Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sindikati

 • Gde su danas sindikati u Srbiji?

  Krajnje nezavidna pozicija sindikata je kazna za nemoć da se zaustavi decenijska praksa marginalizacije radništva i siromašenja društva, uz rastuće nejednakosti, ali i očit proizveden manjak solidarnosti. Naći izlaz iz apatije i probuditi nadu, učiniti sebe i svoju poziciju prepoznatljivim, a onda doslednošću steći poverenje i akciono uvezati sve radno angažovane put je iz lavirinta.

  (1) detaljnije
 • debata sindikati

  Debata "Južnih vesti": Nema sindikata i radničkih prava bez rada institucija

  To što je štrajk poštara rešavao ministar policije, a tražila se i reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pokazuje da u Srbiji institucije ne funkcionišu, a ni resorna ministarstva - jedan je od zaključaka učesnika debate Južnih vesti . Ukoliko tužilaštva ne reaguju na primere korupcije koju iznose uzbunjivači, građanima će ostati jedino bunt, dodaju sindikalisti.

  (4) detaljnije
 • studio

  Debata "Južnih vesti" o sindikatima i pravima radnika

  Ima li radnik u Srbiji bilo kakva prava, koliko njegova prava poštuju poslodavci, kako prolaze štrajkači i uzbunjivači u javnim preduzećima, a kako funkcionišu sindikati kod stranih investitora, teme su o kojima će se govoriti u večerašnjoj emisji “60 minuta” koja počinje u 18 sati.

  (5) detaljnije
 • niš ekspres

  Sindikat “Sloga”: Privatizacija “Niš ekspresa” školski primer sukoba interesa

  Tužilaštvo i policija bi trebalo odmah da ispitaju privatizaciju “Niš ekspresa”, kažu u niškom povereništvu Sinidkata “Sloga”. Naglašavaju da je firma koja se bavi plastikom “Gojko Bokić d.o.o” brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prinudnim otkupom prodaju preostalih 10 odsto akcija kako bi postala stoprocentni vlasnik “Niš ekspresa”.

  (7) detaljnije
 • Novi-ulaz-Tvrdjavska-pijaca-Nis8;-foto:-JKP-Trznica-Nis

  Niška “Tržnica” u akciji - prijavi kolegu

  Zaposleni je dužan da direktoru prijavi kolegu za kojeg misli da je povredio radne obaveze i radnu disciplinu - jedan je od članova Pravilnika niškog Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica", kojim se radnici podstiču da druge tuže nadređenima. Dok u preduzeću danima ćute, pravinici kažu da se radnicima nameću obaveze koje po zakonu nemaju, a za sindikalce je to još jedan pritisak na zaposlene.

  (20) detaljnije
 • Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice

  Pirotski lekari odustali od najavljenog štrajka

  Štrajk dela zaposlenih u pirotskoj Opštoj bolnici koji je bio najavljen za danas, odložen je. U štrajkačkom odboru kažu da su odlučili da daju još vremena nadležnima da reše njihov problem sa direktorom Goranom Petrovićem, ali kako novinari Južnih vesti saznaju od izvora iz pirotske Bolnice, štrajkački odbor i sindikati su podlegli pritisku predstavnika Ministarstva zdravlja.

  (4) detaljnije
 • Gradska uprava

  Fleksibilno radno vreme samo u javnom sektoru diskriminacija onih koji rade kod privatnika

  Radnici zaposleni u javnim službama uskoro bi mogli da biraju kada će na posao, a Ministarstvo za rad je to predložilo zbog usklađivanja porodičnih obaveza sa poslom. Predstavnici sindikata upozoravaju da su time diskriminisani oni koji rade u privatnom sektoru. Ovaj potez vide i kao kompenzaciju za to što njima neće biti povećane zarade, a tumače i da bi fleksibilno radno vreme omogućilo zaposlenima da na račun građana obavljaju stranačke aktivnosti pred predstojeće izbore.

