Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

tramvaj

  • vukadin 9

    Fotografije, pošta iz logora, stare pozivnice, ratna pisma - Nišlija u svom domu čuva delove istorije

    “Da neko pregleda sve fotografije koje imam, treba da uzme godišnji odmor” - kaže 75-godišnji vojni penzioner iz Niša Vukadin Dimitrijević. Osim toga što fotografiše, on u svojoj bogatoj kućnoj kolekciji ima zarobljeničku poštu iz logora, vojna obeležja, ratnu poštu, stare pozivnice za zabavu, marke, tramvajske karte, komunalne bonove i pisma poznatih ličnosti. Kaže da je za sve što je otkupio mogao da kupi makar dve kuće, ali da na ovaj način želi da sačuva tragove istorije.

    (5) detaljnije
  • tramvaj

    Opšta bolnica i tramvaj od Niške Banje do aerodroma - projekti u novoj strategiji

    Izgradnja Opšte bolnice, “Veletržnice”, takozvanih socijalnih stanova, kao i uvođenje tramvaja od Niške Banje do aerodroma i turističkog voza od Niša do Svrljiga, neki su od projekata koje je obuhvata nacrt Strategije razvoja urbanog područja grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han, a o kojem je javna rasprava u toku.

    (19) detaljnije
  • Inicijativa da se tramvaji vrate na ulice Nisa_ foto_ JV _ Nikola Djukic

    Izložbom proslavljen 92. rođendan niških tramvaja

    Na današnji dan 1930. godine niškim ulicama su krenuli prvi tramvaji, a 92. rođendan ovog prevoznog sredstva u Nišu obeležen je izložbom u Galeriji Niškog kulturnog centra koja će trajati do 23. novembra. Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja poručio je da je deo izložbe posvećen setnim slikama tramvaja, dok je drugi koncipiran kao predlog rešenja saobraćajnih problema u centru grada.

    (4) detaljnije
  • tramvaj

    “Da ih otrgnemo od zaborava” - izložba posvećena tramvajima u Nišu

    Povodom godišnjice početka tramvajskog saobraćaja u Nišu, svi zainteresovani moći će da vide fotografije i tehničke crteže u okviru izložbe u Galeriji NKC-a, koja će biti svečano otvorena 16. novembra u 11 sati i trajaće sve do 23. novembra. Deo izložbe biće posvećen i ideji povratka tramvaja u Niš, najavljuju organizatori.

    (8) detaljnije
  • niš

    Saobraćajnice u EU plod dubinskog planiranja, Niš tek počeo sa takvim pristupom

    Dva grada u kotlini, kroz koje protiču reke - srpski Niš i austrijski Grac, građeni su na sličnom terenu, ali prema rečima arhitekte Ivana Redija veoma se drugačije pristupalo planiranju saobraćajnica. Dok u Gracu postoji veliki broj biciklističkih staza, kao i tramvaj, u Nišu je mobilitet saobraćaja loše rešen. Ipak, direktor Zavoda za urbanizam Niša kaže da biciklističke staze odskora praktično postaju obaveza za niške bulevare, a razmišlja se i o povratku tramvaja.

    (8) detaljnije
  • tramvaj

    Jedini preostali niški tramvaj mogao bi od 2019. da bude “spomenik” u centru grada

    Tramvaj koji je prevozio Nišlije do 1958. godine, star skoro 100 godina i jedini "preživeli" od 15 koliko ih je vozilo niškim ulicama, kako najavljuje Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja, parama nemačke ambasade biće restauriran, a plan je da sledeće godine bude prebačen na Trg republike u Nišu i postane spomenik i turistička atrakcija.

    (20) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: