatizaciju sportske hale i izgradnju fiskulturne sale u OŠ “Siniša Janić”.

  (2) detaljnije
 • lebane

  Nelegalno smenjeni odbornici u Lebanu skoro 2 godine van skupštinskih klupa

  Za šestoro odbornika u Lebanu kojima su krajem 2017. godine na noćnoj vanrednoj sednici oduzeti mandati, vrata lokalnog parlamenta zatvorena su skoro 2 godine. Iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti.

  detaljnije
 • skupština grada

  Opozicija bojkotuje parlament, a vlast traži da zato budu kažnjeni

  Rasprava o tome da opozicija bojkotuje i snima sednice za društvene mreže trajala je duže nego o svih 11 tačaka dnevnog reda zasedanja niškog parlamenta. Odbornici Srpske napredne stranke tražili su da opozicionari budu kažnjeni jer bojkotuju Skupštinu, a da Srđan Nonić iz Niške inicijative, koji snima sednice, bude izbačen iz sale. Odbornik iz grupe SNS Milosavljević sve je čak povezao i sa stanjem na Kosovu.

  (11) detaljnije
 • skupština

  Sednica Skupštine kratka, usvojen budući plan javnog prevoza

  Većina niških odbornika glasala je za projekat javno-privatnog partnertsva za gradski i prigradski prevoz. Sednica je trajala samo sat vremena, rasprave nije bilo, a opozicija je još jednom bojkotovala parlament. Vlast kaže da će se Nišlije voziti boljim i opremljenijim vozilima, a opozicija da će tender sigurno dobiti Niš ekspres i Miroslav Mišković.

  (6) detaljnije
 • Skupština grada

  Opozicija traži odgovornost niške vlasti zbog titule netransparentnog grada

  Sednica Skupštine grada zakazana je za četvrtak, a odbornička grupa “Niš, moj grad” traži dopunu dnevnog reda i odgovornost Gradskog veća zato što je Niš na listi netransparentnih gradova. Ipak, opozicionari najavljuju novi bojkot sednice.

  (2) detaljnije
 • Na sednici usvojeni i finansijski izveštaji javnih preduzeća

  Pirot kupio akcije Slobodne zone

  Glasovima odbornika vladajuće većine, Skupština Pirota donela je odluku da Grad kupi 38 akcija Slobodne zone Pirot, koje će, kako kaže gradonačelnik Vladan Vasić, biti kupljene novcem od dividendi koju dobijaju. Opozicija nije glasala za kupovinu, jer nije dostavljena dokumentacija o njenom poslovanju. Na sednici usvojeni i finansijski izveštaji rada 5 Javnih preduzeća.

  (5) detaljnije
 • skupstina-13.6-foto-A.S

  Niška opozicija van parlamenta, kvorum na ivici

  Poslednje zasedanje niškog parlamenta bilo je jedno od najbržih u poslednje vreme iako je na dnevnom redu bilo više od 40 tačaka. Razlog za to je bojkot opozicije, pa je izostala diskusija, a to je prouzrokovalo i “tesan” kvorum. 31 ili 34 odbornika od 62, usvojila su skoro sve predložene tačke, ali to je za predsednika parlamenta Radeta Rajkovića “normalna stvar”.

  (21) detaljnije
 • lebane

  Ministarstvo razmatra uslove za raspuštanje Skupštine opštine Lebane

  Zbog toga što se nadležni u Lebanu već godinu i po dana oglušuju o odluku Upravnog suda i zahteve Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da odbornicima vrate protivzakonito oduzete mandate, razmatra se raspuštanje lokalnog parlamenta. U Opštini o događajima ćute, a šestoro odbornika od decembra 2017. godine pokušava da uđe na sednice.

  detaljnije
 • inicijativa

  Niška inicijativa napustila sednicu jer je odbijen predlog da se raspravlja o medijima

  Zbog toga što dnevni red sednice Skupštine Grada Niša nije dopunjen tačkom o medijima, koju je predložila opoziciona grupa Niška inicijativa, njeni odbornici napustili su zasedanje.

  (4) detaljnije
 • Branislav Jovanović

  Odbornik Jovanović traži Banđurovu smenu zbog korupcije u Nišu

  Odgovornost za štelovanje tendera u niškom javnom sektoru, malverzacije sa bojom za puteve u "Parking servisu", ali i sporne nabavke službenih kola, niški odbornik Branislav Jovanović vidi u zameniku gradonačelnika Niša Miloša Banđura i traži njegovu smenu. Jovanović je uputio zahtev da se predlogom Banđurove smene dopuni dnevni red sednice Skupštine zakazane za četvrtak.

  (16) detaljnije
 • Trojica odbornika napustila sednicu

  Predsednik parlamenta o opoziciji koja je napustila sednicu: Pirote, kuku lele!

  Zbog toga što je predsednik Skupštine Pirota Milan Popović odbio da na dnevni red današnje sednice uvrsti nove tačke koje se odnose na davanje zemljišta investitorima mini-hidroelektrana i nedostavljanje informacija o gradskim tenderima, trojica odbornika opozicione grupe Najbolje za Pirot napustila su zasedanje lokalnog parlamenta.

  (6) detaljnije
 • sednica skupštine vlasotince

  Vlasotinački budžet rebalansom umanjen za 260 miliona dinara

  Zbog toga što su morali da povuku zahtev za kredit, te na taj novac neće moći da računaju, odbornici vlasotinačke Skupštine usvojili su rebalans kojim se ovogodišnji budžet umanjuje za 260 miliona dinara. Opozicija kritikovala stanje finansija i nedovoljno ulaganje u mesne zajednice.

  detaljnije
 • Kaže da protest nastavlja u Beogradu

  Belopalančanin izašao iz Skupštine - nastavlja protest u Beogradu

  Opozicioni odbornik Socijalističke partije Srbije Slavenko Drobnjak napustio je sinoć posle ponoći skupštinsku salu, a protest je kako kaže, odložio za dane posle praznika, kada će protestovati ispred Vlade i Predsedništva Srbije. Zbog kršenja poslovnika juče je tokom cele sednice stajao za govornicom, a nakon njenog završetka ostao je sam u sali kako bi skrenuo pažnju na dešavanja u belopalanačkoj Skupštini.

  (8) detaljnije
 • Ostao u Skupštinskoj sali

  Odbornik opozicije u belopalanačkoj Skupštini protestuje u sali nakon sednice

  Zbog toga što je prekršen poslovnik, kao i zbog, kako kaže, bahatog i drskog ponašanja predsednika Gorana Miljkovića, odbornik SPS-a u Skupštini Bele Palanke Slavenko Drobnjak ostao je u skupštinskoj sali i nakon završetka sednice i tamo će, kaže, ostati do daljeg. Opozicionar kaže da ovim postupkom želi da skrene pažnju na bahato ponašanje predsednika Gorana Miljkovića i na kršenje Poslovnika od strane odbornika većine.

  (11) detaljnije
 • jelena spiri

  Spirić: Novac od dnevnica još nije uplaćen NURDOR-u

  Iako su još 15. januara izglasali da se dnevnice 75 odbornika leskovačkog parlamenta, ukupno 138.375 dinara, uplate Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka - NURDOR, prema tvrdnjama Jelene Spirić, odbornice DS-a, to još nije urađeno. Od nadležnih nismo uspeli da saznamo zbog čega novac nije prebačen ovom Udruženju, niti kada će to biti urađeno, jer se niko nije javljao na telefonske pozive.

  detaljnije
 • leskovačka skupština

  Deo leskovačkih opozicionara ponovo bojkotuje rad Skupštine

  I 30. sednica leskovačke Skupštine održava se bez dela opozicionih odbornika. Rad lokalnog parlamenta bojkotuju odbornici Demokratske stranke, grupe “Za Leskovac zajedno” i Dveri. U sali su od opozicije ostali jedino odbornici Jedinstvene Srbije.

  (1) detaljnije
 • gradsko vece leskovac

  Promene u Gradskom veću Leskovca

  Dosadašnji pomoćnici gradonačelnika Stefan Kitanović i Slobodan Glišić iz Srpske napredne stranke, prema podacima sa gradskog sajta, trebalo bi da postanu novi većnici na predlog gradonačelnika Gorana Cvetanovića. Oni će zameniti Dejana Cakića i Radoslava Stevanovića koji su podneli ostavke iz, kako je saopšteno, ličnih razloga.

  detaljnije
 • kursumlija policija u skupstini foto lj..m

  Sukobi, izbacivanja i policija na sednici Skupštine u Kuršumliji

  Još jedna sednica kuršumlijske Skupštine, četvrta u nizu, završena je u kabinetu predsednika Opštine Radoljuba Vidića, nakon sukoba i teških reči odbornika opozicije i pozicije koje su pale u skupštinskoj sali. Pozvana je i policija, međutim oni nisu regovali, a posle nekog vremena napustili su zgradu Opštine. Predsednik Opštine ne odgovara na pozive novinara, a opozicija tvrdi da je povod plakat koji su zalepili na stubu u sali sa "pobrojanim svim lažnim investicijama lokalne vlasti“.

  (1) detaljnije