Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

stare osobe

  • penzioneri poljoprivreda krava

    Međunarodni dan starih – od ruba egzistencije do glasačke manipulacije

    U godini koja na svom izmaku može, sve je izvesnije, postati i izborna, Vlada Srbije od danas je povećala penzije za 5,5%, od 1. januara za 14,8%, a od danas je počela i primena penzionerskih kartica za pogodnosti pri kupovini u trgovinskim objektima i radi, kako je rečeno, povećanja standarda. U realnosti, pored inflacije i minimalne poljoprivredne penzije nešto veće od 17.000 dinara, mnogi stari žive na rubu egzistencije, a i oni "zbrinuti“ poput korisnika niškog Gerontološkog centra su na obrocima jedva dovoljnim da prežive.

    (2) detaljnije
  • pirot 1

    Piroćanci preuzeli ulogu socijalnih službi i ustanova da pomognu bespomoćnom sugrađaninu

    Nakon što su saznali da 70-godišnji Vladimir Radenković koji je nepokretan živi sam u nehumanim uslovima i bez struje, predstavnici Udruženja građana "Glas Pirota" organizovali su se da mu obezbede lečenje i uslove za život. Nedeljama su obilazili zdravstveni centar i socijalne ustanove i pronašli rešenje - sve što njihov sugrađanin poseduje dobiće država za bi ga smestila u dom, ali će ostale troškove morati da plate oni.

    (3) detaljnije
  • Jeluisaveta

    Kuršumličanka najstarija žena u Toplici, napunila 101 godinu

    Iako polako počinje da “troši” drugi vek života, pokretna, puna vedrine i još sa dobrim pamćenjem, Jelisava Tomović iz Kuršumlije je napunila 101 godinu i važi za najstariju ženu u čitavom Topličkom okrugu. Preživela je strahote Drugog svetskog rata, čitavog života se bavila poljoprivredom i teško živela, ali je i pored toga sačuvala zdrav duh, mir, skromnost i dobrotu.

    detaljnije
  • korona

    33 obolelih u privatnom domu za stare u Novom Selu, i oni prebačeni u KC Niš

    Testovi su pokazali da je privatnom Domu za stare “Eskulap” u Novom Selu 30 korisnika i troje zaposlenih zaraženo koronavirusom, rekao je epidemiolog Branislav Tiodrović i svi će oni biti prebačeni u Klinički centar Niš. Zaraženih ima i u domovima u Blacu i Kulini i to će, kako je rekao Tiodorović, biti najveći problem za smeštaj, jer su to lica koja zahtevaju posebnu pažnju.

    (7) detaljnije
  • stari

    Mestima sa mnogo starijih koji žive sami potrebna veća pomoć volontera

    Zbog zabrane kretanja, brojni stariji u Srbiji osećaju se zarobljeno i bespomoćno, a ovaj osećaj još je jači u onim sredinama gde su uglavnom staračka domaćinstva, gde nema mnogo mladih kojih mogu da pomognu, kao što su zaplanjska sela. Naviknuti su na samoću i da sami sve rade, ali sada moraju da se oslone na pomoć drugih. Kažu, za sada im u pomoć prilaze volonteri i komšije.

    (4) detaljnije
  • Muškarac živeo u teškim uslovima

    Radio-amateri iz Pirota nastavili da pomažu povređenom sugrađaninu

    Pomoć u novcu, odeći i obući, sakupili su članovi Radio-kluba Pirot za sugrađanina Radeta Ćirića, koji je upravo njihovim angažovanjem prevežen do bolnice, gde mu je pružena neophodna medicinska nega. Nakon oporavka u bolnici, Ćirić će biti smešten u neki od Domova za stare u okolini.

    (1) detaljnije
  • Teški uslovi za život

    Pirotski radio-amateri pomogli iznemoglom sugrađaninu

    Zbog nemogućnosti da kola Hitne pomoći odmah reaguju po pozivu i dođu do sela Sinja Glava, gde se nalazio 53-godišnji muškarac kome je pomoć lekara bila neophodna, reagovali su članovi Radio-kluba Pirot koji su iznemoglog Radeta Ćirića dovezli do zdravstvene ustanove, gde je zbrinut. Članovi Radio-kluba Pirot često pomažu ugroženim sugrađanima, a i ove zime će nastaviti da proveravaju stanje na putevima po pirotskim selima, ukoliko sneg zaveje i da sa Crvenim krstom dele pomoć meštanima u udaljenim selima.

