Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sloboda medija

 • kamere, mediji

  NUNS: Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji dočekuju u katastrofalnom stanju

  Sada već tradicionalnom međunarodnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" kada će se u 11:55 zamračiti ekrani i isključiti tonovi, obeležiće se Svetski dan medija i u Srbiji, a novinarska udruženja pozivaju sve elektronske medije da se pridruže akciji kako bi ukazali na, kako saopštavaju, katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

  (10) detaljnije
 • juzne vesti

  "Bukom protiv pritisaka", u Nišu tribina o napadima na medije

  Učestali pritisci na lokalne i regionalne nezavisne medije i njihove novinare i urednike, tema je tribine "Bukom protiv pritisaka" koja se održava na otvorenom, u dvoršitu City Smart radija u Nišu. Jedno od glavnih pitanja tribine biće "Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?".

  (2) detaljnije
 • JV

  "Reporteri bez granica" pozivaju nadležne da reaguju na opasnu kampanju protiv "Južnih vesti"

  Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i Koalicija za slobodu medija osudili su nastavak opasne kampanju blaćenja "Južnih vesti" i glavne urednice tog medija Gordane Bjeletić, a povodom najnovijih natpisa na lažnom sajtu "Južnih vesti". Nakon tog teksta i, kako primećuju iz domaćih udruženja i svetske organizacije, diskriminatorskog ponašanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kampanja je postala agresivnija.

  (9) detaljnije
 • kamere

  Reakcije na izjavu gradonačelnice Niša: Priznala da diskriminiše medije i krši Zakon

  "Ako smo do sada i imali sumnje da javni funkcioneri diskriminacijom krše zakone i ljudska prava u Srbiji, sada više nemamo nikakvu dilemu" - tako novinarka Tamara Skrozza komentariše izjavu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da je dogovor da Južne vesti ne dobijaju odgovore od nadležnih u gradu na pitanja koja prosleđuju u ime građana. Još je opasnije to što ovom mediju nisu uputili demanti, pa je nepoznato na šta Sotirovski konkretno misli kada objašnjava razloge za diskriminaciju, ističe Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. NUNS podseća da je gradonačelnica nekada bila novinarka i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu.

  (23) detaljnije
 • Sotirovski

  Sotirovski potvrdila navode funkcionera - dogovor je da "Južnim vestima" ne odgovaraju na pitanja

  Na više desetina pitanja i tema građani nisu dobili odgovore, jer nadležne službe i funkcioneri ne odgovaraju Južnim vestima koje su pitanja prosledile, a da ćutanje ipak ne važi za sve objašnjava gradonačelnica Dragana Sotirovski. "Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće", kaže Sotirovski i objašnjava da to važi pre svega za pisane medije i portale, a da će odgovore slati tamo gde se čuju. Ostale, gde je ubrojala Južne vesti , optužuje za manipulaciju.

  (104) detaljnije
 • Kamere mediji

  Pet novinarskih udruženja izašlo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara

  Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ izašli su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koje je Vlada Srbije osnovala krajem prošle godine.

  (3) detaljnije
 • krik

  Kampanja tabloida protiv KRIK-a, medijska udruženja upozoravaju na crtanje mete novinarima

  Bez ijednog dokaza, ukazujući samo da je zvesni Veljko rekao porodicama nestalih mladića da se jave KRIK-u, tabloidi i provladini mediji povezali su ovaj istraživački portal i uhapšenog Veljka Belivuka tvrdeći da su novinari radili za kriminalnu grupu. Udruženja upozoravaju da je ovo “crtanje mete” i traže reakciju Tužilaštva.

  (7) detaljnije
 • Gašenje medija

  Građani se izjasnili - u 2020. najugroženija prava na zdravlje, slobodu kretanja i medijske slobode

  Vrhunac brojnih ograničenja i ukidanja ljudskih prava koja su garantovana Ustavom i međunarodnim dokumentima, kako tumače iz Beogradskog centra za ljudska prava na osnovu stavova građana Srbije, zapažen je tokom vanrednog stanja koje je zbog epidemije trajalo od 15. marta do 6. maja 2020. godine. U tom periodu, ali i tokom cele godine, građani su uočili da im je bilo ugroženo pravo na zdravlje, slobodu kretanja i slobodu medija.

  (2) detaljnije
 • Žozep Borelj Fronteles

  "Sloboda medija je pravo ne samo novinara, već i svih nas"

  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles rekao je povodom Svetskog dana medija da su izveštači, posebno žene, izloženi prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih i partijskih medija, kao i da se previše njih suočava sa uznemiravanjem i proizvoljnim hapšenjem. Kriza izazvana virusom korona, kaže Fronteles, pokazala je koliko je važan rad medija i dodaje da je njihova sloboda ne samo pravo novinara, već i svih ljudi.

  (2) detaljnije
 • mikrofoni

  Zamračenim ekranima protiv neprijateljstva vlasti prema novinarima

  "Pet minuta gromoglasne tišine" je akcija koja upozorava nadležne i javnost na težak položaj novinara i često uskraćivanje informacija, zbog čega građani ostaju uskraćeni za istinite i pravovremene vesti. Pandemija virusa korona otkrila je nove vidove neprijateljstva vlasti prema novinarima, pa udruženja pozivaju sve da na Svetski dan slobode medija, 3. maja, u 11:55 zamrače ekrane i isključe tonove.

  (5) detaljnije
 • Ana Brnabić

  Vlada povlači odluku o (ne)informisanju, premijerka kaže zamolio je Vučić

  Premijerka Ana Brnabić rekla je jutros da će Vlada Srbije danas povući Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa kojim se centralizuju sve informacije. Kaže da to radi na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a obrt se dešava posle noćašnjeg hapšenja novinarke portala Nova Ane Lalić.

  (24) detaljnije
 • 82550838_3001956403181710_1567959377128718336_n

  Tribina o slobodi medija na dan oslobođenja Niša - dogorelo je, ostalo je još da pucaju na nas

  U Nišu je na dan oslobođenja 11. januara promovisan novi kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, a veliki broj građana kupio je svoj primerak. Novinari su nakon toga govorili o medijskim slobodama i zaključili da ih nema, da su pritisci sve češći, ali da sa njima žive, kao i da je ova godina prekretnica u kojoj će važiti parola "ili pukovnici ili pokojnici".

  (3) detaljnije
 • ljubiša mitić

  Novinar iz Prokuplja osuđen na kućni pritvor: Nemam dilemu da je sve nameštaljka

  Sumnjivi skrinšot i suđenje puno nelogičnosti moglo bi da košta slobode novinara Ljubiše Mitića iz Prokuplja, ali se on nada da će Vrhovni sud poništiti 3 meseca kućnog pritvora koje je dobio. Mitić je siguran je da mu je sve namešteno i to zbog njegovog novinarskog rada, a dodaje je i da je ceo slučaj presedan koji može biti korišćen protiv svih nepodobnih novinara.

  (3) detaljnije
 • jelena đorđević goran cvetanović

  Zavetnica bi da ugasi "Južne vesti", a Cvetanović bi da ih prevaspitava

  Odbornica Zavetnika u niškom parlamentu Jelena Đorđević preti da će ugasiti Južne vesti kad dođe na vlast, nezadovoljna time što se o njoj ne piše više. Slične tegobe ima i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović (SNS) koji kaže da se o njemu ne piše pozitivno, pa je odlučio da diskrimiše medije i da ne odgovara na pitanja Južnih vesti, što mu je obaveza kao funkcioneru.

  (19) detaljnije
 • mirc novinari

  Novinarski protest i u Nišu: Napad na N1 organizovan, vreme je za solidarnost

  Grupa niških novinara i aktivista poručila je sa protestnog okupljanja u Nišu da je napad na N1 delo aparata, a ne usamljenog pojedinca. Poručeno je i da društvo mora da sačuva svoje medije, a da novinari ne treba da trpe pritiske i da se solidarišu sa targetiranim kolegama.

  (5) detaljnije
 • stevan ristić

  Direktor "Vremena": Vlast medije vidi ili kao alat ili kao neprijatelje

  Časopis "Vreme" izdao je 1500. broj prošlog četvrtka, a direktor ovog nedeljnika Stevan Ristić kaže da su za 29 godina postojanja pokazali da su otporni na sve vrste pritiska, iako od 2012. godine i dolaska SNS na vlast gube oglase i od javnih preduzeća i od privatnih firmi. Nametnutu podelu medija na alat ili neprijatelja vlasti, Ristić ne priznaje.

  detaljnije
 • Milica Vojinović

  Obijena kuća novinarki KRIK-a Milici Vojinović

  Novinarki KRIK-a Milici Vojinović danas je obijena kuća, dok se ona sa porodicom nalazila van Srbije. Njena rođaka je zatekla obijenu porodičnu kuću. Slučaj će biti prijavljen policiji i radnoj grupi za zaštitu bezbednosti novinara.

  detaljnije
 • dopisi tržnica

  Supružnici na čelu Tržnice i Niškog portala: Umesto odgovora novinarima etiketiranje i uvrede

  Iskustvo novinara "Južnih vesti" sa direktorom "Tržnice" Goranom Đorđevićem i njegovom suprugom i vlasnicom "Niškog portala" Jelenom jeste da umesto odgovora na pitanja Južne vesti optužuju da su strani plaćenici, nipodaštavaju i vređaju. Dugogodišnji novinari i urednici to ocenjuju kao opasan način ponašanja onih koji dok su na vlasti počinju da se poistovećuju sa državom i budžetom.

  (6) detaljnije
 • zivkovic

  Novinar Živković: Potpis Dačića na dokument o slobodi medija demagoški potez

  Na medijskoj konferenciji u Londonu 100 država se obavezalo da će štititi i raditi na poboljšanju slobode medija, a u ime Srbije taj dokument je potpisao ministar Ivica Dačić. Novinar portala “Pančevo Si Ti” Nenad Živković, koji je na meti tabloida zbog svog rada, kaže da je to samo još jedan demagoški potez za ulepšavanje stvarnosti.

  (6) detaljnije