  (20) detaljnije
 • Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice

  Danas bez obustave rada u pirotskoj Bolnici, jednočasovni štrajk se nastavlja sutra

  Zbog dolaska državnog sekretara Berislava Vekića, svakodnevna obustava rada dela lekara, medicinskih sestara i tehničara u pirotskoj Opštoj bolnici danas će biti prekinuta, a ona će se, kako kaže anesteziolog Milan Živić, nastaviti sutra i trajaće najmanje do naredne nedelje, za kada je planiran štrajk. Štrajkači su i dalje bez kontakta sa direktorom Petrovićem, koji ne odgovoara i na pozive i poruke novinara.

  (2) detaljnije
 • Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice

  Zaposleni u pirotskoj Bolnici počinju štrajk

  Od petka, 1. novembra, pa sve dok se ne ispuni njihov zahtev - smena direktora pirotske Bolnice Gorana Petrovića hapšenog zbog nameštanja tendera, sa kojim zaposleni, kako tvrde, imaju lošu saradnju, deo njih organizovaće jednočasovni štrajk. Petrović o lošim odnosima na koje se žale njegovi zaposleni i situaciji u ustanovi koju vodi, ćuti.

  (2) detaljnije
 • Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice

  Deo zaposlenih traži ostavku direktora pirotske Bolnice

  Zbog lošeg rukovođenja Opštom bolnicom u Pirotu, problema koji se ne rešavaju i sve većeg nezadovoljstva pacijenata, deo zaposlenih lekara i tehničara traži smenu aktulenog direktora Gorana Petrovića koji je 2 puta hapšen zbog korupcije. Zaposleni tvrde da se operacije odlažu zbog aparata koji nisu bezbedni, a da direktor o tome sa njima i ne želi da priča. Petrović na navode zaposlenih ćuti. Nezdovoljni rukovođenjem, 16 od 20 načelnika odeljenja, ali i zamenik direktora Nenad Zdravković, podneli su ostavke.

  (6) detaljnije
 • Leoni

  Stopirano potpisivanje sporne saglasnosti u "Leoniju"?

  Potpisivanje saglasnosti o prekovremenom noćnom radu koja je uznemirila radnike fabrike "Leoni" u Malošištu, kako kažu iz Sindikata “Sloga” i niške Inspekcije rada, stopirana je ovog vikenda. "Leoni" to nije potvrdio, ali kažu da je dokument opcioni i u skladu sa zakonom, a Inspekcija kaže da će vratiti svakog radnika na posao ukoliko dobije otkaz zbog nepotpisivanja ovog spornog papira.

  (18) detaljnije
 • pretucen sindikat vanja stojanovic foto lj.m

  Pretučen predsednik sindikata Turističko-sportskog centra Prokuplje

  Ubrzo nakon što je podneo krivične prijave zbog zloupotrebe položaja protiv direktora Bratislava Lukića, predsednik Nezavisnog sindikata Vanja Stojanović pretučen je na obeležavanju godišnjice Turističko-sportskog centra. Tvrdi da su ga tukli upravo direktor i nekoliko kolega, dok Lukić ne samo da negira optužbe, već kaže da je Stojanović njega udario.

  (6) detaljnije
 • Sportska hala u Prokuplju lj.m.

  Predsednik sindikata podneo prijavu protiv direktora Turističko-sportskog centra

  Zbog sumnje da je ovog leta na prokupačkom Gradskom bazenu izdao letnjikovac jednom privatniku kako bi on postavio igraonicu sa bilijarom i stonim fudbalom na otvorenom, ali i što je bez odluke Upravnog odbora dogovorio sa vlasnikom 2 lokala koje je TSO zakupio još 2012. godine isplatu od 590.000 dinara na ime zaostalih dugovanja, predsednik Nezavisnog sindikata TSO Vanja Stojanović je protiv direktora Bratislava Lukića podneo krivične prijave zbog zloupotrebe položaja. Direktor odbacuje ovakve optužbe.

