Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sindikati

 • 15 minuta sindikat

  Sindikalac iz niške "Mediane": Broj sindikata na istorijskom maksimumu, prava radnika na minimumu

  Da je situacija takva da svako pravi svoj sindikat, najviše poslodavci, a da ka radnicima ide demagogija i neispunjena obećanja, u emisiji 15 minuta govori predstavnik Ujedinjenih sindikata Srbije u niškom JKP Mediana Nenad Živković. Govori i o tome kakav je položaj zaposlenih u firmi sa 9 sindikata, kakvi su uslovi rada i šta bi trebalo da se promeni da i Nišlije budu zadovoljnije uslugama najvećeg komunalnog preduzeća u gradu.

  (8) detaljnije
 • autosmećar

  Od januara veće plate terenskim radnicima JKP "Mediana", direktorima najviše 135.000 dinara

  Novi kolektivni ugovor, koji sindikati JKP Mediana zahtevaju već neko vreme, potpisali su v. d. direktora tog preduzeća Ivan Mihajlović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a on će važiti od 2022. do kraja 2024. godine. On zaposlenima koji rade teške poslove na terenu donosi povećanje plata za 11%, dok je za direktore uvedeno ograničenje, pa neće moći da primaju više od 135.000 dinara.

  (29) detaljnije
 • gradska uprava

  Zaposleni izlaze iz Sindikata Gradske uprave Niš jer im neće biti isplaćena solidarna pomoć

  Pojedini zaposleni u niškim gradskim upravama istupili su iz Sindikata jer im po Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu neće biti isplaćena solidarna pomoć, iako im je obećana kolektivnim ugovorom koji je nedavno sindikat potpisao sa Gradom. Novi predsednik Sindikata Gradske uprave Petar Mićović kaže da teku pregovori sa gradonačelnicom da se zaposlenima isplati jednokratna pomoć od 15.000 dinara.

  (34) detaljnije
 • vanja stojanović

  Sud vratio sindikalca na posao u prokupački Sportski centar koji će uskoro biti ugašen

  Posle skoro 4 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih Sportskog centra u Prokuplju Vanja Stojanović vraćen je na posao uz obavezu poslodavca da isplati sva zaostala potraživanja i oko 200.000 dinara na ime sudskih troškova. U međuvremenu je pre nekoliko meseci u Sportskom centru pokrenuta likvidacija, pa će Stojanović ubrzo ponovo morati na biro rada.

  (4) detaljnije
 • ugovor

  Novi kolektivni ugovor, veća socijalna davanja za zaposlene u Gradskoj upravi Niša

  Pomoć za zaposlene u Gradskoj upravi koji idu na vantelesnu oplodnju, dve prosečne plate za svako novorođeno dete, sistematski zdravstveni pregledi jednom u dve godine, neke su od privilegija koje će zaposleni u svih šest niških uprava imati, a što im omogućava kolektivni ugovor koji su danas potpisali novi predednik Sindikata Gradske uprave Petar Mićović i gradonačelnica Dragana Sotirovski.

  (29) detaljnije
 • blokada puta

  Radnici "Simpo Šika"-a prekinuli štrajk - ne odustaju od zahteva i čekaju da nadležni ispune obećanje

  Nakon što su prošle nedelje 3 dana protestovali i na jedan sat blokirali put Niš-Priština kod sela Kastrat u Kuršumliji, radnici kuršumlijskog „Simpo Šik-a“ razgovarali su i sa predsednikom Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem u Beogradu i nakon obećanja da će se tokom ove nedelje započeti rešavanje njihovog problema sa povezivanje radnog staža, obustavili su dalje proteste.

  (6) detaljnije
 • Kamion smeće Mediana

  Sindikati JKP "Mediana" najavili štrajk za danas, pa ga "zamrzli" nakon obećanja nadležnih

  Nakon što su za danas najavili štrajk upozorenja sa zahtevima da se uradi sistematizacija, potpiše kolektivni ugovor i reši problem voznog parka i spreči operativni kolaps firme, predstavnici 6 sindikata niškog JKP Mediana od njega su odustali. Iz ovih sindikata kažu da je štrajk "zamrznut" nakon sastanka sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, većnikom za komunalne delatnosti Miroslavom Đokićem i direktorom ovog preduzeća Ivanom Mihajlovićem koji su im obećali rešenje, a sindikalisti ističu da će ako dogovori ne budu ispoštovani štrajka ipak biti.

  (26) detaljnije
 • ucionica

  Ružić i sindikati poručili da je redovna nastava najbolja opcija, konačna odluka na sednici Kriznog štaba

  O tome da li će đaci od 1. septembra nastavu pratiti onlajn ili će biti u školskim klupama biće odlučeno na sednici Kriznog štaba, a poruka današnjeg sastanka ministra prosvete Branka Ružića sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika jeste da je redovna nastava najbolja opcija i da je vakcinacija učitelja i nastavnika jedan od uslova za to.

  (6) detaljnije
 • Skupština Pk

  Ugašen Sportski centar u Prokuplju - 67 radnika ostalo bez posla, obećana im otpremnina od 10 prosečnih plata

  Jednoglasnom odlukom svih prisutnih odbornika na današnjoj sednici Skupštine Prokuplja ukinuta je ustanova Sportski centar, čime bez posla ostaje 67 radnika, kojima su nadležni obećali da će im na ime otpremnine isplatiti 10 prosečnih plata u Srbiji. Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je odluku obrazložio problemom viška radnika u javnim ustanovama, kao prevelikim subvencijama koje je ovaj centar dobijao, a da za to nisu pružali nikakve usluge.

