Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

tribina o medijima

 • rts

  Jug Srbije nedovoljno zastupljen na RTS-u, moguće rešenje regionalni javni servis

  Iako iz džepova građana sa juga Srbije ode više od 82 miliona dinara svakog meseca za RTS, prema istraživanju profesora Filozofskog fakulteta Zorana Jovanovića, južnjaci smatraju da je njihov region nedovoljno zastupljen na ovom mediju. Novinarka lista "Danas" Zorica Miladinović kaže da je rešenje za ovaj problem na dugom štapu, ali da bi dobar predlog bio formiranje regionalnog javnog servisa.

  (15) detaljnije
 • rts

  Tribina o tome koliko javni servis izveštava o temama sa juga Srbije

  "Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?" je naziv publikacije, ali i tema tribine koja će u sredu 7. novembra biti održana u amfiteatru niškog Filozofskog fakulteta, a na kojoj će učesnici govoriti o tome koliko javni servis svih građana izveštava o temama značajnim za jug Srbije.

  (6) detaljnije
 • južne vesti

  Gradski forum o lokalnim medijima: Represija vlasti tek sledi, računamo na građane

  “Nakačeni” poreski dug "Južnih vesti" je način da vlast kazni medije koji neće da joj služe i rade propagandu, naveli su učesnici Gradskog foruma o problemima lokalnih medija. Zloupotrebom institucija, kako dodaju, država šalje poruku da svi koji “ne gledaju svoja posla” mogu da se nađu na udaru, a učesnici su posebno zabrinuti za manje lokalne medije. Ipak, računaju da će ih oni za koje rade, građani, podržati.

  (3) detaljnije
 • Deli prostor

  Debata "Južnih vesti" o iskustvima regionalnih novinara i aktivista u informisanju građana

  Regionalna iskustva u problematici uloge civilnog društva u informisanju i uključivanju građana biće tema današnje debate na kojoj učestvuju makedonski, crnogorski, bosansko-hercegovački i srpski novinari i aktivisti. Panel počinje u 17 sati u “Deli prostoru”, u centru Niša.

  detaljnije
 • Deli prostor

  Debata "Južnih vesti" o (ne)postojanju granice između aktivizma i novinarstva

  Gde je razlika između aktivizma i novinarstva i da li aktivisti mogu biti novinari i obratno, glavne su teme debate koja će biti održana u petak 10. avgusta u 17 sati u "Deli" prostoru u Nišu. Mediji i organizacije civilnog društva razmeniće ideje i metode borbe za interes građana, u čijoj službi rade, i na debati u subotu, na istom mestu i u isto vreme.

  (1) detaljnije
 • mrcn

  “Potreban je veći uticaj građana na medije”

  Građani bi, zaključeno je na tribini o novoj medijskoj strategiji održanoj u Nišu, trebalo više da učestvuju u kreiranju medijskog sadržaja. Učesnici tribine su se složili da je od velike važnosti i da se napravi razlika između novinara i onih koji to nisu, a tako se predstavljaju.

  detaljnije
 • mediji

  Tribina o medijskoj strategiji sutra u Nišu

  Učesnici će diskutovati o medijskoj decentralizaciji, projektnom finansiranju i položaju novinara, kao i o predlozima da medijska strategija bude bolja, a diskusiju organizuje Udruženi pokret slobodnih stanara u Media centru, u utorak 7. avgusta.

  detaljnije
 • lap top, novinari, mediji

  Debata o uticaju građana na medijski sadržaj održava se u "Deli" prostoru

  Kako građani mogu da utiču na sadržaj elektronskih medija, prema rečima organizatora, biće glavna tema debate koja će se održati 15. maja u "Deli" prostoru. Pored razgovora, biće predstavljena i internet platforma "Publika", preko koje građani mogu da prijavljuju REM-u potencijalno neprikladan sadržaj.

  detaljnije
 • tribina o medijima

  Tribina o medijima u Nišu: Postoji izbor - ili si novinar ili si službenik vlasti

  Loše stanje u medijima posledica je "državnog projekta", rekao je Vukašin Obradović na tribini o medijima, prema kojem su slobodni mediji nepodobni. On dodaje i da medijski radnici imaju izbor da li će raditi kao službenici vlasti ili kao novinari. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević se nadovezao rekavši da umesto da budu psi čuvari javnog interesa, novinari bivaju korišćeni kao "psi čuvari vlasti, kojima se bacaju koske".

