Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sednica Skupštine

  • Skupština

    Budžet Niša uvećan za više od 2 milijarde - Grad Niš računa i prodaju zemljišta

    Prvim rebalansom budžeta Grada Niša odlučeno je da dosadašnji budžet koji je bio skoro 16,4 milijarde dinara bude uvećan na skoro 19 milijardi. Budžet će biti povećan za uređenje međublokovskog prostora, izgradnju i održavanje saobraćajnica, eksproprijaciju, podršku kulturnim manifestacijama, za ujede pasa, ali i održavanje lokalnih izbora. Do kraja godine najavljen je još jedan rebalans jer će budžet dodatno biti uvećan prodajom gradskog zemljišta investitorima. Za opoziciju, novi budžet ne pokazuje realnu finansijsku situaciju, već početak predizborne kampanje.

    (6) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Prokupačke demokrate traže smenu osuđene direktorke Muzeja

    Demokratska stranka u Prokuplju predala je zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj traže smenu Ljiljane Krasić, direktorke Muzeja u tom gradu, a koja je prvostepenom presudom osuđena za falsifikovanje potpisa, o čemu su Južne vesti pisale. Direktorki se stavlja na teret da je falsifikovala potpis tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga “potpisani dokument” predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za vršioca dužnosti.

    (2) detaljnije
  • Košarka, koš

    Rebalansom budžeta niški sportski klubovi dobijaju još 30 miliona dinara

    Nakon tri godine smanjivanja i jedne godine blagog uvećanja budžeta za direktna davanja sportskim klubovima, mesec dana pred lokalne izbore, rebalansom budžeta Grada sportski klubovi iz Niša dobiće uvećanje za 30.000.000 dinara. Razlog je što je jedan broj sportskih organizacija u dosadašnjim takmičenjima ostvario zapažene rezultate, piše u izmeni odluke budžeta o kojoj odbornici treba da odlučuju.

    (6) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Prokuplje se zadužuje 2,5 miliona evra, ali kažu - "sve je u interesu Prokupčana"

    Na hitnoj sednici Skupštine za koju opozicija tvrdi da je nezakonita jer je zakazana u roku kraćem od 24 sata, odbornička većina koju predvode naprednjaci u koaliciji sa socijalistima i zavetnicima, usvojila je odluku o kreditnom zaduženju Grada za 285 miliona dinara ili skoro 2,5 miliona evra za, kako je obrazloženo, kapitalne projekte. Opozicioni odbornici Srbije protiv nasilja glasali su protiv podizanja kredita, dok su odbornici koalicije POKS-DSS bili uzdržani.

    (6) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Penzioner u nezakonitom v. d. statusu ponovo imenovan za v. d. direktora

    Nakon što je, kako je objašnjeno, zbog tehničkih propusta skupštinska većina lokalnog parlamenta u Prokuplju izglasala poništenje oglasa koji je raspisan za direktore JP Gradski vodovod i JP za urbanizam i izgradnju, odbornici su izabrali za v. d. direktora Gradskog vodovoda 71-godišnjeg Milisava Brajkovića. Brajković je pre toga razrešen sa mesta v. d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i izgradnju na koje je postavljen 2019. godine i mimo svih propisa i zakona obavljao je tu funkciju do danas.

    (7) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Zakazana Skupština Prokuplja, na dnevnom redu poništenje oglasa za direktore javnih preduzeća

    Gradska vlast u Prokuplju zakazala je petu po redu Skupštinu na kojoj će odbornici odlučivati i o poništenju oglasa koje su ranije raspisali za direktore JP Gradski vodovod i Direkcije za urbanizam i izgradnju. Da je vladajuća većina sigurna da će te tačke biti izglasane govori i to da su na dnevnom redu tačke o razrešenju i izboru novih v. d. direktora tih preduzeća, a Skupština je zakazana za sredu 3. aprila od 10 sati.