  (13) detaljnije
 • Sportska hala u Prokuplju gde je delom smestena TSO lj.m.

  Gradska vlast u Prokuplju gasi Sportski centar, bez posla ostaje oko 70 radnika

  Nepostojanje uslova za obavljanje delatnosti, ali i nemogućnost da se delatnost obavlja na racionalniji način, razlozi su, bar oni koji su navedeni, da prokupačka vlast pokrene likvidaciju, odnosno gašenje Sportskog centra u čijem sastavu su i Sportska hala "dr Zoran Đinđić", odmaralište Beli kamen, Sokolski dom i gradski bazen. Ukoliko Odluku Gradskog veća odbornici usvoje na sednici zakazanoj za 22. jul, zaposleni, njih oko 70, dobiće otpremnine u visini od 10 prosečnih zarada, a imovina će preći u nadležnost Grada.

  (15) detaljnije
 • gradska uprava

  Petar Mićović novi predsednik Sindikata Gradske uprave Niš

  Građevinski inženjer i radnik niške Uprave za imovinu i održivi razvoj Petar Mićović izglasan je za novog predsednika Sindikata Gradske uprave, potvrđuje poverenik Miloš Ranđelović. Tako će predsedničku fotelju nakon 12 godina, koliko je na toj poziciji bio nedavno smenjeni Marko Savić, zauzeti novo lice. Dok je poverenik veoma zadovoljan kako su prošli masovni izbori, uzbunjivač Slaviša Nešić ističe da je postojao "neviđeni" pritisak na članove Sindikata da glasaju.

  (29) detaljnije
 • gradska uprava

  Raspisani izbori u Sindikatu niške uprave, smenjeni Savić kaže da su požurili i ne poštuju pravo

  Uskoro bi Sindikat Gradske uprave trebalo da posle 12 godina dobije novog predsednika, jer je poverenik Sindikalne organizacije Skupštine grada Niša Miloš Ranđelović raspisao izbore za tu poziciju. I dok Ranđelović naglašava da je izborni proces transparentan i po Statutu, smenjeni dugogodišnji predsednik Marko Savić ukazuje na nepravilnosti i na, kako navodi, "silovanje prava", jer izbori nisu mogli da budu raspisani dok traje njegovo pravo na žalbu zbog isključenja.

  (9) detaljnije
 • gradska uprava

  Izbori za novog predsednika Sindikata Gradske uprave Niš do kraja maja

  Nakon smene predsednika Sindikata Gradske uprave Marka Savića, Sindikat Uprave Srbije je za poverenika Sindikalne organizacije Skupštine grada Niša imenovao Miloša Ranđelovića, čiji je zadatak, kako su saopštili, da u roku od 90 dana sprovede izbore za novog predsednika. Zbog kolektivnog ugovora i prava radnika, kako kaže Ranđelović za Južne vesti, izbori će biti što pre, najavljuje ih za dve do tri nedelje.

  (16) detaljnije
 • gradska uprava

  Nakon prijave Sindikata, inspekcije obavile nadzor i utvrdile da se poštuju mere u niškoj Upravi

  Skoro tri nedelje nakon što su iz Sindikata Gradske uprave u Nišu prijavili načelnicu Uprave za građevinarstvo Marinu Živulović Petrović i tražili od nadležnih da ispitaju da li je odgovorna za nepoštovanje epidemioloških mera, iz Grada saopštavaju da su republičke inspekcijske službe nakon nadzora utvrdile da se u Upravi poštuju preventivne mere.

  (59) detaljnije
 • sindikat TSO

  Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

  Dva od 3 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

  (3) detaljnije
 • leoni

  Najavljeno povećanje minimalca, ali i penzija od Nove godine

  Nova minimalna cena rada biće 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 %, saopštio je predsednik Sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, ujedno i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta koji je i predložio novi “minimalac”. Odluku donosi Vlada Srbije, a ministar Siniša Mali najavio i povećanje penzija za 5,9 % od 1. januara.

  (13) detaljnije
 • leoni

  Nema dogovora o povećanju minimalca, ukoliko ga ne bude za nedelju dana, preseći će - Vučić

  Kompromisa između sindikata i poslodavaca danas nije bilo, pregovori su završeni bez rešenja, pa minimalac ostaje isti, iako sindikati traže 37.000 dinara, a poslodavci nude povećanje do 6%. Iz Unije poslodavaca kažu da se pregovori nastavljaju 14. septembra i ukoliko i tada ne bude dogovora, odluku će doneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (20) detaljnije
 • sindikat

  Sindikat: Ni jug nije spreman za početak nastave, škole nemaju para za adekvatnu zaštitu od korone

  Nakon što nije prihvaćen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika da se početak školske godine odloži za dve nedelje zbog korone, njihovi predstavnici u Nišu upozorili su danas da sistem ni na jugu nije spreman za povratak đaka u klupe. Takođe napominju da lokalne samouprave i škole nemaju para za dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, te se nadaju da se nakon ovog eksperimenta neće proširiti epidemija.

  (19) detaljnije
 • Kentaur

  Sindikati: Radnici u strahu da će teret pandemije pasti na njihova leđa

  Međunarodni praznik rada radnici u Srbiji dočekali su u vanrednom stanju. Ni ovog 1. maja nema masovnijih radničkih protesta, a nema ni tradicionalnog roštiljanja i uranaka. Sindikalisti su saglasni u tome da su radnici njihov praznik dočekali u nehumanom karantinu, represiji, depresiji i strahu, a da je pandemija izgovor za već prisutnu recesiju i stagnaciju plata. Sa druge strane, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević kaže da u Srbiji radnička prava nikada nisu bila na višem nivou.

  (15) detaljnije