Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sukob interesa / nespojivost funkcija

 • Bivši direktor Medicinske škole 4 godine bio u sukobu interesa

  Zbog toga što je od oktobra 2015. do decembra 2016. godine sam sebi isplaćivao naknadu za angažovanje u raznim školskim komisijama i što je kao vođa puta isplaćivao sebi naknadu za brigu o deci na ekskurzijama od 2013. do 2015. godine, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je bivši direktor Medicinske škole u Prokuplju Aca Vučurović bio u sukobu interesa, zbog čega mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

  (3) detaljnije
 • Predsednica Sanja Stajić odbija da razgovara sa novinarima

  Bivša predsednica Merošine specijalizirala uz pomoć ustanove koju je indirektno kontrolisala

  Zbog toga što joj je preko merošinskog Doma zdravlja dodeljena specijalizacija iz ginekologije i akušerstva, a ova ustanova je pod kontrolom lokalne samouprave u Merošini koju je donedavno vodila Sanja Stajić, koja sada predsedava tamošnjim parlamentom, Agencija za borbu protiv korupcije je zaključila da je ova funkcionerka bila u sukobu interesa. Ona se na ovu odluku žalila.

  (8) detaljnije
 • Agencija predlaže Miljkovićevu smenu

  Agencija traži smenu predsednika Opštine Bela Palanka

  Zbog toga što je, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, firmi svoje supruge, ali i firmama svog brata i člana Opštinskog veća iz opštinskog budžeta sa različitih pozicija prebacio preko 18 miliona dinara od 2014. do 2017, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu predsednika Opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića.

  (7) detaljnije
 • igor vucic

  Igor Vučić mora da bira između dve fotelje - Vodovod ili “Želja”

  Zbog toga što istovremeno obavlja funkciju v. d. direktora JKP "Naissus" i predsednika Rukomentnog kluba Železničar, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Igor Vučić u sukobu interesa, zbog čega, kako kažu, mora da se odrekne jedne fotelje. Na ovakvu odluku, Vučić je podneo žalbu.

  (12) detaljnije
 • dif-maj2018-foto-jcm

  Umesto smene zbog korupcije, dekanu DIF-a još jedan mandat

  Iako bi po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije aktuelni dekan niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić trebalo da bude razrešen sa te funkcije, Savet Fakulteta ne samo da ga nije smenio, već mu je ukazao poverenje i izabrao ga ponovo za dekana.

  (38) detaljnije
 • jozic

  Agencija predložila smenu predsednika Opštine Blace

  Zbog toga što je, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, iz opštinskog budžeta dobio oko 216.000 dinara za svoje poljoprivredno gazdinstvo, ali i zbog toga što je Zemljoradničkoj zadruzi “Blačka” gde je direktor bio njegov sin Stefan, raspodeljeno 2 miliona dinara budžetskih para, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu predsednika Opštine Blace Zorana Jozića.

  (3) detaljnije
 • vlasotince

  Odbornik iz Vlasotinca bio u sukobu interesa zbog preduzeća za prevoz putnika

  Zbog toga što je odbornik Skupštine opštine Vlasotince Dragan Nikolić (SDS), u isto vreme obavljao i poslove direktora privrednog društva “Sigma trans”, ali i učestvovao u radu sednice Skupštine na kojoj je doneta odluka da se ovom preduzeću dodeli ugovor za prevoz učenika i radnika dveju osnovnih škola, a o sukobu interesa nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, ona je donela pravonažno rešenje kojim se Nikolić upozorava da je povredio zakon.

  detaljnije
 • goran jovic

  Agencija upozorila direktora RPK u Leskovcu zbog nepotizma i gomilanja funkcija

  Zbog toga što je istovremeno obavljao poslove direktora Regionalne privredne komore u Leskovcu i bio zamenik predsednika Skupštine opštine Lebane, kao i odbornik u lokalnom parlamentu gde je učestvovao u radu i donošenju rešenja kojim su poslove u javnim ustanovama dobili njegovi bliski srodnici, a pri tom ih nije blagovorenemo obavestio o sukobu interesa, Agenciju za borbu protiv korupcije donela je pravosnažno rešenje kojim se Goran Jović upozorava da je povredio zakon.

  (1) detaljnije
 • bratić

  Agencija potvrdila: Dekan DIF-a da se smeni zbog korupcije

  Nije usvojena žalba dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića na prvobitnu preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da bude smenjen sa funkcije zbog korupcije. Zbog toga je, ovog puta, dodaju u Agenciji, doneto pravosnažno rešenje o njegovom razrešenju, po kojem bi trebalo da postupi Savet Fakulteta.

  (18) detaljnije
 • bubanj

  Sumnjiv tender za obnovu Spomen-parka Bubanj

  Vlasnik firme “Forma antika” koja je radila na sanaciji Spomen-parka Bubanj Sima Gušić, ujedno je i predsednik Upravnog odbora Fondacije arhitekata “Aleksandar Radović”, čiji je osnivač Zavod za zaštitu spomenika Niš, koji je i raspisao javnu nabavku za sređivanje parka. I dok stručnjaci ocenjuju da je nesumnjiva veza između direktorke Zavoda Elene Vasić i firme koja sanira Spomen-park, Vasićeva kaže da su takve tvrdnje “maliciozne”.

  (11) detaljnije
 • Miloš Sekulić

  Miloš Sekulić "opomenut" zbog duplih funkcija

  Zbog toga što je istovremeno bio odbornik u Skupštini Grada Niša i predsednik Upravnog odbora Doma srednjoškolaca, Agencija za borbu protiv korupcije je funkcionera SNS Miloša Sekulića "upozorila" da se "ubuduće u svemu pridržava Zakona". Postupak je vođen po prijavi koju je navodno podnela Sekulićeva "koleginica" iz SNS.

  (29) detaljnije
 • Dejan Tričković predsednik Skupštine Vranja

  Predsednik Skupštine Vranja bio u sukobu interesa zbog veterinarske stanice

  Veterinarska stanica “Vranje” čiji je suvlasnik Dejan Tričković (SNS), sklopila je u vreme dok je bio odbornik vranjskom Parlamentu, ugovore sa Gradom za veštačko osemnjavanje krava i zbrinjavanje pasa lutalica. Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je Tričković bio u sukobu interesa, jer nije preneo upravljačka prava stanicom drugome, dok se aktuelni predsednik Skupštine pravda nepoznavanjem zakona.

  detaljnije
 • skola

  Direktor škole iz Bosilegrada zaposlio članove porodice “jer nije imao ko da radi”

  Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije predložila smenu Metodija Čipeva, direktora Osnovne škole iz Bosilegrada “Georgi Dimitrov”, jer je zaposlio svog sina, brata od tetke i zeta, on se žalio na tu odluku. Čipev kaže da je “morao da zaposli članove porodice zbog hitnosti posla i zato što nije imao ko to da radi”.

  detaljnije
 • Tihomir Perić

  Agencija za borbu protiv korupcije traži smenu opštinskog većnika u Panteleju

  Zato što Tihomir Perić, lider SRS u Nišu, nije na vreme od Agencije za borbu protiv korupcije tražio saglasnost da pored funkcije odbornika u Skupštini grada Niša bude i većnik u Opštini Pantelej, Agencija je zaključila da mu "po sili zakona" prestaje funkcija u Panteleju. Perić uložio žalbu.

  (6) detaljnije
 • vodovod

  Sukob interesa u komisiji za izbor direktora javnog preduzeća u Nišu

  Uprkos tome što je zaposlen u JKP “Naisus”, Nikola Cvetković je imenovan i za člana Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora. Zahvaljujući tome direktno će odlučivati o izboru rukovodioca preduzeća u kojem je zaposlen. Iako Cvetković tvrdi da nije u sukobu interesa, Zakon i stručnjaci kažu drugačije.

  (5) detaljnije
 • rešenje agencije

  Agencija traži smenu direktora osnovne škole u Leskovcu zbog nepotizma

  Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Leskovca Nenad Ivanović zaposlio svog sestrića na mesto profesora muzičkog, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je njegovu smenu.

  detaljnije
 • agencija

  Agencija traži smenu direktora škole iz Žitkovca zbog korupcije

  Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Žitkovca Zoran Ivanović u ovoj školi zaposlio svog brata, Agencija za borbu protiv korupcije donela je pravosnažnu preporuku za njegovo razrešenje sa te funkcije. Pored brata, Ivanović je zaposlio i člana Školskog odbora.

  (3) detaljnije
 • potpisuje ugovor

  Agencija traži smenu direktorke Specijalne škole “Bubanj” zbog korupcije

  Zbog toga što je direktorka niške Specijalne škole sa domom učenika “Bubanj” Snežana Čarapić, zaposlila brata predsednika Školskog odbora, Agencija za borbu protiv korupcije donela je pravosnažnu preporuku o njenoj smeni.

  (3) detaljnije
 • gorica-A.S

  Pravnica iz “Gorice” angažovala muža advokata da zastupa preduzeće

  Šefica pravne službe niškog Javnog komunalnog preduzeća “Gorica” Ilinka Stefanović angažovala je advokata Blagoja Stefanovića, svog supruga, da zastupa “Goricu” na sudu u sporovima protiv radnika koji su tužil firmu. Dok stručnjaci kažu da je reč o klasičnom sukobu interesa, Stefanovićeva kaže da to nije tačno, jer su “na istoj strani”.

  (7) detaljnije
 • pcelica

  Porodično zapošljavanje u “Pčelici”

  Sin bivšeg člana Upravnog odbora niške Predškolske ustanove “Pčelica” Dragoslava Miloševića, zaposlen je u ovoj ustanovi u vreme dok je Milošević bio na funkciji, utvrdila je Agencija za borbu protiv korupcije i izrekla mu “meru javnog objavljivanja povrede Zakona o Agenciji”. Ugovor sa sinom člana Upravnog odbora potpisao direktor Zoran Jonić.

  (10) detaljnije