Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

vurda

  • vurda

    "Vurdijada" po 11. put u Babušnici, koncertom je najavljuje Ana Bekuta

    Manifestacija posvećena lužničkoj vurdi - specijalitetu Babušnice i lužničkog kraja i ove godine okupiće proizvođače tog autentičnog mlečnog proizvoda, a posetioci će moći da kupe i druge poljoprivredne proizvode, kao i proizvode domaće radinosti. Vurdijada će održava u subotu, 21. oktobra, a najaviće je koncertom u petak uveče Ana Bekuta.

    (20) detaljnije
  • vurda

    Babušnica zaštitila vurdu - dobijena oznaka geografskog porekla

    Proizvod po kome je Babušnica i njena okolina naširoko poznata - vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda.

    (6) detaljnije
  • Dragana Mirković KOSTA JV

    Babušnica domaćin 10. Vurdijade, nastupa Dragana Mirković

    Gastronomska manifestacija posvećana autentičnom mlečnom proizvodu Babušnice i lužničkog kraja i ove godine po 10. put okupiće 22. oktobra proizvođače i goste koji će moći da probaju i kupe vurdu, ali i druge poljoprivredne proizvode poput sira, kačkavalja, vina i rakije. Nakon celodnevnog programa i zatvaranja manifestacije, od 20 sati u parku u centru mesta koncert će održati folk pevačica Dragana Mirković.

    (2) detaljnije
  • vurda

    "Vurdijada" dobija maskotu, poziv Babušničanima da daju idejno rešenje

    Originalno i jedinstveno rešenje koji bi simbolizovalo Babušnicu i njen prepoznatljiv mlečni proizvod vurdu, tako bi trebalo da izgleda maskota “Vurdijade”, a iz Turističke organizacije Babušnice pozivaju učenike i predškolce da predlože idejno rešenje. Konkurs je otvoren do 15. septembra, a pravo učešća imaju svi polaznici predškolske ustanove i učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Babušnica.

    (3) detaljnije
  • vurda

    "Vurdijada" i ove godine na otvorenom, učestvuje oko 40 izlagača

    U nešto izmenjenom i smanjenom obimu usled nepovoljne epidemiološke situacije, u subotu, 23. oktobra održaće se 9. po redu “Vurdijada”, tradicionalna gastronomska manifestacija o vurdi - mlečnom proizvodu po kome je Lužnički kraj i Babušnica poznata. Otvaranje manifestacije je u 12 sati, a izlaganje i prodaja tog proizvoda biće organizovana u okviru Kupališnog kompleksa.

    (20) detaljnije
  • Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

    "Vurdijada" za vikend u Babušnici, učestvuje preko 40 izlagača

    Preko 40 izlagača vurde i nešto manje onih koji pripremaju jela nacionalne kuhinje, učestvovaće na ovogodišnjoj “Vurdijadi” - manifestaciji koja promoviše tradicionalni mlečni proizvod Lužničkog kraja po kome je Babušnica poznata. U sajamskom delu učestvovaće 89 izlagača koji će izložiti i prodavati proizvode starih zanata, domaće radinosti i suvenire.

    (15) detaljnije
  • Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

    Održana "Vurdijada", cilj da se zaštiti geografsko poreklo proizvoda

    Veliki broj gostiju i ljubitelja tradicionalne kuhinje okupila je ovogodišnja Vurdijada , koja se po prvi put održala na otvorenom, a posetioci su mogli da uživaju u degustaciji vurde i drugih autentičnih jela ovog kraja, kao i da kupe proizod po kome je Babušnica postala poznata. Iz Opštine najavljuju veća izdvajanja za poljoprivredu, kako bi što više ljudi počelo da proizvodi vurdu koja bi mogla da dobije i geografsko poreklo.

    (2) detaljnije
  • Ove godine na otvorenom

    Sedma “Vurdijada” u Babušnici ove godine na otvorenom

    Ljubitelji tradicionalne kuhinje i autentičnih jela, u subotu 20. oktobra po sedmi put moći će da uživaju u ukusu koji pruža vurda, jedinstven mlečni proizvod po kojem je Opština Babušnica postala poznata. Pored takmičenja u pripremanju vurde, na prostoru Sportskog centra održaće se i promocija leskovačke “Roštiljijade”, kao i smotra folklornih ansambala iz Slovenije, Bugarske i Srbije.

    (16) detaljnije
  • vurda

    Vurda – gastronomsko otkriće 21. veka

    Prva asocijacija na Babušnicu, svakako je vurda, mlečni specijalitet po kojem je ova opština postala poznata širom zemlje i sveta. Mnogi ovaj proizvod nazivaju otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno. 

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: