Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

trudnice i porodilje

 • roditelji

  Kasni naknada za porodilje, iz Ministarstva se nadaju da pare stižu pre praznika

  Bez para i objašnjenja zašto još nisu uplaćene, kako kažu, predstojeće praznike dočekaće novopečene majke, kojima kasni porodiljsko i ne zna se kad će ga dobiti. Kivne što se država načelno zalaže za povećanje nataliteta, a u praksi radi suprotno, traže svoje pare, a iz Ministarstva za rad tvrde "da su učinili sve da im novac stigne pre praznika".

  (13) detaljnije
 • Protest mame

  Mame ogorčene jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o podršci porodici

  Iz Inicijative "Mame su zakon", posle neulaska predloga za izmenu štetnih odredbi Zakona za finansijsku podršku porodici sa decom u skupštinsku proceduru, konstatuju da 129 poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki u Srbiji ugroženo. Ističu da je većina onih koji sede u Narodnoj skupštini prespavala njihove predloge i time ostavila porodice na rubu egzistencije.

  (7) detaljnije
 • Macura selakovic

  O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

  Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji "Zumiranje" govorile su Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" i narodna poslanica Tatjana Macura.

  (1) detaljnije
 • Tatjana Macura

  "Mame su zakon": Hiljade porodica od sutra neće imati od čega da živi

  Upozoravajući na odredbe novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koje ugrožavaju egzistenciju i diskriminišu mnoge majke u Srbiji, pokretačica Inicijative "Mame su zakon" i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je i da su mnoge radnice nevidljive za sistem, te da i zbog njih obračun naknade za porodiljsko mora da se promeni. Predlog ove Inicijative je da sve porodilje primaju minimalac, a da se uvede i varijabla koja bi uzimala u obzir i radni staž majki.

  (4) detaljnije
 • mame su zakon, protest

  Mame iz Niša protestovale zbog novog Zakona [foto]

  Revoltirani novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula, prema rečima organizatora, stotinak ljudi izašlo je na Trg kralja Milana u centru Niša i parolama i govorima izrazilo svoje nezadovoljstvo.

  (5) detaljnije
 • autobus

  Pojedine trudnice u Nišu nedeljama čekaju legitimacije za besplatan prevoz

  Gradski prevoz je trudnicama u Nišu besplatan, međutim, problem je u tome što se procedura oko izdavanja legitimacija oduži, prema rečima pojedinih žena, te nedeljama moraju da plaćaju kartice u autobusima. Kako se redakciji požalio građanin koji živi na teritoriji Opštine Pantelej, njegova supruga na rešenje koje joj je potrebno da bi izvadila legitimaciju, čeka skoro mesec dana.

  (8) detaljnije
 • Hitna pomoć

  Nakon udesa kod Prokuplja, majka preminula, beba kritično

  Nakon što je teško povređena u saobraćajnoj nezgodi kod Prokuplja, trudnica koja je bila u devetom mesecu porodila se u prokupačkoj bolnici, a nakon toga su i ona i beba prebačeni u niški Klinički centar. Kako kažu u Kliničkom, majka je podlegla povredama oko 18 sati, a devojčica je u kritičnom stanju.

  detaljnije
 • lekari

  Zbrka oko produžetka porodiljskog u Nišu, komisija zaseda tek od ove nedelje

  Iako je sa radom trebalo da krene još 1. jula, komisija koja odlučuje o produžetku bolovanja porodilja nakon godinu dana, u Nišu se još nijednom sastala. Dok se građanke kojima ističe porodiljsko bolovanje bune jer ne znaju šta da rade i tvrde da ih u PIO fondu savetuju da pređu na “obično” bolovanje preko poslodavca, u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da će do kraja ove nedelje komisija početi sa radom.

  (16) detaljnije
 • trudnica

  Ministar Đorđević: Vlasnik "Hendija" isplatiće sve što duguje

  Porodiljama iz "Hendija", kako tvrdi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, vlasnik firme isplatiće sva dugovanja. Ministar kaže da je direktor pobegao, ali da se vlasnik javio Inspekciji rada i da je “kooperativan”.

  detaljnije
 • trudnica

  Ministarstvo rada: Hitno rešiti problem trudnica i porodilja u "Hendiju"

  Problem trudnica i porodilja iz firme Hendi stigao je i pred Vladu Srbije. Kako saopštavaju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, premijerka Ana Brnabić zatražila je na sednici Vlade hitno rešavanje ovog slučaja, a ministar Zoran Đorđević primio je trudnice i porodilje, pa naložio vanrednu inspekciju firme. Trudnice i dalje čekaju svoj novac.

  (1) detaljnije
 • trudnica

  Trudnicama i porodiljama kasne naknade, inspekcija rada nemoćna

  Nekolicini trudnica i porodilja sa juga Srbije oko tri meseca kasne novčane naknade, a nejasan im je i status u firmi koja se nedavno, a u toku njihovog odsustva, zatvorila. Ove žene kažu da nemaju kome da pošalju doznake, da su se obraćale nadležnima, a jedini odgovor dobile su od Inspekcije rada koja im je navela da ne zna ni kakav im je status, niti gde im je dokumentacija.

  (11) detaljnije
 • hitna

  Rodila bebu u kolima Hitne pomoći na putu do niškog porodilišta

  Nakon što je primila poziv da je 32-godišnjoj ženi u selu Trupale kraj Niša krenuo porođaj, ekipa Hitne pomoći je stigla do nje, ali beba nije mogla “da sačeka” da stignu porodlišta, pa su lekari porođaj obavili u automobilu.

  detaljnije
 • kartice

  Opština Medijana izdaje kartice sa popustima za porodilje

  Sve žene koje su se porodile u 2018. godini, a stanuju na teritoriji opštine Medijana, mogu, kako kažu u Opštini, da dobiju karticu, sa kojom ostvaruju brojne popuste u tridesetak firmi širom Niša.

  (10) detaljnije
 • dom zdravlja vlasotince

  Rodila devojčicu u vlasotinačkoj Hitnoj pomoći

  Lekari opšte prakse porodili su jutros ženu u prostorijama Hitne pomoći u Vlasotincu, jer je porođaj počeo ranije i ona nije stigla do porodilišta. Devojčica i majka su dobro i oporavljaju se u leskovačkoj bolnici.

  detaljnije
 • zdravstveni centar Vranje foto i.m

  Bračni par za smrt bebe na porođaju krivi vranjske lekare

  Saša i Jelena Ivanović koji su prošle nedelje ostali bez bebe na porođaju, za smrt deteta okrivili su lekare ginekologije u vranjskom Zdravstvenom centru, tvrdeći da porođaj nije na vreme obavljen, jer su na prijemu svi rezultati bili dobri. Iz Zdravstvenog centra kažu da ispituju sve okolnosti ovog slučaja.

  (3) detaljnije
 • infektivna

  Na Infektivnoj klinici se porodila Aleksinčanka koja ima male boginje

  Aleksinčanka koja ima morbile i pre par dana je primljena na Infektivnu kliniku u Nišu, porodila se noćas, a direktor Miodrag Vrbić kaže da su i majka i beba dobro.

  detaljnije
 • slavica

  Ministarka Đukić Dejanović: Sud jedino rešenje za porodilje bez doprinosa

  Iako je Srbija pokrenula akciju za pospešivaje porasta nataliteta, za šta je jug Srbije dobio 55 miliona dinara, porodilje koje imaju problem da ostvare porodiljski dodatak jer im, bez njihovog znanja, poslodavci kod kojih su radile nisu uplaćavili doprinos, država neće zaštiti. Prema rečima ministarke bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, porodilje mogu jedino da se obrate Sudu.

  (8) detaljnije
 • Da li država štiti porodilje od poslodavaca?

  Dok država poziva žene da rađaju, Nišlijka jedva otvorila porodiljsko

  Predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić uveliko govore o važnosti rađanja, jer nas je, kako kažu, svake godine za 35.000 manje, dok sa druge strane porodilje dolaze u situaciju da ne mogu da dobiju naknadu za porodiljsko bolovanje, koje je nekim ženama jedini izvor prihoda. Nišlijka Aleksandra Vučković je jedna od žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.

  (9) detaljnije