Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenici

 • spomenik

  Vandali porušili bistu Milana Nešića u Vlasotincu

  Bistu Milana Nešića, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, po kojem je nazvan i kej u Vlasotincu, nepoznati počinioci srušili su tokom noći, a spomenik je odnet na restauraciju. U policiji kažu da rade na slučaju.

  (1) detaljnije
 • Spomenik Pavlovic Cicko

  Spomenici u Prokuplju zarasli u korov, Muzej pokrenuo akciju uređenja

  Iako predstavljaju značajne ostatke prošlosti, svedoci su naše istorije i tradicije, većina spomenika na teritoriji Prokuplja je zaboravljena, išarana grafitima i odavno spremna za restauraciju. Ideju da nešto poprave pokrenuli su nadležni u prokupačkom Muzeju - u okviru javnih radova angažovali su nezaposlene sa evidencije NSZ za akciju čišćenja i uređenja spomen obeležja na gradskom području.

  detaljnije
 • latinska crkva, prokuplje foto 3d srbija

  3D "šetnjom" do još osam objekata sa jugoistoka Srbije

  Latinske crkve u Glašincu kod Žitorađe i Prokuplju, crkva Svetog Jovana u selu Orljane i Korpijan kod Doljevca, crkva Svetog Mine kod Lukovske Banje, grad Hisar u Prokuplju, Soko grad ili Skobaljić grad kod Vučja novi su objekti sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta digitalizovali. Jednim klikom sa telefona, tableta ili kompjutera zainteresovani mogu prošetati ovim objektima od istorijske važnosti.

  (2) detaljnije
 • spomen cesma leskovac

  U Leskovcu otkrivena spomen-česma stradalima u ratovima devedesetih

  Na platou preko puta Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, dvadeset godina nakon završetka NATO bombardovanja, otkrivena je spomen-česma stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

  (2) detaljnije
 • spomen park vlasotince

  Vlasotinački Spomen-park - simbol slobode i mladih

  Na najvišoj tački u Vlasotincu, gde se nekada nalazilo groblje, izgrađen je spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu. Spomen-park delo je srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a gradili su ga klesari iz vlasotinačkog i pirotskog kraja. Deo je turističke ponude ovog kraja i jedno od omiljenih mesta za druženje mladih.

  detaljnije
 • spomenik toma zdravković leskovac

  Izmešteni spomenici Tomi Zdravkoviću i Kosti Stamenkoviću u Leskovcu

  Južni deo centralnog gradskog parka novo je mesto na kom se nalazi spomenik narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, dok je obeležje pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću pomereno na keju kod Veternice. Spomenici su izmešteni zbog izgradnje trga, a mišljenja Leskovčana o ovakvim rešenjima su podeljena.

  detaljnije
 • Niš Trg centar

  Predlozi za spomenike kralju Milanu, Patrijarhu Pavlu i skulpturu Naise

  Da bi Nišlije trebalo da se posle skoro 150 godina adekvatno zahvale kralju Milanu što je oslobodio grad i celu južnu Srbiju, kada je i dobijena nezavisnost, smatra predsenik Saveza za kulturno stvaralaštvo Hadži Ivan Redi. Ukoliko gradske vlasti usvoje predloge ovog tela, u Nišu bi svoj spomenik dobio i Patrijarh Pavle, a u Nišavi bi bila postavljena skulptura Naise. Kod sata u Parku Svetog Save mogao bi da se nađe spomenik nenasilju.

  (27) detaljnije
 • Lamartinova tabla

  Francuska i Lamartinova ulica u Nišu - svedočanstva saborstva i prijateljstva

  Nišlije su se Francuzima zahvalile na tome što su bili saborci srpskom narodu u Prvom svetskom ratu tako što su ulicu na Delijskom visu nazvali po ovoj zemlji, ali je tabla na kojoj je pisalo "U znak zahvalnosti prijateljskoj Francuskoj i drugovima po oružju u Prvom svetskom ratu" odavno nestala. U susednom Duvaništu, međutim, na privatnoj kući i dalje stoji tabla sa stihovima Alfonsa de Lamartina, koji je odao počast srpskom narodu u svom delu "Put na istok".

  (3) detaljnije
 • bista

  U KC Niš u znak zahvalnosti postavljen portret škotske doktorke

  Doktorka i veliki humanista Elsi Inglis, koja je u Srbiji tokom Prvog svetskog rata osnovala nekoliko Bolnica škotskih žena i pomagala ranjenicima, dobila je počasno mesto u Kliničkom centru u Nišu - u holu Klinike za bolesti uva, grla i nosa postavljen je bareljef sa njenim portretom.

  (3) detaljnije
 • dom zdravlja prokuplje

  Spomen-obeležje ruskim bolničarima na platou Doma zdravlja u Prokuplju

  U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, na platou ispred prokupačkog Doma zdravlja, prema najavama, biće izgrađeno spomen-obeležje.

