Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zadužbina

 • predrag stajić

  In memoriam: Predrag Stajić

  Posle duge i teške bolesti, u 65. godini preminuo je jedan od osnivača Zadužbine "Nikolaj Timčenko" u Leskovcu i njen dugogodišnji sekretar Predrag Stajić Pecko. Sahrana je u petak, 24. januara od 12:30 na Svetoilijskom groblju.

  detaljnije
 • fasada Oficirski

  Fasada zgrade Oficirskog doma već propala, renoviranje zadužbine Đoke Jovanovića još traje

  Fasada zgrade Oficirskog doma u Nišu, koja je rekonstruisana pre samo četiri godine, već je oronula. Zašto za tako kratko vreme i da li će biti obnovljena ne odgovaraju iz Gradske uprave. Još jedna problematična jeste i zadužbina Đoke Jovanovića u Voždovoj ulici, čija fasada je renovirana prošle godine i već je naprsla na nekim mestima, ali iz KLERP-a uveraju da su radovi još u toku.

  (18) detaljnije
 • Vranjska Gimnazija

  Vranjska Gimnazija formirala Zadužbinu Dinića, po testamentu iz 1934. godine

  Nakon 85 godina od testamenta, u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju formirana je Zadužbina po želji Nikole i Olge Dinić koji su 1934. godine svoju imovinu ostavili tada Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju. Prema njihovoj želji, trebalo je oformiti zadužbinu koja će realizovati zahteve ostavilaca, od pomaganja i nagrađivanja učenika Gimnazije, do čuvanja i brige o njihovoj kući, koja je legat Gimnazije.

  detaljnije
 • manastir

  Proslava 850 godina Nemanjinih zadužbina za vikend u Kuršumliji

  Nizom kulturnih manifestacija, svečanom akademijom, nastupom Danice Krstić i hora "Branko", 14. i 15. septembra u Kuršumliji će se obeležiti 850 godina Nemanjinih zadužbina. Ovoj značajnoj manifestaciji koja se održava u porti manastira Svetog Nikole najavljeno je prisustvo više arhijereja SPC, veliki broj sveštenika i monaha, a centralna liturgija počeće u nedelju, 15. septembra u 9 sati.

  detaljnije
 • stara zgrada hotela

  Uzeo od Turaka, pa izgradio Vranje

  Donator i zadužbinar Janča Jovanović B'ldžija ili Baldžija bogatstvo stečeno, po priči starih Vranjanaca, na kontroverzan način, nesebično je podelio sa žiteljima tadašnje varoši i ostavio kuće i zdanja koja su i dan-danas ukras vranjske arhitekture.

  (1) detaljnije
 • kuca vladike jeronima

  Iako joj je zaveštana, Biblioteka još bez Jeronimove kuće

  Šezdesetšest godina nakon što su joj nacionalizacijom oduzeti plac i zgrade, koje joj je testamentom 1894. godine ostavio vladika Jeronim, niška Narodna bilioteka “Stevan Sremac” još se bori da ovu zadužbinu povrati.

  (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

A sta ce uopšte južnjaci u Bg? Svaki koji je otišao, nije se ni vratio.

Vlada Čitalac

Tekst: Putarina poskupljuje, a sa gorivom, južnjacima do Beograda treba i preko 10.000 dinara