Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

setva

 • pšenica, setva

  Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

  Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

  detaljnije
 • sljive

  Rod kajsije, trešnje i breskve u Toplici manji i do 70 odsto, ratarske kulture u dobrom stanju

  Zbog mrazeva tokom marta i aprila ovogodišnji rod kajsije i breskve biće slabiji od 50 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šljiva je pretrpela manju štetu od mraza i za sada je u dobrom stanju, dok je višnja nešto slabije rodila, kažu iz prokupačke Poljoprivredne stručne službe. Pšenica, ječam i druge ratarske kulture na teritoriji Toplice posejane tokom jesenje setve prošle i prolećne ove godine za sada nalaze u dobrom stanju.

  detaljnije
 • Kukuruz A. K.

  Kiša i niske temperature odložile setvu kukuruza u Toplici

  Setva kukruza ove godine će kasniti zbog vremenskih uslova, pre svega zbog nižih temperatura i čestih kiša tokom marta i aprila. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju ratarima da, čim vremenske prilike to dozvole, krenu sa pripremama, kako bi u narednih petnaestak dana okončali setvu ove najrasprostranjenije ratarske kulture u Toplici, kako se procenjuje, na površini od oko 6.000 hektara.

  detaljnije
 • pšenica, setva

  Privodi se kraju setva u Topličkom okrugu

  Od planiranih 7.400 hektara jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga, prema proceni stručnjaka, završena je na površinama od oko 70 odsto. U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da je ove godine planirano da se pod pšenicom poseje 6.900 hektara, ječmom 450, dok bi se preostale površine našle pod drugim ratarskim kulturama.

  detaljnije
 • zemljište

  Ogledno polje kukuruza na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Na parceli od oko 1,5 hektara koje je u vlasništvu Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju, biće posađen kukuruz, a površina će ujedno biti i ogledno polje ove kulture. Nadležni u školi kažu da je sve dogovoreno sa stručnim službama, pre svih sa prokupačkom Poljoprivrednom stručnom službom, čiji će zaposleni kontrolisali čitav tok proizvodnje, a njima će asistirati i učenici škole tokom praktične nastave.

  (1) detaljnije
 • psenica

  Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

  Jutarnji mraz i temperature koje su 10 stepeni ispod nule ozbiljno će ugroziti ozime useve, posebno pšenicu, ukoliko je narednih dana ne zaštiti snežni pokrivač, smatraju nadležni u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi. Ističu da su se prethodnih dana temperature kretale od -10 do -13 stepeni, te da pšenici preti izmrzavanje bez snega u narednom periodu.

  detaljnije
 • Kukuruz foto ALEKSANDAR KOSTIC JUZNE VESTI

  Počela berba kukuruza u Prokuplju, rod prepolovljen

  Berba kukuruza na širem području Prokuplja počela je pre nekoliko dana i, prema prvim procenama, ovogodišnji rod je skoro duplo manji u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4 do 5 tona po hektaru. Ukoliko vremenske prilike dozvole, berba će biti završena do sredine sledećeg meseca.

  detaljnije
 • njiva

  U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

  Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

  detaljnije
 • kombajn

  Završena prolećna setva u Nišu

  Prolećna setva na području Grada Niša obavljena je na 12.000 hektara, objavila je Uprava za poljoprivredu Niša.

  detaljnije
 • 1

  Leskovac: setva kasni zbog suše i besparice

  Setva je u leskovačkom kraju obavljena na polovini planiranih površina, najavljeno je da će druga polovina biti zasejana u narednih 15 dana.

  detaljnije
 • vranje, poljoprivredna skola

  Setva ide po planu u Pčinjskom okrugu

  Setva u Pčinjskom okrugu se odvija po planu, do sada je zasejano 25 procenata od planiranih 16.000 hektara, od čega je 6.000 hektara  na teritoriji grada Vranja.

  detaljnije
 • U Jablaničkom okrugu setva na 47.000 hektara

  Ovoga proleća, na podurčju Jablaničkog okruga planirana setva raznih kultura na oko 47.000 hektara. 

  detaljnije