Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

strip

 • izložba strip

  Leskovački strip-scenarista izlaže širom Srbije

  Radove inspirisane životima vojnika Velikog rata, kao i one sa motivima fantastike, strip-scenariste Marka Stojanovića iz Leskovca, do kraja meseca može pogledati publika u Somboru i Prokuplju.

  detaljnije
 • marko stojanovic

  Stojanović: Država nedovoljno ulaže u domaći strip

  Iako je broj srpskih strip autora koji su poznati u svetu i sarađuju na međunarodnom nivou veliki, nema institucionalne državne podrške za ovu sferu umetnosti, kaže leskovački strip-scenarista Marko Stojanović.

  (3) detaljnije
 • marko stojanovic

  Leskovački strip-scenarista objavljuje radove u Francuskoj

  Priča o Četvrtom krstaškom pohodu, odnosno padu Carigrada, koju je sa saradnicima uradio leskovački strip-scenarista Marko Stojanović, izašao je iz štampe u Francuskoj, pa će i tamošnja publika imati priliku da se upozna sa delom našeg autora.

  (2) detaljnije
 • skola stripa

  Leskovčanima nagrade na međunarodnim strip-konkursima

  Polaznici Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ sa dva međunarodna konkursa doneli su ukupno 18 nagrada i priznanja za svoja dela. Dobitnici kažu da su srećni jer nagrade znače da se njihov rad ceni, a njihov predavač Marko Stojanović kaže da je na sve njih veoma ponosan.

  detaljnije
 • strip do pakla i nazad

  Strip-album Leskovčanina na vrhu NIN-ove top liste

  Među najvažnijim strip izdanjima u 2018. godini, prema top listi koju svake godine objavljuje nedeljnik “NIN”, nalazi se i strip album o Prvom svetskom ratu "Do pakla i nazad" leskovačkog scenariste Marka Stojanovića.

  detaljnije
 • javni cas crtanja

  Otvoren konkurs za najbolji dečji strip

  Mališani koji vole da crtaju i zaljubljenici su u strip, mogu se sa svojim kratkim pričama prijaviti na konkurs koji organizuje Leskovačka škola stripa. Radovi se mogu slati do 15. maja, a najbolji će biti nagrađeni profesionalnim priborom za crtanje.

  detaljnije
 • strip do pakla i nazad

  Izložba stripa o Prvom svetskom ratu u leskovačkoj Biblioteci

  Ilustracije događaja koji su obeležili Prvi svetski rat, poput Sarajevskog atentata, bitke na Ceru i proboja Solunskog fronta, moći će da vide Leskovčani na izložbi stripa koja će se održati u utorak, 11. decembra u 17 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”. Ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • strip do pakla i nazad

  “Do pakla i nazad” - strip album o Prvom svetskom ratu

  Niz kratkih priča koje prate junake Velikog rata, koje je započeo pokojni Leskovčanin Nikola Mitrović Kokan, završile su njegove kolege i objavile album u njegovu čast, a uoči stogodišnjice od potpisivanja primirja.

  detaljnije
 • nagrade strip veles

  Leskovačkom strip autoru nagrada na festivalu u Makedoniji

  Strip scenarista iz Leskovca Marko Stojanović ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade "Zlaten strip” koja se na Međunarodnom salonu stripa u Velesu dodeljuje za najbolje delo. Stojanović je do sada ovu nagradu osvajao 2 puta.

  detaljnije
 • promocija pressing foto jv

  Novi "Strip Pressing" posvećen ženskim autorima

  Uz jubilarni 80. broj niškog časopisa "Pressing" koji je stigao pod prste čitalaca, tradicionalno je i izašao i "Strip Pressing", ovoga puta kompletno posvećen ženskim autorima devete umetnosti. Urednik Dejan Kostić navodi "maćehinski" odnos Ministarstva kulture prema ovom listu zbog (ne)davanja novca, a ističe i njihovo potcenjivanje stripa kao umetnosti i časopisa južno od Beograda.

  detaljnije
 • stripovi

  Leskovački strip stigao do čitalaca u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi

  Na stranicama strip-časopisa iz Češke, Urugvaja i Amerike našli su se radovi leskovačkog strip-autora Marka Stojanovića, pa će tako evropska i američka publika moći da se upozna sa srpskim stripom i likovima najpoznatijeg domaćeg strip serijala “Vekovnici”.

  detaljnije
 • Viktor Bogdanović

  Svetski strip-crtač u Nišu: Supermenu ne trebaju dodatne moći

  Umetnik koji za čuvenu kuću " DC komiks" već godinama crta Supermenove avanture - Viktor Bogdanovič, kaže da junaku koji spasava svet već 80 godina, nema šta da oduzme ni doda. Bogdanovič kaže da je crtajući superheroje ostvario svoje dečačke snove i najavljuje autorski strip, ali tek za nekoliko godina. Trenutno je, dodaje, prezaposlen crtanjem " DC" -jevih junaka.

  detaljnije
 • figure

  “Sudar” izložbe Stripoteke i akcionih figura u niškoj Sinagogi

  Ljubitelji pop kulture, kako kažu organizatori, imaće priliku da u Galeriji Sinagoga posete čak dve izložbe i to onu posvećenu jednom od najdugovečnijih strip-revija "Stripoteci", dok će na drugoj biti izložene akcione figure. Otvaranje je, dodaju, zakazano za 10. avgust.

  detaljnije
 • panišer

  Supermen nad Tvrđavom, Panišer u Ćele-kuli, Modesti Blejz na keju…

  Zahvaljujući ilustracijama koje inostrani i domaći strip crtači rade za portfolio niškog festivala Striporama, Niš su proteklih godina “posetili” brojni superheroji i strip junaci poput Spajdermena, Konana, Dilana Doga, Zagora i Teksa Vilera. I za ovogodišnji festival, koji počinje 9. avgusta, urađene su kombinacije junaka i motiva Niša, pa tako Supermen “nadleće” Tvrđavom, dok Panišer dolazi u Ćele-kulu.

  detaljnije
 • striporama

  Ovogodišnja “Striporama” u Nišu u znaku Supermena

  Zvezde američkog, italijanskog i srpskog stripa biće gosti “Stiporame” koja se održava u vreme “Nišvila”, od 9. do 12. avgusta, a kako navode organizatori, centralna tačka ovogodišnjeg festivala biće proslava 80. rođendana superherojske franšize - Supermena.

  detaljnije
 • skola stripa logo

  Leskovčanima nagrade na strip festivalima u zemlji i regionu

  Troje polaznika Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” na održanim festivalima stripa u Srbiji i Hrvatskoj osvojili su nekoliko priznanja, dok je za kvalitet radova nagrađena i Škola stripa.

  detaljnije
 • strip

  U Leskovcu počinje Balkanska smotra mladih strip autora

  Izložbe, predavanja, tribine i projekcije dokumentarnih filmova o stripu obeležiće ovogodišnju 20. Balkansku smotru mladih strip autora. Takozvani “najstariji strip festival bivše Jugoslavije” biće otvoren 29. juna od 20 sati u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, a trajaće do 1. jula.

  detaljnije
 • strip

  Na Festivalu stripa izložba poznatog niškog umetnika

  U Salonu 77, u Tvrđavi otvorena je autorska izložba Nišlije Bobana Savića Geta pod nazivom “Dobrodošli u Geto 17”, koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala stripa “Nifest”. U okviru trodnevnog programa Festivala koji traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan i sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

  detaljnije
 • foto-Flickr,-Associazione-Amici-di-Piero-Chiara

  Peti po redu sajam stripa u Nišu

  Svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u bogatom programu Međunarodnog festivala stripa “Nifest” koji će ugostiti oko 40 stranih i domaćih strip autora i gostiju. U okviru trodnevnog programa, koji počinje 24. i traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

  detaljnije
 • javni cas crtanja

  Strip u Leskovcu okupio preko 1.000 mališana

  U dvorištima 3 osnovne škole u Leskovcu više od 1.000 učenika u istom trenutku crtalo je stripove. Deca nisu krila osmehe sa svojih lica, jer su lep dan provela napolju sa drugarima, a uz to i uživali u skiciranju, crtanju i bojenju.

  detaljnije