Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

vazduhoplovni saobraćaj

 • Helidrom KC

  Direktor KC Niš: Završavamo radove na helidromu

  Uskoro bi pacijenti koji su u kritičnom stanju mogli da stižu u niški Klinički centar i helikopterom, ali i da se iz Niša ovom letelicom prevoze u druge ustanove u Srbiji, jer se, prema rečima direktora KC Zorana Radovanovića, završavaju radovi na helidromu.

  (15) detaljnije
 • aerodrom

  Niški aerodrom otvoren za avione i kad je zatvoren

  Iako je naredba Direktorata civilnog vazduhoplovstva u kojoj se navodi da će Aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu imati takozvano vreme otvorenosti od 16 sati nedeljno zbunila javnost, u niškoj vazdušnoj luci objašnjavaju da ovo nije novina, te da su uvek imali neko radno vreme zbog racionalizacije resursa. Ističu da ovo ne znači da neće opsluživati avione kada su zatvoreni, već da će tada biti neophodna najava za sletanje.

  (15) detaljnije
 • aerodrom

  Niški i beogradski aerodrom potpisali ugovor o saradnji

  Sporazum o poslovnoj saradnji, u oblastima tehničkog i tehnološkog razvoja, kao i usavršavanja zaposlenih, potpisali su generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević i v. d. direktora JP "Aerodrom Niš" Dušan Knežević.

  (9) detaljnije
 • Bratimir Vasiljević

  Bratimir Vasiljević nagrađen za doprinos srpskom vazduhoplovstvu

  Zbog toga što je, kako kaže predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević “genijalan čovek koji je za paraglajderiste inicirao akciju uređenja puta u selu Oreovac”, on je nagrađen Zlatnom plaketom za doprinos srpskom vazduhoplovstu. Iako iza tog projekta stoji Opština Pantelej, Vaseljević je nagrađen kao pojedinac, jer su u Savezu “samo njega poznavali”, a paraglajderisti tvrde da je put i dalje loš.

  (45) detaljnije
 • orao

  Niški Vojni aerodrom otvara kapije građanima sledeće subote

  Piloti “orlova”, “gazela” i padobranci 63. brigade pokazaće svoje veštine posetiocima vojnog dela niškog Aerodorma u sklopu “Otvorenog dana” 16. septembra, a okupljeni građani će moći i da uđu u letelice koje budu izložene kraj piste.

  detaljnije
 • Nemanja-Dinić-pilot---Balkan-Youth-Newsroom.jpg

  Mladi Svrljižanin na pilotskoj akademiji da bi dotakao oblake

  Dečačka ljubav prema “čeličnim pticama”, uniformi i pilotskom pozivu impresionirali su od malena 21-godišnjeg Svrljižanina Nemanju Dinića, koji ima velike šanse da kao retko koji njegov vršnjak postane civilni pilot, prvo za ultra laku avijaciju, a zatim i da dobije privatnu pilotsku dozvolu.

  detaljnije
 • vazduholovstvo

  Ratno vazduhoplovstvo začeto u Nišu pre 103 godine

  Na današnji dan 1912. godine u Nišu je formirana Vazduhoplovna komanda, pa se 24. decembar obeležava kao Dan Ratnog vazduhoplovsta i protivvazduhoplovne odbrane.

  (1) detaljnije
 • makete

  Izložba maketa u spomen srpske avijacije

  U prostorijama niškog Dečijeg centra u subotu i nedelju, 1. i 2. avgusta, biće izložene makete modela aviona korišćenih u srpskoj avijaciji od postojanja do danas, a biće održana i predavanja.

  detaljnije
 • branko-jankovic-paraglajding.jpg

  Dva prva mesta na takmičenju u paraglajdingu kod Niša

  Posle 5 takmičarskih serija Dejan Valek iz Novog Sada i Goran Đurković iz Vršca imali su identičan broj poena i podelili su prvu poziciju na međunarodnom takmičenju u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje u Niškoj Banji.

  detaljnije
 • vazduhoplovstvo.jpg

  100 godina srpske avijacije

  Na današnji dan, pre 100 godina, u Nišu je formirana Vazduhoplovna komanda srpske vojske po odluci vojnog ministra vojvode Radomira Putnika.

  (2) detaljnije