Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

setva

  • setva

    Setva u Toplici pri kraju, najveći broj zasada pod pšenicom

    Od planiranih 8.000 hektara jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga, prema proceni stručnjaka, završena je na površinama od oko 80 odsto. U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da će i ove godine najveći zasadi biti pod pšenicom, dok će na manjem delu od oko 1.500 hektara biti zasejana ostala ozima strna žita.

    detaljnije
  • pšenica, setva

    Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

    Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

    detaljnije
  • sljive

    Rod kajsije, trešnje i breskve u Toplici manji i do 70 odsto, ratarske kulture u dobrom stanju

    Zbog mrazeva tokom marta i aprila ovogodišnji rod kajsije i breskve biće slabiji od 50 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šljiva je pretrpela manju štetu od mraza i za sada je u dobrom stanju, dok je višnja nešto slabije rodila, kažu iz prokupačke Poljoprivredne stručne službe. Pšenica, ječam i druge ratarske kulture na teritoriji Toplice posejane tokom jesenje setve prošle i prolećne ove godine za sada nalaze u dobrom stanju.

    detaljnije
  • Kukuruz A. K.

    Kiša i niske temperature odložile setvu kukuruza u Toplici

    Setva kukruza ove godine će kasniti zbog vremenskih uslova, pre svega zbog nižih temperatura i čestih kiša tokom marta i aprila. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju ratarima da, čim vremenske prilike to dozvole, krenu sa pripremama, kako bi u narednih petnaestak dana okončali setvu ove najrasprostranjenije ratarske kulture u Toplici, kako se procenjuje, na površini od oko 6.000 hektara.

    detaljnije
  • pšenica, setva

    Privodi se kraju setva u Topličkom okrugu

    Od planiranih 7.400 hektara jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga, prema proceni stručnjaka, završena je na površinama od oko 70 odsto. U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da je ove godine planirano da se pod pšenicom poseje 6.900 hektara, ječmom 450, dok bi se preostale površine našle pod drugim ratarskim kulturama.

    detaljnije
  • zemljište

    Ogledno polje kukuruza na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

    Na parceli od oko 1,5 hektara koje je u vlasništvu Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju, biće posađen kukuruz, a površina će ujedno biti i ogledno polje ove kulture. Nadležni u školi kažu da je sve dogovoreno sa stručnim službama, pre svih sa prokupačkom Poljoprivrednom stručnom službom, čiji će zaposleni kontrolisali čitav tok proizvodnje, a njima će asistirati i učenici škole tokom praktične nastave.

    (1) detaljnije
  • psenica

    Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

    Jutarnji mraz i temperature koje su 10 stepeni ispod nule ozbiljno će ugroziti ozime useve, posebno pšenicu, ukoliko je narednih dana ne zaštiti snežni pokrivač, smatraju nadležni u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi. Ističu da su se prethodnih dana temperature kretale od -10 do -13 stepeni, te da pšenici preti izmrzavanje bez snega u narednom periodu.

    detaljnije
  • Kukuruz foto ALEKSANDAR KOSTIC  JUZNE VESTI

    Počela berba kukuruza u Prokuplju, rod prepolovljen

    Berba kukuruza na širem području Prokuplja počela je pre nekoliko dana i, prema prvim procenama, ovogodišnji rod je skoro duplo manji u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4 do 5 tona po hektaru. Ukoliko vremenske prilike dozvole, berba će biti završena do sredine sledećeg meseca.

    detaljnije
  • njiva

    U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

    Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

    detaljnije
  • kombajn

    Završena prolećna setva u Nišu

    Prolećna setva na području Grada Niša obavljena je na 12.000 hektara, objavila je Uprava za poljoprivredu Niša.

    detaljnije
  • 1

    Leskovac: setva kasni zbog suše i besparice

    Setva je u leskovačkom kraju obavljena na polovini planiranih površina, najavljeno je da će druga polovina biti zasejana u narednih 15 dana.

    detaljnije
  • vranje, poljoprivredna skola

    Setva ide po planu u Pčinjskom okrugu

    Setva u Pčinjskom okrugu se odvija po planu, do sada je zasejano 25 procenata od planiranih 16.000 hektara, od čega je 6.000 hektara  na teritoriji grada Vranja.

    detaljnije
  • U Jablaničkom okrugu setva na 47.000 hektara

    Ovoga proleća, na podurčju Jablaničkog okruga planirana setva raznih kultura na oko 47.000 hektara. 

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: