Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

vršnjačko nasilje

  • Početak obeležavanja od 19 sati u Gimnaziji

    Vršnjačko nasilje u Gimnaziji u Pirotu, napadaču određen pritvor

    U školskom dvorištu pirotske Gimnazije 17-godišnji učenik trećeg razreda napao je fizički svog druga iz odeljenja i povredio ga. Direktorka Gimnazije kaže da su svi nadležni obavešteni i da su započete sve istražne radnje u školi. Iz Višeg suda u Pirotu saopštavaju da je sudija za maloletnike napadaču odredio pritvor i da mu se na teret stavlja krivično delo nasilničko ponašanje.

    (2) detaljnije
  • škola školske klupe učionica KOSTA

    “Pritisak koji će dodatno oslabiti kriterijum" - niški prosvetari o novim pravilima

    Za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna je saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja, nastavnici moraju da procene opasnost u školi i reaguju poštujući Priručnik, za nasilje koje se desilo van škole, škola ne mora da reaguje - neke su od izmena u pravilnicima koje je donelo Ministarstvo prosvete, a koje niški prosvetari ocenjuju kao gomilu pravila koja im donose mnogo obaveza, za koje se plaše da li će ih ispuniti.

    (18) detaljnije
  • policija deca škola KOSTA 23

    Lavirint (ne)odgovornosti - vršnjačko nasilje u Nišu i zašto se svi od njega ograđuju

    "Dogodilo se van škole, preduzeli smo sve mere, obaveštena je policija, pružićemo podršku u prevazilaženju problema" - najčešći su odgovori nadležnih kada se vršnjačko nasilje dogodi. Tako je bilo i u poslednja dva slučaja koja su se dogodila u Nišu, a Bojan Janković, otac nastradalog Alekse iz Niša, ističe da zakon jasno kaže ko je odgovoran, te da nema potrebe da se ograđuju.

    (17) detaljnije
  • Policija i deca KOSTA 23

    Novo vršnjačko nasilje u Nišu - napadnuta još jedna devojčica

    Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se u Nišu prošle nedelje kada je jedna devojčica napala drugu u Krfskoj ulici, potvrđeno je iz policije. Prema rečima majke napadnute devojčice, njenu ćerku napala je devojčica sa kojom je ranije imala nesuglasice i nanela joj telesne povrede.

    (5) detaljnije
  • osnovna škola car konstantin niš

    Tužilaštvo o vršnjačkom nasilju u Nišu: Preduzimaju se sve neophodne radnje

    Istog dana kada je učenica Osnovne škole “Car Konstantin” u Nišu napadnuta, obavešteno je Više javno tužilaštvo, potvrđuju u ovoj ustanovi i dodaju da se "preduzimaju sve neophodne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica". Otac devojčice koja je pretrpela nasilje rekao je da je, nakon prijave policiji, imao razgovore sa direktorkom škole, pedagogom, psihologom, sociologom i razrednim starešinom.

    detaljnije
  • osnovna škola car konstantin niš

    Vršnjačko nasilje u Nišu nad devojčicom, oglasilo se Ministarstvo, čeka se Tužilaštvo

    Da je učenica Osnovne škole “Car Konstantin” u Nišu napadnuta Ministarstvo prosvete zna, ali kažu da imaju i informacije da se to nije desilo prvi put. Ipak, ističu da se incident dogodio van škole i da je devojčica koja je trpela nasilje prebačena u drugu školu. Iz škole kažu da su razgovarali sa učenicama, roditeljima i policijom i ponavljaju da se sve dogodilo van škole. O daljim koracima odlučivaće Više javno tužilaštvo.

    (25) detaljnije
  • Policija i deca KOSTA 23

    Vršnjačko nasilje u Srbiji u lavirintu zataškavanja, kasne reakcije i zastarelih zakona

    Čak 130 zahteva iz osnovnih škola u Nišu od početka godine stiglo je Centru za socijalni rad da se uključe u rešavanje problema najčešće vršnjačkog nasilja, a početak oktobra obeležila je i tragedija u Niškoj Banji, gde je 13-godišnjak ubio vršnjaka i za to neće krivično odgovarati. Aleksa Janković je 2011. zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo, a "Aleksin zakon" za strože kažnjavanje nasilnika i onih koji ga zataškavaju je prevaziđen. I u Pčinjskom okrugu se nedavno desila serija nasilja među osnovcima, u Šumadiji je od početka godine bilo 59 slučajeva, učestalo je i digitalno nasilje, a anketa u Čačku pokazala je da se svaki sedmi učenik ne oseća bezbednim u školi.

    (3) detaljnije
  • sud niš 2

    Tužilaštvo: Trinaestogodišnjak koji je ubio vršnjaka u Niškoj Banji neće krivično odgovarati

    Više javno tužilaštvo u Nišu oglasilo se nakon ubistva 13-godišnjaka u Niškoj Banji i saopštilo da je utvrđeno da ga je života lišio njegov vršnjak M. M, ali da je prema zakonu on krivično neogovoran jer nema navršenih 14 godina.

    (6) detaljnije
  • niš protiv nasilja

    "Niš protiv nasilja" povodom ubistva u Banji: Opet smo pali na ispitu

    Političke stranke koje su organizatori protesta "Niš protiv nasilja" povodom tragedije u Niškoj Banji, za koju smatraju da je još jedna potvrda da smo kao društvo opet pali na ispitu, podseća da su početkom juna pokrenute brojne inicijative za zaustavljanje vršnjačkog nasilja koje su ostale bez odgovora. I oni traže hitnu i sveobuhvatnu istragu, ali pozivaju i sve građane Niša i političke aktere da se odruže u stvaranju sigurnijeg okruženja.

    (9) detaljnije
  • savetovalište1

    U Nišu otvoreno Savetovalište za decu žrtve nasilja, uskoro i SOS telefon

    Prema podacima niškog Centra za socijalni rad, godišnje bude oko 200 prijava nasilja nad decom, što je jedan od razloga da Niš dobije Savetovalište za decu žrtve nasilja koje je danas otvoreno. Uskoro će biti otvoren i SOS telefon za decu kojima je potrebna pomoć i podrška stručnih lica, a u narednim mesecima biće potpisani sporazumi sa okolnim Opštinama pa će i deca koja nisu iz Niša imati mogućnost da potraže pomoć Savetovališta.

    (3) detaljnije
  • Lokalna mreža za borbu protiv nasilja - Vranje

    Mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja u Vranju - Otvorena linija za prijavljivanje problema

    Tragedije u Beogradu i Mladenovcu, u kojima je ubijeno sedamnaestoro dece i mladih okupile su i predstavnike Lokalne mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja u Vranju, koji su u proširenom sastavu - uz prisustvo direktora svih škola u tom gradu i zdravstvenih radnika, doneli niz mera od kojih se očekuje da suzbiju nasilje među decom. Neke od najbitnijih su uvođenje linije za anonimno prijavljivanje problema i pojačan pedagoško-psihološki rad sa decom.

    (1) detaljnije
  • trgovinska škola

    Potukli se đaci za vreme časova u niškoj Trgovinskoj školi

    Dok je trajao čas u Trgovinskoj školi u Nišu maturanti su se potukli, ali van učionice, a iz Hitne pomoći koja je bila na terenu kažu da nisu imali teže povrede, već da je samo jedan povredio nos. Direktor Sreten Marković ističe da su tuču prijavili policiji, kao i da je zasedao Tim za bezbednost učenika i da će učenici sigurno biti kažnjeni, a moguće kazne su jedinice iz vladanja i društveno-koristan rad.

    detaljnije
  • Peta škola

    Ružić: Tužilaštvo i prosvetna inspekcija ispituju navode o nasilju među 14-godišnjacima iz Vranja

    Povodom poslednjeg slučaja nasilja među decom u Vranju, gde je prošle nedelje nekoliko vršnjaka napalo 14-godišnjaka u dvorištu škole “Svetozar Marković”, ministar prosvete Branko Ružić rekao je da su gradska prosvetna inspekcija i tužilaštvo izašli na teren i da će oni utvrditi sve činjenice.

    (1) detaljnije
  • policija, nis, januar 2023, foto jelena misic 2

    Četrnaestogodišnjak iz Vranja nova žrtva nasilja među decom

    Posle serije zabeleženih slučajeva nasilja među decom krajem prošle godine u Pčinjskom okrugu i dva meseca zatišja, u Vranju je prošle nedelje prijavljen još jedan incident. Ovoga puta nekoliko vršnjaka pretuklo je 14-godišnjaka u dvorištu Osnovne škole “Svetozar Marković”.

    detaljnije
  • Hemijska škola Leksovac

    Učenik u Leskovcu pretučen na odmoru, zadobio lakše povrede

    Učenik trećeg razreda leskovačke Hemijsko-tehnološke škole napadnut je juče za vreme odmora dok je kupovao užinu, a slučaj je odmah prijavljen nadležnim organima, potvrdila je Južnim vestima direktorka te škole. Iz Urgentnog centra kažu da je učenik zadobio lakše povrede, dok iz policije dodaju da se radi na slučaju.

    detaljnije
  • škola školske klupe učionica KOSTA

    Niški prosvetari se nadaju da će se đaci s raspusta vratiti mirniji

    Srednjoškolci su na raspustu do 16. januara, dok osnovci odmaraju do 23. januara. Za to vreme, prosvetari se nadaju da će po povratku sa odmora biti staloženiji i da će se popraviti situacija u školama što se tiče nasilja. Iako je radna grupa Ministarsta prosvete definisala je mere za sprečavanje nasilja, one se neće odmah primenjivati. Zato iz Unije sindikata prosvetnih radnika kažu da im ostaje da se bore i nadaju da će se deca smiriti.

    (9) detaljnije
  • deca djaci KOSTA

    U Vranju uskoro mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja

    Nakon nekoliko slučajeva nasilja među decom u Pčinjskom okrugu, u Vranju će se formirati Lokalna mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Ona bi trebalo da se fokusira ne samo na decu, već i na njihove porodice, pre svega, na roditelje, navode iz Grada.

    detaljnije
  • ekonomska skola, tribina

    Niški stručnjaci predlažu uvođenje predmeta "Mentalna higijena" u školama

    Među učenicima je najzastupljenije internet nasilje, a mladi kažu da se teško odlučuju da ga prijave jer im je neprijatno. Roditelji zato smatraju da treba češće rezgovarati sa decom o tome a stručnjaci predlažu uvođenje predmeta “mentalna higijena” u školama, zaključci su tribine koju je organizovala Ekonomska škola u Nišu.

    (12) detaljnije
  • klub skola bubanj

    Više Tužilaštvo u Nišu ispituje navode o seksualnom uznemiravanju u Specijalnoj školi "Bubanj"

    Nakon što je otac maloletnog dečaka policiji prijavio da njegovog sina seksualno i fizički zlostavljao drugi učenik Specijalne škole sa domom učenika "Bubanj" u Nišu, Više tužilaštvo dalo je naredbu da se izvrši pregled maloletnika u Zavodu za Sudsku medicinu, a dalje postupanje odlučeno nakon dobijanja analiza i dokaza koje očekuju, navode iz VJT za Južne vesti.

    detaljnije
  • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

    O nasilju u školama: Niški prosvetari traže veći broj pedagoga i psihologa, ministar razmatra

    U okviru mera za prevenciju nasilja razmatra se povećanje broja pedagoga i psihologa u školama rekao je ministar prosvete Branko Ružić danas u Nišu. Iz Sindikata prosvetnih radnika smatraju da je to neophodno jer je nasilje u porastu, a pedagozi ističu da im je potrebno "pojačanje".

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: