Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

srpsko-albanski odnosi

 • Deo programa odigraće se i na trgu

  Predavanje o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Odnosi između Srba i Albanaca u 20. veku tema su predavanja koje će se održati u četvrtak 29. avgusta u čitaonici Narodne bibilioteke u Pirotu. Predavanje organizuje Udruženje istoričara Pirota, a ulaz je slobodan za sve posetioce.

  (1) detaljnije
 • Planinari Mosor Albanija

  Niški planinari se nadaju da su akcijom u Albaniji razbili predrasude

  Planinarsko-alpinistički klub Mosor izveo je u svojoj istoriji najmasovniju akciju na tlu Albanije, pošto se 20 planinara popelo na vrh Plaja e Pusit. Za srpske planinare Albanija važi za egzotični, neistraženi ćošak Balkana, a u niškom klubu se nadaju da su nakon ove akcije razbili sve predrasude.

  (3) detaljnije
 • Bujanovac1;-foto:-Nikola-Lazić

  Dveri: Zabranjena "Balkanska međa", zabraniti i "Dane komandanta Lešija"

  Osamanestu godinu za redom na jugu Srbije održavaju se “Dani komandanta Lešija” u čast poginulog lidera takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Ridvana Ćazimija. Vranjske Dveri traže da se manifestacija zabrani, a urednik Bujanovačkih Nikola Lazić kaže da bi zabrana tek dovela do tenzija, kao što se desilo sa nedavnom zabranom filma “Balkanska međa” u Bujanovcu.

  (10) detaljnije
 • Saip Kamberi foto JV

  Predsednik Opštine Bujanovac pozvao na marš za ujedinjenje sa Kosovom

  Prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi podelio je na svom Fejsbuk profilu najavu udruženja "Ćamerija" da će u subotu u Prištini organizovati marš za podršku ujedinjenju Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom, rekavši da očekuje da će na maršu učestvovati Albanci "iz svih albanskih zemalja", prenosi RTS.

  (9) detaljnije
 • Zoran Stankovic foto I.M. Juzne vesti

  Zoran Stanković: Albanci na jugu su građani Srbije

  Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu rekao je, nakon izjave lidera Albanaca sa juga Srbije u Prištini da su najdiskriminisanija nacija, da je političkim predstavnicima Albanaca iz ovih opština nebrojeno puta rečeno da oni nisu tema razgovora u Briselu, kao i da su oni "građani Republike Srbije i da svoje probleme, kao i do sada, rešavaju u nadležnim državnim organima zemlje u kojoj žive“.

  (2) detaljnije
 • mapa jug Srbije

  Priče o albanskoj "okupaciji" juga Srbije koje niko ne dokazuje

  Iako i prema svedočenjima pojedinih građana, na jugu ima onih koji u ime Albanaca kupuju stanove i zemlju od Srba, i dalje se bez zvaničnih podataka i dokaza govori o albanskoj “okupaciji” ovog dela srpske teritorije. Ministar Nebojša Stefanović je rekao da “policija neće da dozvoli fiktivno prijavljivanje” i menjanje demografske slike juga Srbije, dok predsednik Aleksandar Vučić najavljuje da će "uskoro iznaći sa zvaničnim podacima".

  (12) detaljnije
 • Dom kulture Bujanovac foto i.m. juzne vesti

  Albanci sa juga usvojili deklaraciju kojom traže ista prava kao Srbi na KiM

  Albanski odbornici iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa održali su tokom vikenda zajedničku sednicu na kojoj su usvojili deklaraciju kojom su ovlastili "parlament, predsednika i Vladu Kosova" da o pravima Albanaca sa juga Srbije pregovaraju u finišu pregovora Prištine i Beograda u Briselu.

  detaljnije
 • Bujanovac foto i.m.

  Jug Srbije i nemiri na severu Kosova: Strah spaja Srbe i Albance

  I pored razlika koje među njima postoje, Albance i Srbe na jugu Srbije, prenose Bujanovačke, povezuje zajednički osećaj straha posle nemira na severu Kosova, i hapšenja pa deportovanja sa ove teritorije Marka Đurića, direktora Vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

  detaljnije