Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

strip

 • skola stripa logo

  Leskovčanima nagrade na strip festivalima u zemlji i regionu

  Troje polaznika Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” na održanim festivalima stripa u Srbiji i Hrvatskoj osvojili su nekoliko priznanja, dok je za kvalitet radova nagrađena i Škola stripa.

  detaljnije
 • strip

  U Leskovcu počinje Balkanska smotra mladih strip autora

  Izložbe, predavanja, tribine i projekcije dokumentarnih filmova o stripu obeležiće ovogodišnju 20. Balkansku smotru mladih strip autora. Takozvani “najstariji strip festival bivše Jugoslavije” biće otvoren 29. juna od 20 sati u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, a trajaće do 1. jula.

  detaljnije
 • strip

  Na Festivalu stripa izložba poznatog niškog umetnika

  U Salonu 77, u Tvrđavi otvorena je autorska izložba Nišlije Bobana Savića Geta pod nazivom “Dobrodošli u Geto 17”, koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala stripa “Nifest”. U okviru trodnevnog programa Festivala koji traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan i sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

  detaljnije
 • foto-Flickr,-Associazione-Amici-di-Piero-Chiara

  Peti po redu sajam stripa u Nišu

  Svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u bogatom programu Međunarodnog festivala stripa “Nifest” koji će ugostiti oko 40 stranih i domaćih strip autora i gostiju. U okviru trodnevnog programa, koji počinje 24. i traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

  detaljnije
 • javni cas crtanja

  Strip u Leskovcu okupio preko 1.000 mališana

  U dvorištima 3 osnovne škole u Leskovcu više od 1.000 učenika u istom trenutku crtalo je stripove. Deca nisu krila osmehe sa svojih lica, jer su lep dan provela napolju sa drugarima, a uz to i uživali u skiciranju, crtanju i bojenju.

  detaljnije
 • crtanje

  Masovni čas crtanja na otvorenom u Leskovcu

  Četvrtu godinu zaredom Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” organizuje masovni čas crtanja, a ove godine, prema najavama organizatora, učestvovaće više od 1.000 učenika, koji će simultano 21. maja od 10.30 crtati stripove. Javni čas crtanja održaće se u školskim dvorištima osnovnih škola “Josif Kostić”, “Svetozar Marković”, "Vožd Karađorđe” i “Vuk Karadžić”.

  detaljnije
 • osvetnici

  Veče stripa u "Cineplexxu" uz novi deo Osvetnika

  Ljubitelji kostimiranih junaka, kako najavljuju iz bioskopa "Cineplexx" u Nišu, moći će da uživaju u najnovijem filmu iz Marvelove kuhinje Osvetnici - Rat beskraja 3D, koji će se premijerno prikazivati 26. aprila.

  detaljnije
 • vekovnici

  “Vekovnici” ponovo na listi najboljih izdanja britanskog strip teoretičara

  Deveti album stripa “Vekovnici”, koji kao scenarista potpisuje leskovački autor Marko Stojanović, našao se na listi najvažnijih ostvarenja u svetu stripa objavljenih u prošloj godini. Listu je sastavio britanski teoretičar Pol Gravet.

  detaljnije
 • izlozba

  Otvorena izložba o Leskovcu na stranicama stripova

  U narednih desetak dana u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, Leskovčani će moći da vide izložbu na kojoj su kroz ilustracije strip crtači poznate junake poput Betmena, Tora, Zagora ili Paje Patka smestili u ovaj grad na jugu Srbije.

  detaljnije
 • Galerija Narodni muzej Vranje foto i,m

  Scenarista stripa iz Leskovca izlaže u Vranju

  Izložba strip izdanja “10 godina Vekovnika” autora Marka Stojanovića, scenariste stripa iz Leskovca, biće otvorena u ponedeljak, 12. marta od 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

  detaljnije
 • skola stripa

  Polaznicima leskovačke škole stripa mnogobrojne nagrade

  Sa beogradskog festivala subkulture "Parallel", a u sklopu konkursa "Stripovi i ploče", polaznici škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” u Leskovac su doneli čak 24 nagrade.

  detaljnije
 • izložba

  Otvara se izložba niških strip autora

  Alternativni stripovi i ilustracije niške umetničke grupe “Čaj odličan”, kako kažu, biće izloženi od večeras, 7. decembra u kafiću “Paris Art”, pa sve do 14. decembra.

  detaljnije
 • Sajam knjiga 2017.

  Otvoren Sajam knjiga, gost dana niški pisac Dejan Stojiljković [foto]

  Roman “Olujni bedem” niškog pisca Dejana Stojiljkovića, danas je u centru pažnje na Sajmu knjiga u Nišu, a više o njemu govoriće književni kritičar Dejan Milutinović. U hali “Čair” je više od 70 izlagača ponudilo svoja izdanja, a narednih dana će posetioci moći da se druže i sa drugim književnicima.

  detaljnije
 • Sajam knjiga

  Na ovogodišnjem Sajmu knjiga i besplatan mini Sajam stripa

  Akademik Milosav Tešić otvoriće ovogodišnji niški Sajam knjiga, koji je specifičan po tome što će poseban deo biti posvećen stripovima. Organizatori najavljuju preko 80 izdavača koji će izlagati od 22. do 29. novembra u hali “Čair”, a novina su i “gosti dana” sa kojima će posetioci moći da se druže.

  (7) detaljnije
 • vekovnici

  “Vekovnicima” nagrada ULUPUDS-a za najbolje domaće strip izdanje

  Deveti album strip serijala “Vekovnici” leskovačkog autora Marka Stojanovića najbolje je domaće strip izdanje prema oceni žirija Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), koji tradicionalno dodeljuje nagrade u nekoliko kategorija na Međunardonom sajmu knjiga, koji se već 62 godine održava u Beogradu.

  detaljnije
 • Điđi Kavenago u striparnici "Južni Darkvud"; foto: Dušan Mladenović

  Još više ljubitelja stripa na niškoj "Striporami"

  Bar za trećinu više ljudi nego prošlog leta bilo je na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održao kada i “Nišvil” džez festival, naveo je organizator festivala Zlatibor Stanković. Ono što “obećava” je mnogo više osnovaca i srednjoškolaca u publici, a najveću pažnju privukao je crtač Điđi Kavenago i proslava 30. rođendana Dilana Doga.

  detaljnije
 • Proslava 30. rođendana Dilana Doga u petak 11. avgusta

  Umesto Rekjonija na “Striporamu” dolazi Điđi Kavenago

  Na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održava u okviru “Nišvila” od 10. do 13. avgusta, biće proslavljen 30. rođendan Dilana Doga u Srbiji. Tim povodom je na festival trebalo da dođe glavni urednik izdanja Roberto Rekjoni, ali je zbog nepredviđenih okolnosti otkazao dolazak u Niš, pa će umesto njega glavna zvezda biti Luiđi Điđi Kavenago.

  detaljnije
 • Strip "Dilan Dog" se pre 30 godina pojavio u Srbiji

  “Striporama” posvećena godišnjici izlaska “Dilana Doga” na srpsko tržište

  Gost niškog festivala stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održava kada i “Nišvil”, od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi, biće glavni urednik izdanja “Dilana Doga” Roberto Rekjoni. Niš će tada posetiti i urednici srpskog izdanja Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović, kao i predstavnici najuticajnije škole stripa - američke, francuske, italijanske i japanske.

  detaljnije
 • plakat

  Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu gosti iz 54 zemlje

  Ljubitelji devete umetnosti moći će da posete, kako kažu organizatori, “najstariji strip festival bivše Jugoslavije”, koji će se održati u Leskovcu od 30. juna do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Organizatori najavljuju, da će biti skoro 3.000 učesnika iz 54 zemlje, a tradicionalno će se dodeljivati i nagrade najboljim mladim strip autorima.

  detaljnije
 • stripovi

  Leskovačka škola stripa organizuje masovni čas crtanja na otvorenom

  Nakon što je prošle godine Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” organizovala masovno crtanje stripa na otvorenom, u kojem je učestvovalo oko 600 učenika osnovnih škola, ovog puta, navode iz Škole, učestovaće oko 900 dece. “Obaranje rekorda” zakazano je za 9. jun ispred osnovnih škola “Josif Kostić”, “Svetozar Marković” i “Vožd Karađorđe”.

  detaljnije