Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

uzbunjivači

  • jovkovic

    Uzbunjivač traži da se uhapšeni Jovković smeni sa mesta predsednika niške Akademije

    Da nakon što je uhapšen i pritvoren zbog sumnje na zloupotrebu položaja predsednik Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Niš Srđan Jovković, inače i SNS odbornik u niškoj skupštini, treba biti razrešen sa funkcije u toj obrazovnoj ustanovi, ističe uzbunjivač i zaposleni u Akademiji Dragan Mišić. Kaže da je tražio da se zakaže sednica Saveta Akademije, ali da to toga još nije došlo, a da to su, kaže potpredsednik Saveta Damjan Stanojević jutros zatražili i članovi Saveta Akademije iz Odseka Vranje.

    (12) detaljnije
  • Zoran Gavrilović Birodi

    Izveštaj BIRODI-ja: Kako prolaze uzbunjivači u Nišu - "nekom posao, nekom suspenzija"

    Nakon što je gradski funkcioner Saša Stoiljković, koji je, po nalogu SNS-a čiji je član bio od osnivanja, sakupljao kapilarne glasove, a kasnije 2021. godine uzbunio javnost o tome, ali i načinima zapošljavanja u niškim javnim preduzećima, za dalje “ćutanje” dobio je “dobro plaćen posao” u niškom KPZ-u, tvrdi izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović. Upozorio je da je Valentina Krstić zbog protivljenja njegovom zaposlenju suspendovana jer je štitila integritet institucije u kojoj će raditi zajedno. Njegove tvrdnje, Saša Stoiljković nije želeo da komentariše.

    (6) detaljnije
  • hitna pomoć niš2

    Hitna pomoć u Nišu zatrpana tužbama radnika zbog neisplaćenog prekovremenog rada

    Pred Osnovnim sudom u Nišu trenutno je na desetine postupaka protiv Zavoda za urgentnu medicinu koje su podneli radnici zbog neisplaćenog prekovremenog rada. Da će ih biti više, kao i da Zavodu preti milionska blokada na štetu građana, smatraju uzbunjivači iz Hitne pomoći, koji za ovakvo stanje krive rukovodstvo. Ipak, direktor Slavoljub Živadinović kaže da su tužbama zasuti i drugi zavodi u Srbiji.

    (13) detaljnije
  • uzbunjivaci gorica t. t.

    Uzbunjivači iz “Gorice” posle više od 4 godine vraćeni na posao

    Više od 4 godine kako su ostali bez posla nakon što su javno progovorili o brojnim sumnjama ne nepravilnosti u JKP “Gorica”, uzbunjivači Rade Rašović i Zoran Jovanović vraćeni su u preduzeće koje je protiv njih i podnosilo krivične prijave za izazivanje panike. Jedan od sindikalaca Rašović smatra da će se pritisci na njih nastaviti, jer niko od odgovornih do danas nije kažnjen.

    (7) detaljnije
  • groblje 1

    "Robin Hud" o uzbunjivačima: Tajna hapšenja i javni pritisak

    Ignorisanje, zastrašivanje i odugovlačenje, ovim rečima uzbunjivači u Srbiji opisuju odnos države prema njima onda kada se reše da o korupciji i problemu na koji su naišli javno progovore. Kako prolaze oni koji se usude da javno ukažu da državni organi nešto rade protiv zakona, neke su od tema koje obrađuje druga epizoda regionalnog serijala Robin Hud.

    (4) detaljnije
  • komunalna policija

    Disciplinski postupak protiv uzbunjivača u Komunalnoj miliciji, on uzvratio krivičnom prijavom

    Uzbunjivač Aleksandar Todorovski već nekoliko godina, kako mu Zakon o uzbunjivačima i nalaže, javno iznosi propuste u radu i malverzacije u niškoj Komunalnoj miliciji. Sada je protiv njega, kako kažu u Udruženju Borba 018, pokrenut disciplinski postupak, jer je ukazivao na potencijalna krivična dela u službi. Oni to ocenjuju kao progon, pa je zato Todorovski podneo krivičnu prijavu protiv v.d. načelnika resorne uprave.

    (7) detaljnije
  • uzbunjivači

    "Mobing" centar: Uzbunjivači u zdravstvu bez zaštite, rukovodstva bez kazne

    Pretnje, opomene, izbegavanje od strane kolega, otkaz, tortura - da se sa ovim suočavaju zaposleni u zdravstvu nakon što rukovodstvu ukažu na nepravilnosti u radu koje utiču i na lečenje pacijenata rekli su lekari iz Niša i Bora na konferenciji "Uzbunjivači u zdravstvu - cena ljudskog života ili opstanak na funkciji". Iako postoji Zakon o zaštiti uzbunjivača, učesnici su zaključili i da se oni često suočavaju sa progonom institucija koje su formalno zadužene da ih štite.

    (9) detaljnije
  • komunalna policija

    Uzbunjivač iz Komunalne milicije traži promenu načelnika ili štrajkuje glađu

    Udruženje “Borba 018” podržava uzbunjivača iz Komunalne milicije u Nišu Aleksandra Todorovskog u zahtevima za smenu, kako pišu, nelegalnog rukovodstva. Sam uzbunjivač kaže da insistira na poštovanju zakona i dogovoru sa gradonačelnicom Niša o promeni aktuelnog načelnika. Dodaje da problema u službi ima puno i da su promene neophodne, a ako se ubrzo ne dese najavljuje štrajk glađu od 1. oktobra.

    (32) detaljnije
  • hitna

    Niška Hitna pomoć vratila RFZO-u oko 800.000 dinara zbog nezakonitih isplata radnicima

    Kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje utvrdila je da je prošle tri godine bilo nezakonitosti u određivanju koeficijenata, radnog vremena i prekovremenog rada pojedinih zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Niš, pa je pre četiri meseca tražila od te zdravstvene ustanove povraćaj 751.107 dinara. Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović navodi da je novac isplaćen juče, odnosno kad su se stekli uslovi.

    (19) detaljnije
  • komunalna policija

    Uzbunjivači nakon sastanka sa gradonačelnicom: Obećala je smenu načelnika Komunalne milicije

    Nakon što je uzbunjivač iz Komunalne milicije u Nišu Aleksandar Todorovski javno govorio da je aktuelni načelnik Goran Đorđević na to mesto postavljen protivzakonito, usledio je sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Navodi da je ona na sastanku obećala smenu Đorđevića i bolje uslove rada, pa ispunjenje obećanja čeka ove nedelje. Međutim, Sotirovski u odgovoru Južnim vestima ne govori o promeni na čelu Komunalne milicije.

    (26) detaljnije
  • komunalna policija

    Uzbunjivač tvrdi da je načelnik niške Komunalne milicije imenovan protivzakonito

    Postavljanje aktuelnog načelnika Komunalne milicije u Nišu Gorana Đorđevića suprotno je zakonu, tvrdi jedan od uzbunjivača iz ove službe i jedan od osnivača Udruženja “Borba 018” Aleksandar Todorovski. Prema njegovim rečima, Đorđević nije završio obuku za komunalnog milicajca niti lekarski pregled i nema obavljenu bezbednosnu proveru. Aktuelni načelnik je novinarima spustio slušalicu i ne saslušavši pitanja.

    (30) detaljnije
  • FU

    Nakon tri godine Sud potvrdio da je zaposleni sa niškog Fakulteta umetnosti uzbunjivao po zakonu

    Već šest godina Vladimir Stanimirović ukazuje na, kako kaže, nezakonitosti na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od zvaničnog uzbunjivanja navodi da je prošlo tri godine. Da je to radio po zakonu potvrđeno je pre skoro jedan mesec pravosnažnom presudom Prekršajnog apelacionog suda. Iako je bio bez posla tri godine, i presuda Kasacionog suda je doneta u njegovu korist, te se navodi da je dobio nezakonit otkaz.

    (11) detaljnije
  • Viši sud Niš

    Sindikalci iz "Gorice" se na prvom ročištu izjasnili da nisu krivi

    Na prvom ročičištu nekadašnji radnici i sindikalci JKP "Gorica" Rade Rašović i Zoran Jovanović izjasnili su se da nisu krivi. Protiv njih krivičnu prijavu za izazivanje panike podnelo je rukovodstvo ovog preduzeća, jer su u javnosti govorili da su, iako je iz budžeta grada plaćena sahrana, socijalno ugrožene Nišlije sahranjivane u drvenim sanducima ili bez njih, kao i da hladnjače u niškoj kapeli nisu radile.

    (7) detaljnije
  • gradska uprava

    Pola godine od ukazivanja inspektora na zloupotrebe u Gradskoj upravi nema istrage i reakcije nadležnih

    Prošlo je skoro pola godine otkako je nekadašnji uzbunjivač iz Gradske uprave u Nišu i od nedavno penzionisani inspektor Slaviša Nešić tražio od nadležnih da ispitaju rad pre svega građevinskih inspektora. Obraćao se gradskim i republičkim institucijama, a jedini odgovor dobio je od Ministarstva za lokalnu samoupravu - da su sve prosledili gradonačelnici Niša. Ona, međutim, kaže da to do nje nije stiglo.

    (8) detaljnije
  • Miodrag Branković

    Lekar uzbunjivač iz niške Hitne pomoći opet dobio upozorenje pred otkaz

    Drugo upozorenje pred otkaz, četiri meseca nakon što je dobio prvo, uručeno je opet doktoru Miodragu Brankoviću, uzbunjivaču iz niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Nadležni su mu meru izrekli bez vođenja disciplinskog postupka, ističe Branković, kome se na teret stavlja da je pacijenta uputio u drugu ustanovu za usluge koju pruža Hitna pomoć. Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živanović kaže da ne želi da komentariše ovaj slučaj jer je postupak u toku.

    (15) detaljnije
  • nesic

    Inspektor Nešić: 4 meseca bez odgovora na moje navode o zloupotrebama u Gradskoj upravi

    Da li je ozakonjeno bez uslova za ozakonjenje, da li je izgrađeno bez odobrenja za izgradnju, da li je u jednom slučaju veliki bazen prikazan kao više malih, a tavanski prostor kao poslovni, od nadležnih je tražio da ispitaju niški inspektor Slaviša Nešić. Ranije je bio inspektor za zaštitu životne sredine, a nakon slučaja gromobrana prebačen je u prosvetnu inspekciju.

    (37) detaljnije
  • sudjenje

    Uzbunjivači iz niškog JP "Gorica" na sudu, prvo ročište odloženo

    Suđenje sindikalistima JKP „Gorica“ Radetu Rašoviću i Zoranu Jovanoviću odloženo je na zahtev okrivljenih, jer je advokatica Zorana Jovanovića iz zdravstvenih razloga bila sprečena da prisustvuje prvom ročištu. Protiv uzbunjivača krivičnu prijavu za izazivanje panike podnelo je rukovodstvo "Gorice". Jovanović i Rašović govorili su da su, iako je iz budžeta grada plaćena sahrana, socijalno ugrožene Nišlije sahranjivane u drvenim sanducima ili bez njih, kao i da hladnjače u niškoj kapeli nisu radile.

    (17) detaljnije
  • hitna ilustracija

    Loš tretman uzbunjivača i nepoštovanje zakona u niškoj Hitnoj pomoći stižu do Vlade Srbije

    Pošto su nezakonito novčano kaznili uzbunjivača Dragana Stamenkovića jer je išao da prijavi nepravilonosti niškoj policiji, a na preporuku Zaštitnika građana ovu grešku nisu hteli da isprave, Zaštitnik će, kako piše u rešenju, o tome obavestiti Vladu Srbije i Narodnu Skupštinu.

    (15) detaljnije
  • Hitna pomoć

    Umesto otkaza lekar Hitne pomoći iz Niša kažnjen smanjenjem plate tri meseca, najavljuje tužbu

    Iako je nakon što je javno govorio o tome da je jedan Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći lekar Miodrag Branković dobio upozorenje o otkazu, on nije otpušten, ali će naredna tri meseca primati po 20 % manju platu. Disciplinsku prijavu nije zvanično dobio zbog uzbunjivanja javnosti, već jer navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a iz Zavoda za urgentnu medicinu obrazlažu da su mu umanjili kaznu, jer nije zarazio koronom kolege nenošenjem maske i da pacijenti nisu ispaštali što je u zgradu ušao pre kraja radnog vremena. Branković i dalje tvrdi da nije kriv i sprema tužbu.

    (14) detaljnije
  • Miodrag Branković

    Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

    Dan nakon što je svedočio o tome da je Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći, lekar Miodrag Branković dobio je upozorenje da su se stekli uslovi za njegov otkaz. Međutim, zvanično ne zbog uzbunjivanja javnosti, već zbog događaja iz septembra prošle godine kada navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a za koje je već dobio disciplinsku prijavu. Uzbunjivač smatra da je pretnja otkazom krajnji vid pritiska i poruka da se povuče, ali ističe da nema nameru. Nadležni iz Zavoda za sada ovaj postupak ne objašnjavaju, a odgovori se očekuju.

    (17) detaljnije
KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: