Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenici

  • stara božurna foto Jovana Stojković

    Meštani sami obnavljaju Spomen-park u Staroj Božurni

    Nakon skoro 40 godina od kako je zvanično otvoren Spomen-park u selu Stara Božurna kod Žitorađe, gde se nalaze i biste narodnih heroja iz Drugog svetskog rata iz ovog sela Nikodija Stojanovića Tatka i Tihomira Stanokovića Pere, meštani ovog sela su odlučili da samoinicijativno pokrenu akciju uređenja i sređivanja prostora koji je 80-ih i 90-ih godina bio mesto okupljanja mladih.

    detaljnije
  • pomen u reljanu foto i.m.

    Održan pomen žrtvama NATO agresije u selu Reljan kod Preševa

    Polaganjem venaca i cveća u selu Reljan obeležena je dvadesetogodišnjica pogibije sedmorice pripadnika brigade koji su stradali od NATO projektila tokom bombardovanja 1999. godine.

    detaljnije
  • taktilna-mapa-bubanj3-foto-dvidojkovic

    Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na "Bubnju"

    Monumentalnost, veličanstvenost, oblik i teksturu spomenika "Tri pesnice" koji se nalazi u niškom spomen-parku "Bubanj" dodirom taktilne makete od sada mogu osetiti i vizuelno doživeti slepe i slabovide osobe. Mapa pesnica postavljena je nadomak spomenika, a delo je mlade akademske vajarke Milene Lazarević.

    (3) detaljnije
  • djindjic 16 god foto ljm.

    Prokupčani obeležili 16 godina od Đinđićeve smrti

    Simbolično, u 5 do 12, prijatelji, poštovaoci i članovi prokupačke Demokratske stranke su polaganjem venaca na spomen-bistu ispred Sportske hale „Dr Zoran Đinđić“ u Prokuplju, obeležili 16 godina od ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića koji je rodom iz Topličkog kraja.

    (2) detaljnije
  • cokalija

    Donacije na starogradskoj večeri za spomenik Čokaliji

    Predlog idejnog rešenja je tu, a građanskim akcijama Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule Sokak i Udruženje zanatlija planiraju i da sakupe novac, kako bi pored Paliluske rampe “nikao” spomenik čuvenom harmonikašu Živojinu Isakoviću - Žiki Čokaliji. Prva od ovih akcija biće “Paliluska priča”, starogradsko veče zakazano za 22. februar, koje će imati cilj da sakupi novac, ali i probudi duh stare Palilule.

    (7) detaljnije
  • Leskovac centar 1 mala

    U Leskovcu će se graditi spomenik palim borcima u ratovima devedesetih

    Inicijativu Gradskog odbora SUBNOR-a i Organizacije boraca veterana 1991-1999. godine Republike Srbije, da se palim borcima u ratovima dvedestih podigne spomen-česma u Leskovcu, podržali su leskovački gradski većnici. Nakon dobijanja saglasnosti Skupštine, biće raspisan poziv za izradu idejnog rešenja.

    (1) detaljnije
  • Spomenik prljavoj cipeli

    Ko će pobediti? Đubre ili Niš? Plastika ili čovek? Nišlije su, sa svoje strane, oguglale na ova pitanja. Ona ih, generalno, više i ne dotiču. Nišlije uglavnom ćutke žure kroz svoj grad, pogleda uprtih u zaprljane vrhove svojih cipela. Pitanja koja ih muče su kako sastaviti početak i kraj meseca i kako uopšte nastaviti dalje?

    (4) detaljnije
  • Na današnji dan BEla Palanka oslobođema u Prvom svetskom ratu

    Bela Palanka odaje počast palim francuskim vojnicima za njeno oslobođenje

    Spomen-ploča posvećena francuskim vojnicima i građanima Bele Palanke koji su na današnji dan, pre 100 godina, poginuli prilikom oslobođenja ove varoši u Prvom svetskom ratu biće otkrivena danas u u dvorištu Crkve vaznesenja Gospodnjeg.

    (1) detaljnije
  • tramvaj

    Jedini preostali niški tramvaj mogao bi od 2019. da bude “spomenik” u centru grada

    Tramvaj koji je prevozio Nišlije do 1958. godine, star skoro 100 godina i jedini "preživeli" od 15 koliko ih je vozilo niškim ulicama, kako najavljuje Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja, parama nemačke ambasade biće restauriran, a plan je da sledeće godine bude prebačen na Trg republike u Nišu i postane spomenik i turistička atrakcija.

    (20) detaljnije
  • cokalija

    Niška udruženja žele da podignu spomenik Čokaliji i Robiju

    Čuveni niški muzičari Živojin Isaković Čokalija i Ljubiša Cvetković Robi mogli bi da dobiju spomenik, sličan onom koji su Nišlije digle Sremcu i Kalči, ali kod Palilulske rampe. Ovo je inicijativa Udruženja za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule "Sokak" i Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija, koji će prikupljati donacije za gradnju spomenika.

