Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

tradicija

 • Rostiljijada 2 2019, foto T. R

  Uz trubače, vatromet i Brenu počela 30. "Roštiljijada"

  Iako su roštiljdžije skare raspalile od ranog jutra, jubilarna ”Roštiljijada” svečano je otvorena u večernjim satima uz trubače i vatromet, a muzički deo manifestacije počeo je koncertom Lepe Brene. Cene specijaliteta od mesa slične su kao prošle godine, slažu se i posetioci i roštiljdžije koje će i ove godine praviti najveću pljeskavicu na svetu. Večeras na Bulevaru oslobođenja nastupa Crvena jabuka.

  (7) detaljnije
 • KESER_FEST_0015

  Vranje domaćin međunarodnog festivala srednjovekovne kulture

  U Vranju će od 9. do 11. avgusta biti održan Međunarodni festival srednjovekovne kulture “Kesar fest”. Ove godine u gradskom parku u Vranju okupiće se viteške družine iz Kraljeva, Stalaća, Beograda, Gračanice, ali i iz Mađarske i prikazati posetiocima svoje srednjevekovno oružje, opremu, kao i umetnost borbe.

  detaljnije
 • folklor Belmužijada FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Lovci spremili najbolji belmuž na 14. "Belmužijadi"

  Ekipa Lovačkog udruženja "Dr Milenko Hadžić" proglašena je za najbolju u spremanju tradicionalnog jela svrljiških pastira - belmuža, po kome se naziva manifestacija koja se održava u Svrljigu . Titulu najlepše pastirice ove godine ponela je Nađa Stevanović, a "Belmužijada" je završena koncertom Halida Bešlića.

  (4) detaljnije
 • folklor Vranje foto I.M.

  Vranje organizuje festival u čast gradske pesme

  Jedan od povoda da se 21. i 22. februara održi festival koji će propagirati vranjsku pesmu koja se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, je taj što se ove godine navršava 50 godina od smrti čuvene vranjske pesmopojke Stane Karaminge, autorke pesme “Dimitrijo, sine Mitre”.

  detaljnije
 • badnjak

  Foto-vest: Na Badnji dan muškarci poranili po badnjak

  Kako to običaji i nalažu na Badnji dan, jutros su u blizini Svrljiga muškarci poranili po badnjak - hrastovo ili cerovo drvo za koje se veruje da ima moć, jer mu lišće ne opada cele godine.

  (1) detaljnije
 • snezana spasic

  Jubilarni koncert Snežane Spasić i grupe "Naissa"

  U sali Svetosavskog doma u Sabornoj crkvi u Nišu večeras od 20 sati biće održan koncert tradicionalne muzike i predanja “Bela vila” kojim će Snežana Spasić i muzička grupa Naissa obeležiti jubileje rada.

  detaljnije
 • DEDA MRAZ SVRLJIG FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Svrljiški Deda Mraz pola veka uveseljava mališane

  Od 1968. godine, kada je prvi put obukao kostim, Svrljižanin Duško Živanović donosi deci poklone, ali i osmehe, stvarajući večne uspomene uoči novogodišnjih praznika. Gotovo da nema kuće u svrljiškoj opštini koja nema bar jednu fotografiju sa njim, a čike Dule, iako sada penzioner, i ne pomišlja da prekine tradiciju dugu pola veka.

  (5) detaljnije
 • univerzitetska

  U Nišu predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji

  O karakteristikama srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, o (dis)kontitnuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu i izazovima globalnog društva, govoriće docent Filozofskog fakulteta Jelena Petković. Akademsko predavanje "Kultura Srbije između tradicije i modernizacije", kako je najavljeno iz EU info kutka, biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 5. decembra u 18 sati.

  (6) detaljnije
 • svrljig, etno, foto nm

  Mladi u Svrljigu čuvaju tradiciju folklorom i sećanjem na svoje pretke [video]

  Obučeni u autentične narodne nošnje koje su prikupljali od svojih baka i deka, desetak tinejdžera iz Svrljiga, često se okupljaju, trudeći se da očuvaju nasleđe ovog kraja. Dok izvode igre i pesme svojstvene ovom kraju, mladi Svrljižani održavaju kult predaka, ali i užvaju u nesvakidašnjoj zabavi.

  (1) detaljnije
 • Bilja Krstić

  Bilja Krstić na albumu najboljih ženskih etno vokala na svetu

  Na kompilaciji među 12 najboljih ženskih vokala koji kroz muziku oslikavaju tradiciju svojih zemalja, našla se i pesma sa albuma Biljane Krstić - Sedi moma na visoko. Ova pesma nastala je krajem 19. veka, a zahvaljujući pevačici koja je rodom iz Niša čuće je ceo svet.

