Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

škola stripa

 • javni čas crtanja leskovac

  Na javnom času u Leskovcu stripove crtalo više od 1.000 osnovaca

  U salama i učionicama 4 osnovne škole u Leskovcu oko 1.300 učenika crtalo je stripove u istom trenutku, čime su oborili prošlogodišnji rekord. Ovo je prvi put da se javni čas crtanja održao unutar škole, a ne napolju.

  (1) detaljnije
 • skola stripa

  Leskovčanima nagrade na međunarodnim strip-konkursima

  Polaznici Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ sa dva međunarodna konkursa doneli su ukupno 18 nagrada i priznanja za svoja dela. Dobitnici kažu da su srećni jer nagrade znače da se njihov rad ceni, a njihov predavač Marko Stojanović kaže da je na sve njih veoma ponosan.

  detaljnije
 • strip do pakla i nazad

  Izložba stripa o Prvom svetskom ratu u leskovačkoj Biblioteci

  Ilustracije događaja koji su obeležili Prvi svetski rat, poput Sarajevskog atentata, bitke na Ceru i proboja Solunskog fronta, moći će da vide Leskovčani na izložbi stripa koja će se održati u utorak, 11. decembra u 17 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”. Ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • strip do pakla i nazad

  “Do pakla i nazad” - strip album o Prvom svetskom ratu

  Niz kratkih priča koje prate junake Velikog rata, koje je započeo pokojni Leskovčanin Nikola Mitrović Kokan, završile su njegove kolege i objavile album u njegovu čast, a uoči stogodišnjice od potpisivanja primirja.

  detaljnije
 • nagrade strip veles

  Leskovačkom strip autoru nagrada na festivalu u Makedoniji

  Strip scenarista iz Leskovca Marko Stojanović ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade "Zlaten strip” koja se na Međunarodnom salonu stripa u Velesu dodeljuje za najbolje delo. Stojanović je do sada ovu nagradu osvajao 2 puta.

  detaljnije
 • stripovi

  Leskovački strip stigao do čitalaca u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi

  Na stranicama strip-časopisa iz Češke, Urugvaja i Amerike našli su se radovi leskovačkog strip-autora Marka Stojanovića, pa će tako evropska i američka publika moći da se upozna sa srpskim stripom i likovima najpoznatijeg domaćeg strip serijala “Vekovnici”.

  detaljnije
 • skola stripa logo

  Leskovčanima nagrade na strip festivalima u zemlji i regionu

  Troje polaznika Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” na održanim festivalima stripa u Srbiji i Hrvatskoj osvojili su nekoliko priznanja, dok je za kvalitet radova nagrađena i Škola stripa.

  detaljnije
 • balkanska smotra

  Balkanska smotra strip autora u Leskovcu okupila crtače iz celog sveta

  Najstariji strip festival na prostoru bivše Jugoslavije okupio je ove godine više od 2.700 crtača iz 61 zemlje, a Leskovčani će do 1. jula, kroz različite radionice, tribine, izložbe i projekcije dokumentarnih filmova, moći bolje da se upoznaju sa ovom umetnošću.

  detaljnije
 • strip

  U Leskovcu počinje Balkanska smotra mladih strip autora

  Izložbe, predavanja, tribine i projekcije dokumentarnih filmova o stripu obeležiće ovogodišnju 20. Balkansku smotru mladih strip autora. Takozvani “najstariji strip festival bivše Jugoslavije” biće otvoren 29. juna od 20 sati u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, a trajaće do 1. jula.

  detaljnije
 • javni cas crtanja

  Strip u Leskovcu okupio preko 1.000 mališana

  U dvorištima 3 osnovne škole u Leskovcu više od 1.000 učenika u istom trenutku crtalo je stripove. Deca nisu krila osmehe sa svojih lica, jer su lep dan provela napolju sa drugarima, a uz to i uživali u skiciranju, crtanju i bojenju.

  detaljnije
 • crtanje

  Masovni čas crtanja na otvorenom u Leskovcu

  Četvrtu godinu zaredom Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” organizuje masovni čas crtanja, a ove godine, prema najavama organizatora, učestvovaće više od 1.000 učenika, koji će simultano 21. maja od 10.30 crtati stripove. Javni čas crtanja održaće se u školskim dvorištima osnovnih škola “Josif Kostić”, “Svetozar Marković”, "Vožd Karađorđe” i “Vuk Karadžić”.

  detaljnije
 • vekovnici

  “Vekovnici” ponovo na listi najboljih izdanja britanskog strip teoretičara

  Deveti album stripa “Vekovnici”, koji kao scenarista potpisuje leskovački autor Marko Stojanović, našao se na listi najvažnijih ostvarenja u svetu stripa objavljenih u prošloj godini. Listu je sastavio britanski teoretičar Pol Gravet.

  detaljnije
 • vekovnici

  “Vekovnicima” nagrada ULUPUDS-a za najbolje domaće strip izdanje

  Deveti album strip serijala “Vekovnici” leskovačkog autora Marka Stojanovića najbolje je domaće strip izdanje prema oceni žirija Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), koji tradicionalno dodeljuje nagrade u nekoliko kategorija na Međunardonom sajmu knjiga, koji se već 62 godine održava u Beogradu.

  detaljnije
 • deo-iz-stripa,-fejsbuk-stranica-vekovnici

  “Vekovnici” na Hercegnovskom strip festivalu

  Avanturistički strip serijal “Vekovnici” Marka Stojanovića iz Leskovca, svoju desetu godinu postojanja dočekao je na 11. Hercegnovskom strip festivalu, koji se održao od 1. do 6. septembra. Izložbu serijala pratilo je i Stojanovićevo predavanje o “Vekovnicima”, ali i o Balkanskoj smotri strip autora i Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan”.

  detaljnije
 • Strip "Dilan Dog" se pre 30 godina pojavio u Srbiji

  “Striporama” posvećena godišnjici izlaska “Dilana Doga” na srpsko tržište

  Gost niškog festivala stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održava kada i “Nišvil”, od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi, biće glavni urednik izdanja “Dilana Doga” Roberto Rekjoni. Niš će tada posetiti i urednici srpskog izdanja Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović, kao i predstavnici najuticajnije škole stripa - američke, francuske, italijanske i japanske.

  detaljnije
 • plakat

  Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu gosti iz 54 zemlje

  Ljubitelji devete umetnosti moći će da posete, kako kažu organizatori, “najstariji strip festival bivše Jugoslavije”, koji će se održati u Leskovcu od 30. juna do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Organizatori najavljuju, da će biti skoro 3.000 učesnika iz 54 zemlje, a tradicionalno će se dodeljivati i nagrade najboljim mladim strip autorima.

  detaljnije
 • Strip crtači iz Italije predstaviće se Nišlijama na festivalu; foto: JV

  Crtači Dilana Doga i Zagora dolaze na niški festival stripa

  Ovogodišnji festival stripa “Medijana - Nifest” ugostiće legendarne italijanske crtače kultnih stripova Dilana Doga i Zagora, Danijela Kalurija i Marčela Manđantinija. Nišlijama će se predstaviti i sugrađanin Vladimir Krstić Laci, autor stripskog Šerloka Holmsa. U okviru festivala, koji počinje 11. i traje do 14. maja na Niškom sajmištu, biće organizovan sajam strip izdavača, škola stripa, ali i predavanja i izložbe.

  detaljnije
 • Skola-stripa-Leskovac.jpg

  Crtačima stripa 19 nagrada na 3 međunarodna festivala

  U godini jubileja, kada Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan“ obeležava 20 godina postojanja, crtači su na 3 festivala osvojili čak 19 nagrada među kojima i jednu od dve najznačajnije strip nagrade u regionu Gran-pri Međunarodnog salona stripa u Velesu.

  detaljnije
 • striporama

  Počinje "Striporama" fest

  Otvaranjem izložbe radova Rajka Mitića Gere, renomiraniranog autora stripova “Tor“ za Marvel i "Betman Eternal“ za DC, večeras u 18 sati u Paviljonu u Tvrđavi počeće prvi “Striporama” fest u Nišu.

  detaljnije
 • striporama

  "Striporama fest" po prvi put u Nišu

  Od 13. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi će biti održan festival stripa i pop kulture “Striporama” na kome će gostovati značajni domaći i strani strip autori, organizovane izložbe, tribine i škola crtanja za najmlađe.

  detaljnije