Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

trudnice i porodilje

 • Trudnice i porodilje

  Seminar za buduće mame u Pirotu

  Savete, podršku i konsultaciju od strane lekara, sve buduće mame u Pirotu mogu dobiti na seminaru “Prvi dan sa bebom” koji će se održati 26. decembra u hotelu Ana lux . Početak seminara planiran je od 17 sati.

  detaljnije
 • Trudnoća je dar Kristina Radenković i Marija Veljković

  O trudnoći na besplatnom seminaru u Nišu sa stručnjacima i voditeljkom "Slagalice"

  "Youtube" kanal "Trudnoća je dar", na kome su snimci voditeljki kviza "Slagalica" Marije Veljković i Kristine Radenković, koje sa ženama razgovaraju o drugom stanju, osnivačice su rešile da presele na lično upoznavanje i razgovor. Na red je došao i Niš, gde će nekoliko medicinskih radnika i voditeljka u subotu, 23. novembra održati besplatni seminar za buduće majke.

  (1) detaljnije
 • jovana ružičić

  Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

  Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

  (10) detaljnije
 • Ilićevi

  Dva puta otpuštena tokom trudnoće pa vraćena, posao i zarada i dalje neizvesni

  Sada majka trojice dečaka, koju je direktor tokom poslednje trudnoće dva puta otpuštao sa posla u vranjskom Javnom preduzeću "Novi Dom", zahvaljujući odlukama suda i izveštavanju medija, vraćena je na posao, ali je godinu dana bila bez plate. Sada, sa 4. 000 dinara mesečno porodiljske naknade i dalje čeka isplatu zaostalih zarada, a direktor kaže da će ih po zakonu dobiti, dok je njeno radno mesto po isteku porodiljskog bolovanja pod znakom pitanja.

  (2) detaljnije
 • Trudnice i porodilje

  Firme sa juga Srbije na "Crnoj listi" zbog kršenja prava trudnica

  Zbog toga što su u prethodnom mesecu prekršile prava trudnica i porodilja, 3 firme iz Vranja, Prokuplja i Žitorađe našle su se na “Crnoj listi” poslodavaca koju je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  (4) detaljnije
 • bolnica vranje

  Porođaj uz epidural od septembra dostupniji Vranjankama

  Iako je do sada epidural korišćen sporadično i povremeno, uslugu takozvanog bezbolnog porođaja u vranjskoj Bolnici, moći će, od 1. septembra, da potraže sve trudnice, kaže za Južne vesti načelnica ginekologije Gordana Đorđević. Ova usluga biće dostupna svima i biće besplatna.

  detaljnije
 • dom zdravlja Leskovac

  Besplatan seminar o potomstvu krajem jula u Leskovcu

  Oni koji planiraju ili očekuju prinovu moći će da dobiju stručne savete lekara, na seminaru koji se u leskovačkom Domu zdravlja održava u subotu, 20. jula od 17 do 19 sati. Učešće je besplatno, ali se zbog ograničenog broja mesta zainteresovani moraju prijaviti.

  detaljnije
 • protest mame leskovac

  I mame iz Leskovca protestovale zbog novog Zakona

  Nakon protesta mama iz Niša, koje su na ulicu izašle kako bi iskazale nezadovoljstvo novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je na snagu stupio 1. jula prošle godine, protestima su se pridružile i mame iz Leskovca. Ovo je, kako su rekle, uvod u građanske proteste protiv vlasti koje su najavile za petak, 1. februar.

  (3) detaljnije
 • roditelji

  Kasni naknada za porodilje, iz Ministarstva se nadaju da pare stižu pre praznika

  Bez para i objašnjenja zašto još nisu uplaćene, kako kažu, predstojeće praznike dočekaće novopečene majke, kojima kasni porodiljsko i ne zna se kad će ga dobiti. Kivne što se država načelno zalaže za povećanje nataliteta, a u praksi radi suprotno, traže svoje pare, a iz Ministarstva za rad tvrde "da su učinili sve da im novac stigne pre praznika".

  (15) detaljnije
 • Protest mame

  Mame ogorčene jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o podršci porodici

  Iz Inicijative "Mame su zakon", posle neulaska predloga za izmenu štetnih odredbi Zakona za finansijsku podršku porodici sa decom u skupštinsku proceduru, konstatuju da 129 poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki u Srbiji ugroženo. Ističu da je većina onih koji sede u Narodnoj skupštini prespavala njihove predloge i time ostavila porodice na rubu egzistencije.

