Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

štrajk

 • Leoni foto LJ.M.

  Radnici "Leonija" obustavili rad na pola sata, prvi put od kada posluju u Srbiji

  Umanjena plata za 5.000 do 10.000 dinara, koja je tokom jučerašnjeg dana uplaćena na račun zaposlenih u "Leoniju" u pogonima u Prokuplju, Malošištu i Nišu, samo je jedan od razloga zbog koga su radnici popodnevne smene obustavili rad na pola sata. Zaposleni kažu da je posao spontano obustavljen i da nije bilo nikakve organizacije, dok u kompaniji "Leoni" negiraju da je bilo obustave posla, ali da je juče grupa zaposlenih, kažu, zatražila razgovor sa rukovodstvom.

  (8) detaljnije
 • blokada puta kursumlija

  Kuršumličani ponovo blokirali put Niš - Priština

  Duže od 3 sata trajala je blokada državnog puta Niš - Priština na izlazu iz Kuršumlije, koji su, kao i pre 2 meseca, blokirali poverioci ŠIK Kopaonika i građani ove opštine, a tokom protesta je napravljena kilometarska kolona iz jednog i drugog pravca. Saobraćaj je normalizovan nešto posle 15 sati, nakon što je, kako tvrde učesnici protesta, direktor BIA Bratislav Gašić u telefonskom razgovoru jednom od organizatora protesta obećao sastanak i razgovor predstavnika štrajkača sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

  (6) detaljnije
 • protest-ŠIK-foto-LJ.-M

  Kuršumličani na sat vremena blokirali put Niš - Priština

  Nakon što su istekli svi rokovi koje su poverioci "ŠIK Kopaonika" iz Kuršumlije dali nadležnima da im isplate sva dugovanja za koje poseduju pravosnažne sudske presude, oni su sa građanima ove opštine na nešto vise od sat vremena blokirali državni put Niš - Priština, na izlazu iz Kuršumlije kod mesta Kosanička Rača. Policija je obezbeđivala i regulisala saobraćaj, ali nije ometala protestante u svojoj nameri.

  (2) detaljnije
 • vanpijačna-prodaja-foto-T.R

  Pijačni prodavci na Bulevaru štrajkovali zbog vanpijačne prodaje, rešenja i dalje nema

  Nakon prošlonedeljnog štrajka zakupaca tezgi na pijaci “Krive livade” na Bulevaru Nemanjića u Nišu, prodaja sada funkcioniše normalno. Štrajk je trenutno obustavljen, a u Komunalnoj policiji kažu da bi uskoro trebalo da se nađe neko rešenje, ali ne i koje.

  (12) detaljnije
 • katastar vrata

  Katastar prekinuo štrajk, počela da radi i niška služba

  Posle 72 dana štrajka postignut je sporazum oko plata zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu, a radnici u ovoj službi počeli u sa normalnim radom. Kako je saopšteno iz Sindikata zaposlenih, jedinice u svim gradovima počinju regularno da rade od danas, a ovo su potrvdili i u niškom Katastru.

  (3) detaljnije
 • katastar vrata

  Sindikat: Štrajk u Katastru i dalje traje, tražimo smenu direktora

  Skoro dva meseca traje štrajk u Republičkom geodetskom zavodu, na šta podsećaju zaposleni u Katastru i tvrde da on nije obustavljen kao što je rekao njihov direktor. Mobing, diskriminacija i zarade koje nisu povećane po zakonu, samo su deo problema na koji ukazuju, a kao glavnog krivca označavaju direktora Borka Draškovića i zato traže njegovu smenu.

  (6) detaljnije
 • gradska uprava

  Niški odbornici napustili Skupštinu: Osujetili smo plan opozicije

  Nakon dva dana provedenih pod ključem u Skupštini Grada, u Srpskoj naprednoj stranci obaveštavaju da su odbornici vladajuće većine rešili da je vreme da prestanu sa tim. Iako protest “1 od 5 miliona” održan u Nišu nije ni prošao pored gradskog parlamenta u kome su se, tim povodom, odbornici vladajuće koalicije zatvorili, oni smatraju da su tim potezom osujetili planove opozicije.

  (23) detaljnije
 • katastar vrata

  Privatni geodeti u Nišu ugroženi zbog štrajka Katastra

  Meseci štrajka radnika u Katastru ugrozili su poslovanje privatnih geodetskih organizacija u Nišu, a kako kaže Dušan Vučetić koji se bavi ovim poslom, u poslednja tri meseca mogao je da radi svega dvadesetak dana. Zbog toga su privatni geodeti pisali zahtev Republičkom geodetskom zavodu i tražili da počnu da im se izdaju potrebna dokumenta.

  (7) detaljnije
 • posta

  Štrajk radnika Pošte u Nišu - nema pošiljki i računa

  Do žitelja juga Srbije neće stizati pisma, računi, paketi i druge pošiljke poslate preko Pošte, jer su i radnici niškog poštanskog centra od danas obustavili rad, pridružili se kolegama u Beogradu i Novom Sadu i traže povećanje plata.

  (40) detaljnije
 • katastar vrata

  Nastavlja se štrajk u niškom Katastru, dokumenta izdaju samo "hitnim slučajevima"

  Zato što je, kako kažu iz sindikata niškog Katastra, prekršen sporazum koji su sredinom januara postigli sa ministrom rada Zoranom Đorđevićem, u ovoj službi nastavljaju štrajk koji su ponovo pokrenuli juče. Kako navode, dokumenta će izdavati samo hitnim slučajevima, odnosno građanima kojima su potrebni za socijalnu pomoć.

  (8) detaljnije
 • katastar vrata

  Ponovo štrajk u niškom Katastru

  Građani koji su danas imali posla u Katastru u Nišu naišli su na zatvorena vrata, jer nakon samo mesec dana od prekida prethodnog, radnici su opet u štrajku.

  (9) detaljnije
 • katastar vrata

  Obustavljen štrajk zaposlenih u niškom Katastru - nema smanjenje plata

  Nakon skoro mesec dana otkako su su radnici niškog Katastra nepokretnosti stupili u štrajk, zbog mogućnosti da im bude smanjena plata, on je obustavljen. Kako kaže predsednica Sindikata niškog Katastra Mirjana Jovanović, plate će ostati nepromenjene.

  (10) detaljnije
 • katastar vrata

  Štrajk u niškom Katastru - brinu da će im plate biti smanjene

  Zbog toga što od Nove godine mogu imati smanjenje plate i do 11.000 dinara, kako kažu iz Sindikata niškog Katastra, radnici ove ustanove stupili su u štrajk. Ne primaju građane, ali obrađuju stare zahteve i mole stranke, koje negoduju, za razumevanje.

  (31) detaljnije
 • tržnica protest

  Radnici "Tržnice" jednočasovnim štrajkom traže vraćanje plata

  Zaposleni u javnom komunalnom preduzeću "Tržnica" u Nišu obustavili su rad na sat vremena kako bi protestovali zbog smanjenja plata. Štrajkom u podne na svim niškim pijacama, kako kažu, traže da im se vrati oduzetih 10% i da im se zarade vrate na nivo iz septembra 2014. godine, kada su uvedene mere štednje u čitavoj Republici.

  (45) detaljnije
 • skola

  Prosvetari: Novi predlozi Ministarstva su nas dodatno uvredili

  Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata, a novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali.

  (30) detaljnije
 • gumoplastika

  Radnici “Gumoplastike” prekinuli štrajk glađu

  Nakon razgovora sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem, radnici bujanovačke “Gumoplastike” prekinuli su štrajk glađu. Iako im je rečeno da zapravo nemaju pravo na socijalni program, radnici za "Jugpress" kažu da im je obećano da će njihov problem biti rešen.

  detaljnije
 • gumoplastika

  Radnici “Gumoplastike” već treći dan štrajkuju glađu

  Iako su se prijavili za socijlani program, od decembra prošle godine on nije isplaćen, te su radnici fabrike “Gumoplastika” kraj bujanovačkog sela Klenike, od ponedeljka krenuli sa štrajkom glađu. Osim neisplaćivanja socijalnog programa, država, kao većinski vlasnik ove firme, radnicima duguje i 12 miliona dinara za neisplaćene zarade.

  (1) detaljnije
 • skola

  Prosvetari u Nišu skratili časove: Država nas marginalizuje

  Sa zahtevom da budu u istoj platnoj grupi kao lekari, prosvetni radnici su sa početkom školske godine započeli štrajk, a kako najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, štrajkovaće do kraja septembra po jedan dan u nedelji tako što će nastavu držati 30 minuta. Kako su kazali iz Unije, danas je u prepodnevnoj smeni bilo prosvetara koji su štrajkovali u 29 škola na teritoriji Niša.

  (21) detaljnije
 • ilustracija zakon flickr

  I advokati na jugu protestuju jednonedeljnim štrajkom

  Povodom ubistva beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, advokati u Srbiji proglasili su jednonedeljnu obustavu rada, a pridružile su im se i kolege sa juga. Predsednik Advokatske komore Niš Gordan Pantić kaže da štrajk neće biti rigorozan poput onog 2014. godine, već će advokati obavljati neodložne poslove.

  (3) detaljnije
 • SKOLA-2-jv

  Sindikalci traže smenu direktora, u školi ukazuju na “zlonamerne pojedince”

  Zbog, kako tvrde, katasrofalnog delovanja direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu Ljubiše Milačića i odgovornosti Saveta [kole, a kako bi sačuvali dostojanstvo ove ustanove, članovi Sindikalne organizacije škole će od sutra započeti štrajk koji će trajati dok Milačić, koji je pre mesec dana u drugom mandatu izabran jednoglasno, kao i članovi Saveta, ne podnesu ostavke.

  (4) detaljnije