    (1) detaljnije
  • Policija foto aleksandar kostic

    U merošinskom selu staricu u njenoj kući napao provalnik

    U Kliničkom centru u Nišu noćas je, prema rečima njenog rođaka, bila 82-godišnja žena koju je povredio provalnik nakon što je upao u njenu kuću u selu Azbresnica u Opštini Merošina. Policija radi na ovom slučaju.

    detaljnije
  • Jedini meštani u svojoj mahali

    Usamljenim meštanima planinskih sela u Beloj Palanci potrebna redovna poseta lekara

    Nekada najbrojnije selo u belopalanačkom kraju Babin Kal sada ima tek 20 stanovnika, mahom starijih od 70 godina, koji kažu da žive izolovano. U selo bez prodavnice ni autobusi ne dolaze, iako jesu na regionalnom putu za Svrljig, a meštani se najviše žale na to što su im lekari daleko. Redovne posete lekara Doma zdravlja zavise od vremenskih uslova.

    (12) detaljnije
  • stare i iznemogle osobe foto aleksandar kostic

    Besplatna pomoć u kući i zdravstvena nega za najugroženije Prokupčane

    U narednih 8 meseci stare, bolesne i iznemogle osobe, njih oko 1.500, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje, dobijaće besplatnu pomoć i zdravstvenu negu u kući u okviru projekta koji će zajednički realizovati Dom zdravlja i Nevladina organizacija "Inkluzija danas".

    detaljnije
  • stare i iznemogle osobe foto alekandar kostic

    Uskoro pomoć u kući za stare i osobe sa invaliditetom u Prokuplju

    Kroz dva projekta prokupačkog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u naredna 4 meseca biće angažovano 8 osoba čiji će zadatak biti da starijim sugrađanima i osobama sa invaliditetom pomažu oko kućnih i svakodnevnih poslova. Od 8 angažovanih, 4 će biti takođe osobe sa invaliditetom.

    detaljnije
  • stari, stare osobe foto aleksandar kostic

    Maltretirao starca zbog 850 dinara

    Zbog sumnje da je fizički napao 81-godišnjeg Prokupčanina u njegovoj kući kome je, nakon maltretiranja, iz džepa košulje uzeo 850 dinara, policija je uhapsila jednog muškarca iz okoline Blaca.

    (1) detaljnije
  • staracki-dom-leskovac1.jpg

    Dnevni boravak za najstarije Leskovčane do kraja godine

    Dnevni boravak za stare pri Ustanovi za odrasle i starije u Leskovcu trebalo bi da bude završen do kraja ovog meseca, a prvi korisnici bi mogli da koriste njegove usluge već pred kraj godine, najavljeno je iz ove ustanove.

    detaljnije
  • stare osobe

    Najveći problem starih je usamljenost

    Jedan od najvećih problema starih, koji u Nišavskom okrugu čine skoro petinu stanovništva, jeste usamljenost koju može da olakša i kad im neko samo pokuca na vrata i svrati, kažu u Centru za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.

    (2) detaljnije
  • gerontodomacice-prokuplje.jpg

    Pomoć u kući za stare i osobe sa invaliditetom u Blacu

    Narednih 9 meseci 250 starih i osoba sa invaliditetom u Blacu imaće pomoć u kući, za šta će biti angažovano 25 osoba, od čega po jedan vozač, pomoćni radnik i psiholog i 22 geronto domaćice. 

    detaljnije
  • Kalina-Danilovich-1.jpg

    Preminula najstarija Srpkinja

    Verovatno najstarija žena u Srbiji Kalina Danilović iz kuršumlijskog sela Žuč preminula je rano jutros u, kako tvrde njeni rođaci, 113. godini života.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: