Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

strip

 • strip do pakla i nazad

  Izložba stripa o Prvom svetskom ratu u leskovačkoj Biblioteci

  Ilustracije događaja koji su obeležili Prvi svetski rat, poput Sarajevskog atentata, bitke na Ceru i proboja Solunskog fronta, moći će da vide Leskovčani na izložbi stripa koja će se održati u utorak, 11. decembra u 17 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”. Ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • strip do pakla i nazad

  “Do pakla i nazad” - strip album o Prvom svetskom ratu

  Niz kratkih priča koje prate junake Velikog rata, koje je započeo pokojni Leskovčanin Nikola Mitrović Kokan, završile su njegove kolege i objavile album u njegovu čast, a uoči stogodišnjice od potpisivanja primirja.

  detaljnije
 • nagrade strip veles

  Leskovačkom strip autoru nagrada na festivalu u Makedoniji

  Strip scenarista iz Leskovca Marko Stojanović ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade "Zlaten strip” koja se na Međunarodnom salonu stripa u Velesu dodeljuje za najbolje delo. Stojanović je do sada ovu nagradu osvajao 2 puta.

  detaljnije
 • promocija pressing foto jv

  Novi "Strip Pressing" posvećen ženskim autorima

  Uz jubilarni 80. broj niškog časopisa "Pressing" koji je stigao pod prste čitalaca, tradicionalno je i izašao i "Strip Pressing", ovoga puta kompletno posvećen ženskim autorima devete umetnosti. Urednik Dejan Kostić navodi "maćehinski" odnos Ministarstva kulture prema ovom listu zbog (ne)davanja novca, a ističe i njihovo potcenjivanje stripa kao umetnosti i časopisa južno od Beograda.

  detaljnije
 • stripovi

  Leskovački strip stigao do čitalaca u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi

  Na stranicama strip-časopisa iz Češke, Urugvaja i Amerike našli su se radovi leskovačkog strip-autora Marka Stojanovića, pa će tako evropska i američka publika moći da se upozna sa srpskim stripom i likovima najpoznatijeg domaćeg strip serijala “Vekovnici”.

  detaljnije
 • Viktor Bogdanović

  Svetski strip-crtač u Nišu: Supermenu ne trebaju dodatne moći

  Umetnik koji za čuvenu kuću " DC komiks" već godinama crta Supermenove avanture - Viktor Bogdanovič, kaže da junaku koji spasava svet već 80 godina, nema šta da oduzme ni doda. Bogdanovič kaže da je crtajući superheroje ostvario svoje dečačke snove i najavljuje autorski strip, ali tek za nekoliko godina. Trenutno je, dodaje, prezaposlen crtanjem " DC" -jevih junaka.

  detaljnije
 • figure

  “Sudar” izložbe Stripoteke i akcionih figura u niškoj Sinagogi

  Ljubitelji pop kulture, kako kažu organizatori, imaće priliku da u Galeriji Sinagoga posete čak dve izložbe i to onu posvećenu jednom od najdugovečnijih strip-revija "Stripoteci", dok će na drugoj biti izložene akcione figure. Otvaranje je, dodaju, zakazano za 10. avgust.

  detaljnije
 • panišer

  Supermen nad Tvrđavom, Panišer u Ćele-kuli, Modesti Blejz na keju…

  Zahvaljujući ilustracijama koje inostrani i domaći strip crtači rade za portfolio niškog festivala Striporama, Niš su proteklih godina “posetili” brojni superheroji i strip junaci poput Spajdermena, Konana, Dilana Doga, Zagora i Teksa Vilera. I za ovogodišnji festival, koji počinje 9. avgusta, urađene su kombinacije junaka i motiva Niša, pa tako Supermen “nadleće” Tvrđavom, dok Panišer dolazi u Ćele-kulu.

  detaljnije
 • striporama

  Ovogodišnja “Striporama” u Nišu u znaku Supermena

  Zvezde američkog, italijanskog i srpskog stripa biće gosti “Stiporame” koja se održava u vreme “Nišvila”, od 9. do 12. avgusta, a kako navode organizatori, centralna tačka ovogodišnjeg festivala biće proslava 80. rođendana superherojske franšize - Supermena.

  detaljnije
 • skola stripa logo

  Leskovčanima nagrade na strip festivalima u zemlji i regionu

  Troje polaznika Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” na održanim festivalima stripa u Srbiji i Hrvatskoj osvojili su nekoliko priznanja, dok je za kvalitet radova nagrađena i Škola stripa.

  detaljnije
 • strip

  U Leskovcu počinje Balkanska smotra mladih strip autora

  Izložbe, predavanja, tribine i projekcije dokumentarnih filmova o stripu obeležiće ovogodišnju 20. Balkansku smotru mladih strip autora. Takozvani “najstariji strip festival bivše Jugoslavije” biće otvoren 29. juna od 20 sati u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, a trajaće do 1. jula.

  detaljnije
 • strip

  Na Festivalu stripa izložba poznatog niškog umetnika

  U Salonu 77, u Tvrđavi otvorena je autorska izložba Nišlije Bobana Savića Geta pod nazivom “Dobrodošli u Geto 17”, koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala stripa “Nifest”. U okviru trodnevnog programa Festivala koji traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan i sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

  detaljnije
 • foto-Flickr,-Associazione-Amici-di-Piero-Chiara

  Peti po redu sajam stripa u Nišu

  Svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u bogatom programu Međunarodnog festivala stripa “Nifest” koji će ugostiti oko 40 stranih i domaćih strip autora i gostiju. U okviru trodnevnog programa, koji počinje 24. i traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

  detaljnije
 • javni cas crtanja

  Strip u Leskovcu okupio preko 1.000 mališana

  U dvorištima 3 osnovne škole u Leskovcu više od 1.000 učenika u istom trenutku crtalo je stripove. Deca nisu krila osmehe sa svojih lica, jer su lep dan provela napolju sa drugarima, a uz to i uživali u skiciranju, crtanju i bojenju.

  detaljnije
 • crtanje

  Masovni čas crtanja na otvorenom u Leskovcu

  Četvrtu godinu zaredom Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” organizuje masovni čas crtanja, a ove godine, prema najavama organizatora, učestvovaće više od 1.000 učenika, koji će simultano 21. maja od 10.30 crtati stripove. Javni čas crtanja održaće se u školskim dvorištima osnovnih škola “Josif Kostić”, “Svetozar Marković”, "Vožd Karađorđe” i “Vuk Karadžić”.

  detaljnije
 • osvetnici

  Veče stripa u "Cineplexxu" uz novi deo Osvetnika

  Ljubitelji kostimiranih junaka, kako najavljuju iz bioskopa "Cineplexx" u Nišu, moći će da uživaju u najnovijem filmu iz Marvelove kuhinje Osvetnici - Rat beskraja 3D, koji će se premijerno prikazivati 26. aprila.

  detaljnije
 • vekovnici

  “Vekovnici” ponovo na listi najboljih izdanja britanskog strip teoretičara

  Deveti album stripa “Vekovnici”, koji kao scenarista potpisuje leskovački autor Marko Stojanović, našao se na listi najvažnijih ostvarenja u svetu stripa objavljenih u prošloj godini. Listu je sastavio britanski teoretičar Pol Gravet.

  detaljnije
 • izlozba

  Otvorena izložba o Leskovcu na stranicama stripova

  U narednih desetak dana u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, Leskovčani će moći da vide izložbu na kojoj su kroz ilustracije strip crtači poznate junake poput Betmena, Tora, Zagora ili Paje Patka smestili u ovaj grad na jugu Srbije.

  detaljnije
 • Galerija Narodni muzej Vranje foto i,m

  Scenarista stripa iz Leskovca izlaže u Vranju

  Izložba strip izdanja “10 godina Vekovnika” autora Marka Stojanovića, scenariste stripa iz Leskovca, biće otvorena u ponedeljak, 12. marta od 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

  detaljnije
 • skola stripa

  Polaznicima leskovačke škole stripa mnogobrojne nagrade

  Sa beogradskog festivala subkulture "Parallel", a u sklopu konkursa "Stripovi i ploče", polaznici škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” u Leskovac su doneli čak 24 nagrade.

  detaljnije