Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zadužbina

  • savićevac

    Prokuplje otkupilo zadužbinu Alekse Savića na Hisaru za 253.714 evra

    Sudski spor koji je Grad Prokuplje pokrenuo sredinim 2022. godine za povraćaj prizemnog dela “Savićevca”, inače, zadužbine Alekse Savića na brdu Hisar, završen je poravnanjem po kome će se iz gradskog budžeta vlasniku objekta firmi LevelUp Constructions isplatiti 29.744.897 dinara, ili 253.714 evra za neto površinu od 182 kvadrata. Gradska vlast kaže da je ovo važna odluka za sve Prokupčane kojom je rešen višedecenijski problem dela imovine objekta "Savićevac" koji je sada u potpunosti u vlasništvu grada.

    (7) detaljnije
  • predrag stajić

    In memoriam: Predrag Stajić

    Posle duge i teške bolesti, u 65. godini preminuo je jedan od osnivača Zadužbine "Nikolaj Timčenko" u Leskovcu i njen dugogodišnji sekretar Predrag Stajić Pecko. Sahrana je u petak, 24. januara od 12:30 na Svetoilijskom groblju.

    detaljnije
  • fasada Oficirski

    Fasada zgrade Oficirskog doma već propala, renoviranje zadužbine Đoke Jovanovića još traje

    Fasada zgrade Oficirskog doma u Nišu, koja je rekonstruisana pre samo četiri godine, već je oronula. Zašto za tako kratko vreme i da li će biti obnovljena ne odgovaraju iz Gradske uprave. Još jedna problematična jeste i zadužbina Đoke Jovanovića u Voždovoj ulici, čija fasada je renovirana prošle godine i već je naprsla na nekim mestima, ali iz KLERP-a uveraju da su radovi još u toku.

    (18) detaljnije
  • Vranjska Gimnazija

    Vranjska Gimnazija formirala Zadužbinu Dinića, po testamentu iz 1934. godine

    Nakon 85 godina od testamenta, u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju formirana je Zadužbina po želji Nikole i Olge Dinić koji su 1934. godine svoju imovinu ostavili tada Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju. Prema njihovoj želji, trebalo je oformiti zadužbinu koja će realizovati zahteve ostavilaca, od pomaganja i nagrađivanja učenika Gimnazije, do čuvanja i brige o njihovoj kući, koja je legat Gimnazije.

    detaljnije
  • manastir

    Proslava 850 godina Nemanjinih zadužbina za vikend u Kuršumliji

    Nizom kulturnih manifestacija, svečanom akademijom, nastupom Danice Krstić i hora "Branko", 14. i 15. septembra u Kuršumliji će se obeležiti 850 godina Nemanjinih zadužbina. Ovoj značajnoj manifestaciji koja se održava u porti manastira Svetog Nikole najavljeno je prisustvo više arhijereja SPC, veliki broj sveštenika i monaha, a centralna liturgija počeće u nedelju, 15. septembra u 9 sati.

    detaljnije
  • stara zgrada hotela

    Uzeo od Turaka, pa izgradio Vranje

    Donator i zadužbinar Janča Jovanović B'ldžija ili Baldžija bogatstvo stečeno, po priči starih Vranjanaca, na kontroverzan način, nesebično je podelio sa žiteljima tadašnje varoši i ostavio kuće i zdanja koja su i dan-danas ukras vranjske arhitekture.

    (1) detaljnije
  • kuca vladike jeronima

    Iako joj je zaveštana, Biblioteka još bez Jeronimove kuće

    Šezdesetšest godina nakon što su joj nacionalizacijom oduzeti plac i zgrade, koje joj je testamentom 1894. godine ostavio vladika Jeronim, niška Narodna bilioteka “Stevan Sremac” još se bori da ovu zadužbinu povrati.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: