Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

uzbunjivači

 • uzbunjivači

  "Mobing" centar: Uzbunjivači u zdravstvu bez zaštite, rukovodstva bez kazne

  Pretnje, opomene, izbegavanje od strane kolega, otkaz, tortura - da se sa ovim suočavaju zaposleni u zdravstvu nakon što rukovodstvu ukažu na nepravilnosti u radu koje utiču i na lečenje pacijenata rekli su lekari iz Niša i Bora na konferenciji "Uzbunjivači u zdravstvu - cena ljudskog života ili opstanak na funkciji". Iako postoji Zakon o zaštiti uzbunjivača, učesnici su zaključili i da se oni često suočavaju sa progonom institucija koje su formalno zadužene da ih štite.

  (9) detaljnije
 • komunalna policija

  Uzbunjivač iz Komunalne milicije traži promenu načelnika ili štrajkuje glađu

  Udruženje “Borba 018” podržava uzbunjivača iz Komunalne milicije u Nišu Aleksandra Todorovskog u zahtevima za smenu, kako pišu, nelegalnog rukovodstva. Sam uzbunjivač kaže da insistira na poštovanju zakona i dogovoru sa gradonačelnicom Niša o promeni aktuelnog načelnika. Dodaje da problema u službi ima puno i da su promene neophodne, a ako se ubrzo ne dese najavljuje štrajk glađu od 1. oktobra.

  (32) detaljnije
 • hitna

  Niška Hitna pomoć vratila RFZO-u oko 800.000 dinara zbog nezakonitih isplata radnicima

  Kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje utvrdila je da je prošle tri godine bilo nezakonitosti u određivanju koeficijenata, radnog vremena i prekovremenog rada pojedinih zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Niš, pa je pre četiri meseca tražila od te zdravstvene ustanove povraćaj 751.107 dinara. Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović navodi da je novac isplaćen juče, odnosno kad su se stekli uslovi.

  (19) detaljnije
 • komunalna policija

  Uzbunjivači nakon sastanka sa gradonačelnicom: Obećala je smenu načelnika Komunalne milicije

  Nakon što je uzbunjivač iz Komunalne milicije u Nišu Aleksandar Todorovski javno govorio da je aktuelni načelnik Goran Đorđević na to mesto postavljen protivzakonito, usledio je sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Navodi da je ona na sastanku obećala smenu Đorđevića i bolje uslove rada, pa ispunjenje obećanja čeka ove nedelje. Međutim, Sotirovski u odgovoru Južnim vestima ne govori o promeni na čelu Komunalne milicije.

  (26) detaljnije
 • komunalna policija

  Uzbunjivač tvrdi da je načelnik niške Komunalne milicije imenovan protivzakonito

  Postavljanje aktuelnog načelnika Komunalne milicije u Nišu Gorana Đorđevića suprotno je zakonu, tvrdi jedan od uzbunjivača iz ove službe i jedan od osnivača Udruženja “Borba 018” Aleksandar Todorovski. Prema njegovim rečima, Đorđević nije završio obuku za komunalnog milicajca niti lekarski pregled i nema obavljenu bezbednosnu proveru. Aktuelni načelnik je novinarima spustio slušalicu i ne saslušavši pitanja.

  (30) detaljnije
 • FU

  Nakon tri godine Sud potvrdio da je zaposleni sa niškog Fakulteta umetnosti uzbunjivao po zakonu

  Već šest godina Vladimir Stanimirović ukazuje na, kako kaže, nezakonitosti na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od zvaničnog uzbunjivanja navodi da je prošlo tri godine. Da je to radio po zakonu potvrđeno je pre skoro jedan mesec pravosnažnom presudom Prekršajnog apelacionog suda. Iako je bio bez posla tri godine, i presuda Kasacionog suda je doneta u njegovu korist, te se navodi da je dobio nezakonit otkaz.

  (11) detaljnije
 • Viši sud Niš

  Sindikalci iz "Gorice" se na prvom ročištu izjasnili da nisu krivi

  Na prvom ročičištu nekadašnji radnici i sindikalci JKP "Gorica" Rade Rašović i Zoran Jovanović izjasnili su se da nisu krivi. Protiv njih krivičnu prijavu za izazivanje panike podnelo je rukovodstvo ovog preduzeća, jer su u javnosti govorili da su, iako je iz budžeta grada plaćena sahrana, socijalno ugrožene Nišlije sahranjivane u drvenim sanducima ili bez njih, kao i da hladnjače u niškoj kapeli nisu radile.

  (7) detaljnije
 • gradska uprava

  Pola godine od ukazivanja inspektora na zloupotrebe u Gradskoj upravi nema istrage i reakcije nadležnih

  Prošlo je skoro pola godine otkako je nekadašnji uzbunjivač iz Gradske uprave u Nišu i od nedavno penzionisani inspektor Slaviša Nešić tražio od nadležnih da ispitaju rad pre svega građevinskih inspektora. Obraćao se gradskim i republičkim institucijama, a jedini odgovor dobio je od Ministarstva za lokalnu samoupravu - da su sve prosledili gradonačelnici Niša. Ona, međutim, kaže da to do nje nije stiglo.

  (8) detaljnije
 • Miodrag Branković

  Lekar uzbunjivač iz niške Hitne pomoći opet dobio upozorenje pred otkaz

  Drugo upozorenje pred otkaz, četiri meseca nakon što je dobio prvo, uručeno je opet doktoru Miodragu Brankoviću, uzbunjivaču iz niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Nadležni su mu meru izrekli bez vođenja disciplinskog postupka, ističe Branković, kome se na teret stavlja da je pacijenta uputio u drugu ustanovu za usluge koju pruža Hitna pomoć. Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živanović kaže da ne želi da komentariše ovaj slučaj jer je postupak u toku.

  (15) detaljnije
 • nesic

  Inspektor Nešić: 4 meseca bez odgovora na moje navode o zloupotrebama u Gradskoj upravi

  Da li je ozakonjeno bez uslova za ozakonjenje, da li je izgrađeno bez odobrenja za izgradnju, da li je u jednom slučaju veliki bazen prikazan kao više malih, a tavanski prostor kao poslovni, od nadležnih je tražio da ispitaju niški inspektor Slaviša Nešić. Ranije je bio inspektor za zaštitu životne sredine, a nakon slučaja gromobrana prebačen je u prosvetnu inspekciju.

  (37) detaljnije
 • sudjenje

  Uzbunjivači iz niškog JP "Gorica" na sudu, prvo ročište odloženo

  Suđenje sindikalistima JKP „Gorica“ Radetu Rašoviću i Zoranu Jovanoviću odloženo je na zahtev okrivljenih, jer je advokatica Zorana Jovanovića iz zdravstvenih razloga bila sprečena da prisustvuje prvom ročištu. Protiv uzbunjivača krivičnu prijavu za izazivanje panike podnelo je rukovodstvo "Gorice". Jovanović i Rašović govorili su da su, iako je iz budžeta grada plaćena sahrana, socijalno ugrožene Nišlije sahranjivane u drvenim sanducima ili bez njih, kao i da hladnjače u niškoj kapeli nisu radile.

  (17) detaljnije
 • hitna ilustracija

  Loš tretman uzbunjivača i nepoštovanje zakona u niškoj Hitnoj pomoći stižu do Vlade Srbije

  Pošto su nezakonito novčano kaznili uzbunjivača Dragana Stamenkovića jer je išao da prijavi nepravilonosti niškoj policiji, a na preporuku Zaštitnika građana ovu grešku nisu hteli da isprave, Zaštitnik će, kako piše u rešenju, o tome obavestiti Vladu Srbije i Narodnu Skupštinu.

  (15) detaljnije
 • Hitna pomoć

  Umesto otkaza lekar Hitne pomoći iz Niša kažnjen smanjenjem plate tri meseca, najavljuje tužbu

  Iako je nakon što je javno govorio o tome da je jedan Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći lekar Miodrag Branković dobio upozorenje o otkazu, on nije otpušten, ali će naredna tri meseca primati po 20 % manju platu. Disciplinsku prijavu nije zvanično dobio zbog uzbunjivanja javnosti, već jer navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a iz Zavoda za urgentnu medicinu obrazlažu da su mu umanjili kaznu, jer nije zarazio koronom kolege nenošenjem maske i da pacijenti nisu ispaštali što je u zgradu ušao pre kraja radnog vremena. Branković i dalje tvrdi da nije kriv i sprema tužbu.

  (14) detaljnije
 • Miodrag Branković

  Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

  Dan nakon što je svedočio o tome da je Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći, lekar Miodrag Branković dobio je upozorenje da su se stekli uslovi za njegov otkaz. Međutim, zvanično ne zbog uzbunjivanja javnosti, već zbog događaja iz septembra prošle godine kada navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a za koje je već dobio disciplinsku prijavu. Uzbunjivač smatra da je pretnja otkazom krajnji vid pritiska i poruka da se povuče, ali ističe da nema nameru. Nadležni iz Zavoda za sada ovaj postupak ne objašnjavaju, a odgovori se očekuju.

  (17) detaljnije
 • hitna pomoć

  Uzbunjivač prijavio da je Nišlija preminuo čekajući Hitnu pomoć, ispituje se odgovornost zaposlenih

  Skoro sat vremena je 46-godišnji Nišlija čekao Hitnu pomoć nakon što mu je u toku noći pozlilo, ali je preminuo pre nego što je ekipa stigla i reanimacija nije uspela, svedoči lekar Miodrag Branković. Kao uzbunjivač je to i prijavio nadležnima, jer smatra da su mogli da spasu život čoveku da je ekipa reagovala na vreme. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš odgovaraju da isputuju odgovornost zaposlenih koje je uzbunjivač prijavio.

  (44) detaljnije
 • Rade Rasovic drzavljanstvo Srbije i Crne Gore; foto: JV

  Uzbunjivač Rade Rašović stanovnik nepostojeće države, ne zna kako je ostao bez državljanstva Srbije

  Iako je 40 godina bio državljanin Republike Srbije, Nišlija Rade Rašović poslednjih meseci zvanično je stanovnik nepostojeće države. Nije mogao da se kandiduje za odbornika u niškoj Opštini Pantelej, jer mu u Izvodu iz matične knjige rođenih piše da je državljanin "Republike Crne Gore i Srbije i Crne Gore". Ipak, mogao je da glasa i upisan je u birački spisak kao srpski državljanin, te smatra da je sve zbog politike.

  (8) detaljnije
 • hitna

  Uzbunjivač na sudu dobio spor protiv niške Hitne pomoći

  Nakon višegodišnjeg sudskog procesa, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu doneo je konačnu presudu u korist uzbunjivača iz niške Hitne pomoći Dragana Stamenkovića. Sud je utvrdio da je Hitna pomoć prekšila Zakon o zaštiti uzbunjivača tako što je na 4 oglasne table objavila identitet uzbunjivača, što je prouzrokovalo njegovo šikaniranje kod kolega. Na ime troškova i naknade štete Hitna Stamenkoviću treba da isplati skoro 420.000 dinara.

  (14) detaljnije
 • viši sud

  Pištaljka: Ozbiljni propusti u radu suda u Nišu, uzbunjivač kažnjen, sudija napredovao

  Na osnovu prijave uzbunjivača Miroslava Pavličića bivši predsednik Višeg suda u Nišu utvrdio je znatan broj ozbiljnih propusta u radu nekadašnjeg predsednika Osnovnog suda u Nišu Gorana Spasića prilikom donošenja sudskih odluka, piše Pištaljka. Epilog svega je da je uzbunjivač kažnjen dok je Spasić napredovao na funkciju sudije Višeg suda.

  (8) detaljnije
 • milan đorđević

  Načelnik Komunalne milicije o uzbunjivaču i zloupotrebama: Uputite pitanja načelniku Gradske uprave

  Za sva pitanja o uzbunjivaču u niškoj Komunalnoj miliciji, potencijalnim zloupotrebama, spaljivanju dokumentacije i ostalim problemima, načelnik Komunalne milicije Milan Đorđević uputio je na načelnika Uprave Ljubišu Janića. To ne bi bilo sporno da Đorđević nije dugogodišnji PR niških komunalaca i da je donedavno redovano davao izjave o svim temama koje se tiču funkcionisanja Komunalne milicije u Nišu.

  (14) detaljnije
 • todorovski uzbunjivač

  Niški uzbunjivač iz Komunalne na protestu u Beogradu: Istina, pa šta bude

  Uzbunjivač Aleksandar Todorovski koji je ukazivao na zloupotrebe i spaljivanje dokaza u niškoj Komunalnoj miliciji, pozvao je sa građanskog protesta u Beogradu sve kolege iz javnih preduzeća u Srbiji da istupe i ukažu na zloupotrebe u svojim preduzećima.

  (8) detaljnije