Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

skulptura

 • Izložba

  Izložbe povodom pola veka postojanja GSLU Niš

  Povodom pola veka postojanja, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu najavljuje organizaciju nekoliko izložbi sa delima iz sopstvene kolekcije, a prve će biti otvorene za publiku zbirke savremenog slikarstva, skulpture i fotografije. Nalaziće se u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i Salonu 77, od utorka, 9. juna.

  detaljnije
 • Skulptura mitskog konja vojvode Momčila - Jabučila

  Oštećena skulpura kod Momčilovog grada u Pirotu

  Skulptura mitskog krilatog konja Jabučila, dar vajara Zorana Mojsilova gradu Pirotu, oštećena je tokom vikenda, a sa nje su skinute kamene ploče koje su činile glavu konja. Direktor Turističke organizacije Pirota najavljuje da će podneti krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

  (4) detaljnije
 • Niš Trg centar

  Predlozi za spomenike kralju Milanu, Patrijarhu Pavlu i skulpturu Naise

  Da bi Nišlije trebalo da se posle skoro 150 godina adekvatno zahvale kralju Milanu što je oslobodio grad i celu južnu Srbiju, kada je i dobijena nezavisnost, smatra predsenik Saveza za kulturno stvaralaštvo Hadži Ivan Redi. Ukoliko gradske vlasti usvoje predloge ovog tela, u Nišu bi svoj spomenik dobio i Patrijarh Pavle, a u Nišavi bi bila postavljena skulptura Naise. Kod sata u Parku Svetog Save mogao bi da se nađe spomenik nenasilju.

  (27) detaljnije
 • Paun Čair

  Novi cvetni paun u Čairu plaćen više od pola miliona dinara

  Krajem prošle nedelje čairski park je dobio velikog cvetnog pauna, ispod koga je biljkama ispisano "Ja volim Niš". Dragoslav Pavlović, direktor JKP "Mediana", preduzeća koje je kupilo ovu figuru, predviđa da bi paun vredan skoro 600.000 dinara, mogao da postane čak i simbol Niša.

  (40) detaljnije
 • flase-skulptura-rotarakt-foto-tz

  Skulpturom od plastičnih flaša mladi ukazuju na značaj reciklaže

  U dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović” u niškom selu Malča đaci su zajedno sa članovima Rotarakt klubova iz 9 zemalja napravili zanimljivu privremenu skulpturu koju čine plastične flaše nanizane na žice od gvožđa. Ideja je, kaže mlada arhitektica Teodora Živković, da se pošalje poruka da je reciklaža zaista bitna.

  (2) detaljnije