Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

štrajk

 • zitorađa

  Radnici Direkcije u Žitorađi 3 meseca ne primaju platu, direktor podneo ostavku

  Iako zaposleni u JP "Direkcija za izgradnju" u Žitorađi tvrde da već 3 meseca nisu primili platu, zbog čega od početka nedelje obavljaju samo najosnovnije poslove, niko javno ne želi da komentariše navodni "tihi" štrajk, jer se plaše sankcija nadležnih i otkaza. Direktor tog preduzeća je u međuvremenu podneo ostavku, a predsednik Opštine kaže da potvrđuje da se radnicima duguje, ali ne tri, već dve plate i da se rešenje traži.

  (3) detaljnije
 • Kamion smeće Mediana

  Sindikati JKP "Mediana" najavili štrajk za danas, pa ga "zamrzli" nakon obećanja nadležnih

  Nakon što su za danas najavili štrajk upozorenja sa zahtevima da se uradi sistematizacija, potpiše kolektivni ugovor i reši problem voznog parka i spreči operativni kolaps firme, predstavnici 6 sindikata niškog JKP Mediana od njega su odustali. Iz ovih sindikata kažu da je štrajk "zamrznut" nakon sastanka sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, većnikom za komunalne delatnosti Miroslavom Đokićem i direktorom ovog preduzeća Ivanom Mihajlovićem koji su im obećali rešenje, a sindikalisti ističu da će ako dogovori ne budu ispoštovani štrajka ipak biti.

  (26) detaljnije
 • medveđa

  Komunalci u Medveđi prekinuli štrajk, obećane su im zaostale plate

  Nakon četiri dana radnici JKP Obnova prekinuli su jutros generalni štrajk, potvrdio je za Južne vesti direktor tog preduzeća Stanko Milošević i dodao da je dogovoreno da radnicima bude isplaćeno 7 zaostalih zarada koje im duguju, kao i da su potpisani kolektivni ugovori između osnivača, poslodavca i sindikata preduzeća.

  (2) detaljnije
 • medveđa

  Komunalci u Medveđi štrajkuju jer im duguju plate, direktor kaže problem je u višku radnika

  Radnici JKP Obnova iz Medveđe stupili su juče u štrajk jer im se duguje 7 plata i na svoja radna mesta se neće vratiti dok im ne budu isplaćena dugovanja. Direktor tog preduzeća Stanko Milošević kaže da je jedno od rešenja otpuštanje određenog broja radnika čime bi se smanjili troškovi, dok predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić tvrdi da će sutra sa radom početi radna grupa koja će pokušti da nađe rešenje.

  (5) detaljnije
 • sindikat TSO

  Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

  Dva od 3 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

  (3) detaljnije
 • Dejan Milosevic Gvozdeni puk

  Istekao rok koji su borci dali vlasti, razmatraju sledeće poteze

  Kako bi konačno rešili problem ratnih dnevnica, učesnici rata 1999. godine tražili su da ih predsednik Vučić i premijerka prime na razgovor do 15. marta. Međutim dobili su odgovor da će ih umesto njih primiti druga delegacija, sa ministarkom za boračka pitanja, na šta predsednik kuršumlijskog udruženja “Gvozdeni puk” Dejan Milošević kaže da ne pristaju.

  (14) detaljnije
 • protest

  Ustav garantuje, epidemija sužava slobodu kretanja i pravo na protest u vreme kovida

  Veći štrajkovi i protesti u Srbiji od 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke mogu se pobrojati na prste jedne ruke, a u doba epidemije bilo ih je više nego inače. Epidemije je nastavila da bukti, a protesti su zamrli. Na ulice povremeno izlaze oni koji kažu da su im poslovi ugroženi zbog kovida i traže pomoć države. Za razliku od Srbije, u susednoj Severnoj Makedoniji nije bilo mnogo protesta, osim opozicionih uoči izbora.

  (10) detaljnije
 • 3

  Majka troje dece najavljuje štrajk ispred Opštine Žitorađa jer mesecima žive bez struje

  Zbog, kako ona tvrdi, višemesečnog odugovlačenja oko legalizacije kuće kako bi priključili struju i prebacivanja odgovornosti sa jedne službe na drugu, majka troje dece Ana Vacev iz Stare Božurne kod Žitorađe odlučila je da sa svojom dvomesečnom bebom od srede započne štrajk ispred zgrade Opštine Žitorađa. Iz Opštine kažu da je problem jer katastarski postoje suvlasnici na delu placa u selu i da su nemoćni dok se sudski ne reši vlasništvo.

  (4) detaljnije
 • štrajk

  Samohrani otac iz Niša prekinuo štrajk glađu, nadležni mu obećali pomoć

  Nakon što je jutros počeo štrajk glađu zbog naplate alimentacije za koju tvrdi da je neosnovana, samohrani otac iz Niša Bojan Milovanović dobio je poziv većnice za socijalna pitanja Tijane Đorđević Ilić i Centra za socijalni rad i privremeno je prekinuo štrajk. Obećana mu je pomoć, a direktor Centra Zoran Jović kaže da će pokušati da odlože naplatu, da ona bude na rate i finansijski će mu pomoći.

  (13) detaljnije
 • radnice u juri

  Radnici “Šinvona”: Postigli smo dogovor, zaposleni dobili 3 opcije

  Radiće oni koji žele, a oni koji su kući i ne dolaze u fabriku biće na plaćenom sa platom od 60% ili na godišnjem odmoru - to je dogovor radnika i menadžementa kompanije Šinvon . Zaposleni kažu da 3 opcije daju svakom mogućnost da bira, a podršku šalju komšijama i kolegama iz Jure .

  (4) detaljnije
 • jura4-nis-protest-korona-foto-vkeser

  Radnici niške "Jure" opet u štrajku ispred fabrike, mali broj radi [video]

  Grupa radnika koja je došla da odradi prvu smenu ostala je opet ispred kapija niške Jure . Iako ih je na vratima sačekala ponuda u vidu bonusa za rad u doba korona virusa, većina je ostala ispred, a najavljuju da će se okupiti i sutra, jer traže bolje i bezbednije uslove rada. Oni koji su unutra kažu da su na radnim mestima koja su izolovana i bezbedna.

  (19) detaljnije
 • leskovac ciscenje ulica

  Štrajk sezonskih radnika vranjskog “Komrada”

  Petnaestak sezonskih radnika u JKP “Komrad”, angažovanih za iznošenje smeće preko Agencije za zapošljavanje, odlučili su se na štrajk jer su kako kažu, nezadovoljni platom i time što nisu potpisali ugovor o radu kako su se nadali, nego su opet angažovani preko Agencije. Direktor javnog preduzeća kaže da ne postoji mogućnost da budu zaposleni preko “Komrada”, a da će zakonski minimalac imati od marta kada stupaju na snagu novi uslovi zapošljavanja preko Agencije.

  (1) detaljnije
 • posta

  I niški poštari ponovo rade

  Nakon što su kasno sinoć radnici Pošta Srbije koji su prethodnih dana štrajkovali postigli dogovor sa Vladom, i niški poštari kažu da se vraćaju svojim redovnim aktivnostima. Oni nisu bili u zvaničnom štrajku, ali je deo zaposlenih obustavio rad zahtevajući bolje uslove.

  (4) detaljnije
 • pošta

  Sindikat “Sloga” i SzS podržavaju štrajk niških poštara

  Uz osudu pritisaka i pretnji usmerenih prema zaposlenima u preduzeću “Pošta Srbije”, koji danima štrajkuju zbog malih primanja, u Sindikatu “Sloga” kažu da su uz štrajkače. Radnici Pošte imaju podršku i Saveza za Srbiju, u kojem tvrde da su obezbedili pravnu zaštitu za sve radnike čije su prava ugrožena.

  (20) detaljnije
 • pošta

  “Pošta” obećava redovnu isplatu penzija i pored štrajka dela zaposlenih

  Zbog štrajka zaposlenih u “Pošti Srbije” već kasne pošiljke, ali u ovom preduzeću tvrde da će u narednim danima uspeti da normalizuju isporuku, ali i omogućiti redovnu isplatu penzija. U upravi preduzeća štrajk radnika zbog niskih plata smatraju nezakonitim i obećavaju da će, uprkos tome, u narednom periodu isporučiti i zaostale pošiljke.

  (9) detaljnije
 • posta

  Niški poštari delimično obustavili rad, nema ko da nosi penzije

  Poštari u Nišu nisu u zvaničnom štrajku, ali jesu delimično obustavili rad. Kako novinari saznaju od zaposlenih, ne rade kuriri Post ekspresa, a svoje korisnike ne obilaze ni pojedini poštari. Dok se spekuliše da ih popisuju policajci, dovodi se u pitanje podela penzija koja bi trebalo da počne 11. decembra.

  (18) detaljnije
 • pošta

  Na jugu Srbije nema štrajka zaposlenih u “Pošti", ali pošiljke ne stižu

  Premda na jugu Srbije nema obustave rada u poštama, zbog štrajka zaposlenih iz Beograda u “Pošti Srbije”, pošiljke i u ovom delu zemlje kasne i ne stižu. Jedan od niških poštara objašnjava da od utorka nema isporuka, jer, kaže, sve to stiže iz Beograda.

  (13) detaljnije
 • Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice

  Pirotski lekari odustali od najavljenog štrajka

  Štrajk dela zaposlenih u pirotskoj Opštoj bolnici koji je bio najavljen za danas, odložen je. U štrajkačkom odboru kažu da su odlučili da daju još vremena nadležnima da reše njihov problem sa direktorom Goranom Petrovićem, ali kako novinari Južnih vesti saznaju od izvora iz pirotske Bolnice, štrajkački odbor i sindikati su podlegli pritisku predstavnika Ministarstva zdravlja.

  (4) detaljnije
 • Ne odustaju od zahteva

  Nastavlja se obustava rada u pirotskoj Bolnici, kolege podržavaju suspendovanog anesteziologa

  Deo zaposlenih u pirotskoj Opštoj bolnici nastavio je sa jednočasovnom obustavom rada, a u periodu od 12 do 13 sati u amfiteatru Bolnice održavaju sastanke i planiraju štrajk koji će krenuti u utorak 12. novembra. I dalje nema nikakvog komentara direktora Gorana Petrovića koji se ne javlja na pozive i ne odgovara na SMS poruke novinara Južnih vesti .

  (12) detaljnije
 • Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice

  Danas bez obustave rada u pirotskoj Bolnici, jednočasovni štrajk se nastavlja sutra

  Zbog dolaska državnog sekretara Berislava Vekića, svakodnevna obustava rada dela lekara, medicinskih sestara i tehničara u pirotskoj Opštoj bolnici danas će biti prekinuta, a ona će se, kako kaže anesteziolog Milan Živić, nastaviti sutra i trajaće najmanje do naredne nedelje, za kada je planiran štrajk. Štrajkači su i dalje bez kontakta sa direktorom Petrovićem, koji ne odgovoara i na pozive i poruke novinara.

  (2) detaljnije