Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

voće

 • voće cvetanje

  Niske temperature i kiša ne pogoduju voću u Toplici

  Niske temperature koje su ispod proseka za ovo doba godine, po proceni prokupačke Poljoprivredno-stručne savetodavne službe, ne pogoduju voću, a naročito su ugrožene višnja i šljiva koje su u punoj fazi cvetanja. Dodatni problem za voćare predstavlja i kiša koja je prethodnih dana padala, pa poljoprivredni stručnjaci savetuju obavezno prskanje i zaštitu čim to vremenski uslovi dozvole.

  (1) detaljnije
 • Dodela subvencija

  Subvencije za 42 voćara i vinogradara iz Vlasotinca

  Za sadnju novih zasada voćnjaka i vinograda, 42 vlasnika registrovanih poljoprivrednih domaćinstava iz Vlasotinca dobilo je novčana sredstva u iznosu od 80% sadnog materijala, odnosno maksimalno 40.000 dinara. Na konkursu se prijavilo 47 poljoprivrednika, a kako navode iz Kabineta predsednika Opštine, njih četvoro su odustali od prijave, dok je jedan dobio subvencije u prošloj godini, pa nije mogao i ove.

  (1) detaljnije
 • palilula

  U akciji "Zasadi da rodi na Paliluli" biće zasađeno voće na više lokacija u niškoj opštini

  Kroz akciju "Zasadi da rodi na Paliluli" na određenim lokacijama te niške opštine biće sadnja stabala voća, a predstavnici Opštine i ATC fondacije su potpisali ugovor o realizaciji tog projekta. Cilj akcije je, kako piše na Fejsbuk stranici Opštine Palilula, podizanje svesti stanovništva o eko sistemu i ozelenjavanju planete.

  detaljnije
 • šljive

  Praktična nastava učenika Poljoprivredne škole, u toku rezidba šljiva

  Kako bi stekli neophodno znanje i veštine učenici prokupačke Poljoprivredne škole obavljaju praktičnu nastavu u voćnjacima školske ekonomije, gde je u toku rezidba šljive i višnje. Na ovaj način, osim što pomažu završetku ovog važnog posla u voćnjacima, uz stručnu pomoć predavača stiču i važna saznanja o tehnikama rezanja koja kasnije mogu primeniti baveći se poljoprivredom proizvodnjom.

  detaljnije
 • malina

  Organska proizvodnja voća i povrća na ceni, veća zarada od gotovih proizvoda

  U planinskim selima kuršumlijske opštine već nekoliko godina unazad je sve rasprostranjenija organska proizvodnja voća i povrća, a proizvođači nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda na tržištu. Proizvođači kažu da je ovo podneblje posebno pogodno za uzgoj maline i kupine čija se cena trenutno kreće oko 200 dinara, a oni koji se odluče da prerađuju svoj proizvod i tako ga prodaju, mogu da zarade i više.

  detaljnije
 • piljara i limun, foto citalac

  Limun skuplji, ali i deficitaran

  Da je limun, kao jedna od najtraženijih voćki ovih dana, skuplji u odnosu na početak marta, potvrdio je čitalac Južnih vesti koji je rekao da za kilogram ovog južnog voća mora da izdvoji od 50 do 120 dinara više. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da ima dovoljno zaliha hrane, ali da bi moglo da se dogodi da nestane limuna koji jeste skuplji.

  (13) detaljnije
 • njiva

  U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

  Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

  detaljnije
 • Slatko-i-sok-Vrmdza;-foto:-N.-M

  Plodove iz Vrmdže “pretvaraju” u slatke napitke i džemove

  Domaće maline, višnje i zova, ali i divlje jagode, kupine, drenjine i trnjine, ubrane u selu Vrmdža kraj Sokobanje, uz pomoć vrednih ruku domaćica postaju ukusna poslastica kojom se sladi cela porodica. Nena Marković iz ovog kraja pravi ih sa sestrom, po receptu koji su “ukrale” od majke, a ono što naprave domaćice iz Udruženja “Vrmdža domaća radinost” mogu da probaju svi koji vole ukusne i zdravije slatkiše.

  (1) detaljnije
 • barometar

  Pijačne cene voća i povrća dostupne na sajtu "Tržnice", uskoro i onlajn kupovina

  Nišlije koje planiraju da kupe voće i povrće više ne moraju da odlaze od pijace do pijace u potrazi za najpovoljnijim cenama, jer je na sajtu "Tržnice" odnedavno dostupan pijačni barometar, koji se ažurira na dnevnom nivou. Pored toga, direktor "Tržnice" Goran Đorđević najavljuje i opciju za onlajn kupovinu u bliskoj budućnosti, kao i pretragu garderobe i druge robe koja se prodaje na tezgama i lokalima u sklopu pijaca.

  (4) detaljnije
 • Skapani-limun;-foto-JV

  Foto-vest: Radnici izbacuju skapan limun iz “Tržnice”

  Umesto na pijačnim tezgama, limun koji je niško Javno komunalno preduzeće “Tržnica” nabavilo za prodaju i dalje trune u magacinu, a prema svedočenju radnika ponovo je velika količina ove voćke bačena u smeće.

  (10) detaljnije
 • limun

  Limun skapava u "Tržnici", direktor kaže da zbog toga nemaju gubitke

  Još pre nekoliko meseci je niško preduzeće koje se bavi održavanjem pijaca, a odnedavno i veleprodajom voća i povrća, nabavilo dvadesetak tona limuna, a prema tvrdnjama radnika više je bačeno nego što je prodato. Direktor JKP “Tržnica” Goran Đorđević kaže da “limun kalira kao i drugi poljoprivredni proizvodi”, ali tvrdi da preduzeće zbog toga nema gubitke.

  (16) detaljnije