Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sednica Skupštine

  • medijana 5

    O radu bivše vlasti, novom većniku, platama funkcionera i pomoći za učenike na sednici Medijane

    Na četvrtoj sednici Skupštine Gradske opštine Medijana, jedine opštine gde SNS nije na vlasti, odbornici će razmatrati o izboru novog većnika nakon ostavke Milene Vakić, platama odbornika, predsednika i članova radnih tela, predlogu da svaki đak-prvak sa teritorije opštine dobije 10.000 dinara, ali i analizi trošnje para iz budžeta Opštine u periodu od 2020. do 2024. godine. Odbornik koalicije "Biramo Niš" u Skupštini Grada Đorđe Stanković najavio da će prethodna vlast biti optužena za ranije vođenje opštine i biće "neke stvari obelodanjene".

    (22) detaljnije
  • skupština Blaca

    Opozicione klupe blački socijalisti zamenili za gradske fotelje

    Izborom Dejane Strugarević za većnicu i ranijim imenovanjem Marka Crnoglavca za pomoćnika predsednika Opštine, naprednjaci u Blacu su u nastavku prekinute sednice Skupštine od 11. oktobra i zvanično uspeli da dogovore i ozvaniče koaliciju sa SPS-om. Pregovori od pre nekoliko meseci intenzivirani su posle posete funkcionera SPS Novice Tončeva Blacu i konačno su pomirili dve do sada nepomirljive stranke koje su kampanju decembra 2023. bazirale na međusobnim optužbama o tome "ko je veći lopov, više krade i ugrađuje se u poslove" koji se rade u opštini.

    (1) detaljnije
  • pantelej skupština 1

    Opozicija na Panteleju traži češće sednice i predlaže da se odreknu dnevnica

    Odbornici koalicije “Biramo Niš” na Panteleju traže da se sednice Skupštine te opštine održavaju češće i spremni su, kako ističu, da se odreknu dnevnica da ne bi opterećivali opštinski budžet. Razlog su, navode iz te koalicije, brojni problemi na Panteleju - od udarnih rupa preko lošeg vodosnabdevanja u Malči do odlaganja početka rada vrtića "Višnjica".

    (12) detaljnije
  • miodrag stanković.

    Miodrag Stanković - glasao kao vlast, kaže da je i dalje deo opozicije

    Nakon što je, za razliku od ostatka opozicije glasao za predlog rebalansa budžeta Grada Niša, odbornik u Skupštini Miodrag Stanković kaže da je to uradio kako bi radnicima propalih niških firmi, koji godinama protestuju, bile isplaćene zaostale zarade. On ističe da je i dalje opozicionar iako je glasao kao vladajuća koalicija.

    (46) detaljnije
  • skupština Blaca

    Dve struje u SNS Blace: Jedna dogovorila koaliciju sa SPS, druga u Skupštini to odbila

    Skupština Blaca koja je počela danas u 11 sati, prekinuta je već nakon prve tačke koja je naknadno ubačena, a na kojoj je trebalo da se ozvaniči očekivana koalicija naprednjaka i socijalista. Međutim, ono što nije očekivano je da, posle tajnog glasanja deo odbornika, među kojima su bili i naprednjaci, nije izabrao zamenika predsednika Skupštine, mesto koje je trebalo da preuzme Hadži Dragan Ilić, odbornik socijalista i predsednik SPS u Blacu.

    detaljnije
  • IMG-6e181679c664b0a7e39e96fc14420a61-V

    Preko 18 sati odbornici Skupštine Niša raspravljali o budžetu, direktorima i zaostalim platama

    Kao i konstitutivna sednica, i druga sednica Skupštine Grada Niša je bila maratonska, a nakon 15 sati rasprave o tri tačke, ostalih 27 je završeno za tri sata. Odbornici Skupštine, glasovima većine, izabrali su nove v. d. direktore JKP Mediana , Direkcije za izgradnju, Direkcije za prevoz i Zavoda za urbanizam, kao i novu direktorku KLER-a.

    (17) detaljnije
  • 1728547072837

    Radnicima propalih firmi Grad Niš isplaćuje 2 milijarde, odlučeno na Skupštini

    Radnicima propalih niških firmi u naredne 4 godine biće isplaćeno preko 2 milijarde dinara zaostalih zarada koje čekaju decenijama, odlučili su odbornici Skupštine Grada Niša. Dok vlast kaže da će tako pokazati radnicima da Grad brine o njima, opozicija smatra da to ne treba da bude briga građana Niša jer je to dug Republike Srbije. Radnici ističu da im ni posle rasprave nisu jasni uslovi za isplatu.

    (17) detaljnije
  • IMG-6e181679c664b0a7e39e96fc14420a61-V

    Posle 11 sati rasprave niški odbornici usvojili rebalans budžeta

    Glasovima odbornika koalicije oko SNS-a i Miodraga Stankovića iz grupe "Ujedinjeni - Nada za Niš", umesto 16.177.100.000 dinara, niški budžet iznosiće 18.899.630.824 dinara. Kada je počelo glasanje, predsednik Skupštine Igor Novaković proglasio je pauzu koja je trajala kraće od najavljene i tada je usledilo glasanje. Rasprava o bužetu trajala je 11 i po sati, ali mnogo minuta i sati iskorišćeno za predloge i planove za budžet za 2025, za odbijene amandmane opozicije i podsećanje na privatizaciju i početak ovog veka.

    (13) detaljnije
  • Skupština Niša

    Sednica Skupštine Niša ušla u 10. sat, nijedna tačka još nije usvojena

    Druga sednica Skupštine Grada Niša ušla je u 10. sat, a nijedna tačka dnevnog reda još nije usvojena. U toku je rasprava o rebalansu budžeta, a većina odbornika je odlučila da sednica bude nastavljena i posle 18 sati.

    (8) detaljnije
  • 462538920_849429500714601_8261044196929628743_n

    Većnik u niškoj opštini Pantelej već dva meseca radio, sada i zvanično izabran

    Odbornici Skupštine Pantelej izabrali su Lazara Petrovića za novog većnika za obrazovanje, omladinu i sport, iako je on, prema rečima predsednika Opštine, dva meseca radio i "od Sočija do Brisela svuda ga ima i redovan je na kongresima omladine". Na sednici je usvojen predlog o izgradnji solarne elektrane u selu Oreovac, za koju opštinska vlast tvrdi da je jedna od najpogodnijih u Srbiji zbog velikog broja sunčanih dana, a predstavljeni su i rezultati budžetskog izveštaja za prvih šest meseci.

    (9) detaljnije
  • zgrada opštine Blace

    Koalicija naprednjaka i socijalista u Blacu sve izvesnija, pregovori u finišu

    Nakon višemesečnih pregovora koji su dobili na intenzitetu kada je ministar Novica Tončev, visoki funkcioner SPS-a, dao instrukcije socijalistima za postizanje koalicionog sporazuma i da budu deo blačke vlasti, na sednici lokalne Skupštine u petak mogla bi da se ozvaniči saradnja naprednjaka i socijalista. Za sada niko iz SPS i SNS ne želi da potvrdi da je saradnja dogovorena, ali su saglasni da su velike šanse da dodje do toga.

    (1) detaljnije
  • Skupština Niš

    Sednice skupština Niša i Panteleja u isto vreme, opozicija kaže "namerno"

    Sednice Skupštine Grada Niša i Gradske opštine Pantelej zakazane su za isti dana i u isto vreme - četvrtak, 10. oktobar u 9 sati. Na jednoj će se odlučivati o budžetu Grada, direktorima preduzeća, a na drugoj će biti reči o planskim dokumentima. Odbornici opozicije koji imaju duple mandate smatraju da je "vladajuća struktura to uradila namerno", ali ističu da će se angažovati na obe strane.

    (12) detaljnije
  • 462536125_1218086732573108_2933649357712618730_n

    Rebalans budžeta Niške Banje - opozicija krivi Grad

    Odbornici Skupštine Opštine Niška Banja usvojili su predlog rebalansa budžeta i povećali ga za skoro 7 miliona dinara. Iz opozicije ističu da najveći deo bužeta namenjen platama i ističu da je odnos Republike prema Gradu Nišu isti kao Grada prema Opštini Niška Banja.

    (9) detaljnije
  • 462536704_8563207050406138_7360416720215541867_n

    Skupština Niške Banje bez priče o istraživanju bakra i srebra

    Dizanjem ruku odbornici vlasti odlučili su da poslovnik nije povređen time što istraživanje bakra i srebra u Gornjoj Studeni nije uvršteno na dnevni red Skupštine Niška Banja, a to je bila tačka koju su predložili odborničke grupe GG "Dr Dragan Milić" i "Moramo bolje". Dok iz vlasti kažu da predlog izmene dnevnog reda nije poslat u zakonskom roku, iz opozicije kažu da su u Opštini odugovlačili sa pružanjem stručne pomoći.

    (10) detaljnije
  • Sednica Odbora za imenovanje

    Hitno formirana Komisija za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu

    Predlog Odborničke grupe oko SNS-a da se obrazuje Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, koji je stigao 5 minuta pre početka konstitutivne sednice Odbora za imenovanje, usvojen je sa 4:2. Odbornica u Skupštini Grada Ana Eraković kaže da članovi Odbora nisu dobili biografije predloženih članova Komisije, a ni sednica nije zakazana u predviđenom roku - pet dana ranije. Predsednik Odbora i odbornik SNS-a Milan Lazarević ističe da je sednica završena uspešno, u demokratskom duhu.

    (18) detaljnije
  • pantelej skupština 1

    Skupština Panteleja skoro 3 meseca bez zasedanja, NPS apeluje da se ne krši Poslovnik

    12. oktobar je poslednji rok da se održi druga sednica Skupštine niške opštine Pantelej, jer je konstitutivna održana još 12. jula, a Poslovnik predviđa da odbornici zasedaju najmanje jednom u tri meseca. Iz Narodnog pokreta Srbije pozivaju predsednika Skupštine da ne krši Poslovnik i kažu da je sednica morala do sada da bude sazvana zbog problema sa vodom u Malči i zbog donošenja odluka o prestanku mandata pojedinim odbornicima zbog nespojivosti funkcija.

    (15) detaljnije
  • skupština sednicca 2

    Zakazana druga sednica novog saziva niške Skupštine

    Imenovanje novog direktora JKP "Mediana", finansijski izveštaji javnih preduzeća, formiranje Komisije za planove, predlog isplate zaostalih zarada radnicima propalih firmi, završni račun prošlogodišnjeg i rebalans ovogodišnjeg budžeta Niša - neke su od 28 tačaka dnevnog reda druge sednice gradske Skupštine, koja je zakazana za četvrtak, 10. oktobar od 9 sati.

    (14) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Prokupačka vlast izmenom Poslovnika amnestira sebe za izneto mišljenje

    Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, gradski većnici i pomoćnici gradonačelnika ne mogu biti pozvani na krivičnu odgovornost, pritvoreni ili kažnjeni zbog iznetog mišljenja, stoji u izmeni novog Poslovnika Skupštine koji je usvojen na jučerašnjoj sednici. Time se omogućava prokupačkim funkcionerima, ali i odbornicima da mogu da iznose mišljenje bez ikakve odgovornosti i sankcija u slučaju da ne govore istinu ili obmanjuju javnost. Advokati smatraju da odluke nisu u skladu sa zakonima Srbije i da podzakonski akt ne može biti stariji od zakona.

    (3) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Sednica Skupštine Prokuplja u utorak, naprednjaci menjaju neaktivne odbornike

    Na sednici Skupštine Grada Prokuplja, zakazanoj za utorak, 1. oktobra, u 10 sati, biće zamenjena čak četiri odbornika iz redova Srpske napredne stranke, a njihova mesta zauzeće sledeći kandidati sa liste te stranke. Navodno su to odbornici koji zbog posla i zauzetosti nisu aktivni i ne dolaze na skupštinska zasedanja, pa je vladajuća stranka odlučila da ih zameni novima koji će ako ništa drugo bar praviti kvorum i biti glasačka mašina koja podiže ruku po direktivi.

    (4) detaljnije
  • ck 2

    Sukob odbornika u skupštinskoj sali Crvenog Krsta, obavešteno i niško Tužilaštvo

    Zbog sukoba između odbornice SNS Snežane Mirković i odbornika grupe “A b'e Niš bre” Milana Stojanovića u skupštinskoj sali Opštine Crveni Krst, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, kažu iz policije. Dok Mirkovićeva ne želi da komentariše događaj, Stojanović tvrdi da ga je ona vukla za ruku, vređala i psovala.

    (19) detaljnije
KOMENTAR DANA

Čemu troškovi puta do Beograda!? Mogli su da prođu sa 3:0!

Đura Sardžama Čitalac

Tekst: Radnički ispraćen iz Beograda "petardom" - Zvezda porazila Nišlije

Pronađite nas na: