Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

trudnice i porodilje

 • slavica

  Ministarka Đukić Dejanović: Sud jedino rešenje za porodilje bez doprinosa

  Iako je Srbija pokrenula akciju za pospešivaje porasta nataliteta, za šta je jug Srbije dobio 55 miliona dinara, porodilje koje imaju problem da ostvare porodiljski dodatak jer im, bez njihovog znanja, poslodavci kod kojih su radile nisu uplaćavili doprinos, država neće zaštiti. Prema rečima ministarke bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, porodilje mogu jedino da se obrate Sudu.

  (8) detaljnije
 • Da li država štiti porodilje od poslodavaca?

  Dok država poziva žene da rađaju, Nišlijka jedva otvorila porodiljsko

  Predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić uveliko govore o važnosti rađanja, jer nas je, kako kažu, svake godine za 35.000 manje, dok sa druge strane porodilje dolaze u situaciju da ne mogu da dobiju naknadu za porodiljsko bolovanje, koje je nekim ženama jedini izvor prihoda. Nišlijka Aleksandra Vučković je jedna od žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.

  (9) detaljnije
 • Saznale zašto je važno da se deca doje

  Buduće mame uz kafu učile o dojenju

  U opuštenoj atmosferi, u kafiću u Parku Svetog Save u Nišu u petak 4. avgusta, oko 60 budućih mama naučilo je više o dojenju, a saznale su i zbog čega je to važno za njih i bebu. Sa trudnicama su razgovarale patronažne sestre iz niškog Doma zdravlja, a osim saveta koje su dobile, postavljale su pitanja o svim nedoumicama.

  (3) detaljnije
 • Ginekologija Vranje foto i.m.

  Majka pobegla iz porodilišta i ostavila tek rođenu bebu

  Žena koja je u vranjskom porodilištu rodila zdravog dečaka, nakon dve nedelje je ostavila bebu i pobegla iz porodilišta. O bebi trenutno brinu lekari i medicinske sestre.

  detaljnije
 • Vozilo Hitne pomoći

  Nišlijka rodila bebu kod kuće, porođaj bio brži i od Hitne pomoći

  Nagli porođaj 34-godišnje porodilje koja živi u Malči nadomak Niša iznenadio je i nju samu. Hitna pomoć je stigla nekoliko minuta nakon što je rodila bebu. I majka i devojčica su dobro i prebačene su u porodilište.

  (4) detaljnije
 • Aleksandar Vučić

  Vučić lagao o porodiljama

  Iako je u Nišu, hvaleći srpski sistem socijalne zaštite, poređenje napravio sa Nemačkom, koju je naveo kao lošiji primer tvrdeći da tamo žene moraju na posao 2 meseca posle porođaja, zvanični podaci te države demantuju srpskog premijera.

  (26) detaljnije
 • bebe

  Porođaj uz epidural sve češći u niškom porodilištu

  Ukoliko žena poželi bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju, to može da zahteva i, ukoliko se proceni da nema kontraindikacija, ona će to i dobiti potpuno besplatno, kaže direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

  (7) detaljnije
 • 490x370-IMG-2150.jpg

  Rodila zdravog dečaka, pa preminula

  Nakon što je u surduličkom porodilištu rodila zdravog dečaka, došlo je do komplikacija, zbog čega je 28-godišnja porodilja prebačena za Niš gde je preminula. Rezultati obdukcije prosleđeni Tužilaštvu.

  detaljnije
 • pregnant-244662-960-720-(2)

  Niški lekari skeptični prema porođaju u vodi ili kod kuće

  Porođaj u vodi i kod kuće, vežbe sa pilates loptom i masaže za opuštanje mišića pred porođaj, mogućnosti su na raspolaganju trudnicama u pojedinim evropskim porodilištima. Sa niškog GAK-a, pak, kažu da je sasvim dovoljno i ovo što srpske porodilje imaju.

  (9) detaljnije
 • trudnice

  Natpis da je venčani list obavezan za porođaj zbunio trudnice

  Iako u niškom porodilištu stoji natpis da svaka trudnica i porodilja prilikom prijema uz lična dokumenta mora da ima i venčani list, u KC Niš objašnjavaju da je on “neslavno napisan” i da i neudate žene svakako mogu da se porode na njihovoj klinici.

  (2) detaljnije
 • slika.jpg

  Gradski paketi za bebe 3 puta jeftiniji nego ranije

  Vrednost bebi-paketa koje Grad Niš od 2008. godine poklanja najmlađim sugrađanima sa oko 9.000 snižena je na oko 3.000 dinara, tako da je, kažu majke, kvalitet znatno lošiji. Opozicija to kritikuje, dok gradska Uprava za dečju zaštitu odluku opravdava manjkom u budžetu. 

  (13) detaljnije
 • trudnica

  Porodilje čekaju novac 19 meseci, reagovao Ombudsman

  Zato što nekoliko porodilja u Nišu platu za period porodiljskog odsustva čeka punih 19 meseci jer je niška Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu novac uplatila na račun poslodavca u blokadi i grešku još nije ispravila, reagovao je Zaštitnik građana.

  (2) detaljnije
 • trudnice

  Radionica "Dobrobiti i tehnike uspešnog dojenja"

  U subotu 5. decembra u Galeriji Društva arhiteka Niša biće održana radionica za trudnice i majke o pravilnim metodama dojenja.

  (1) detaljnije
 • dojenje

  Dojenje, joga i fitnes u čairskom parku

  U subotu 11. jula kod Dečijeg centra u Čairu, biće održan skup za majke i trudnice na kome će one dojiti bebe, raditi jogu, fitnes i vežbe za decu.

  detaljnije
 • trudnice

  Predavanje o surogat materinstvu

  O prednacrtu Građanskog zakonika koji predviđa pravno regulisanje surogat materinstva, odnosno rađanja za drugog, biće reči na predavanju koje se održava večeras od 18 sati u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

  detaljnije
 • sloboda-radjanju.jpg

  Projekcija filma “Sloboda rađanju”

  Dokumentarac koji se bavi pitanjima ljudskih prava vezanih za trudnoću i porođaj, odnosno pitanjima vezanim za slobodu izbora gde, kako, sa kim i pod kojim uslovima žena želi da rodi svoje dete, biće prikazan u petak 6.  marta u niškom Regionalnom centru.

  detaljnije
 • trudnoca

  Popusti i povoljnosti za trudnice i porodilje

  Besplatni treninzi u fitnes centrima, besplatne karte za koncerte i pozorište, kao i popusti za šišanje i pranje veša neke su od pogodnosti koje mogu da imaju trudnice i porodilje iz niške Opštine Medijana.

  (5) detaljnije