    (1) detaljnije
  • pirot protiv nasilja

    Pirotska opozicija nakon neuspele sednice poručuje - vlast ne želi besplatne udžbenike za našu decu

    I druga sednica koju su zakazali predstavnici odborničke grupe "Pirot protiv nasilja" nije održana jer se odbornici vladajuće koalicije nisu pojavili, te nije bilo kvoruma. Zato su novu sazvali za 3. april, za kada je sednicu zakazala i predsednica Skupštine, a nadaju se da će se na njoj naći tačke koje predlažu, kao što je odluka o besplatnim udžbenicima.

    (2) detaljnije
  • pirot protiv nasilja

    Pirotski opozicionari zakazali sednicu i pitaju vlast - "Če doodite li da raspravljamo o važnim pitanjima?"

    Nakon je prošlog petka sazvala sednicu Skupštine grada na kojoj se nisu pojavili predstavnici vladajuće koalicije, odbornička grupa "Pirot protiv nasilja" zakazala je novu za danas. Traže da se raspravlja o važnim pitanjima, kao što su novi poslanik i besplatni udžbenici, a ističu da imaju prava da sazovu sednicu kao grupa koja ima više od 30% odbornika.

    (3) detaljnije
  • emisija, milošević, stanković

    Niški poslanici o republičkoj Skupštini: Unutra buka, van sale ljudski odnos sa poslanicima SNS-a

    Bučno da ne čujete svoje misli, glasno kao na žurci, uvrede, psovke, dobacivanja - tako narodna poslanica iz Niša Jelena Milošević opisuje atmosferu u sali Skupštine Republike Srbije. Dok se u sali dešavaju “nadrealne scene”, kako priča njen kolega Đorđe Stanković, van skupštinske je drugačija slika - sa poslanicima iz vladajuće koalicije opozicionari razgovaraju, ponekad od njih dobiju i korisne informacije.

    (11) detaljnije
  • Jelena Milošević

    Poslanica Jelena Milošević u emisiji Južnih vesti - o slučaju "skupštinski toalet papir" i zloupotrebi kamera

    Nismo krali toalet papir u Narodnoj skupštini, nismo ga odneli kući, on je ostao u Skupštini i po mom dubokom uverenju upotrebljen je u skladu sa njegovom namenom, rekla je narodna poslanica Jelena Milošević komentarišući slučaj zbog kog čak i gradonačelnica Dragana Sotirovski hoće da se iseli iz Niša.

    (14) detaljnije
  • skupština

    Prva sednica niške Skupštine ove godine zakazana na Dan zaljubljenih

    O poklanjanju zemljišta u Niškoj Banji državi, osnivanju sportsko-privrednog društva, kao i izgradnji parka na pantelejskom Bulevaru u kome će biti i vrtić i crkva, raspravljaće između ostalog niški odbornici na sednici Skupštine, prvoj ove godine, koja je zakana za sredu, 14. februar.

    (7) detaljnije
  • vasić

    Vladan Vasić po šesti put na čelu Pirota

    Svoj maratonski staž od 2003. godine na mestu prvog čoveka Pirota nastaviće Vladan Vasić, kome je većina odbornika novog lokalnog parlamenta dala još jedan četvorogodišnji mandat. Nije bilo promena ni na mestu njegovog zamenika i zamenice predsednika Skupštine, dok je za novu predsednicu Skupštine imenovana Dragana Tončić, aktuelna načelnica Pirotskog okruga i poverenica SNS-a za Pirot. Za Vasićev novi mandat glasali su odbornici SNS-a, SPS-a i koalicije Zavetnika i POKS-a.

    (8) detaljnije
  • dimitrovgrad

    Zakazana konstitutivna sednica dimitrovgradske Skupštine

    Za četvrtak, 25. januar predsednik Privremenog organa Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov zakazao je prvu konstitutivnu sednicu Skupštine. Prema konačnim rezultatima lokalnih izbora svoje predstavnike imaće svih 5 listi koje su učestvovale na njima.

    detaljnije
  • IMG-9aecdb9c78834df4b7eceba39b463fff-V

    Dečiji kulturno obrazovno rekreativni centar ostaje bez "kulture"

    Niški odbornici sutra će raspravljati o izmenama Statuta Dečijeg kulturno obrazovnog rekreativnog centra koji bi, ako se Odluka usvoji ostao bez reči “kulturno”. Na istoj sednici ustanova bi trebalo da dobije novog v. d. direktora - odbornicu SNS Jelenu Kalajdžić.

    (2) detaljnije
  • skupština grada niša (2)

    Imenovanje direktora i programi rada preduzeća i ustanova na dnevnom redu niške Skupštine

    Verovatno poslednje zasedanje u ovoj godini niški odbornici imaće u utorak, 26. decembra, a na dnevnom redu biće preko 40 tačaka - od rebalansa budžeta za ovu godinu, imenovanja v. d. direktora Dečijeg obrazovno rekreativnog centra, preko programa poslovanja i rada svih javnih preduzeća, ustanova i centara za narednu godinu, do Programa uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu i odluke o izmeni reprograma duga Niškoj televiziji.

    (2) detaljnije
  • skupština grada niša (2)

    Niški odbornici u ponedeljak raspravljaju o budžetu za 2024. godinu

    Sednica niške Skupštine na kojoj će odbornici raspravljati o budžetu za narednu godinu zakazana je za ponedeljak, 18. decembar. Budžet za 2024. godinu procenjen je na oko 16 milijardi dinara.

    (1) detaljnije
  • skupština

    Odbornici menjali planska dokumenta za niška naselja, jedan od razloga je dalekovod u Brzom Brodu

    Kako bi građani mogli da ozakone svoje objekte, kako je objasnio v. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša, odbornici niške Skupštine su usvojili izmene planova detaljne regulacije naselja Sečanica i Ostrovica, kao i Kameničkog visa i poteza Kamenica - Cerje, a to znači da će ubuduće u tim područjima moći i da se gradi infrastruktura koja nedostaje. U Opštini Medijana plan je menjan zbog dalekovoda u Brzom Brodu koji treba da bude podzemni, objasnio je Grmuša, ali i da bi se neke ulice povezale.

    (1) detaljnije
  • skupština grada niša (2)

    Niški odbornici i novi porez na imovinu i u čije vreme se živelo bolje

    Stabilizacija tržišta nepokrenostni u Nišu omogućava da porez na imovinu neće biti značajno promenjen u narednoj godini, odlučeno je na sednici Skupštine Grada Niša. Dok iz Grada tvrde da porez može biti veći od 0.8% do 3.4% u zavisnosti od zone i vrste nepokrentosti, opozicioni odbornici ističu da je porez na imovinu samo u odnosu na prošlu godinu veći za 12%, a u odnosu na pre 10 godina za više od 300%.

    (14) detaljnije
  • digitalizovana Skupština

    Niški odbornici posle dva meseca ponovo u skupštinskim klupama

    Nova sednica Skupštine grada Niša, posle više od 2 meseca pauze, zakazana je za sredu, 29. novembar, a skoro 30 tačaka je na dnevnom redu. Neke od njih odnose se na planove detaljne regulacije, izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša, a raspravljaće i o prosečnim cenama poreza na imovinu za 2024. godinu, određivanju zona i naopremljenije na teritoriji grada, o programima poslovanja i raspodeli dobiti preduzeća i izveštaju o radu lokalnog Zaštitnika građana.

    (7) detaljnije
  • budžet

    Budžet Dimitrovgrada za 2024. godinu značajno veći, babušnički opet manji od prethodnog

    Budžeti opština Dimitrovgrad i Babušnica za 2024. godinu usvojeni su na poslednjim sednicama lokalnih parlamenata, pa će tako u narednoj godini buduća lokalna vlast u Dimitrovgradu raspolagati sa nešto preko 900 miliona, dok budžet Opštine Babušnica za 2024. godinu iznosi tek oko 490 miliona dinara.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: