Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sloboda izražavanja

 • boban džunić

  U napade na NIN upisali se i niški odbornici, naslovnica kao prva tačka sednice Skupštine

  Ko o čemu, naprednjaci o atentatu na Vučića koji se nije desio - i odbornici niškog parlamenta na današnjoj sednici utrkivali su se ko će jačim epitetom napasti novinare NIN-a zbog naslovne strane. Istakli su se Boban Džunić iz SNS-a ocenom da se “nišani u srce Srbije” i Marina Dejanović, nekada DS, sada deo vlasti, koja je za ceo slučaj pored novinara optužila i opoziciju.

  (27) detaljnije
 • nin

  NIN i Vučić - cenzurisana naslovna strana ubrzala prodaju na kioscima u Nišu

  Staru fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sajma oružja nedeljnik NIN objavio je, pa skinuo sa naslovne strane posle brojnih napada na redakciju ovog nedeljnika. U te napade upisao se i gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenom da su novinari pozvali na ubistvo Vučića, a novinarka KRIK-a Marija Vučić tumači da se zapravo on ovim ocenama priključio opštem režimskom jednoumlju, da bi se dodvorio vrhu stranke.

  (22) detaljnije
 • južne vesti

  Gradski forum o lokalnim medijima: Represija vlasti tek sledi, računamo na građane

  “Nakačeni” poreski dug "Južnih vesti" je način da vlast kazni medije koji neće da joj služe i rade propagandu, naveli su učesnici Gradskog foruma o problemima lokalnih medija. Zloupotrebom institucija, kako dodaju, država šalje poruku da svi koji “ne gledaju svoja posla” mogu da se nađu na udaru, a učesnici su posebno zabrinuti za manje lokalne medije. Ipak, računaju da će ih oni za koje rade, građani, podržati.

  (3) detaljnije
 • Pravda

  Mediji i pretpostavka nevinosti: "Verbalni delikt" u novom ruhu

  U državi, kakva je Srbija, u kojoj su medijske slobode i novinari sve ugroženiji, predlaže se inkvizitorska krivična norma zbog koje bi pripadnici „sedme sile“ mogli da budu kažnjeni i sa tri godine zatvora.

  (4) detaljnije
 • mediji

  Novinarska udruženja: Kontrola "Južnih vesti" nije bila u skladu sa zakonom, kako je saopštila Vlada

  Iako je Vlada Srbije, nakon jučerašnjeg sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u "Južnim vestima" sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevaju da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Traže i da se slučaj kažnjavanja "Južnih vesti" hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija.

  (6) detaljnije
 • Bojan Avramović

  Naprednjak Avramović bi da se “malo pritegnu” mediji, NUNS i UNS to osuđuju

  Iako se i sam predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odrekao “svog” Zakona o informisanju iz 1998, direktor Regionalne razvojne agencije “Jug” i funkcioner SNS Bojan Avramović rekao je, komentarišući taj zakon, da i “sad treba malo pritegnuti stvari”. Novinarska udruženja osuđuju ovakvu izjavu uz reči - “ne daj, Bože, ni Z od tog zakona”.

  (8) detaljnije
 • Suad Beganović

  U EU sa starom opremom i uz neplaćeni rad

  Digitalizacija se više i ne spominje. Najčešća vijest koja dolazi iz Javnog servisa je vijest o novom štrajku sindikata. Jedina drugačija informacija nije bila ništa bolja. BHRT je upao u aferu neemitiranja intervjua sa Sebijom Izetbegović, suprugom Bakira Izetbegovića.

  detaljnije
 • EUtanazija Evropa iza gvozdene zavese

  EUtanazija

  Tolerisanje diktature, samovolje, korupcije, pravnog nasilja, gušenje građanskih sloboda.. zarad navodnog "očuvanja stabilnosti u regionu", u sebi može da sadrži "EU", ali samo kao početna slova eutanazije svih onih ideja zbog kojih verujemo u Evropsku uniju.

  (5) detaljnije
 • Vedran Vojinović

  Sloboda medija u BiH

  Dakle ako budete uhvaćeni da kršite sve uzuse novinarske profesije, na javnom servisu vas ne čeka otkaz, nego bolje i udobnije radno mjesto, neko na kojem vaša nagodnost može više doći do izražaja, a manje u oči javnosti.

  detaljnije
 • Zaštita slobode govora i medija

  Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od 1992. godine do danas 287 novinara je poginulo u ratnim zonama. Međutim, šokira sledeći podatak: u istom periodu 810 novinara je ubijeno zbog toga što su istraživali korupciju i borili se za ljudska prava. Samo 10 slučajeva su dobila rešenje na sudu.

  detaljnije
 • novinari

  Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

  Ujedinjene nacije pre 4 godine donele su odluku da 2. novembar bude Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kada se sve svetske vlade pozivaju na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare.

  detaljnije
 • novinari

  Predstavnici EU zabrinuti zbog medijskih (ne)sloboda u Srbiji

  Evropski parlamentarci, predstavnici Evropske komisije i drugih institucija u Briselu, pored zabrinutosti najavljuju i da će reagovati zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura, ali i netransparentnog sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • medijski mrak

  Tačno u podne “pomračenje” - akcija za slobodu medija

  Svi medijski portali koji žele da skrenu pažnju na medijski mrak, danas će u 12 zacrniti svoje ekrane, a novine koje učestvuju u akciji izašle su jutros sa crnom naslovnicom. Više od 150 medija i NVO priključili su ovom simboličnom protestu, a mogu učestvovati i građani preko društvenih mreža.

  detaljnije
 • crni kvadrat

  Mediji zajedničkom akcijom za veću slobodu informisanja

  Grupa 27 medija, medijskih i nevladinih organizacija pokreće borbu za slobodu medija u Srbiji akcijom protiv medijskog mraka u četvrtak 28. septembra. Tačno u podne, portali će zamračiti svoje ekrane, a tog jutra štampana izdanja novina koji učestvuju u akciji izaći će sa crnim florom.

  (1) detaljnije
 • Sloboda medija

  Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

  Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

  (2) detaljnije
 • georgiev

  BIRN: Vučić i Vlada Srbije suzbijaju kritiku

  Poslednje tri godine, od kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, dešava se jedna ista stvar - suzbijanje bilo kakvog kritičkog glasa u javnosti, kaže Slobodan Georgiev, koordinator Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

  (2) detaljnije
 • Gradska kuća

  "Niš da medijske propise usaglasi sa zakonom"

  Najveća novinarska i medijska udruženja pozvala su gradske vlasti Niša da hitno izmene postojeće odluke po kojima su novac distribuirale medijima i usaglase ih sa zakonom.

  (4) detaljnije
 • 3maj

  U Nišu obeležen Svetski dan slobode medija

  Povodom dana slobode medija na platou ispred Kalče u centru Niša u 11:55h postavljen je transparent "Pronađite ubice novinara" i uručena nagrada "Zora" novinarki Jeleni Spasić.

  (1) detaljnije
 • Dobre vesti s juga

  Dobre, lepe vesti su stigle s juga, iz Niša i s razlogom našle mesta i u svim „prestoničkim“ medijima. A za to je zaslužan Viši sud u Nišu koji je doneo presudu kojom je odbio tužbu bivšeg načelnika Vojne direkcije za imovinsko pravne poslove i njegove supruge protiv novinarke Dragane Kocić i Niških narodnih novina.

  (3) detaljnije