Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenik kulture

  • grob

    Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, mogao bi već tokom sledeće godine da dobije spomenik na mestu gde je sahranjen i ubijen u blizini mesta Ripivode, desetak kilometara od Prolom Banje u Kuršumliji, najavljuju iz prokupačkog Muzeja.

    (3) detaljnije
  • sindjelic

    Spomenik Stevanu Sinđeliću u Donjoj Vrežini i dalje zapušten

    Spomen-obeležje vojskovođi Prvog srpskog ustanka Stevanu Sinđeliću, koji je u bici na Čegru digao u vazduh šanac pun Turaka, u niškom naselju Donja Vrežina neugledno je i oštećeno i posle nekoliko godina od kako su građani nadležnima ukazali na problem. Rešenje za ovaj problem se još ne nazire.

    (11) detaljnije
  • saban

    Foto-vest: Pištolj u Šabanovim rukama

    Na spomenik Šabanu Bajramoviću na amfitetaru nišavskog Keja neko je dodao rasklopljen pištolj. Dejan Marković koji je uslikao “novu postavku” na Keju kaže da je verovatno reč samo o šali, ali i da može da ima neku skrivenu poruku upućenu protiv Roma jer je spomenik već bio na meti vandala.

    (1) detaljnije
  • spomen park vlasotince

    Vlasotinački Spomen-park - simbol slobode i mladih

    Na najvišoj tački u Vlasotincu, gde se nekada nalazilo groblje, izgrađen je spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu. Spomen-park delo je srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a gradili su ga klesari iz vlasotinačkog i pirotskog kraja. Deo je turističke ponude ovog kraja i jedno od omiljenih mesta za druženje mladih.

    detaljnije
  • spoemnik svrljig

    Otkriven spomenik glumici Zlati Petković u Svrljigu

    U gradskom parku u Svrljigu otkriven je spomenik poznatoj jugoslovenskoj glumici Zlati Petković. Uz prisustvo velikog broja Svrljižana spomenik su otkrili Zlatini sinovi Gvozden i Andrej.

    (5) detaljnije
  • spomenik-sindjelic2-foto-citalac

    Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini i dalje oštećen

    Na dan kada se obeležava 210 godina od bitke na Čegru u Prvom srpskom ustanku, bista Stevanu Sinđeliću u niškom naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici podigao u vazduh šanac pun Turaka, i dalje je zapuštena i neugledna.

    (9) detaljnije
  • aleksandra miric

    Aleksandri Mirić priznanje koje nosi ime poznatog niškog arhitekte

    Nagrada koja nosi ime jednog od najplodonosnijih srpskih arhitekata-konzervatora Aleksandra Radovića, a koja se dodeljuje mladim stručnjacima, uručena je Nišlijki Aleksandri Mirić.

    (4) detaljnije
  • hidroelektrana

    Hidroelektrana “Vučje” zaštićen spomenik kulture

    Nakon što je uvrštena u listu "Milestone" kao objekat od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu, hidroelektranu “Vučje” niški Zavod za zaštitu spomenika evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

    detaljnije
  • gradska kuca

    U planu obnavljanje fasada Gradske kuće u Nišu i Ćele-kule

    “Zadužbina Đoke Jovanovića”, koja se nalazi u Voždovoj ulici i predstavlja nepokretno kulturno dobro, biće “osvežena” novom fasadom, osvetljenjem, a biće joj obnovljeni krov i stolarija. U toku je javna nabavka izbor izvođača koji će raditi na ovom objektu, kao i na novom delu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, dok je za narednu godinu, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, plan da se urede fasade Gradske kuće i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

    (14) detaljnije
  • cekic

    Čekićem lomio spomenike u Vučju

    Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i spomen-ploča na Domu kulture u Vučju oštećeni su početkom avgusta. Šteta se procenjuje na oko 200.000 dinara, a leskovačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv muškarca iz tog kraja.

    detaljnije
  • bazilika

    Ranohrišćanska bazilika u Nišu umesto znamenitosti predstavlja smetlište

    Vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da su ukazali na problem gradskom Sekretarijatu za kulturu, ali tamo nismo dobili odgovore šta će oni preduzeti.

    (9) detaljnije
  • Aleksandra Mirić

    "Niš bi mogao da postane Evropska prestonica kulture i od toga bi imao brojne benefite"

    Titulu Evropske prestonice kulture Niš bi mogao da ponese, kaže arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić, a osim što bi profitirao, smatra ona, ako bi se ugledao na Marsej u Francuskoj i “pametno” potrošio novac, mogao bi da unapredi i obogati svoju kulturnu ponudu na duže staze.

    (6) detaljnije
  • Tvrđava Niš

    Obilazak znamenitosti Niša uz stručne vodiče

    Od Tvrđave, preko spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, pa do Oficirskog doma i Gradske kuće, zainteresovani će imati prilike da prošetaju u utorak, 24. aprila, i da za ove znamenitosti dobiju objašnjenja arhitekte i istoričara.

    detaljnije
  • Spomeni Stevan Sinđelić Vrežina

    Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini ostao zapušten

    Za razliku od one na Čegru i u Ćele-kuli, bista slavnog srpskog vojskovođe Stevana Sinđelića u naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici kod Niša pucao u burad punu baruta da bi pobio što više Turaka, zapuštena je i neugledna. Čitalac koji je Južnim vestima ukazao na ovaj problem kaže da je bista već neko vreme u ovakvom stanju.

    (4) detaljnije
  • Kazandžisjko

    Kazandžijsko sokače ipak nije pod zaštitom Države

    Kopitareva ulica u kojoj građani uskoro neće gaziti samo kocku, već i granitne ploče, nije pod zaštitom države kao i pojedine ulice u ovom delu Niša. Iako je 1991. godine, tadašnji izvršni savet Skupštine Opštine Niš, proglasio pojedine ulice u centru grada za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, Kazandžijsko sokače nije među njima.

    (14) detaljnije
  • Sednica Saveta

    Spomenici kralju Milanu i protiv nasilja prvi predlozi Saveta za kulturno stvaralaštvo

    Novoformirani gradski Savet za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom i humanitarcem Hadži Ivanom Redijem, predložiće da se sledeće godine, kada se obeležava 140 slobodnog Niša, podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću. Savet će, na inicijativu roditelja ubijenog Vuka Stoiljkovića, predložiti i da Niš dobije obeležje protiv nasilja.

    (4) detaljnije
  • kuca stambolijskih

    Zapuštena "Kuća Stambolijskih" uskoro će "oživeti"?

    Skoro 4 godine od kako je zatvorena i već neko vreme propada, iako je zaštićeni spomenik kulture u Nišu iz perioda vladavine Turaka - “Kuća Stambolijskih” u kojoj se nalazila kafana “Sinđelić” ponovo će, čini se, početi novi život.

    (5) detaljnije
  • cera-1.jpg

    Ceru sele iz Pribojčićeve kuće

    Nakon što je sud odlučio da vranjska Književna zajednica ne može više da koristi Pribojčićevu kuću u kojoj je bila smeštena 18 godina, počelo je prinudno iseljenje kako bi kuća koja važi za spomenik kulture bila vraćena Gradu.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: