Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

voćarstvo

 • plastenici

  Umesto đaka, na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju rade zaposleni

  Voćarske i povrtarske kulture zasađene na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole, umesto đaka koji tokom letnjeg raspusta obavljaju stručnu praksu radeći na poljoprivredi, sada obrađuju zaposleni u školi, od pomoćnih radnika, pa do samih profesora. U školi kažu da je zbog pandemije virusa korona odlučeno da ove godine đaci ne učestvuju u takozvanoj letnjoj proizvodnoj praksi, već će se o poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, plastenicima, ali i o farmi koka nosilja brinuti zaposleni.

  detaljnije
 • VIŠNJE A KOSTIC

  Višnjari u problemu, uz nisku cenu obustavljen i otkup

  Voćari sa teritorije Prokuplja već drugi dan ne beru višnje, jer su otkupljivači obustavili otkup, pa je većina njih u panici hoće li moći da prodaju svoje proizvode. O niskoj otkupnoj ceni koja je na većini mesta 25, ponegde 30 dinara, više niko i ne razmišlja, već je sada prioritet kako obrati i prodati višnju. Otkupljivači tvrde da je došlo do zastoja u hladnjačama i da će se otkup već možda sutra nastaviti.

  (14) detaljnije
 • maline

  Leskovački malinari nezadovoljni otkupnom cenom, višnjari odustali od berbe

  Iako su nadležni za otkupnu cenu maline najavljivali minimum od 150 dinara po kilogramu, u leskovačkom kraju je poljoprivrednici prodaju za 130 dinara za prvu klasu i 90 dinara za drugu. Proizvođači ističu da cenama nisu zadovoljni, a najlošije su prošli proizvođači višnje, jer je otkup u sred berbe, zbog lošeg kvaliteta, prekinut.

  (1) detaljnije
 • preduzetnistvo

  Šansa za prerađivače voća i povrća da plasiraju proizvode u domaćoj veleprodaji

  Prvo edukaciju, a potom i plasman proizvoda u neki od velikih domaćih trgovinskih lanaca, mogućnosti su koje nudi projekat Udruženja ENECA. Pravo da konkurišu imaju srpska mala i srednja preduzeća koja se bave preradom voća i povrća, a nisu sa teritorije Beograda ili Vojvodine.

  (3) detaljnije
 • Sinisa Stankovic, poljoprivrednik 1

  Višnjari pred berbu nezadovoljni početnom otkupnom cenom

  Pred sam početak berbe oblačinske višnje, najrasprostranjenije i najpoznatije ratarske kulture u prokupačkim selima, voćari su nezadovoljni početnom cenom od 50 dinara koju najavljuju otkupljivači i kažu da ona ne može da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje. Iako niska, ne zna se hoće li cena tokom berbe rasti ili padati, a voćari i otkupljivači kažu da to zavisi od tržišta, odnosno od ponude i potražnje.

  (15) detaljnije
 • zasad jabuka Visoke poljoprivredne škole foto lj.m

  Studenti poljoprivrede u Prokuplju na praksi u voćnjaku škole

  Kako bi stečeno znanje u učionicama i praktično primenili na sopstvenim ekonomijama i zasadima, studenti Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju stručnu praksu obavljaju na voćnjaku od 85 ari u selu Bresničić gde se upoznaju sa svim fazama uzgoja, zaštite i proizvodnje.

  detaljnije
 • otkup sljive foto ljm

  Počinje otkup šljive, voćare muči otkupna cena

  Iako proizvođači još ne znaju cenu po kojoj će prodati ovogodišnji rod, nezvanično se može čuti da će ona biti od 8 do 12 dinara po kilogramu, što je skoro tri puta manje u odnosu na prošlu godinu, kada su otkupljivači plaćali 40 dinara za kilogram šljive.

  (4) detaljnije
 • voce

  Prolećni mraz preti voćkama

  Zahlađenje koje se očekuje sledeće nedelje moglo bi da smanji prinos voća, koje je već počelo da pupi, kaže savetnica niške poljoprivredne službe Tanja Živković. Najugroženije su rane sorte kajsije, koje su počele da cvetaju, što je zabrinulo poljoprivrednike i one koji očekuju neki prinos iz svog dvorišta.

  detaljnije
 • Potpisivanje foto gradska uprava vranje

  Pomoć zemljoradničkim zadrugama sa juga Srbije

  Osam zemljoradničkih zadruga dobilo je bespovratna sredstva Vlade Srbije u ukupnom iznosu od oko 6 miliona dinara u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja.

  detaljnije
 • arhiva dani sljive foto lj.m

  Počinju "Dani šljive" u Blacu

  Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

  (1) detaljnije
 • malinari protest kursumlija foto lj.m.

  Kuršumlijski malinari protestovali zbog niske otkupne cene

  Nezadovoljni niskom otkupnom cenom od 140 dinara, nekoliko desetina malinara sa područja kuršumlijske opštine okupilo se danas u centru tog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo i izneli zahteve koje će, kažu, uputiti Vladi Srbije, a u kojima traže da cena bude na nivou prošlogodišnje, od oko 220 dinara za kilogram.

  (1) detaljnije
 • subvencije vocarima foto opstina vlasotince

  Subvencije vlasotinačkim voćarima i vinogradarima

  Subvencije iz lokalnog budžeta za razvoj voćarstva i vinogradarstva u ukupnom iznosu od 5,5 miliona dinara dobilo je 119 poljoprivrednika iz Vlasotinca. Do kraja meseca traju i prijave za besplatnu hemijsku analizu zemljišta.

  detaljnije
 • visnje foto a.k.

  Otkupna cena višnje u Prokuplju 70 dinara

  Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od oko 2.000 hektara, počela je berba višanja. Otkupna cena je duplo veća od prošlogodišnje, ali voćari nisu zadovoljni zbog skoro duplo smanjenog prinosa usled prolećnog mraza.

  (1) detaljnije
 • visnje foto aleksandar kostic

  Sabor višnjara krajem juna u Prokuplju

  Uz niz kulturno-zabavnih sadržaja, predavanja iz poljoprivrede, izložbe i proglašenje najboljih višnjara, u Prokuplju i selu Velika Plana od 30. juna do 2. jula biće održani 12. "Toplički sabor višnjara" i "Dani višnje".

  (3) detaljnije
 • vocnjak cvet foto Aleksandar Kostic

  Mraz "obrao" voćnjake u Toplici

  Jutarnji mrazevi koji su prethodnih dana zahvatili Toplički kraj, naneli su ogromnu štetu najviše zasadima voća jer se, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, već posle samo nekoliko dana može reći da je mraz desetkovao plodove.

  detaljnije
 • vocnjak 22 foto a.k.

  Mraz smanjuje ovogodišnji rod voća u Toplici

  Nakon visokih prolećnih temperatura prethodnih dana, naglo zahlađenje i obilne padavine bitno će uticati na smanjenje roda voća u Topličkom kraju, smatraju poljoprivredni stručnjaci. U slučaju mraza preporučuju zadimljavanje voćnjaka i prskanje odmah nakon poboljšanja vremena.

  detaljnije
 • pijaca vranje 1 foto i.m.

  Malo kupaca za bogatu ponudu voća i povrća na vranjskim pijacama

  Ponuda vođa i povrća na vranjskim pijacama je prilično velika i to ne samo subotom, kada je u ovom gradu pijačni dan, već svakodnevno. Ipak, kupaca je malo, prodavci su nezadovoljni, a cenu "obaraju" i proizvodi koji se uvoze iz Turske i Grčke.

  detaljnije
 • Vocnjak pod snegom foto LJ.M.

  Sneg štiti pšenicu i ječam od smrzavanja

  Niske temperature zabeležene proteklih dana koje su se kretale i do minus 20 stepeni, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka nisu štetile ozimim kulturama jer ih je štitio snežni pokrivač.

  detaljnije
 • Nedimović: Bolja zarada na proizvodu, nego na sirovom voću

  Država će ubuduće više ulagati u proizvodne kapacitete, rekao je ministar poljoprivrede u Leskovcu. Cilj je da se ne prodaje sirovo voće, već da se preradi, pa izveze, što, kako kaže, donosi višestruku dobit.

  (1) detaljnije
 • DANI-VISNJE-PK-foto-ljm.jpg

  Proglašeni najbolji proizvođači na 11. "Danima višnje"

  Dodelom nagrada i diploma najboljima u proizvodnji višnje, vina i rakije, vlasnicima najuređenijeg dvorišta kao i izborom "Mis višnje" za 2016. godinu, završena je ovogodišnja manifestacija “Toplički sabor višnjara”. 

  detaljnije