Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

trovanje

  • magna-ambulanta-foto-opstinaaleksinac

    Dva meseca nakon trovanja u "Magni" otvorena ambulanta u krugu fabrike, uzroci incidenta još nepoznati

    Više od dva meseca je prošlo od kako se preko 150 radnika aleksinačke "Magne" javilo lekarima zbog simptoma trovanja, a šta je uzrok toga još nema zvaničnih infomacija. I dok iz aleksinačkog Tužilaštva kažu da čekaju rezultate stručnih veštačenja i da će se uskoro oglasiti povodom ovog slučaja, u "Magni" su dana otvorili ambulantu u sklopu kruga kompanije.

    (7) detaljnije
  • psi

    U Nišu otrovano 17 pasa u poslednjih osam dana, upozoravaju iz udruženja

    13 pasa otrovano je u Nišu u poslednjih osam dana, a još tri danas, na različitim lokacijama u gradu, navode iz Udruženja “Pit”. Nišlije pozivaju i roditelje da budu oprezni, kako deca ne bi došla u kontakt sa otrovom.

    (22) detaljnije
  • Ana Brnabić

    Premijerka kaže da inspekcije rade svoj posao, ali izveštaja o "slučaju Magna" - nema

    Više od mesec dana prošlo je od kako su se u dva navrata preko 150 radnika aleksinačke Magne javilo Hitnoj pomoći zbog simptoma trovanja, a i dalje nema infromacija ko je odgovoran i šta se tačno desilo. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Nišu da inspekcije rade svoj posao i da joj je drago što je rešen problem u smislu da se nastavi posao. U aleksinačkom Tužilaštvu kažu da bi nove infroamcije trebalo da imaju do kraja radne nedelje.

    (10) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (1)

    Aleksinačka "Magna" potvrdila da je nastavila redovan rad

    Bez informacija ko je odgovoran za dva slučaja kada se preko 150 radnika javilo Hitnoj pomoći zbog simptoma trovanja, ko je dozvolio probni i redovan rad, kao i šta kažu analize šta se tačno desilo u fabrici 17. i 19. januara, PR služba fabrike Magna obavestila je medije da potvrđuje ponovno pokretanje proizvodnje, kao i da su sproveli širok spektar preventivnih mera.

    (6) detaljnije
  • Magna, fabrika, Aleksinac

    Inspekcije ćute, radnici se vratili u "Magnu"- prvo pod maskama, pa bez njih

    Devet dana nakon što je grupa od preko 150 radnika u dva navrata prijavila simptome trovanja, oko 15 radnika je u zaštitnim odelima, sa maskama i rukavicama radilo u fabrici Magna u Aleksincu, saznaju "Južne vesti". Sutradan je veća grupa radnika, kako saznajemo, bila na poslu bez zaštitne opreme jer su inspekcije dozvolile rad. Ipak, ni o uzrocima, ni o novim merenjima, zvaničnih informacija i dalje nema jer inspektori ne odgovaraju na pozive i pitanja novinara, a ćute i iz Magne.

    (7) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    Oglasilo se aleksinačko Tužilaštvo: Izvršene dodatne analize u "Magni"

    Komisija zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika izvršila je danas nova uzorkovanja u fabrici "Magna" gde je u samo dva dana preko 150 radnika osetilo simptome trovanja. To je potvrdilo aleksinačko Tužilaštvo koje je u svom saopštenju detaljno opisalo sve preduzete mere uz isticanje da se očekuju rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje.

    (3) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    SKOJ traži nacionalizaciju aleksinačke "Magne"

    Savez komunističke omladine Jugoslavije od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražio je da pokrene inicijativu da se kanadska firma Magna nacionalizuje, poslodavac finansijski kazni i protera iz Srbije. Takođe, tražili su da se isplati naknada za radnike u visini tri mesečne plate, ali i da se pokrene inicijativa za donošenje novog Zakon o sindikalnom organizovanju.

    (2) detaljnije
  • Magna, fabrika, Aleksinac

    Završen uviđaj u "Magni" - policija se povukla, inspekcije još ćute

    Tri dana nakon druge prijave simptoma trovanja radnika fabrike Magna u Aleksincu, uviđaj je završen i policija se povukla iz ovog objekta, kažu za Južne vesti u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. Da li će fabrika početi sa probnim ili redovnim radom i kada odluka je Inspekcije rada, a odatle još nema odgovora, kao ni iz ministarstava zdravlja i poljoprivrede čije su inspekcije obavile rad na terenu.

    (5) detaljnije
  • 419659318_3812478848973243_3295048892792910990_n

    Poslanici opozicije kažu da je uzrok trovanja u "Magni" gori od lepka

    Da li su sirovine dovezene u fabriku "Magna" bez sanitarnog pregleda, kakvim hemikalijama je tretirana koža od koje se šiju presvlake za sedišta i da li u magacinu još ima materija koje mogu da ugroze zdravlje radnika - pitanja su koja narodni poslanik Srđan Milivojević postavlja nadležnima pet dana nakon trovanja u toj fabrici. Tvrdi da ima nezvanične informacije da se radnici nisu otrovali lepkom, već da su problem upravo sirovine, dok poslanik iz Niša Đorđe Stanković kaže da predsednik Opštine Aleksinac mora da odgovara jer je, kako tvrdi, nakon prvog trovanja pozvao radnike da se vrate na radna mesta.

    (11) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    Ko je odgovoran za povratak radnika u "otrovnu" fabriku u Aleksincu - iz tužilaštva kažu rukovodstvo

    Šta je dovelo do simptoma trovanja, zbog čega se u dva navrata preko 150 radnika aleksinačke fabrike Magna javilo Hitnoj pomoći, još nema zvaničnih informacija. Iz Tužilaštva za Južne vesti kažu oni nemaju nadležnosti da zatvaraju fabriku i da je rukovodstvo odlučilo da ponovo bude otvorena za radnike. Direktor aleksinačke Bolnice Goran Vidić kaže da su četvoro radnika od sinoć zadržani na lečenju, a radnici, koji nisu želeli da javno govore, tvrde da informacije dobijaju uglavnom od medija i da ne znaju kada će se vratiti na posao. U Magni ne odgovaraju na pitanja novinara. Policija trenutno obezbeđuje ulazak u fabriku dok traje istraga.

    (8) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (1)

    Novo trovanje u aleksinačkoj fabrici "Magna" - ne znaju se uzroci ni prvog ni drugog trovanja

    Grupa od 57 radnika fabrike "Magna" iz Aleksinca, koji su počeli rad u trećoj smeni nakon prvog trovanja, javilo se Hitnoj pomoći u Aleksincu sa sličnim simptomima kao pre dva dana. Četvoro je zadržano u Bolnici. Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević za Južne vesti kaže da ne znaju ni uzrok prvog trovanja, pa se ne može znati ni uzrok drugog i da će analize pokazati šta je to u fabrici što smeta radnicima.

    (13) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    Predsednik Opštine najavio da se radnici vraćaju u aleksinačku "Magnu"

    Da treća smena večeras ponovo pokreće proizvodnju u fabrici "Magna" u Aleksincu, gde se juče deo radnika otrovao isparenjima lepka, najavio je za RTS predsednik Opštine Dalibor Radičević, jer kaže da je potvrđeno da vazduh u pogonu više nije kontaminiran.

    (6) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (1)

    Sa VMA potvrdili da su se radnici "Magne" otrovali lepkom za tapaciranje poda, u bolnici još dvoje

    Od deset osoba, koliko je bilo hospitalizovano zbog trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici Magna , osmoro je pušteno kući - šestoro iz niškog Kliničkog centra i dvoje iz Bolnice u Aleksincu, navode iz tih ustanova. Iz policije kažu da je u toku rad na utvrđivanju okolnosti, a iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu potvrdili su da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

    (4) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    102 radnika zatražilo pomoć lekara zbog trovanja u aleksinačkoj "Magni"

    Zbog trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici "Magna" pomoć lekara potražila su 102 radnika, rekao je direktor aleksinačke bolnice Goran Vidić, a njih četvoro je na lečenju u toj ustanovi. Tokom večeri i noći u Univerzitetski klinički centar Niš primljeno je šest osoba, od čega četiri žena i dva muškarca, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Nakon dijagnostičke procedure, radi dalje opservacije, zadržane su dve osobe.

    (3) detaljnije
  • Hitna pomoc FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Trovanje u aleksinačkoj "Magni", tri radnice sa težim simptomima

    Aleksinačka Hitna pomoć večeras je zbrinula više od 30 zaposlenih u aleksinačkoj "Magni" nakon što su se, kako sumnjaju, otrovali isparenjima lepka, potvrdili su Južnim vestima . Tri radnika imaju teže simtome i upućeni su u UKC Niš, a prema njihovim informacijama dve pacijentkinje su primljene i u stabilnom su stanju, a treći je na putu. Iz niške policije su potvrdili da su radnici evakuisani i da će nastaviti da dežuraju u krugu fabrike.

    (7) detaljnije
  • bolnica

    Više od 20 dece i odraslih iz okoline Žitorađe hospitalizovano zbog trovanja hranom

    Više od 20 osoba, od kojih je veliki broj dece, javio se tokom noći prokupačkoj Bolnici zbog stomačnih tegoba, sa mučninom i povraćanjem. U Bolnici kažu da još nemaju tačan broj primljenih i hospitalizovanih i naglašavaju da su svi koji su se javili bili na proslavi u jednom selu u okolini Žitorađe. Iz policije kažu da za sada nema nikakve prijave.

    (4) detaljnije
  • klinicki centar Nis

    Trovanje kiselinom u Pirotu: Dečak pušten na kućno lečenje, otac i dalje u niškom Kliničkom

    Dvogodišnje dete iz Pirota koje je 4. jula zajedno sa ocem primljeno u niški Klinički centar pošto su se obojica otrovala sonom kiselinom, pušteno je na kućno lečenje, kažu iz te ustanove. Otac je stabilnog stanja, ali i dalje u bolnici.

    detaljnije
  • Hitna sanitet

    Otac i sin iz Pirota primljeni u niški Klinički nakon trovanja kiselinom

    Muškarac i njegovo maloletno dete primljeni su u sa simptomima trovanja hlorovodoničnom kiselinom u pirotsku Opštu bolnicu i odmah su na dalje lečenje prebačeni u niški Klinički centar. U UKC-u kažu da je 28-godišnjak životno ugrožen, dok je dvogodišnje dete u nešto boljem stanju koje se neprestano prati.

    detaljnije
  • policija, nis, januar 2023, foto jelena misic 5

    Policiji je prijavljen samo jedan slučaj trovanja hranom u niškom restoranu

    Niškoj policiji je do sada stigla samo jedna prijava vezana za slučaj trovanja hranom u ugostiteljskom objektu, a prema rečima direktora Infektivne klinike Miodraga Vrbića, od 20 do 30 osoba je inficirano. Na bolničkom lečenju je i dalje četvoro pacijenata.

    (4) detaljnije
  • Klinicki centar stara zgrada; foto: Vanja Keser

    Trovanje u niškom restoranu - kod dva pacijenta izolovana salmonela

    U uzorcima pacijenata koji su primljeni na Infektivnu kliniku sa sumnjom na trovanje hranom izolovana je salmonela. Od ukupno petoro hospitalizovanih na Infektivnoj klinici, jedna osoba je puštena na kućno lečenje dok su ostali stabilno, saopštili su iz Kliničkog centra.

    (23) detaljnije
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: