Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

uređenje

 • za naslovnu

  Stanari Rudničke ulice u Nišu sredili zapušten prostor oko zgrada i napravili sajt za "umrežavanje" komšija

  Da komšije mogu biti složne i da mladi ponekad mogu biti primer starijima pokazuju stanari Rudničke ulice 14-16 u Nišu, koji već godinu dana zajedno sređuju međublokovski prostor, kreče, čiste slivnike i rade sve što je potrebno da njihovo ”dvorište” bude lepše mesto za život. Pandemija korone navela ih je da se povežu u Vajber grupu kojom su, kako kažu, uspeli su da motivišu stanare da krenu u zajedničke akcije.

  (18) detaljnije
 • sadnja

  Sadnjom stabala počelo prolećno uređenje zelenih površina u Leskovcu

  U sklopu uređenja javnih zelenih površina, Leskovac će biti bogatiji za lišćarska i četinarska stabla, kao i za dekorativno šiblje, koje će biti posađeno na više lokacija u tom gradu, a prve sadnice je dobio park u Ulici Petra Prvog. Za prolećnu sadnju, kako piše na zvaničnom sajtu Grada, obezbeđeno je 800 hiljada dinara.

  (3) detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Gradonačelnica potpisala novi aneks ugovora o uređenju niške Tvrđave, detalji nisu objavljeni

  U Ministarstvu turizma gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisala je aneks ugovora za revitalizaciju niške Tvrđave, kako je saopštila, ali osim da je reč o prvoj fazi uređenja, detalji nisu poznati. Kako je pre nekoliko godina najavljeno - do 2023. godine ovaj simbol Niša trebalo bi da dobije potpuno novi izgled, ali su do sada urađeni samo dekorativni radovi i nekoliko tendera za rekonstrukciju bedema je propalo.

  (28) detaljnije
 • hisar

  Raspisan tender za drugu fazu radova na uređenju brda Hisar kod Prokuplja

  Instaliranje i ugradnja javne rasvete i sanacija dela puta, kao i prilaz restoranu i tvrđavi na brdu Hisar, arheološkom lokalitetu iznad Prokuplja, deo su javnog poziva za drugu fazu radova koji je raspisao Grad Prokuplje, a koje sa 10 miliona dinara finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Rok za podnošenje ponuda ističe 30. novembra.

  detaljnije
 • krečenje

  Počelo uređenje prostora oko Ćele-kule, plan da se muralima zaštiti biletarnica

  Volonteri Udruženja "Radne akcije Delijski vis" okrečili su zidove biletarnice kod jednog od najposećenijih spomenika u Nišu Ćele-kule, a u planu je da umesto neprimerenih grafita ubuduće budu murali sa motivima Boja na Čegru. Takođe najavljuju uređenje i osvetljenje prostora oko znamenitosti.

  (9) detaljnije
 • gornjomatejevacka

  Nakon protesta stanara u Panteleju investitor odustao od gradnje, Grad mu daje zamensku parcelu

  Višemesečna borba stanara Gornjomatejevačke ulice u niškom naselju Pantelej za uređeno naselje i protesti kojima su tražili da se stopira izgradnja zgrade zbog koje bi izgubili sunce i zelenilo konačno je, kažu, dala rezultate. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i investitor su ih večeras posetili i pred njima dogovorili da će on odustati od gradnje na spornom placu, te da će mu Grad Niš dati zamenske parcele. Stanari od nadležnih dobili i obećanje da će im naselje biti uređeno i dobiti zelenilo, parking i park.

  (41) detaljnije
 • gornjomatejevacka

  Stanari Gornjomatejevačke opet protestuju zbog neuređenog naselja, kažu - ništa od obećanog

  Nakon protesta koje su u junu organizovali tražeći uređenje naselja i stopiranje gradnje zgrade koja bi im oduzela sunce i zelenilo, stanari Gornjomatejevačke ulice u niškom naselju Pantelej dobili su obećanja od nadležnih u gradu da će njihov problem biti rešen. Kako do rešenja nije došlo, odlučili su da opet izađu na ulicu i večeras počeli, kako kažu, seriju protesta kojima traže normalno uređeno naselje.

  (48) detaljnije
 • mural-kej-foto-mirc

  Mural "Zvezdana noć nad Vlasinom", ispirisan slikom Van Goga, oslikan na vlasotinačkom keju

  Uređenje vlasotinačkog keja udruženje “Vlasinska vila” započelo je oslikavanjem murala posvećenog Vlasini koji je inspirisan umetnošću velikog slikara Van Goga. Iz udruženja kažu da će u narednom periodu postaviti i kante za otpatke, napraviti putokaze i srediti uništene klupe, a apeluju na Vlasotinčane da čuvaju ono što imaju na obali svoje reke.

  (1) detaljnije
 • Gradski stadion Vranje

  U toku završni radovi na gradskom stadionu u Vranju

  Sportisti, rekreativci i najmlađi moći će ponovo da se okupljaju na gradskom stadionu, jer su u toku završni radovi na uređenju atletske staze. Iako je nalivanje završnog sloja podloge trebalo da bude gotovo na proleće, realizacija je u toku tek sad - četiri meseca kasnije.

  detaljnije
 • tvrđava

  Za rasvetu i uređenje puta ka tvrđavi na Hisaru Prokuplje dobilo još 10 miliona dinara

  Nakon završene prve faze radova na sređivanju i restauraciji srednjovekovne tvrđave na brdu Hisar kod Prokuplja koja je finansirana sa 20 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je još 10 miliona dinara za instaliranje javne rasvete i uređenje puta ka ovom istorijskom objektu.

  (1) detaljnije
 • Gradski stadion Vranje

  Nakon četiri meseca kašnjenja, atletska staza na Gradskom stadionu u Vranju se privodi kraju

  Iako je najavljeno da će finalni radovi na uređenju atletske staze na Gradskom stadionu u Vranju biti završeni na proleće, oni se privode kraju tek sad - četiri meseca kasnije. U međuvremenu su u sklopu uređenja staze završeni svi zemljani i betonski radovi, a prema rečima većnika za sport Nenada Đorđevića, sa izlivanjem gumirane površine se kasni zbog celokupne situacije sa epidemijom koja je uticala i na manji priliv novca u gradsku kasu, odakle se projekat finansira.

  (1) detaljnije
 • protest-gornjomatejevacka3-foto-vkeser

  Na protestu u Panteleju poručili: "Ne odustajemo dok se celo naselje ne uredi"

  Da im je jedini zahtev da se celo naselje Pantelej uredi, odnosno da se završe neasfaltirane ulice, urede šetališta, drvoredi, parking mesta i rasveta - istakli su na novom protestnom okupljanju stanari Gornjomatejevačke u Nišu.

  (39) detaljnije
 • hisar

  Nastavljeni radovi na restauraciji tvrđave na Hisaru kod Prokuplja

  Uz poštovanje mera bezbednosti zbog pandemije virusa korona, radovi na sanaciji bedema i popravci oštećenih delova zida tvrđave na brdu Hisar, započeti krajem prošle godine, a zbog hladnog vremena prekinuti tokom zime, ponovo su nastavljeni, pa se očekuje da do kraja godine ovo omiljeno šetalište Prokupčana postane potpuno uređen prostor, sa osvetljenjem i montažnom letnjom pozornicom.

  detaljnije
 • Blok Pošta-Banka

  Završeno uređenje zapuštenog bloka u centru Vranja

  Nakon što je Udruženje stambenih zajednica u samom centru Vranja pokrenulo inicijativu za uređenje prostora koji je bio zapušten, nakon mesec dana radova završeno je kompletno sređivanje ovog bloka, od dezinfekcije i farbanja, do saniranja delova krova koji su bili u lošem stanju.

  detaljnije
 • Srednjoškolci

  Srednjoškolci realizuju kreativne ideje za uređenje svojih gradova

  Vođeni idejom da treba da urade nešto dobro za mesto u kome žive, srednjoškolci iz 14 gradova Srbije, među kojima su i Vranjanci, Nišlije, Leskovčani i Piroćanci, osmislili su kreativne projekte iz oblasti ekologije, sporta, turizma, kulture i društvene odgovornosti, koje će realizovati u svojim gradovima. Osim što će sa svojim idejama učestvovati na takmičenju, oni će po završetku programa projekte moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.

  (1) detaljnije
 • Park Vrla

  Otvoren park Vrla u Vladičinom Hanu

  Meštani Vladičinog Hana od sada će moći da šetaju stazama površine od 3.000 kvadrata i novim behaton stazama od 4.000 kvadrata okruženim travnjakom, cvećem, drvećem, jer je Han dobio novi park “Vrla” ispod istoimenog najdužeg mosta na Koridoru 10 gde je danas svečano obeležen završetak radova u parku.

  detaljnije
 • Blok Pošta-Banka

  Milion dinara za čišćenje zapuštenog bloka u Vranju

  Do 31. decembra trebalo bi da bude završeno uređenje zapuštenog stambeno-poslovnog kompleksa “Pošta - Banka” u samom centru Vranja, koji se prostire većim delom duž vranjskog šetališta. Planirano je kompletno hemijsko čišćenje šetališnih površina, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija celog bloka.

  detaljnije
 • Gradski stadion Vranje

  Na Gradskom stadionu u Vranju počelo uređenje atletske staze

  Svi zemljani radovi, betonska i gumirana površina biće urađeni u narednih 50 dana, prema rečima gradskog većnika za sport Nenada Đorđevića, a u sklopu uređenja atletske staze na Gradskom stadionu u Vranju. Staza površine 2.100 metara sa četiri trake biće namenjena posebno rekreativcima i najmlađima.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Završeno uređenje Zavičajnog odeljenja vranjske Biblioteke

  Nakon što je Zavičajno odeljenje biblioteke “Bora Stanković” juna ove godine prebačeno u veći i adekvatniji prostor za čuvanje oko 3.000 knjiga, nabavljena je i oprema koja je bila neophodna za njihovo smeštanje. Kupljeni su novi ormari, metalne kasete, sefovi, jedan računar i skener, a u narednom periodu će se raditi na nabavci računara.

  detaljnije
 • basket Prijatelji Brzog Borda Nebojša Kocić Brzi Brod teren basket

  Brzobrođani dobili teren za basket

  Nakon terena za mali fudbal, venjaka, mobilijara, teretane na otvorenom i solarnog drveta, Park prijateljstva u Brzom Brodu dobio je i teren za basket. U udruženju "Prijatelji Brzog Broda", koje je sa Opštinom Medijana radilo na uređenju, kažu da je ovo nekada bio prostor zarastao u korov i zatrpan smećen, ali da je sada “pravi raj”.

  (7) detaljnije