  (2) detaljnije
 • Muzej uspomena Mladi ambasadori

  "Mladi ambasadori" prave Muzej uspomena, traže stare fotografije i dokumenta

  Da bi sačuvali od zaborava period od oslobođenja Niša od Otomanskog cartva do danas, iz Udruženja "Mladi ambasadori" pozivaju Nišlije i one koji žive u okolini da iz porodičnih arhiva izvuku fotografije, dokumenta, pisma i pošalju ih njima. Planiraju da od prikupljenog materijala naprave multimedijalni Muzej uspomena.

  (1) detaljnije
 • cokalija

  Niška udruženja žele da podignu spomenik Čokaliji i Robiju

  Čuveni niški muzičari Živojin Isaković Čokalija i Ljubiša Cvetković Robi mogli bi da dobiju spomenik, sličan onom koji su Nišlije digle Sremcu i Kalči, ali kod Palilulske rampe. Ovo je inicijativa Udruženja za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule "Sokak" i Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija, koji će prikupljati donacije za gradnju spomenika.

  (13) detaljnije
 • Etno susreti Niška Banja

  Na “Etno susretima” u Niškoj Banji i takmičenje vezilja i pletilja

  Centralni park u Niškoj Banji će se u petak i subotu, 7. i 8. septembra pretvoriti u dom tradicionalnih radinosti, pa će tako biti izloženi proizvodi karakteristični za Srbiju i njenu tradiciju, kažu u Opštini Niška Banja, a održaće se i dva takmičenja - ono za najbržu vezilju i pletilju, kao i “folklorijada”.

  detaljnije
 • Belmuzijada foto aleksandar kostic

  Brena, "Balkanika" i Ljuba Lukić na 13. "Belmužijadi"

  Saborom gajdaša balkanskih zemalja biće otvorena tradicionalna "Belmužijada" koja se ove godine održava 3, 4 i 5. avgusta u Svrljigu. Pored koncerata, izbora za najlepše pastirice i pastire i nadmetanja u raznim sportskim, ali i kulinarskim disciplinama, i ove godine će se brojni takmičari boriti za titulu majstora belmuža, tradicionalnog jela svrljiških pastira.

  (1) detaljnije
 • 1 iva marković frula

  Devojčica zvucima frule čuva tradiciju svrljiškog kraja

  Da od zaborava ima ko da sačuva zvuke tradicionalnih igara i pesama svrljiškog kraja, dokazuje i 13-godišnja Iva Milenković iz Svrljiga koja na svojoj fruli oživljava već pomalo zaboravljene zvuke koji su nekada odjekivali Svrljiškim planinama iz frula pastira.

  (4) detaljnije
 • nosnja

  Festival tradicionalne muzike za vikend u Leskovcu

  Pesme izvika, gajdaške svirke, kao i deo narodnog stvaralaštva, posetioci će moći da čuju u okviru Festivala tradicionalne muzike „Retnik“ koji će se održati 9. i 10. septembra u Leskovačkom kulturnom centru.

  detaljnije
 • Aleksandra Mirić dobila ovogodišnju nagradu "Matiću u čast"

  Nišlijka nagrađena na likovnom konkursu na temu nadrealizma

  Godišnju nagradu “Matiću u čast”, jedinu koja se dodeljuje na temu nadrealizma u Srbiji, ove godine dobila je Nišlijka Aleksandra Mirić za delo "When The Saints Go Marching In". Njen rad je nastao na prošlogodišnjoj “Art to go jazzy” koloniji, koja se održava u okviru “Nišvila”.

  detaljnije
 • Deda Dobrivoje (levo), unuk Dragan i otac Vojislav Brančić

  Unuk poznatog sajdžije u Aleksincu održava tradiciju dugu 80 godina

  Iako se posao časovničara danas potpuno razlikuje od onog koji je nekada radio njegov deda Dobrivoje, inače majstor sajdžijskog zanata, Dragan Brančić i dalje ponosno čuva sećanja i održava tradiciju svoje porodice u Aleksincu. Veštine koje je učio od dede i oca preneo je i svojim ćerkama.

  (1) detaljnije
 • Susreti sela foto Aleksandar Kostić

  U Svrljigu počinju "Susreti sela"

  Selo Drajinac će večeras od 19 sati biti prvi domaćin zajedničkoj ekipi sela Lalinac i Grbavče na ovogodišnjim "Susretima sela svrljiške opštine" na kojima će učestvovati 5 sela koja će se takmičiti u folkloru, pastirskim igrama i u izvođenju narodnih običaja.

  detaljnije
 • Dragoljub Zlatković

  Više od pola veka beleži govor i čuva duh pirotskog kraja

  Abdal, odslni, oplazal, abar i druge reči koje koriste samo u Pirotu i okolini, pa teško mogu da ih razumeju ljudi koji nisu iz tog kraja, Dragoljub Zlatković preveo je na književni jezik. Čak 33.000 reči na dijalektu objasnio je i kroz primere kako ih Piroćanci koriste u svakodnevnom govoru.

  (2) detaljnije