Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

uređenje

 • protest-gornjomatejevacka3-foto-vkeser

  Na protestu u Panteleju poručili: "Ne odustajemo dok se celo naselje ne uredi"

  Da im je jedini zahtev da se celo naselje Pantelej uredi, odnosno da se završe neasfaltirane ulice, urede šetališta, drvoredi, parking mesta i rasveta - istakli su na novom protestnom okupljanju stanari Gornjomatejevačke u Nišu.

  (37) detaljnije
 • hisar

  Nastavljeni radovi na restauraciji tvrđave na Hisaru kod Prokuplja

  Uz poštovanje mera bezbednosti zbog pandemije virusa korona, radovi na sanaciji bedema i popravci oštećenih delova zida tvrđave na brdu Hisar, započeti krajem prošle godine, a zbog hladnog vremena prekinuti tokom zime, ponovo su nastavljeni, pa se očekuje da do kraja godine ovo omiljeno šetalište Prokupčana postane potpuno uređen prostor, sa osvetljenjem i montažnom letnjom pozornicom.

  detaljnije
 • Blok Pošta-Banka

  Završeno uređenje zapuštenog bloka u centru Vranja

  Nakon što je Udruženje stambenih zajednica u samom centru Vranja pokrenulo inicijativu za uređenje prostora koji je bio zapušten, nakon mesec dana radova završeno je kompletno sređivanje ovog bloka, od dezinfekcije i farbanja, do saniranja delova krova koji su bili u lošem stanju.

  detaljnije
 • Srednjoškolci

  Srednjoškolci realizuju kreativne ideje za uređenje svojih gradova

  Vođeni idejom da treba da urade nešto dobro za mesto u kome žive, srednjoškolci iz 14 gradova Srbije, među kojima su i Vranjanci, Nišlije, Leskovčani i Piroćanci, osmislili su kreativne projekte iz oblasti ekologije, sporta, turizma, kulture i društvene odgovornosti, koje će realizovati u svojim gradovima. Osim što će sa svojim idejama učestvovati na takmičenju, oni će po završetku programa projekte moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.

  (1) detaljnije
 • Park Vrla

  Otvoren park Vrla u Vladičinom Hanu

  Meštani Vladičinog Hana od sada će moći da šetaju stazama površine od 3.000 kvadrata i novim behaton stazama od 4.000 kvadrata okruženim travnjakom, cvećem, drvećem, jer je Han dobio novi park “Vrla” ispod istoimenog najdužeg mosta na Koridoru 10 gde je danas svečano obeležen završetak radova u parku.

  detaljnije
 • Blok Pošta-Banka

  Milion dinara za čišćenje zapuštenog bloka u Vranju

  Do 31. decembra trebalo bi da bude završeno uređenje zapuštenog stambeno-poslovnog kompleksa “Pošta - Banka” u samom centru Vranja, koji se prostire većim delom duž vranjskog šetališta. Planirano je kompletno hemijsko čišćenje šetališnih površina, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija celog bloka.

  detaljnije
 • Gradski stadion Vranje

  Na Gradskom stadionu u Vranju počelo uređenje atletske staze

  Svi zemljani radovi, betonska i gumirana površina biće urađeni u narednih 50 dana, prema rečima gradskog većnika za sport Nenada Đorđevića, a u sklopu uređenja atletske staze na Gradskom stadionu u Vranju. Staza površine 2.100 metara sa četiri trake biće namenjena posebno rekreativcima i najmlađima.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Završeno uređenje Zavičajnog odeljenja vranjske Biblioteke

  Nakon što je Zavičajno odeljenje biblioteke “Bora Stanković” juna ove godine prebačeno u veći i adekvatniji prostor za čuvanje oko 3.000 knjiga, nabavljena je i oprema koja je bila neophodna za njihovo smeštanje. Kupljeni su novi ormari, metalne kasete, sefovi, jedan računar i skener, a u narednom periodu će se raditi na nabavci računara.

  detaljnije
 • basket Prijatelji Brzog Borda Nebojša Kocić Brzi Brod teren basket

  Brzobrođani dobili teren za basket

  Nakon terena za mali fudbal, venjaka, mobilijara, teretane na otvorenom i solarnog drveta, Park prijateljstva u Brzom Brodu dobio je i teren za basket. U udruženju "Prijatelji Brzog Broda", koje je sa Opštinom Medijana radilo na uređenju, kažu da je ovo nekada bio prostor zarastao u korov i zatrpan smećen, ali da je sada “pravi raj”.

  (7) detaljnije
 • Studentkinje GAF-a

  Uređuje se stambeni blok na niškom bulevaru po rešenju studentkinja GAF

  Studentkinje pete godine Građevinsko-arhitektonskog fakulteta imale su zadatak da naprave idejno urbanističko rešenje za uređenje prostora u bloku zgrada između Bulevara Zorana Đinđića, Rendgenove, Ljudevita Gaja i Ulice Dragiše Cvetkovića. Njihov projekat je predstavljen građanima, a zainteresovani i narednih dana mogu da vide kakav je plan i da daju primedbe i sugestije.

  (7) detaljnije
 • Hisar

  Za restauraciju tvrđave na Hisaru 20 miliona dinara iz republičke kase

  Sanacija bedema i popravka oštećenih delova zida, kao i osvetljenje prostora samo su neki od radova u okviru restauracije srednjevekovne tvrđave na najpoznatijem prokupačkom šetalištu - na brdu Hisar iznad Prokuplja. Radovi koštaju 20 miliona dinara, a finansiraju se iz budžeta Ministarstva trgovine i telekomunikacija. Tako će, najkasnije za godinu dana, prema najavama, Prokupčani dobiti potpuno uređeno mesto za razne kulturne manifestacije.

  (1) detaljnije
 • opozicija

  Opozicija: O rekonstrukciji Trga da se pitaju građani, seču drveća zaustavićemo telima

  Radovi na rekonstrukciji parka na nišavskom keju, koji prethode uređenju Trga kralja Milana, treba da stanu i da se o tome pitaju građani - smatra niška opozicija. Odbornik Branislav Jovanović kaže da već ima dobrovoljaca koji će se vezivati za drveće i tako sprečiti najavljenu seču u parku. Ponavlja da će da ometa skidanje ploče sa Trga i prognozira da će dobiti krivičnu prijavu za to, čime će, kako kaže, "da ispuni želju vlasti da je kriminalac".

  (59) detaljnije
 • stara božurna foto Jovana Stojković

  Meštani sami obnavljaju Spomen-park u Staroj Božurni

  Nakon skoro 40 godina od kako je zvanično otvoren Spomen-park u selu Stara Božurna kod Žitorađe, gde se nalaze i biste narodnih heroja iz Drugog svetskog rata iz ovog sela Nikodija Stojanovića Tatka i Tihomira Stanokovića Pere, meštani ovog sela su odlučili da samoinicijativno pokrenu akciju uređenja i sređivanja prostora koji je 80-ih i 90-ih godina bio mesto okupljanja mladih.

  detaljnije
 • Drvorište gimnazija Svetozar Marković

  Najavljeno ozelenjavanje školskih dvorišta u NIšu

  U šest niških škola od jeseni je planirana sadnja drveća i drugih biljaka. Idejno rešenje za ozelenavanje uradio je Zavod za urbanizam, a kako kažu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ovim počinje plansko uređenje dvorišta škola i vrtića u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Sadnice vrtić

  Roditelji i zaposleni u "Pčelici" uređivali dvorište vrtića i krečili grafite

  Vrtić u naselju Nikola Tesla, poznatijem kao Broj 6, u dvorištu ima nove jelke, zahvaljujući akciji koju su sproveli zaposleni predškolske ustanove i roditelji. Uređivali su i vrtić "Plavi čuperak" u blizini Parka Svetog Save, gde su prekrečili grafite.

  (8) detaljnije
 • porta Pantelejske crkve

  Uređuje se porta Pantelejske crkve

  Sva stara stabla koja su bila nebezbedna su uklonjena iz dvorišta crkve Svetog Pantelejmona u Nišu, a protojer Nebojša Vujić kaže da se priprema teren na kome će ubuduće biti zelenila i dodaje da će porta biti uređenija. Zato poziva građane da ubuduće vode računa o dvorištu hrama, a ne da ga uništavaju.

  (11) detaljnije
 • Bubanj

  Najavljeno uređenje parka na Bubnju

  Uklanjanje suvih i bolesnih stabala, orezivanje grana, košenje, grabuljanje i održavanje higijene u parku na Bubnju - plan je gradske vlasti za uređenje prostora oko spomenika. U odluci piše da je cilj da se unapredi životna sredina, a radovi koji će koštati 6 miliona dinara trebalo bi da budu završeni do avgusta.

  (9) detaljnije
 • klupa za zaljubljene

  Statua mladenaca, klupa i kapija za zaljubljene postavljeni kod Kuće za venčanje

  Na Trgu “14. oktobar” u Nišu “osvanule” su klupa za zaljubljene i kapija ljubavi, dok je ispred Kuće za venčanje postavljena statua zagrljenih mladenaca. U narednom periodu, kažu u Gradskoj opštini Medijana, biće urađena staza iscrtana tragovima muških i ženskih stopala, pešački prelaz stilizovan kao čipka i putokaz sa natpisima “ljubav, vera, nada”.

  (29) detaljnije
 • tvrđava

  Najavljena rekonstrukcija bedema niške Tvrđave još nije počela - propao tender

  Umesto da restauracija bedema niške Tvrđave bude završena do kraja 2018. godine, kako je najavljivano, pitanje je da li će do tada radovi uopšte i početi. Naime, kako kaže direktor Kancelarija za lokalni razvoj i projekte (KLERP) Milan Ranđelović, tender za Tvrđavu je propao, pa je pre nekoliko dana raspisan novi.

  (4) detaljnije
 • rentgenova

  Gradonačelnik Niša obećao uređenje Rentgenove i okolnih ulica na proleće

  Da će od proleća krenuti sređivanje međublokovskog prostora koji okružuju Pasterova, Rentgenova, Ulica Dragiše Cvetkovića i Bulevar dr Zorana Đinđića, najavio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović i istakao da je to samo početak velikog projekta uređenja.

  (21) detaljnije