Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

štrajk

  • radnici štrajk

    Radnici kuršumljskih firmi u sali Opštine započeli štrajk glađu

    Nakon više od 4 meseca i oko 20 različitih vrsta protesta, radnici propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, od danas su u sali Skupštine Kuršumlije započeli štrajk glađu. Atmosfera u sali je napeta, bilo je i suza, a jednoj ženi je pozlilo jer se uglavnom radi o starijim i bolesnim ljudima.

    (9) detaljnije
  • kvantaška pijaca p. j.

    Prodavci sa niške kvantaške pijace zbog sive ekonomije blokiraće put ka Niškoj Banji

    Prodavci sa kvantaške pijace koji plaćaju dažbine najavili su za sutra 8. jun, blokadu glavne ulice prema Niškoj Banji od 12 do 13 sati u znak protesta zbog vanpijačne prodaje i nelojalne konkurencije. Ona im, kako kažu, znatno smanjuje prodaju proizvoda, a uz to šteti i budžet, jer tvrde, niko od tih prodavaca ne plaća zakup i takse.

    (15) detaljnije
  • prosvetari štrajk

    38 niških škola u štrajku, prosvetari i dalje traže veće plate i manje učenika u odeljenju

    Manje učenika u odeljenju, da se vrate dugovi i povećaju zarade, kao i da se za obrazovanje pitaju obrazovani koji rade u školama i dalje su zahtevi prosvetnih radnika koji širom zemlje štrajkuju. Treći put zaredom u Nišu je 38 škola skratilo časove na 30 minuta i time su prosvetari još jednom pokušali da skrenu pažnju javnosti na svoje nezadovoljstvo uslovima rada.

    (28) detaljnije
  • skola

    Prosvetari najavljuju štrajk i protest, traže smanjenje broja đaka u odeljenju i veće plate

    Za četvrtak, 17. marta, prosvetati najavljuju skraćivanje časova na pola sata i protest ispred Vlade Srbije, a neki od zahteva su smanjenje broja učesnika u odeljenju i veće plate. Iz niškog Sindikata prosvetnih radnika kažu da će tražiti i da se odustane od formiranja kombinovanih odeljenja u kojima se spajaju đaci od petog do osmog razreda, a kao sve veći problem izdvajaju i nasilje u školama.

    (74) detaljnije
  • štrajk

    Nakon 5 dana prekinut štrajk glađu ispred prokupačkog Suda

    Petodnevni štrajk glađu ispred prokupačkog suda, koji je započeo Slavoljub Sretković jer je dobio presudu za nedostavljanje informacija od javnog značaja zbog čega mora da plati oko 40.000 dinara, prekinut je na insistiranje i molbu porodice. Kaže da odustaje od ovakvog načina nezadovoljstva, ali najavljuje da će nastaviti borbu dok ne istera pravdu do kraja.

    (8) detaljnije
  • deka

    Članovi Sindikata socijalnih radnika najavljuju protest - malo radnika, velike razlike u platama

    Nedovoljno radnika i velike razlike u platama zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, ali i nedostatak reakcija na njihove probleme iz Ministarstva, povod je zbog kojeg će predstavnici Sindikata izaći na ulicu i u Beogradu protestovati. Kažu da neće obustavljati rad kako ne bi ugrozili korisnike, ali traže da njihovi zahtevi budu ispunjeni.

    (17) detaljnije
  • Radnici evakuisani

    Radnici pirotskog "Tigar Tajersa" održali štrajk upozorenja, traže 20% veće plate

    Nakon protesta ispred fabrike sredinom decembra, deo radnika prve smene u kompaniji Tigar Tajers u Pirotu obustavio je u nedelju rad na sat vremena, na poziv fabričkog sindikata "Nezavisnost" koji traži povećanje plata i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena.

    (11) detaljnije
  • wood feel kuršumlija

    Radnici kuršumlijske fabrike blokiraju proizvodnju i traže 4, poslodavac im priznaje 2 plate

    Dok desetak radnika kuršumlijske fabrike "Wood fell" već nekoliko dana blokira ulaz proizvodne hale i ne žele da nastave proizvodnju dok im se ne isplate 4 zaostale plate, rad vikendom i godišnji odmor, o čemu je usmeno obaveštena Inspekcija, rukovodstvo izraelske fabrike tvrdi da je proizvodnja obustavljena još od 23. jula i da se niko od radnika od tada nije pojavio na svom radnom mestu, da većina radnika nema produžen ugovor na određeno i da će im za koji dan biti ponuđen otkaz i sporazumno rešenje uz dve plate, u suprotnom će preko advokata i suda tražiti rešenje.

    (1) detaljnije
  • zitorađa

    Radnici Direkcije u Žitorađi 3 meseca ne primaju platu, direktor podneo ostavku

    Iako zaposleni u JP "Direkcija za izgradnju" u Žitorađi tvrde da već 3 meseca nisu primili platu, zbog čega od početka nedelje obavljaju samo najosnovnije poslove, niko javno ne želi da komentariše navodni "tihi" štrajk, jer se plaše sankcija nadležnih i otkaza. Direktor tog preduzeća je u međuvremenu podneo ostavku, a predsednik Opštine kaže da potvrđuje da se radnicima duguje, ali ne tri, već dve plate i da se rešenje traži.

    (6) detaljnije
  • Kamion smeće Mediana

    Sindikati JKP "Mediana" najavili štrajk za danas, pa ga "zamrzli" nakon obećanja nadležnih

    Nakon što su za danas najavili štrajk upozorenja sa zahtevima da se uradi sistematizacija, potpiše kolektivni ugovor i reši problem voznog parka i spreči operativni kolaps firme, predstavnici 6 sindikata niškog JKP Mediana od njega su odustali. Iz ovih sindikata kažu da je štrajk "zamrznut" nakon sastanka sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, većnikom za komunalne delatnosti Miroslavom Đokićem i direktorom ovog preduzeća Ivanom Mihajlovićem koji su im obećali rešenje, a sindikalisti ističu da će ako dogovori ne budu ispoštovani štrajka ipak biti.