  (7) detaljnije
 • Macura selakovic

  O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

  Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji "Zumiranje" govorile su Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" i narodna poslanica Tatjana Macura.

  (1) detaljnije
 • Tatjana Macura

  "Mame su zakon": Hiljade porodica od sutra neće imati od čega da živi

  Upozoravajući na odredbe novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koje ugrožavaju egzistenciju i diskriminišu mnoge majke u Srbiji, pokretačica Inicijative "Mame su zakon" i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je i da su mnoge radnice nevidljive za sistem, te da i zbog njih obračun naknade za porodiljsko mora da se promeni. Predlog ove Inicijative je da sve porodilje primaju minimalac, a da se uvede i varijabla koja bi uzimala u obzir i radni staž majki.

  (4) detaljnije
 • mame su zakon, protest

  Mame iz Niša protestovale zbog novog Zakona [foto]

  Revoltirani novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula, prema rečima organizatora, stotinak ljudi izašlo je na Trg kralja Milana u centru Niša i parolama i govorima izrazilo svoje nezadovoljstvo.

  (5) detaljnije
 • autobus

  Pojedine trudnice u Nišu nedeljama čekaju legitimacije za besplatan prevoz

  Gradski prevoz je trudnicama u Nišu besplatan, međutim, problem je u tome što se procedura oko izdavanja legitimacija oduži, prema rečima pojedinih žena, te nedeljama moraju da plaćaju kartice u autobusima. Kako se redakciji požalio građanin koji živi na teritoriji Opštine Pantelej, njegova supruga na rešenje koje joj je potrebno da bi izvadila legitimaciju, čeka skoro mesec dana.

  (8) detaljnije
 • Hitna pomoć

  Nakon udesa kod Prokuplja, majka preminula, beba kritično

  Nakon što je teško povređena u saobraćajnoj nezgodi kod Prokuplja, trudnica koja je bila u devetom mesecu porodila se u prokupačkoj bolnici, a nakon toga su i ona i beba prebačeni u niški Klinički centar. Kako kažu u Kliničkom, majka je podlegla povredama oko 18 sati, a devojčica je u kritičnom stanju.

  detaljnije
 • lekari

  Zbrka oko produžetka porodiljskog u Nišu, komisija zaseda tek od ove nedelje

  Iako je sa radom trebalo da krene još 1. jula, komisija koja odlučuje o produžetku bolovanja porodilja nakon godinu dana, u Nišu se još nijednom sastala. Dok se građanke kojima ističe porodiljsko bolovanje bune jer ne znaju šta da rade i tvrde da ih u PIO fondu savetuju da pređu na “obično” bolovanje preko poslodavca, u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da će do kraja ove nedelje komisija početi sa radom.

  (16) detaljnije
 • trudnica

  Ministar Đorđević: Vlasnik "Hendija" isplatiće sve što duguje

  Porodiljama iz "Hendija", kako tvrdi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, vlasnik firme isplatiće sva dugovanja. Ministar kaže da je direktor pobegao, ali da se vlasnik javio Inspekciji rada i da je “kooperativan”.

  detaljnije
 • trudnica

  Ministarstvo rada: Hitno rešiti problem trudnica i porodilja u "Hendiju"

  Problem trudnica i porodilja iz firme Hendi stigao je i pred Vladu Srbije. Kako saopštavaju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, premijerka Ana Brnabić zatražila je na sednici Vlade hitno rešavanje ovog slučaja, a ministar Zoran Đorđević primio je trudnice i porodilje, pa naložio vanrednu inspekciju firme. Trudnice i dalje čekaju svoj novac.

  (1) detaljnije
 • trudnica

  Trudnicama i porodiljama kasne naknade, inspekcija rada nemoćna

  Nekolicini trudnica i porodilja sa juga Srbije oko tri meseca kasne novčane naknade, a nejasan im je i status u firmi koja se nedavno, a u toku njihovog odsustva, zatvorila. Ove žene kažu da nemaju kome da pošalju doznake, da su se obraćale nadležnima, a jedini odgovor dobile su od Inspekcije rada koja im je navela da ne zna ni kakav im je status, niti gde im je dokumentacija.

  (11) detaljnije