  (2) detaljnije
 • rukovanje

  Mirno rešavanje radnih sporova najčešće iniciraju radnici

  Već 14 godina, kako radnicima, tako i poslodavcima, dostupna je Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, a ovakav vid rešavanja problema najčešće iniciraju sami radnici. Do sada je na ovaj način rešeno više od 15.000 slučajeva, ali je znatno manji broj radnika sa juga koji prijavljuju probleme.

  (1) detaljnije
 • Filozofski fakultet

  I Sindikat niškog Filozofskog traži da profesori budu u višoj platnoj grupi

  Reagujući na štrajk nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koji traže da budu u istoj platnoj grupi kao i lekari, Nezavisni sindikat Filozofskog fakulteta u Nišu ukazuje na loš položaj univerzitetskih profesora i traže da država i njih rasporedi u devetu platnu grupu, kao i da ne dozvoli da oni sa nižom stručnom spremom rade za minimalac.

  (4) detaljnije
 • Elektrodistribucija

  Radnici EPS-a mogu o trošku preduzeća da operišu i kataraktu

  I dok zaposleni u pojedinim privatnim, pa i državnim preduzećima ne mogu da ostvare ni svoja osnovna prava, "EPS Distribucija" je sklopila ugovore vredne više od 30 miliona dinara sa klinikama na kojima njihovi zaposleni koji rade za ekranom mogu da pregledaju vid, a između ostalog i da operišu kataraktu. Ova operacija košta od 800 do 1.500 evra, a po sporazumu koji je ovo preduzeće sklopilo sa zdravstvenim ustanovama, u naredne dve godine njihovi zaposleni moći će da urade oko 50 ovakvih intervencija.

  (15) detaljnije
 • policijski sindikat

  "Nepodobni" Policijski sindikat otvorio kancelariju u Nišu

  Zbog toga što su, kako kažu, nepodobni za aktuelnu vlast, pa ne mogu da imaju kancelariju u službenim prostorijama MUP-a, Policijski sindikat Srbije zajedno sa Udruženjem boraca "Besmrtni gvozdeni puk" otvorio je kancelariju u Nišu, kako bi brže i bolje rešavali probleme policajaca i inspektora. O aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u gradu član UO Policijskog sindikata Srbije Dejan Petrović kaže da očekuje da se reše nova paljenja automobila.

  (4) detaljnije
 • Vatrogasci-gase-pozar-Banja;-foto:-JV

  Traže smenu zbog “nepoštovanja propisa” tokom gašenja požara u Niškoj Banji

  Veliku vatru koja je u petak izbila na krovu zapuštenog hotela “Partizan” u Niškoj Banji prvobitno je gasilo 6 vatrogasaca sa 3 kamiona, a iz Sindikata srpske policije sumnjaju da tada nadležni nisu radili po zakonu i da je to indirektno dovelo do širenja požara, te traže smenu nadležnih. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović ističe da je "intervencija kvalitetno odrađena".

  (11) detaljnije
 • Aerodrom

  Sindikat aerodroma: Da li će novi direktor još da nam smanji plate?

  Nakon što je Gradsko veće predložilo smenu direktora niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladice Đurđanovića zbog, kako su naveli, nezakonitog povećanja plata, oglasio se i sindikat ovog preduzeća. Sindikalci tvrde da su izjave gradske vlasti neprimerene i da se njima zloupotrebljava nezavidan položaj zaposlenih, a javnosti predstavlja potpuno neistinita slika “u svrhu političkih razmirica na lokalnom nivou”.

  (15) detaljnije
 • zgrada sindikata Leskovac

  U fabrikama na jugu Srbije skoro da nema sindikata

  Iako u fabrikama na jugu Srbije radi više hiljada radnika, skoro ni u jednoj ne postoji sindikat koji bi zastupao i zalagao se za njih, ali i uticao da poslodavac poštuje ugovor. To je uglavnom zato što su, kaže leskovački sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Jovica Nedeljković, ljudi zastrašeni i zapravo ne znaju svoja prava koja su propisana kako Ustavom, tako i Zakonom o radu.

  (10) detaljnije