Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

tradicija

 • jelka badnjak i bor

  Spoj tradicije i modernog - jelka od grana badnjaka i bora, sa vunenim ukrasima po motivima Niša

  Sa idejom da tokom novogodišnjih praznika spoji srpsku tradiciju sa savremenim običajima ukrašavanja domova, istoričarka Dragana Milić iz zaplanjskog sela Taskovići umesto jelke, okitila je grane badnjaka i bora. Plastične i staklene ukrase zamenila je vunenim i heklanim, koje je sama izradila po motivima po kojima su prepoznatljivi Niš i Srbija i njima okitila svoje novogodišnje drvo.

  (2) detaljnije
 • slava

  Tiodorović pred sezonu slava: Poštovati običaje, ali i mere protiv širenja korone

  Češće pranje ruku dok se sprema hrana i slavlje u više "tura" između kojih prostorija treba da se dezinfikuje, kao i da gosti budu na distanci - preporuke su epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića pred sezonu slava. On napominje da slave mogu da proslavljaju uz poštovanje običaja, ali i svih mera koje bi sprečile širenje zaraze i koje se sprovode i inače.

  (5) detaljnije
 • spremna jaja za uskrs

  Uskrs na distanci - korona vratila zaplanjske domaćice tradiciji, jaja razmenjuju uz oprez

  Da dok je pandemije korone ništa neće biti isto, pa ni uskršnja tradicija, svedoče priče zaplanjskih domaćica, koje u vanrednom stanju, vanredno i praznuju. Od prirode će uzeti boje, a kako bi održale rastojanje, jaja će deliti “štapom i kanapom”, ali tek pošto ih naprskaju alkoholom.

  (2) detaljnije
 • Vranje

  Festival u čast vranjskoj izvornoj pesmi drugi put u Vranju

  Ovogodišnji festival u čast vranjskoj gradskoj pesmi biće održan 21. i 22. februara od 20 sati u Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju, a osim lokalnih izvođača koji vranjsku pesmu čuvaju od zaborava, nastupiće i vokalne solistkinje Merima Njegomir i Danka Stojiljković.

  detaljnije
 • aleksinac, radinost, foto jv

  Starim zanatima Aleksinčani čuvaju tradiciju od zaborava

  Udruženje "Radinost" iz Aleksinca više od decenije radi na očuvanju starih zanata. Njihove plemenita misija je čuvanje tradicionalnih umeća poput šivenja, vezenja, heklanja i pletenja, a uz rad članovi umeju da zapevaju i poneku narodnu pesmu.

  detaljnije
 • badnjak

  Pravoslavci poranili po badnjake u obližnje šume [foto]

  Poslednjeg dana Božićnog posta, na Badnji dan, po tradiciji - u ranu zoru, brojni pravoslavni vernici poranili su u obližnje šume po badnjak, mlado drvo hrasta koje se na uveče unosi u kuću.

  (4) detaljnije
 • stara planina, reportaza, foto printscreen youtube 1

  Staroplaninske lirske pesme opstaju zahvaljujući entuzijazmu etnologa [video]

  Različite varijante narodnih lirskih pesama, prema mišljenju stručnjaka, najveće su bogatstvo usmene lirike, a u okolini Pirota još se mogu čuti pretežno od žena koje su ih nekada najčešće pevale uoči Đurđevdana i pred Božić. Dok se u poslednje vreme Stara planina najviše pominje u pričama o odbrani reka, ima i onih koji o njoj brinu čuvajući od zaborava narodnu tradiciju.

  (1) detaljnije
 • slava

  Kolač po tradiciji, uz začin svake domaćice

  Iskustvo staro 3 decenije, brižljivo pripreman svaki detalj, osveštena vodica i od 2 do 3 sata, potrebno je da se pripremi slavski kolač bez koga nijedna kuća ne dočekuje krsnu slavu. Predstojeća slava Sveti Nikola je jedna od najmasovnijihm ne samo u Toplici, već i u celoj Srbiji, a Vesna Stajković iz Prokuplja samo je jedna od mnogih domaćica koja ima poseban ritual i vreme koje odvoji da bi kolač izgledao onako kako ga je zamislila.

  detaljnije
 • Rostiljijada 2 2019, foto T. R

  Uz trubače, vatromet i Brenu počela 30. "Roštiljijada"

  Iako su roštiljdžije skare raspalile od ranog jutra, jubilarna ”Roštiljijada” svečano je otvorena u večernjim satima uz trubače i vatromet, a muzički deo manifestacije počeo je koncertom Lepe Brene. Cene specijaliteta od mesa slične su kao prošle godine, slažu se i posetioci i roštiljdžije koje će i ove godine praviti najveću pljeskavicu na svetu. Večeras na Bulevaru oslobođenja nastupa Crvena jabuka.

  (7) detaljnije
 • KESER_FEST_0015

  Vranje domaćin međunarodnog festivala srednjovekovne kulture

  U Vranju će od 9. do 11. avgusta biti održan Međunarodni festival srednjovekovne kulture “Kesar fest”. Ove godine u gradskom parku u Vranju okupiće se viteške družine iz Kraljeva, Stalaća, Beograda, Gračanice, ali i iz Mađarske i prikazati posetiocima svoje srednjevekovno oružje, opremu, kao i umetnost borbe.

  detaljnije
 • folklor Belmužijada FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Lovci spremili najbolji belmuž na 14. "Belmužijadi"

  Ekipa Lovačkog udruženja "Dr Milenko Hadžić" proglašena je za najbolju u spremanju tradicionalnog jela svrljiških pastira - belmuža, po kome se naziva manifestacija koja se održava u Svrljigu . Titulu najlepše pastirice ove godine ponela je Nađa Stevanović, a "Belmužijada" je završena koncertom Halida Bešlića.

  (4) detaljnije
 • folklor Vranje foto I.M.

  Vranje organizuje festival u čast gradske pesme

  Jedan od povoda da se 21. i 22. februara održi festival koji će propagirati vranjsku pesmu koja se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, je taj što se ove godine navršava 50 godina od smrti čuvene vranjske pesmopojke Stane Karaminge, autorke pesme “Dimitrijo, sine Mitre”.

  detaljnije
 • badnjak

  Foto-vest: Na Badnji dan muškarci poranili po badnjak

  Kako to običaji i nalažu na Badnji dan, jutros su u blizini Svrljiga muškarci poranili po badnjak - hrastovo ili cerovo drvo za koje se veruje da ima moć, jer mu lišće ne opada cele godine.

  (1) detaljnije
 • snezana spasic

  Jubilarni koncert Snežane Spasić i grupe "Naissa"

  U sali Svetosavskog doma u Sabornoj crkvi u Nišu večeras od 20 sati biće održan koncert tradicionalne muzike i predanja “Bela vila” kojim će Snežana Spasić i muzička grupa Naissa obeležiti jubileje rada.

  detaljnije
 • DEDA MRAZ SVRLJIG FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Svrljiški Deda Mraz pola veka uveseljava mališane

  Od 1968. godine, kada je prvi put obukao kostim, Svrljižanin Duško Živanović donosi deci poklone, ali i osmehe, stvarajući večne uspomene uoči novogodišnjih praznika. Gotovo da nema kuće u svrljiškoj opštini koja nema bar jednu fotografiju sa njim, a čike Dule, iako sada penzioner, i ne pomišlja da prekine tradiciju dugu pola veka.

  (5) detaljnije
 • univerzitetska

  U Nišu predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji

  O karakteristikama srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, o (dis)kontitnuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu i izazovima globalnog društva, govoriće docent Filozofskog fakulteta Jelena Petković. Akademsko predavanje "Kultura Srbije između tradicije i modernizacije", kako je najavljeno iz EU info kutka, biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 5. decembra u 18 sati.

  (6) detaljnije
 • svrljig, etno, foto nm

  Mladi u Svrljigu čuvaju tradiciju folklorom i sećanjem na svoje pretke [video]

  Obučeni u autentične narodne nošnje koje su prikupljali od svojih baka i deka, desetak tinejdžera iz Svrljiga, često se okupljaju, trudeći se da očuvaju nasleđe ovog kraja. Dok izvode igre i pesme svojstvene ovom kraju, mladi Svrljižani održavaju kult predaka, ali i užvaju u nesvakidašnjoj zabavi.

  (1) detaljnije
 • Bilja Krstić

  Bilja Krstić na albumu najboljih ženskih etno vokala na svetu

  Na kompilaciji među 12 najboljih ženskih vokala koji kroz muziku oslikavaju tradiciju svojih zemalja, našla se i pesma sa albuma Biljane Krstić - Sedi moma na visoko. Ova pesma nastala je krajem 19. veka, a zahvaljujući pevačici koja je rodom iz Niša čuće je ceo svet.

  (2) detaljnije
 • Muzej uspomena Mladi ambasadori

  "Mladi ambasadori" prave Muzej uspomena, traže stare fotografije i dokumenta

  Da bi sačuvali od zaborava period od oslobođenja Niša od Otomanskog cartva do danas, iz Udruženja "Mladi ambasadori" pozivaju Nišlije i one koji žive u okolini da iz porodičnih arhiva izvuku fotografije, dokumenta, pisma i pošalju ih njima. Planiraju da od prikupljenog materijala naprave multimedijalni Muzej uspomena.

  (1) detaljnije
 • cokalija

  Niška udruženja žele da podignu spomenik Čokaliji i Robiju

  Čuveni niški muzičari Živojin Isaković Čokalija i Ljubiša Cvetković Robi mogli bi da dobiju spomenik, sličan onom koji su Nišlije digle Sremcu i Kalči, ali kod Palilulske rampe. Ovo je inicijativa Udruženja za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule "Sokak" i Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija, koji će prikupljati donacije za gradnju spomenika.

  (13) detaljnije