  (1) detaljnije
 • spomenik-sindjelic2-foto-citalac

  Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini i dalje oštećen

  Na dan kada se obeležava 210 godina od bitke na Čegru u Prvom srpskom ustanku, bista Stevanu Sinđeliću u niškom naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici podigao u vazduh šanac pun Turaka, i dalje je zapuštena i neugledna.

  (9) detaljnije
 • spomenik toma zdravković leskovac

  Izmeštaju se spomenici iz parka u centru Leskovca

  Zbog rekonstrukcije centralnog gradskog trga u Leskovcu, spomenik narodnom heroju Tomi Kostiću, pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću i spomen-obeležje palim borcima u II svetskom ratu, biće izmešteni.

  (9) detaljnije
 • stara božurna foto Jovana Stojković

  Meštani sami obnavljaju Spomen-park u Staroj Božurni

  Nakon skoro 40 godina od kako je zvanično otvoren Spomen-park u selu Stara Božurna kod Žitorađe, gde se nalaze i biste narodnih heroja iz Drugog svetskog rata iz ovog sela Nikodija Stojanovića Tatka i Tihomira Stanokovića Pere, meštani ovog sela su odlučili da samoinicijativno pokrenu akciju uređenja i sređivanja prostora koji je 80-ih i 90-ih godina bio mesto okupljanja mladih.

  detaljnije
 • pomen u reljanu foto i.m.

  Održan pomen žrtvama NATO agresije u selu Reljan kod Preševa

  Polaganjem venaca i cveća u selu Reljan obeležena je dvadesetogodišnjica pogibije sedmorice pripadnika brigade koji su stradali od NATO projektila tokom bombardovanja 1999. godine.

  detaljnije
 • taktilna-mapa-bubanj3-foto-dvidojkovic

  Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na "Bubnju"

  Monumentalnost, veličanstvenost, oblik i teksturu spomenika "Tri pesnice" koji se nalazi u niškom spomen-parku "Bubanj" dodirom taktilne makete od sada mogu osetiti i vizuelno doživeti slepe i slabovide osobe. Mapa pesnica postavljena je nadomak spomenika, a delo je mlade akademske vajarke Milene Lazarević.

  (3) detaljnije
 • djindjic 16 god foto ljm.

  Prokupčani obeležili 16 godina od Đinđićeve smrti

  Simbolično, u 5 do 12, prijatelji, poštovaoci i članovi prokupačke Demokratske stranke su polaganjem venaca na spomen-bistu ispred Sportske hale „Dr Zoran Đinđić“ u Prokuplju, obeležili 16 godina od ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića koji je rodom iz Topličkog kraja.

  (2) detaljnije
 • cokalija

  Donacije na starogradskoj večeri za spomenik Čokaliji

  Predlog idejnog rešenja je tu, a građanskim akcijama Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule Sokak i Udruženje zanatlija planiraju i da sakupe novac, kako bi pored Paliluske rampe “nikao” spomenik čuvenom harmonikašu Živojinu Isakoviću - Žiki Čokaliji. Prva od ovih akcija biće “Paliluska priča”, starogradsko veče zakazano za 22. februar, koje će imati cilj da sakupi novac, ali i probudi duh stare Palilule.

  (7) detaljnije
 • Leskovac centar 1 mala

  U Leskovcu će se graditi spomenik palim borcima u ratovima devedesetih

  Inicijativu Gradskog odbora SUBNOR-a i Organizacije boraca veterana 1991-1999. godine Republike Srbije, da se palim borcima u ratovima dvedestih podigne spomen-česma u Leskovcu, podržali su leskovački gradski većnici. Nakon dobijanja saglasnosti Skupštine, biće raspisan poziv za izradu idejnog rešenja.

  (1) detaljnije
 • Spomenik prljavoj cipeli

  Ko će pobediti? Đubre ili Niš? Plastika ili čovek? Nišlije su, sa svoje strane, oguglale na ova pitanja. Ona ih, generalno, više i ne dotiču. Nišlije uglavnom ćutke žure kroz svoj grad, pogleda uprtih u zaprljane vrhove svojih cipela. Pitanja koja ih muče su kako sastaviti početak i kraj meseca i kako uopšte nastaviti dalje?

  (4) detaljnije
 • Na današnji dan BEla Palanka oslobođema u Prvom svetskom ratu

  Bela Palanka odaje počast palim francuskim vojnicima za njeno oslobođenje

  Spomen-ploča posvećena francuskim vojnicima i građanima Bele Palanke koji su na današnji dan, pre 100 godina, poginuli prilikom oslobođenja ove varoši u Prvom svetskom ratu biće otkrivena danas u u dvorištu Crkve vaznesenja Gospodnjeg.

  (1) detaljnije