  (2) detaljnije
 • Ugledni profesori biće gosti niškog Filozofskog fakulteta; foto: arhiva JV

  Tribina o slobodi medija na Dan pobede

  Bivši urednik bivših novina Vranjskih Vukašin Obradović, urednik regionalnog portala Južne vesti Predrag Blagojević i urednica televizije Belami Dušica Dejić učestvovaće na tribini o medijskim slobodama na Filozofskom fakultetu u Nišu, u sredu 9. maja.

  detaljnije
 • mediji ilustracija foto aleksandar kostic

  Mediji na jugu Srbije nikad nisu bili ugroženiji

  Da su pritisci svake vrste konstantni i da mediji koji promovišu javni interes, a ne političke strukture, trpe brojne pretnje i pritiske, od finansijskih do nesaradnje vlasti, kao i da mediji nikad nisu bili ugroženiji na jugu Srbije, zaključak je diskusije o slobodi medija i stanju u lokalnim medijima u regionu u Bujanovcu koju su, povodom Svetskog dana slobode medija, organizovali portali JUGPress iz Leskovca i Titulli iz Bujanovca, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • Tribina mediji

  "Potrebni su neprofitni mediji gde će debatovati građani, ne političari"

  Predstavnici građanskih organizacija složili su se da su neprofitni mediji potrebni kako bi se čule teme koje nisu interesantne komercijalnim medijima, te da je budućnost upravo u tome da nevladin sektor počne da osniva medije. U kreiranju sadžaja bi, kako su se složili na tribini u Nišu, trebalo prvenstveno da učestvuju građani.

  (4) detaljnije
 • tribina

  “Kazne za pušenje veće nego kazne za pretnje novinarima”

  Napadi i pretnje novinarima intenzivirali su se prethodne godine, a njihovim nekažnjavanjem oni koji napadaju i prete se stimulišu, zaključci su skupa o bezbednosti novinara, održanom u Nišu. Učesnici su napomenuli da će se bez slobodnih medija “ugasiti društvo”.

  (3) detaljnije
 • mediji

  Diskusija o slobodi informisanja i bezbednosti novinara

  Sa čime se suočavaju novinari u svom radu, da li su bezbedni i kako to utiče na slobodu informisanja u Srbiji neke su od tema o kojima će biti reč na tribini koja će biti održana u petak 23. februara od 18 sati u prostoru “Deli” u Nišu.

  detaljnije
 • Tribina o medijskoj pismenosti

  "Režim bi da kontroliše ljude, na građanima da prepoznaju tabloide i laži"

  Da je u doba interneta najveći deo sadržaja zapravo prikriveni PR, da vesti treba da zvuče onako kako govorimo, kako bismo građane opismenili, kao i da je neophodno upoređivati informacije koje dobijemo, neke su od teza koje su mogli čuti okupljeni studenti i zainteresovani građani na tribini o medijskoj pismenosti, održanoj u "Deli prostoru" u Nišu.

  (4) detaljnije
 • Deli prostor

  “Medijsko obrazovanje u doba interneta i društvenih mreža” - tribina u Nišu

  Kako se društvo transformiše pod uticajem interneta i digitalnih tehnologija, na koje sve načine internet utiče na komunikaciju, ali i zašto je medijsko obrazovanje važno, neke su od tema tribine koja će biti održana 30. januara u "Deli prostoru" u Nišu.

  (1) detaljnije
 • mediji

  Debata o radnom položaju novinara u Srbiji

  O prekarnom radu novinara, o tome da li država kontroliše medije, o autocenzuri i ukupnom stanju u medijima, kao i o tome kolika je odgovornost samih novinara za položaj u kome se nalaze, teme su debate koja će biti organizovana 25. januara u Nišu u 17 sati u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

  detaljnije
 • Deli prostor

  Tribina “Mehanizmi dezinformisanja na internetu” danas u Nišu

  O lažnim vestima, spinovanju, klikbejt naslovima i prikrivenom reklamiranju, kao i o drugim pojavama na internetu koje negativno utiču na informisanost građana, biće reči na tribini u "Deli" prostoru u Nišu, u utorak 16. januara.

  detaljnije
 • Internet kompjuter

  "Na društvenim mrežama ništa nije potpuno privatno"

  Registrovani i neregistrovani onlajn mediji, kao i društvene mreže, sfera su koja nije iskristalisana kada je reč o pravima i zakonima, a posebno je nejasna linija koja deli slobodu govora, od vređanja i govora mržnje. Tako je, kaže advokat Nebojša Stanković, fejsbuk profil pojedinca privatna stvar, ali je i javna, jer je dostupan širokom krugu ljudi.

  detaljnije
 • Studentima će govoriti Vesna Mališić i Milan Ćulibrk; foto: N1info i Medija centar Beograd

  Urednici NIN-a gostuju na niškom Filozofskom fakultetu

  Glavni urednik društveno-političkog magazina NIN Milan Ćulibrk i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Vesna Mališić, održaće tribinu za studente novinarstva, ali i sve zainteresovane Nišlije. Oni će govoriti u amfiteatru 21 koji se nalazi u prizemlju Filozofskog fakulteta, u petak 24. marta od 19 sati.

  (1) detaljnije