Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenici

  • Ćele-kula

    Grad Niš sprema kandidature za Uneskovu listu, Ćele-kula na prvom mestu

    Jedinstveni spomenik Ćele-kula iz Niša mogao bi da se nađe u društvu Kineskog zida, piramida u Egiptu, Stounhendža, Troje, Maču Pikčua, Notr Dama, Kipa slobode, Akropolja, Opere u Sidneju, ako bude na Uneskovoj listi svetske baštine kao materijalno kulturno dobro. Grad Niš će, uz pomoć predstavnika francuske Nice, početi sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika kandidovali. Ćele-kula je, prema rečima gradonačelnice Niša, na prvom mestu, ali će odluka biti tek doneta.

    (6) detaljnije
  • Đinđić

    21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića - šetnja i u Nišu

    Povodom 21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića Demokratska stranka pozvala je građane da se u 15 sati okupe na Trg kralja Milana, odakle će šetnjom kroz centar grada otići do Saborne crkve. Tu će se u 16 sati održati "Pomen u Zoranovu čast", na koji je građane pozvala i Koalicija "Niš moj grad" ističući da na dan Đinđićevog stradanja treba da pokažu zajedništvo.

    (11) detaljnije
  • Spomenik dr Miodragu Laziću

    Otkriven spomenik niškom hirurgu Miodragu Laziću u Republici Srpskoj

    Istaknutom niškom doktoru i ratnom hirurgu Miodragu Laziću, koji je preminuo 2020. godine, u znak zahvalnosti za sve spašene živote u Republici Srpskoj, podignut je spomenik u opštini Istočna Ilidža.

    (7) detaljnije
  • spomenik nenasilju

    Direktor KLER-a: Ne odustajemo od spomenika nenasilju u Nišu

    Iako su dve javne nabavke propale, od izgradnje spomenika nenasilju u Nišu neće se odustati, tvrdi direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević i najavljuje da će ponovo biti raspisan tender za izbor izvođača radova.

    (8) detaljnije
  • spomenik nenasilju

    Niš godinu i po dana čeka Spomenik nenasilju, tender opet propao

    Spomenik nenasilju u Nišu, najavljivan za proleće ove godine, neće biti izgrađen bar još neko vreme, pošto je tender za njegovu izgradnju drugi put propao jer se nije javila nijedna firma koja bi ga gradila. Predlog da Niš dobije spomenik nenasilju dala je majka Vuka Stojiljkovića, ubijenog 2014. godine u parku Svetog Save.

    (7) detaljnije
  • spomenik nenasilju

    Propao tender za izgradnju spomenika nenasilju u Nišu, nadležni ga najavljivali još za proleće 2023.

    Iako su nadležni najavljivali da će biti izgrađen u parku Svetog Save na proleće ove godine, spomenika nenasilju u Nišu još nema, a nema ni naznaka da će ga uskoro biti, pošto je propao tender za radove na njegovoj izradi. Razlog je što se nijedna firma nije odazvala pozivu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, iz koje o toj temi ćute. Procenjena vrednost radova je 2 miliona dinara.

    (10) detaljnije
  • spomenik nenasilju

    Korak bliže Spomeniku nenasilju u Nišu, raspisan tender

    Još početkom ove godine, prema ranijim najavama nadležnih, trebalo je da počne izgradnja spomenika nenasilju u parku Svetog Save u Nišu, ali je tender raspisan tek u ponedeljak, 24. jula. Procenjena vrednost nije objavljena, a rok za završetak je 30 radnih dana od uvođenja u posao.

    (5) detaljnije
  • spomenik

    Oluja oborila spomenik Todoru Milovanoviću - borcu za oslobođenje Niša

    Sinoćna oluja koja je pogodila Niš oborila je jedno od najvećih stabala na Starom groblju koje je palo na spomenik Todora Milovanovića, predsedniku Opštine varoši Niša u 4 mandata i narodnom poslaniku. Inače kako navodi istraživač Starog groblja Miroslav Veličković, spomenik je pod zaštitom 1952. godine.

    (5) detaljnije
  • spomen bista dusko radovic, foto sonja vidojkovic 1

    Vraćena bista Duška Radovića

    Spomen-bisti Duška Radovića, podignutoj blizu Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Nišu, posle više meseci vraćena je glava. Kako je ranije rečeno, leta prošle godine pao je deo biste koji je uklonjen, a krajem aprila ove godine spomen-obeležje je dobilo stari izgled.

    (2) detaljnije
  • Sara Cincarević

    Sara Cincarević za “15 minuta”: Savet za kulturu predložio da Milunka Savić i Kralj Milan dobiju spomenike u Nišu

    Neki od predloga novog Saveta za kulturu Niša jesu da se popišu prazni zidovi koji bi mogli da dobiju murale, kao i da se podignu spomenici Milunki Savić i Kralju Milanu, kaže predsednica Sara Cincarević. Ona je u emisiji “15 minuta” govorila i o tome koje manifestacije bi trebalo da dobiju status festivala od kulturnog značaja, o horu “Branko” čiji je dirigent već više od tri decenije, pripremama za Muzički edikt, kao i o tome kako da Nišlije žive u “kulturnijoj sredini”.

    (27) detaljnije
  • Đinđić

    20 godina od ubistva premijera - u Nišu odbornička inicijativa da Zoran Đinđić dobije spomenik

    Pred obeležavanje 20 godina od atentata na prvog demokratskog premijera, dr Zorana Đinđića, odbornik Koalicije "Niš, moj grad" Miodrag Stanković podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se u budžetu za ovu godinu obezbedi novac za izgradnju njegovog spomenika. Predlaže da lokacija za to bude park Čair, a građane poziva i da na godišnjicu ubistva, 12. marta, dođu u podne na Trg kralja Milana i odaju mu poštu.

    (45) detaljnije
  • spomenik konstantinu 3

    Spomenik caru Konstantinu u Nišu oštećen, nadležni kažu da nisu nadležni i da ne mogu ništa bez autora

    Prošlo je skoro pet godina otkako je spomenik caru Konstantinu u Nišu ostao bez pojedinih obeležja i više od godinu dana otkako je nestala ploča sa pijedestala. Građani su pokušali da skrenu pažnju nadležnih tako što su okačili natpis “spomenik neznanom junaku”, koji je kasnije uklonjen. Gradska većnica za kulturu kaže da je spomenik autorsko delo i da bez saglasnosti autora ne sme ništa da se dira, ali da Zavod za zaštitu spomenika nije našao autora, dok iz Zavoda poručuju da nisu nadležni.

    (18) detaljnije
  • 20211008_155755

    Vek od rođenja Duška Radovića, a u njegovom rodnom gradu bista bez glave

    Pre tačno 100 godina u Nišu je rođen srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik - veliki Dušan Radović. U njegovom rodnom gradu jedna osnovna škola, ulica, Dom za nezbrinutu decu i omladinu, Zdravstvena stanica, nose njegovo ime, a spomen-bista koja je podignuta blizu Pravnog i Ekonomskog fakulteta mesecima je bez glave. A mi smo bez odgovora gde je deo spomenika i kada će biti vraćen. Asistent na Filozofskom fakultetu i nekadašnji radio-voditelj Velibor Petković je pisao doktorat posvećen Dušanu Radoviću, a kaže da Niš može da se oduži velikanu otvaranjem omladinskog Kluba za kreativno pisanje.

    (8) detaljnije
  • dusan cvetkovic, cika duca, spomenik, niska banja, oktobar 2022, foto jv nikola djukic 1

    Autor pesme “Niška Banja, topla voda” konačno dobio spomenik u svojoj Niškoj Banji

    Odavno se stihovi “Mi Nišlije, Meraklije” pevaju širom planete, od Amerike do Japana, što ovu legendarnu pesmu čini jednom od najpopularnijih niških pesama. Ponovo se orila čitavom Niškom Banjom, a razlog je - otkriven je spomenik njenom autoru, Dušanu Cvetkoviću, narodu poznatijem kao Čika Duca.

    (12) detaljnije
  • Bubanj spomen-park

    Foto-vest: Spomenici na Bubnju u Nišu urasli u korov, trava nepokošena

    Građani koji su neki od sunčanih dana krajem prošle nedelje hteli da provedu na Bubnju zatekli su spomenike urasle u korov i nepokošenu travu. Nesavesni građani ostavljaju i smeće, što je česta slika u tom spomen-parku, a iz Opštine Palilula i JKP Mediana ne odgovaraju na pitanja.

    (10) detaljnije
  • staro groblje

    Staro groblje u Nišu - istorija zarasla u korov, neispunjeno obećanje da će biti memorijalni kompleks

    Imena Koleta Rašića, učitelja Tase, Stanka Vlasotinčanina, porodice Apel i mnogih drugih značajnih niških ličnosti urezana su na spomenicima na Starom Groblju koje i nakon dugogodišnje inicijative da postane memorijalni kompleks ni danas zvanično nema taj status. Građani, ali i opozocija gotovo svake godine apeluju na gradsku vlast da adekvatnije održava najpoznatije niško groblje koje obrasta u korov i rastinje, a stabla neretko padaju i oštećuju nadgrobne ploče i grobnice.

    (21) detaljnije
  • Park Svetog Save, Niš

    Niš dobija spomenik nenasilju

    Na inicijativu majke Vuka Stoiljkovića, ubijenog 2014. godine u parku Svetog Save, Gradsko veće je usvojilo predlog da u ovom parku bude izgrađen spomenik nenasilju koji treba da bude posvećen svim mladim žrtvama verbalnog ili fizičkog nasilja. Ako ovaj predlog usvoje odbornici na sednici Skupštine Grada, Kancelarija za lokalni razvoj će raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.

    (4) detaljnije
  • spomenik vojnicima leskovac b. m.2

    U Leskovcu otkriveno spomen obeležje poginulim vojnicima i policajcima na Kosovu

    U kasarni "Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu kod Leskovca otkriveno je spomen obeležje poginulim pripadnicima Vojske i policije koji su dali svoje živote tokom gušenja oružane pobune albanskih terorističkih snaga 1998. godine i prilikom odbrane Savezne Republike Jugoslavije od NATO agresije 1999. godine.

    (6) detaljnije
  • major vladan mikićević1

    Majoru bezbednosti Vladanu Mikićeviću otkrivena spomen-ploča u Knez Selu

    Simbolično, na nekadašnji Dan bezbednosti, 13. maja, ratni drugovi majora Vladana Mikićevića, koji je poginuo 1998. godine u borbama na Kosovu, otkrili su spomen-ploču u Knez Selu u ulici koja odnedavno nosi njegovo ime.

    (2) detaljnije
  • Šurda spomenik

    Šurda - temperamentni južnjak koji i dalje igra sirtaki

    Postoje glumci i njihove uloge koji zajedno odu u večnost. Spomenik Ljubiši Samardžiću u Niškoj Banji, na kome je prikazan lik Šurde kako igra u zanosu, budiće ljudima sećanja na pesmu, ples i strast prema životu, kaže niški glumac Milivoje Miša Stanimirović. Šurda nastavlja da živi i kroz rad kafane Vruć vetar u Vlasotincu, gde stari čiviluk na koji je okačen karirani šešir odaje utisak da će se svakog časa pojaviti i zaigrati sirtaki.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: