Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

vurda

 • Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

  "Vurdijada" za vikend u Babušnici, učestvuje preko 40 izlagača

  Preko 40 izlagača vurde i nešto manje onih koji pripremaju jela nacionalne kuhinje, učestvovaće na ovogodišnjoj “Vurdijadi” - manifestaciji koja promoviše tradicionalni mlečni proizvod Lužničkog kraja po kome je Babušnica poznata. U sajamskom delu učestvovaće 89 izlagača koji će izložiti i prodavati proizvode starih zanata, domaće radinosti i suvenire.

  (15) detaljnije
 • Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

  Održana "Vurdijada", cilj da se zaštiti geografsko poreklo proizvoda

  Veliki broj gostiju i ljubitelja tradicionalne kuhinje okupila je ovogodišnja Vurdijada , koja se po prvi put održala na otvorenom, a posetioci su mogli da uživaju u degustaciji vurde i drugih autentičnih jela ovog kraja, kao i da kupe proizod po kome je Babušnica postala poznata. Iz Opštine najavljuju veća izdvajanja za poljoprivredu, kako bi što više ljudi počelo da proizvodi vurdu koja bi mogla da dobije i geografsko poreklo.

  (2) detaljnije
 • Ove godine na otvorenom

  Sedma “Vurdijada” u Babušnici ove godine na otvorenom

  Ljubitelji tradicionalne kuhinje i autentičnih jela, u subotu 20. oktobra po sedmi put moći će da uživaju u ukusu koji pruža vurda, jedinstven mlečni proizvod po kojem je Opština Babušnica postala poznata. Pored takmičenja u pripremanju vurde, na prostoru Sportskog centra održaće se i promocija leskovačke “Roštiljijade”, kao i smotra folklornih ansambala iz Slovenije, Bugarske i Srbije.

  (16) detaljnije
 • vurda

  Vurda – gastronomsko otkriće 21. veka

  Prva asocijacija na Babušnicu, svakako je vurda, mlečni specijalitet po kojem je ova opština postala poznata širom zemlje i sveta. Mnogi ovaj proizvod nazivaju otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno. 

  (4) detaljnije