    (26) detaljnije
  • medveđa

    Komunalci u Medveđi prekinuli štrajk, obećane su im zaostale plate

    Nakon četiri dana radnici JKP Obnova prekinuli su jutros generalni štrajk, potvrdio je za Južne vesti direktor tog preduzeća Stanko Milošević i dodao da je dogovoreno da radnicima bude isplaćeno 7 zaostalih zarada koje im duguju, kao i da su potpisani kolektivni ugovori između osnivača, poslodavca i sindikata preduzeća.

    (2) detaljnije
  • medveđa

    Komunalci u Medveđi štrajkuju jer im duguju plate, direktor kaže problem je u višku radnika

    Radnici JKP Obnova iz Medveđe stupili su juče u štrajk jer im se duguje 7 plata i na svoja radna mesta se neće vratiti dok im ne budu isplaćena dugovanja. Direktor tog preduzeća Stanko Milošević kaže da je jedno od rešenja otpuštanje određenog broja radnika čime bi se smanjili troškovi, dok predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić tvrdi da će sutra sa radom početi radna grupa koja će pokušti da nađe rešenje.

    (5) detaljnije
  • sindikat TSO

    Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

    Dva od 3 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

    (3) detaljnije
  • Dejan Milosevic Gvozdeni puk

    Istekao rok koji su borci dali vlasti, razmatraju sledeće poteze

    Kako bi konačno rešili problem ratnih dnevnica, učesnici rata 1999. godine tražili su da ih predsednik Vučić i premijerka prime na razgovor do 15. marta. Međutim dobili su odgovor da će ih umesto njih primiti druga delegacija, sa ministarkom za boračka pitanja, na šta predsednik kuršumlijskog udruženja “Gvozdeni puk” Dejan Milošević kaže da ne pristaju.

    (15) detaljnije
  • protest

    Ustav garantuje, epidemija sužava slobodu kretanja i pravo na protest u vreme kovida

    Veći štrajkovi i protesti u Srbiji od 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke mogu se pobrojati na prste jedne ruke, a u doba epidemije bilo ih je više nego inače. Epidemije je nastavila da bukti, a protesti su zamrli. Na ulice povremeno izlaze oni koji kažu da su im poslovi ugroženi zbog kovida i traže pomoć države. Za razliku od Srbije, u susednoj Severnoj Makedoniji nije bilo mnogo protesta, osim opozicionih uoči izbora.

    (10) detaljnije
  • 3

    Majka troje dece najavljuje štrajk ispred Opštine Žitorađa jer mesecima žive bez struje

    Zbog, kako ona tvrdi, višemesečnog odugovlačenja oko legalizacije kuće kako bi priključili struju i prebacivanja odgovornosti sa jedne službe na drugu, majka troje dece Ana Vacev iz Stare Božurne kod Žitorađe odlučila je da sa svojom dvomesečnom bebom od srede započne štrajk ispred zgrade Opštine Žitorađa. Iz Opštine kažu da je problem jer katastarski postoje suvlasnici na delu placa u selu i da su nemoćni dok se sudski ne reši vlasništvo.

    (4) detaljnije
  • štrajk

    Samohrani otac iz Niša prekinuo štrajk glađu, nadležni mu obećali pomoć

    Nakon što je jutros počeo štrajk glađu zbog naplate alimentacije za koju tvrdi da je neosnovana, samohrani otac iz Niša Bojan Milovanović dobio je poziv većnice za socijalna pitanja Tijane Đorđević Ilić i Centra za socijalni rad i privremeno je prekinuo štrajk. Obećana mu je pomoć, a direktor Centra Zoran Jović kaže da će pokušati da odlože naplatu, da ona bude na rate i finansijski će mu pomoći.

    (13) detaljnije
  • radnice u juri

    Radnici “Šinvona”: Postigli smo dogovor, zaposleni dobili 3 opcije

    Radiće oni koji žele, a oni koji su kući i ne dolaze u fabriku biće na plaćenom sa platom od 60% ili na godišnjem odmoru - to je dogovor radnika i menadžementa kompanije Šinvon . Zaposleni kažu da 3 opcije daju svakom mogućnost da bira, a podršku šalju komšijama i kolegama iz Jure .

    (4) detaljnije
  • jura4-nis-protest-korona-foto-vkeser

    Radnici niške "Jure" opet u štrajku ispred fabrike, mali broj radi [video]

    Grupa radnika koja je došla da odradi prvu smenu ostala je opet ispred kapija niške Jure . Iako ih je na vratima sačekala ponuda u vidu bonusa za rad u doba korona virusa, većina je ostala ispred, a najavljuju da će se okupiti i sutra, jer traže bolje i bezbednije uslove rada. Oni koji su unutra kažu da su na radnim mestima koja su izolovana i bezbedna.

    (19) detaljnije
  • leskovac ciscenje ulica

    Štrajk sezonskih radnika vranjskog “Komrada”

    Petnaestak sezonskih radnika u JKP “Komrad”, angažovanih za iznošenje smeće preko Agencije za zapošljavanje, odlučili su se na štrajk jer su kako kažu, nezadovoljni platom i time što nisu potpisali ugovor o radu kako su se nadali, nego su opet angažovani preko Agencije. Direktor javnog preduzeća kaže da ne postoji mogućnost da budu zaposleni preko “Komrada”, a da će zakonski minimalac imati od marta kada stupaju na snagu novi uslovi zapošljavanja preko Agencije.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: