Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

šljivovica

  • šljiva

    Počela berba šljive u Toplici, "stenlej" se otkupljuje za 25 dinara

    Berba šljive na teritoriji Prokuplja je u punom jeku, ali je kao i svake godine cena očekivano niža od troškova proizvodnje pa se to voće prve klase otkupljuje za 25 dinara, 5 više od prošle i 15 manje od pretprošle 2021. godine, kada se plaćalo 40 dinara za kilogram.

    (4) detaljnije
  • Ko će pevati na "Danima šljive" u Blacu, biraju građani: Danica Crnogorčević, Aco Pejović, Baja Mali Knindža ili Tea Tairović

    Krajem avgusta u Blacu se održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive" Blace 2023., a ko će u muzičkom delu nastupiti tokom manifestacije odlučiće građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu za svog favorita. Organizatori su predložili 4 izvođača zabavne i narodne muzike, ali je ostavljena mogućnost zainteresovanima da sami dopišu koga bi želeli da vide u tom gradu.

    (14) detaljnije
  • kazan za rakiju

    Šljivovica postala svetsko kulturno dobro, južnjaci savetuju kako je peći i kada je dobro nazdraviti

    Šljivovica se vekovima u Srbiji pravi, ali i konzumira i u dobru i u zlu, što je običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju i koji je sada i zvanično postao deo nacionalnog identiteta, nakon što je upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu svakodnevnu upotrebu značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji Srbije.

    (7) detaljnije
  • dani šljive

    Dragana Mirković i Leksington bend za “Dane šljiva” u Blacu

    Na jubilarnoj 20. po redu manifestaciji “Dani šljive” koja se održava u Blacu od 19. do 21. avgusta u muzičkom delu programa nastupaće Dragana Mirković, Leksington bend, Igor Mitić i Gabrijela Pejčić. Blace je za ovaj deo manifestacije iz gradske kase izdvojilo oko 5 miliona dinara.

    (3) detaljnije
  • dani šljive

    Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

    Ovogodišnja manifestacija "Dani šljive" Blace 2022. biće održana 19., 20. i 21. avgusta, a ko će u muzičkom delu nastupiti tokom manifestacije odlučuju građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu za svog favorita. Organizatori su predložili preko 100 izvođača zabavne i narodne muzike, među kojima su najpoznatija muzička imena iz Srbije i okruženja od Jelene Karleuše, Cece, Dragane Mirković, Ace Lukasa, do Riblje Čorbe, JU grupe, Kerbera, Bajage, Generacije 5.

    (4) detaljnije
  • dani šljive

    Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

    Ko će održati koncert na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani šljive" u Blacu, odlučiće građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu ove opštine za svog favorita. Iz Opštine su predložili 12 izvođača - Jelenu Karleušu, Radišu Trajkovića Đanija, Tanju Savić, Marinka Rokvića, Ljubu Aličića, Daru Bubamaru, Danicu Crnogorčević, Anu Bekutu, Zoricu Brunslik, Bajagu, Tropiko bend i Kerber, a građani mogu i predložiti nove potencijalne izvođače.

    (18) detaljnije
  • šljiva

    Voćari u Toplici zbog niske cene, ovogodišnji rod šljiva najčešće će koristiti za proizvodnju rakije

    Niska otkupna cena od 10 i 15 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koje su i ove, kao i većinu prethodnih godina, pratile topličke voćare tokom berbe šljiva, koja se ovih dana privodi kraju. Tvrde da je ovogodišnja cena neisplativa, pa je kod većine njih, umesto za otkup, šljiva završila u kazanima za rakiju.

    (7) detaljnije
  • šljiva

    Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

    Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

    (1) detaljnije
  • dani šljive

    Izmenjen program za "Dane šljiva" u Blacu, ove godine bez koncerata i javnih okupljanja

    Svi koncerti, zabavna dešavanje i javna okupljanja koja su ranije predviđena u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Blacu se otkazuju, a organizacija događaja od 21. do 23. avgusta biće u vidu onlajn stručnih predavanja o poljoprivredi, biraće se najbolje rakije, zasadi šljive, najbolji mladi poljoprivrednik i najuspešnija žena koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

    detaljnije
  • dani sljive foto ljm

    U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

    Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

    (1) detaljnije
  • IMG-2683.jpg

    Nagrada za brežansku šljivovicu

    Miodrag Tanović iz blačkog sela Brežane osvojio je treće mesto na “Smotri najboljih srpskih šljivovica” u Čačku od ukupno ocenjenih 38 uzoraka ovog pića.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: