Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zanatlije

 • nakit

  Besplatan kurs tkanja srebrnim nitima za najugroženije i nezaposlene Nišlije

  Nezaposlene Nišlije koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i posebne društvene grupe kao što su pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa invaliditetom i drugi, moći će da se prijave na kurs tkanja srebrnim nitima, kako bi se osnažili za pokretanje sopstvenog biznisa. Četvoro izabranih polaznika nakon završene obuke dobiće sertifikat.

  detaljnije
 • zanati

  Otvorena Ulica starih zanata na Trgu kralja Milana

  Kao deo obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, na Trgu kralja Milana u Nišu otvorena je Ulica starih zanata. Ona će tu biti do 14. juna, a prema rečima direktorke Turističke organizacije Niš Dragane Petković, nakon toga će biti preseljena u Tvrđavu i tamo će biti do kraja leta.

  (4) detaljnije
 • filigran-foto-sdj

  Filigran - zanat uobličavanja niti u nakit, kandila i druge ukrasne predmete

  Kako da naprave minđuše, narukvice, priveske i druge ukrasne predmete uplitanjem i vezivanjem tankih niti u neki motiv, i to onako kako su to radile zanatlije hiljadama godina pre nove ere u Troji i Mikeni, kasnije u Rimu i Vizantiji, a potom i na našim prostorima, naučile su polaznice kursa filigrana koji je u Nišu za samohrane majke organizovalo udruženje „Vilin vez“.

  (1) detaljnije
 • Filigran

  U Nišu kurs filigrana za samohrane majke

  Samohrane majke imaju priliku da kroz kurs nauče jedan od najstarijih zanata na našim prostorima filigran – kojim se obradom srebra i zlata vekovima izrađivao nakit i ukrasni predmeti. Tokom kursa, majke mogu povesti i svoju decu, za koju su organizovane kreativne radionice.

  detaljnije
 • aleksinac, radinost, foto jv

  Starim zanatima Aleksinčani čuvaju tradiciju od zaborava

  Udruženje "Radinost" iz Aleksinca više od decenije radi na očuvanju starih zanata. Njihove plemenita misija je čuvanje tradicionalnih umeća poput šivenja, vezenja, heklanja i pletenja, a uz rad članovi umeju da zapevaju i poneku narodnu pesmu.

  detaljnije
 • zanati

  Bombondžije, ćurčije, vezilje i druge zanatlije gostuju u niškoj Tvrđavi

  Od četvrtka, 4. jula do nedelje 7. jula u niškoj Tvrđavi biće održana manifestacija “Čuvari nasleđa” na kojoj će se predstaviti zanatlije, a za decu i odrasle su pripremljene i interaktivne radionice. Posetioci će moći da se upoznaju sa bombondžijama, stolarima, veziljama, pletiljama, keramičarima, knjigovescima, ćurčijama, sapundžijama, grnčarima, šnajderima, slikarima.

  (2) detaljnije
 • dragana-stojcic-foto-privatna-arhiva

  Ljubav prema prirodi Leskovčanka pretočila u kozmetiku i pokrenula svoj biznis

  Nakon što je na fakultetu izučila komercijalnu kozmetiku i videla koje negativne posledice može da ima zdravlje ljudi, te shvatila da želi da sama stvara preparate od biljnih ulja, meda, mleka i drugih prirodnih sastojaka, Dragana Stojčević je počela da pravi sapune. Posle 3 godine snalaženja i napredovanja krajem 2018. godine je registrovala radnju u Leskovcu i “otisnula” se u preduzetničke vode.

  (3) detaljnije
 • kovac-ladovica,-foto-printscreen

  Mladić iz Ladovice neguje porodičnu kovačku tradiciju

  U selu Ladovica, koje je postala poznata po pank festivalu “Pivski“ mlade generacije neguju duh radničke klase, a jedan od njih je i Miloš Stojković koji je četvrta generacija kovača.

  (1) detaljnije
 • Milan-Ivković-Unique-workshop--Foto-A.-Stojanović

  Od "bolesnog" drveta i starih aparata pravi jedinstvene stone lampe

  Iako se često može čuti da zanatske radionice odumiru, te da mladi nisu zainteresovani za njih, mladi arhitekta Milan Ivković u Nišu skoro dve godine stvara biznis neobičnim lampama koje pravi od ručno obrađenih komada “odbačenog” drveta, a u koje kombinuje delove starih kućnih aparata.

  (4) detaljnije
 • Pivo Foto: JV

  U Banovini zanatsko pivo, hrana i muzika

  Po treći put u dvorištu Banovine ljubitelji piva moći će da probaju različite vrste nastale u srpskim craft pivarama, prezalogaje, ali i uživaju u bogatom muzičkom programu, koji ih, najavljuju organizatori, očekuje na Festivalu zanatskog piva, u petak i subotu, 24. i 25. avgusta.

  (2) detaljnije
 • preduzetnik

  Učešće udruženja zanatlija i sindikata neophodno za kvalitetan zakon

  Brojni problemi sa kojima se susreću zanatlije i manji preduzetnici u Srbiji posledica su neusklađenog i starog Zakona o zanatstvu, pošto na novi čekaju već deset godina. Da bi on bio kvalitetan, objašnjava predsednik Udruženja zanatlija i preduzetnika Niša Goran Popadić, neophodno je da se prilikom izrade konsultuju sindikati i uduženja poslodavaca, kao što to Evropska unija radi sa Evropskom asocijacijom zanatlija, malih i srednjih preduzeća.

  (1) detaljnije
 • Šansa za posao mladih Prokupčana kroz pekarski zanat

  Kako napraviti dobar burek, otkriti sve tajne i steći neophodne veštine, učenici Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju uče tokom trogodišnjeg školovanja, nakon čega dobijaju diplomu pekar majstora koja je, po mišljenju nadležnih, jedna od traženijih u Srbiji, ali i zemljama Evropske unije.

  (1) detaljnije
 • Migranti u Preševu uče stolarski zanat

  Kako bi naučili zanat i stekli sertifikate da bi lakše došli do posla, 6 migranata u Prihvatnom centru u Preševu započelo je obuku za stolarki zanat. Obuka se izvodi u samom Centru i trajaće do kraja godine.

  detaljnije
 • zanat moleri foto aleksandar kostic

  Završena zanatska obuka za osuđenike iz niškog KPZ-a

  Pedeset osuđenika koji kazne izdržavaju u niškom Kazneno-popravnom zavodu, uz pomoć vranjskog Narodnog univerziteta, kroz projekat organizacije "Help", završili su obuku za keramičare, fasadere, molere, krojače i vodoinstalatere.

  detaljnije
 • Deda Dobrivoje (levo), unuk Dragan i otac Vojislav Brančić

  Unuk poznatog sajdžije u Aleksincu održava tradiciju dugu 80 godina

  Iako se posao časovničara danas potpuno razlikuje od onog koji je nekada radio njegov deda Dobrivoje, inače majstor sajdžijskog zanata, Dragan Brančić i dalje ponosno čuva sećanja i održava tradiciju svoje porodice u Aleksincu. Veštine koje je učio od dede i oca preneo je i svojim ćerkama.

  (1) detaljnije
 • Zoki stolar

  Majstor Zoki iz Niša, čovek veštih ruku i velikog srca

  Ormari, kreveti, stolice za osobe sa invaliditetom, garderoba za dečije domove, paketići i pregršt sličnih majstorija samo su deo onoga što više od dve decenije iz radionice jednog stolara iz Niša, potpuno besplatno, odlazi onima kojima je najpotrebnije.

  (1) detaljnije
 • Naslovna-JV

  Vranjanci ponosni na govor, trpezu i stare zanate

  Specifičan govor je jedna od prvih stvari koju gosti ptimete u Vranju. Vranjski dijalekt obiluje arhaičnim izrazima, pa se vrlo često mogu čuti reči poput ovam', tam', s'n, d'n, l'žov... Vranjanci kažu da iim je rečnik bogat, a govor ekonomičan.

  detaljnije
 • zanat

  Sajam starih zanata u centru Niša

  Tokom vikenda će niške zanatlije ispred Galerije “Srbija” prezentovati svoj rad, a sa njima će biti i zanatlije iz Bugarske sa kojima sa kojima su radili na oživljavanju starih zanata.

  detaljnije
 • 490x370-grncarija

  Majstori starih zanata žele “esnaf-mahalu” u Nišu

  Kovači, kujundžije, kazandžije, abadžije, bojadžije, sarači, drvodeljci, grnčari i druge zanatlije traže od gradskih vlasti “esnaf-mahalu”, gde bi obnovili zanatsku delatnost, a kao najzgodnije mesto za to predlažu unutrašnjost niške Tvrđave. 

  (14) detaljnije