    (13) detaljnije
  • spomen kosturnica

    Vandali oskrnavili bugarsku spomen-kosturnicu u Nišu

    Natpis ispisan crnim grafitom koji počinje rečima “Bugarski okupatori”, osvanuo je na spomen-kosturnici u niškom naselju Ledena stena, u kojem je sahranjeno više od 2.000 bugarskih vojnika poginulih u borbi za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu. Ovaj čin osudio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

    (11) detaljnije
  • Sastanak Stefan Nemanja Barbarosa

    Pre 829 godina u Nišu prvi diplomatski susret Srbije i Nemačke

    Kao prvi diplomatski susret i prvi diplomatski odnos uopšte između Srbije i Nemačke, kaže istoričar Nebojša Ozimić, posmatra se danas susret Stefana Nemanja i Fridriha Barbarose, koji se na današnji dan, pre 829 godina dogodio u Nišu.

    (1) detaljnije
  • Četiri niška spomenika kraj reke

    Otkako je veka, spomenici su tu da nas podsećaju kako na ovom svetu nismo ni alfe ni omege , već samo karika u lancu večnosti. Kada dođu vremena krize, spomenicima i grobljima razmašemo se, češće nego argumentima, a onda ih musave i umazane od prerađene golublje večere, zaboravimo godinama, decenijama, vekovima.

    detaljnije
  • Dragutin Matić

    Deo oronule kuće "Oka sokolovog" pripao Gadžinom Hanu, bliži se rekonstrukcija

    Najpoznatiji Zaplanjac koji se borio u balkanskim i Prvom svetskom ratu Dragutin Matić, čija je fotografija u unformi srpskog vojnika obišla svet, uskoro bi trebalo da dobije muzej u svom rodnom selu Kaletincu. Naslednici ratnog izviđača poznatog kao “Oko sokolovo” predali su deo njegove kuće Opštini Gadžin Han, koja planira da je rekonstruiše i napravi muzej ovog ratnika. Čeka se da Opštini pripadne i ostatak objekta.

    (3) detaljnije
  • Momčilov grad, Kale ili Gradić?

    Zbog istorijske zabune vojvoda Momčilo "dobio" tvrđavu i muzičko društvo u Pirotu

    Pirotsku tvrđavu na ulazu u grad, koja je proglašena za jednu od 8 najlepših tvrđava Srbije, mnogi Piroćanci nazivaju Kale ili Gradić, a retko ko će reći Momčilov grad. Prema legendi, koja je nastala zbog zabune u istorijskim rukopisima gde je grčki Periterion postao Pirot, veruje se da je ovo utvrđenje izgradio čuveni vojvoda Momčilo sa južnih Rodopa.

    (4) detaljnije
  • Spomenik Konstantin oštećen

    Oštećen spomenik posvećen Ediktu na nišavskom keju

    Spomenik posvećen caru Konstantinu na keju, koji je Gradu Nišu poklonila Katolička crkva u godini kada je obeležen jubilej - 17 vekova Milanskog edikta, ostao je bez pojedinih obeležja, a išaran je i sprejom.

    (16) detaljnije
  • Tvrđava Niš

    Obilazak znamenitosti Niša uz stručne vodiče

    Od Tvrđave, preko spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, pa do Oficirskog doma i Gradske kuće, zainteresovani će imati prilike da prošetaju u utorak, 24. aprila, i da za ove znamenitosti dobiju objašnjenja arhitekte i istoričara.

    detaljnije
  • vojnicko groblje

    Spomenik ratnicima na Vojničkom groblju - predlog gradskog Saveta

    Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša predložiće da se na Vojničkom groblju u naselju Delijski vis podigne spomen-obeležje poginulim srpskim ratnicima koji su tu sahranjeni, a da li će to biti realizovano zavisiće od procene stručnjaka i odluke gradske vlasti.

    (2) detaljnije
  • Ljubiša Samardžić

    Ljubiša Samardžić dobija i spomenik u Niškoj Banji

    Niški Savet za kulturno stvaralaštvo podržao je inicijativu da čuveni glumac Ljubiša Samardžić, koji je deo svog života proveo u Niškoj Banji, osim ulice dobije i spomenik u ovom mestu, ali kako kaže predsednik Opštine Dejan Jovanović to verovatno neće biti pre 2019. godine.

    (2) detaljnije
  • Stazama oslobodioca foto i.m

    Vranjanci pešačili stazama oslobodilaca

    Stotinak učesnika pohoda učestvovalo je u neobičnom obeležavanju 140 godina od oslobođenja Vranja od Turaka tako što su pešačili "Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878.". Krenuli su iz sela Bresnice i, nakon 3 kilometra pešačenja, stigli do srpskog vojničkog groblja u Osatici, zaseoku Moštanice, gde su položeni venci.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: